@cool@
Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
- Член од
- 2 јуни 2007
- Мислења
- 23.601
- Поени од реакции
- 27.114
Зошто од некои работи ни’ се гади?
расипано месо, измет, отворени рани, гној, урина, расипана храна......или пак некои животни кај повеќето луѓе предизвикуваат гадење/
Чувството на гадење го изразуваме со иста мимика на лицето- без разлика на која култура припаѓаме .,
Но, зошто ни’ се гадат и некои јадења кои во другите култури се сметаат за специјалитет?
Филипинскиот специјалитет балут - јајца се ставаат под патката или во инкубатор додека не почне да се развива плод, со видлив клун и зачетоци на перја .Тогаш јајцето се вари и се јаде директно од лушпа само малку посолено .
Некои објаснуваат дека
"Гадењето е интуитивна микробиологија - и таа способност ни’ ја дала природата - Спречува во себе да внесеме невидливи опасности(отрови и предизвикувачи на болести) .
Но , дали е тоа навистина така?????
пример.доволно е некој на маса додека јадат повеќемина да направи гримаса на гадење и веќе сите ќе знаат дека е некакво предупредување - дека таму нешто не е како што треба.
Исто така, се’ што е во допир со нештото што предизвикува гадење и самото тоа постанува гадливо-одвратно .
Никој нема да се напие млеко или кафе кое е измешано со тепалка за муви .
или пак се“ што е слично на некој одвратен предмет и самото станува одвратно. Затоа никој не би јадел супа од детски нокшир макар истиот да е скроз нов- неупотребуван,
расипано месо, измет, отворени рани, гној, урина, расипана храна......или пак некои животни кај повеќето луѓе предизвикуваат гадење/
Чувството на гадење го изразуваме со иста мимика на лицето- без разлика на која култура припаѓаме .,
Но, зошто ни’ се гадат и некои јадења кои во другите култури се сметаат за специјалитет?
Филипинскиот специјалитет балут - јајца се ставаат под патката или во инкубатор додека не почне да се развива плод, со видлив клун и зачетоци на перја .Тогаш јајцето се вари и се јаде директно од лушпа само малку посолено .
Некои објаснуваат дека
"Гадењето е интуитивна микробиологија - и таа способност ни’ ја дала природата - Спречува во себе да внесеме невидливи опасности(отрови и предизвикувачи на болести) .
Но , дали е тоа навистина така?????
пример.доволно е некој на маса додека јадат повеќемина да направи гримаса на гадење и веќе сите ќе знаат дека е некакво предупредување - дека таму нешто не е како што треба.
Исто така, се’ што е во допир со нештото што предизвикува гадење и самото тоа постанува гадливо-одвратно .
Никој нема да се напие млеко или кафе кое е измешано со тепалка за муви .
или пак се“ што е слично на некој одвратен предмет и самото станува одвратно. Затоа никој не би јадел супа од детски нокшир макар истиот да е скроз нов- неупотребуван,