Јас имам HILTI TE-100, HILTI - TE 15, Torna и Raider или Soma мислам дека е нај фалш марката што ја имам. TE-100 е многу добра, ама беше скапа, ТЕ-15 е мала и стар модел, со премногу дефекти (клипница, запчаници,термален прекинувач...), Торната ми е со бургии над 30мм и таа е прекрасна машина, незнам дали ги има во Македонија.
Е сега за последната, Raider или Soma е од оние што ги шиткаат по кафани, по улица за 1500 денари е земена, има многу повеќе работа завршено од Хилти (оригинал) ТЕ-15ката и тоа без дефект, работи веќе 5-6 години и само менувам четкици и ја подмачкувам редовно.
Си имам систем за одржување на електричниот алат, го расклопувам механичкиот дел, го перам со нафта, па полнам нова маст, така правам 2-3 пати годишно зависно од употреба, а четкици менувам по потреба. Кабли прекинувачи исто по потреба им менувам. Тоа е што јас имам дома, а имам искуство и со DeWalt, BOSH и Hitachi, мислам дека HILTI и DeWalt се најдобри, па Hitachi и Makita, па потоа следат B&D, Bosh, па после овие се останато...
Ако планираш да работиш, земи си DeWalt, мислам дека нема шанса да згрешиш, на второ место ги ставам Hitachi и Makita. А од препоракта погоре за Inco, според мене ефтини се, па незнам каков квалитет нудат.
Lux Јас имав Skill 650W рачна дупчалка, највеќе ја користев за шрафење, прекрасна машина, уште го колнам тој што ми ја украде.