Дежурна Ординација! #2

S

Sheldon Cooper

Гостин
За сите вие што се чувствувате депресивно и имате мачнини во периодов (а не сте бремени) многу е вероjатно да имате SAD (Seasonal Affective Disorder) односно пореметување кое се jавува преку зимо или во лето. Прочитаjте повеќе на линкот.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Прашање:

Сабајле доручкував и кога станав од стол, ме штрецна нешто во градиве и од тогаш (10 сабајле +-) до сега ....ме КОРНЕ буквално од болка и имам потешкотии со дишење/издишување .....

Член од
7 февруари 2011
Мислења
211
Поени од реакции
105
Имам еден проблем,при крајот на ребрата од десна страна имам некое чуство на иритација,нестрпливост и слично.Незнам точно како да го објаснам не е болка,ама е некоја нервоза,ме фаќа склет цело време. Дали ми е психа незнам,ама не се чуствувам убаво.Ако некој знае што би можело да е нека ми пише,дали да идам да снимам или па е некоја глупост.
Најверојатно анксиозност..Напиј се Б6 (ако не си алергичен секако) ако не е доволно да те смири тогаш чај од камилица..
Пред се испукај ја негативната енергија - најдобар лек за склет и анксиозност.. Имаш опција Анксиолитик ( бензодиазепин ) а првин пробај со физичка активност па ако не помага тогаш консултирај се со твојот матичен лекар..
--- надополнето: 24 ноември 2012 во 22:03 ---
Прашање:

Сабајле доручкував и кога станав од стол, ме штрецна нешто во градиве и од тогаш (10 сабајле +-) до сега ....ме КОРНЕ буквално од болка и имам потешкотии со дишење/издишување .....
Да не лупам дијагнози - чим имаш потешкотии со дишење и болки во гради - направи едно Екг првин.
Иако може да биде и проблеми со желудникот(или горуштица, диспепсија,киселини ) пошто алудираш на болки во градите.
Ако имаш при рака Ранитал,ранитидин,улкодин и сл. напиј се па ако не поминува значи може да е од друга природа проблемот - Екг сигурно да правиш.

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
ми се врти и ми се повраќа цело попладне. намерно јадев нешто солено (оти од благо уште толку ми се повраќа) и пак ништо. бев на воздух, бев на кафе, се вратив и пак многу ми се врти цело време. како да лебди се околу мене. за повраќање ај да не претерувам (не е дотолку) ама многу ми се врти. температура немам.
што би можело да биде? и кое апче би делувало?

п.с. течности пијам.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
ми се врти и ми се повраќа цело попладне. намерно јадев нешто солено (оти од благо уште толку ми се повраќа) и пак ништо. бев на воздух, бев на кафе, се вратив и пак многу ми се врти цело време. како да лебди се околу мене. за повраќање ај да не претерувам (не е дотолку) ама многу ми се врти. температура немам.

п.с. течности пијам.
Да не си анемичен? Замор осеќаш/си осеќал деновиве?

Член од
7 февруари 2011
Мислења
211
Поени од реакции
105

п.с. течности пијам.
Значи ко што ти кажа Ilumious - може да биде анемија.
А може да биде и VERTIGO - пошто кажуваш податок дека ти се врти и лебдиш и дека имаш нагон за повраќање..Ако додека лежиш ти е подобро може да се работи само за ПАД НА ПРИТИСОКОТ - така да не ти бега посета кај матичниот лекар.
Моја препорака е си направиш крвна слика, да се види притисокот и да се провери да не се работи за Вертиго. Можеби си јадел нешто расипано а можеби и се трезниш :)
Вака на слепо тешко може човек да ти даде вистинскиот одговор без да те прегледа..
Не се плаши од доктори - во медицината не постои принципот едно апче - за една болест..

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
Да не си анемичен? Замор осеќаш/си осеќал деновиве?
па немам баш спиено како што треба деновиве. поточно цела недела.
сабајле поготово чувствував голем замор, не можев од кревет да станам, а баш само денеска спиев повеќе од 10 саати како човек се наспав (или така барем мислев).
а инаку лошо ми е кога читам додека се возам. баш денеска пишував и читав пораки додека се возев и оттогаш како да ми се слоши. единствено со тоа се тешам ама па досега што држи ме загрижува.
--- надополнето: 24 ноември 2012 во 22:38 ---
Значи ко што ти кажа Ilumious - може да биде анемија.
А може да биде и VERTIGO - пошто кажуваш податок дека ти се врти и лебдиш и дека имаш нагон за повраќање..Ако додека лежиш ти е подобро може да се работи само за ПАД НА ПРИТИСОКОТ - така да не ти бега посета кај матичниот лекар.
Моја препорака е си направиш крвна слика, да се види притисокот и да се провери да не се работи за Вертиго. Можеби си јадел нешто расипано а можеби и се трезниш :)
Вака на слепо тешко може човек да ти даде вистинскиот одговор без да те прегледа..
Не се плаши од доктори - во медицината не постои принципот едно апче - за една болест..
кога лежам уште толку ми е мачно, ми се чини лустерот ќе ми падне. подобро ми е кога сум станат. инаку кажете некое апче да се напиам барем вечерва да ми дојде подобро па за утре здравје ќе видам.
па како се погоди моментално само тато да е дома, тој појма нема од апчиња. да и се јавам на мама ќе паничи, ме нервира (а во друг град е).
затоа пишав овде ако знае некој арно, ако не да пикам два прста во уста па барем да исповратам ќе ми олесни (n)

