Одвратност, гадење

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Зошто од некои работи ни’ се гади?

расипано месо, измет, отворени рани, гној, урина, расипана храна......или пак некои животни кај повеќето луѓе предизвикуваат гадење/
Чувството на гадење го изразуваме со иста мимика на лицето- без разлика на која култура припаѓаме .,

Но, зошто ни’ се гадат и некои јадења кои во другите култури се сметаат за специјалитет?
Филипинскиот специјалитет балут - јајца се ставаат под патката или во инкубатор додека не почне да се развива плод, со видлив клун и зачетоци на перја .Тогаш јајцето се вари и се јаде директно од лушпа само малку посолено .

Некои објаснуваат дека
"Гадењето е интуитивна микробиологија - и таа способност ни’ ја дала природата - Спречува во себе да внесеме невидливи опасности(отрови и предизвикувачи на болести) .

Но , дали е тоа навистина така?????
пример.доволно е некој на маса додека јадат повеќемина да направи гримаса на гадење и веќе сите ќе знаат дека е некакво предупредување - дека таму нешто не е како што треба.

Исто така, се’ што е во допир со нештото што предизвикува гадење и самото тоа постанува гадливо-одвратно .
Никој нема да се напие млеко или кафе кое е измешано со тепалка за муви .
или пак се“ што е слично на некој одвратен предмет и самото станува одвратно. Затоа никој не би јадел супа од детски нокшир макар истиот да е скроз нов- неупотребуван,:icon_mrgr:

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
По природа сум многу гадлив и неможам секое јаденје да го поднесам и единствено од јајцата ми беше ок а ти [@[] напраи со темава да ми се згадат:( , најгадно ми е кога ќе начекам влакно у нешто o_O
не- не станува збор за јадења- беа посочени како пример.
јади си слободно јајца:)
Инаку и јас сум ептем гадлив- па затоа и ме интересира од каде таа одвратност кај луѓето-
зошто кај малите деца не постои? тие ставаат буквално се’ во уста- дали има некакво влијание околината-луѓето- што ја знам веќе што

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
не- не станува збор за јадења- беа посочени како пример.
јади си слободно јајца:)
Инаку и јас сум ептем гадлив- па затоа и ме интересира од каде таа одвратност кај луѓето-
зошто кај малите деца не постои? тие ставаат буквално се’ во уста- дали има некакво влијание околината-луѓето- што ја знам веќе што
Јас мислам се е до мозокот онака лаички кажано , одбивноста доаѓа и од мирисот кој го чуствуваме како што имаш постирано ппогоре :)
ако има некој експерт нека објасни подетално :)

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
НЕ е темава од што ви се гади па да си кажувате приказни коа највише на свет ви се згадило.

Он.
Еволуционо - за да не се отруеме, за да не јадеме расипани јадења кои може да допринесат до труења и болести и смрт.
Но, денес имаме технологии кои со анализа ќе ни кажат дека некоја храна не треба да ја конзумираме затоа што ќе предизвика одредена реакција во нашите организми и таквата храна се исфрла од употреба, се забранува и слично.

Kajgana Shop

На врв Bottom