Зошто неспособност? Од кога доаѓањето до бог е задолжително? Кога си доволно разумен да правиш сам одлуки одлучуваш дали веруваш или не, нема тука што е правилно, а што е погрешно. Тоа е право на избор.Ateizam e nesposobnost sam da dojdesh do Bog.
Напротив, религија е за луѓе кои не можат сами да дојдат до бог па преку упатства, книги, толкувачи, овластени водичи..... ги донесат.Ateizam e nesposobnost sam da dojdesh do Bog.
Зошто неспособност? Од кога доаѓањето до бог е задолжително? Кога си доволно разумен да правиш сам одлуки одлучуваш дали веруваш или не, нема тука што е правилно, а што е погрешно. Тоа е право на избор.
Затоа многу погрешно сфаќаат, религијата не треба да ти биде наметната од дома или од некој друг, сам треба да избереш.
пс: Темава не е што е атеизам, туку што е религија. Wtf?
Еве една атеистичка мудрост...Напротив, религија е за луѓе кои не можат сами да дојдат до бог па преку упатства, книги, толкувачи, овластени водичи..... ги донесат.
Ако можеш сам да дојдеш до бог - не ти треба посредник (религија)
Значи....знаењето се добива со учење...затоа учете од светите книги...Има една поговорка од Лао Цу: Знаењето се добива со учење а мудроста со живеење.
И како ке дознаеш кој е бог ако не го живееш животот.
.
И каква врска има воа со мојот пост? Одговори ми на прашањата шо ти ги поставив не ме цитирај со ретардирани цитатиЕве една атеистичка мудрост...
Има многу разни свети книги. Која е она најсветата од сите светиЗначи....знаењето се добива со учење...затоа учете од светите книги...
Вистината е една брат...требе само да ја најдеш...Има многу разни свети книги. Која е она најсветата од сите свети
Вистината се наоѓа ако споредиш неколку работи ивидиш која е она “права“, значи еден најпрост пример, ако јас во живот не сум влегол или возел друга кола од Југо како ќе знам дека е таа подобра или полоша од ситроен или ауди или лада.... ако цел живот сум јадел риба, како ќе знам да ја споредам со телешко, пилешко, свинско... Значи за да ја најдеш при избор од неколку понудени решенија, треба ете пример за религијата да бидеш некое време христијанин (па ќе сменеш тро православен тро католик, протестант...) па муслиман, малце будист, малце паган.... и од тоа да заклучиш која е она вистинскатаВистината е една брат...требе само да ја најдеш...
Ateizam e svesnost deka ne postoi bog, be, Gjurdzhi, bre.Ateizam e nesposobnost sam da dojdesh do Bog.
Зошто бе Гурџи ги спомнуваш само светите книги. Па зарем има лоша книга.Значи....знаењето се добива со учење...затоа учете од светите книги...