Член од
7 февруари 2011
Мислења
211
Поени од реакции
105
па немам баш спиено како што треба деновиве. поточно цела недела.
сабајле поготово чувствував голем замор, не можев од кревет да станам, а баш само денеска спиев повеќе од 10 саати како човек се наспав (или така барем мислев).
а инаку лошо ми е кога читам додека се возам. баш денеска пишував и читав пораки додека се возев и оттогаш како да ми се слоши. единствено со тоа се тешам ама па досега што држи ме загрижува.
--- надополнето: 24 ноември 2012 во 22:38 ---

кога лежам уште толку ми е мачно, ми се чини лустерот ќе ми падне. подобро ми е кога сум станат. инаку кажете некое апче да се напиам барем вечерва да ми дојде подобро па за утре здравје ќе видам.
па како се погоди моментално само тато да е дома, тој појма нема од апчиња. да и се јавам на мама ќе паничи, ме нервира (а во друг град е).
затоа пишав овде ако знае некој арно, ако не да пикам два прста во уста па барем да исповратам ќе ми олесни (n)
Значи постои Итна медицинска помош - Ќе ти дадат инфузија и Еглонил.
Ако повратиш уште толку ќе заглавиш затоа што со повраќањето ќе изгубиш електролитите и ќе дехидрираш.
Треба да ти се измери притисокот - па да се види што е работата. Ако си пиел алкохол па ти се лоши тогаш само со многу супи, јогурт,двопек..
За да ти се каже кое апче да го пиеш ќе мора човек првин да те прегледа - затоа што може и да ти биде полошо од апче - на пример не знаеш дали си алергичен па направиш упте поголема беља..
- Јас пак ќе ти кажам дека мораш да идеш на лекар - не чекај до сабајле.
Итната не штрајкува.

L-A-V

who cares? =)
Член од
2 декември 2008
Мислења
477
Поени од реакции
57
колку е нормален притисок за 18годишник? или немаат врска годините, исто е и како кај повозрасните?
брат ми чувствува вртоглавица и мачнина, па на мајка ми и текна да му мери притисок и излезе дека има 95 до 75.
пие кола кола, јаде солено ама пак се жали дека имал мачнини и нагони за повраќање.
гледам и погоре се жалат за истото, а исто и еден другар вчера се жалеше. можно ли да е и тоа Godric што го пишал, пореметување кое се јавува преку зима или лето? или притисокот му е низок? или краен случај настинка?

п.с. од што би можел да му се снижи притисокот?

A

AnFem

Гостин
колку е нормален притисок за 18годишник? или немаат врска годините, исто е и како кај повозрасните?
брат ми чувствува вртоглавица и мачнина, па на мајка ми и текна да му мери притисок и излезе дека има 95 до 75.
пие кола кола, јаде солено ама пак се жали дека имал мачнини и нагони за повраќање.
гледам и погоре се жалат за истото, а исто и еден другар вчера се жалеше. можно ли да е и тоа Godric што го пишал, пореметување кое се јавува преку зима или лето? или притисокот му е низок? или краен случај настинка?

п.с. од што би можел да му се снижи притисокот?
Приближен е. Нормален притисок за млад човек е 80 со 120.

Марија93

Search Prettys Womans in your city for night
Член од
20 ноември 2012
Мислења
6
Поени од реакции
2
Имаш ли болки (како стегање) во пределот на градите ? ако да иди почни спортувај нешто или теретана кардио трте мрте. Бидејчи истото ми се дешаваше и мене (се жалев и на оваа тема :D) ми траеше околу 2 години ваквото гушење и нон стоп добивав потреба од длабоко издишување на 5те минути,почнав да одам во теретана,и кога убаво се размрдав се се среди. :)
i mene mi e isto kako sto pisa.. steganje vo gradite,dlaboko izdisuvanje.. uff mrazam sportovi ama izgleda ke treba da pocnam :) fala za postot :)
--- надополнето: 27 ноември 2012 во 22:33 ---
побарај стручна помош, не си играј. сигурно не е ништо страшно ама добро би ти дошло кога ќе поразговараш со стручно лице. можеби ќе ти помогне како да ги контролираш нападите, па со тек на време ќе станат се поретки и на крај ќе се изгубат.
нека не те лажат овие со дечковци/девојки нема врска тоа, се е до психата ;)
Kardiologot se edno isto kazuva.. ne se nerviraj..setaj poveke.. pij bedoksini.. :) na forumov po korisni soveti dobiv otkolku kaj doktor..

П

Пепси_

Гостин
i mene mi e isto kako sto pisa.. steganje vo gradite,dlaboko izdisuvanje.. uff mrazam sportovi ama izgleda ke treba da pocnam :) fala za postot :)

Kardiologot se edno isto kazuva.. ne se nerviraj..setaj poveke.. pij bedoksini.. :) na forumov po korisni soveti dobiv otkolku kaj doktor..
Истото и мене ми го зборуваше секој доктор каде и да отидам,психички проблем било да сум се смирел и ќе поминело демек.....тогаш редовно се клукав со бедоксин оти ме опушташе веднаш и се смирував,сега ретко се случува да имам потреба да се напијам. ;)

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481

ех кога би можеле да не се нервираме и да избегаваме стресни ситуации......:) ама не оди некако нели?
и ја се сложувам со тоа да се шета повеќе и да си опркужен со луѓе кои те смејат. смеењето е половина здравје, го продолжува животот.
труди се да се смееш повеќе, најди хоби, помалку нервоза и се ќе биде ОК :D

Kajgana Shop

На врв Bottom