Во која земја е најдобро да се живее?

W

Werther

Гостин
Не сум женет па неможам да ти одговорам на ова мада искрајно ме замисли. Кога би зел некоја локална што и најверојатно би било случајот мислам дека и подобро е таму да растат. Во МКД ќе ги заебаваат за жал ние сме проста маса па секоја форма на мелез би била смешна а во овој дел на светот мелези им се сите ѕвезди на ТВ. Овде се тепаат да имаат дете од белец.

Во Боракај (филипините) запознав бела двојка од германија која има хотел таму. Пресреќни беа. Цела година туристи, пари имаат, децата (плави, германчиња) во американско школо. Криминал нема, цел ден на плажа. Во Манила живеев скоро 2 години во населба екслузивно за странци која беше колку Скопје. Неколку шопинг молови, полиција, приватна полиција, обезбедување колку сакаш (и пред да влезеш во мол те претересуваат) се со цел да се чуствуваш супер безбеден и се чуствував каде каде побезбеден него на Водно во Скопје каде израснав па сега ти види.

Мислам дека имате ГРЕШНА слика за тие држави. Ги гледате лошите работи кој се 90% ама не ги гледате добрите, а добри има во изобилство. Од шофери, до готвачки, до слуги, ексклузивни ресторани, шоа итн, Манила е 16 мил град, Бали го викаат ISLAND OF GOD, а тајланд мислам дека нема потреба да објаснувам.

Имам живеено на повеќе места во Австралија, во Лондон, во Хонг Конг и Сингапур. Кусо и јасно супер за да правиш пари, ама кога ќе сватиш дека и на други места можеш да го постигнеш истото тогаш гледаш квалитет на живот. Јас живеам еднаш, така да можам или да се ебавам по тјуб во Лондон, да тепам по 1 саат во еден правец во Мелбурн (тоа се брат 30 дена ГОДИШНО во кола до работа и назад) ко што правам деновиве или да си го прчам на Бали, Себу или Кох Самуи, па сега ти види.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 14:38 ---
Werther и Змејко и не знам како е ни во Етиопија ни на Антартикот. Знам во Кенија дека си поминав супер ама у принцип Африка не ми се свига (да знам бевте иронични). Финтата е што вие само кењате без да мрднете од европа ако и таму сте прошетале па имате некоја слика од тв со људождери по земјите кој ги напишав. Идете видете па ќе правиме муабет до тогаш ко што кажав ви пожелувам супер и работно да си поминете на западот или кај и да сте.
Абе Роки нас јасно ни е дека секаде е подобро од Македонија него како успеа ти толку далеку да догураш,татко ми за одмор у Неа-Пори да не однесе 10 дена три години штеди?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Абе Роки нас јасно ни е дека секаде е подобро од Македонија него како успеа ти толку далеку да догураш,татко ми за одмор у Неа-Пори да не однесе 10 дена три години штеди?
Иди у Африка живи,Јужна Америја или некои делови на Азија па да те прашам.:icon_lol: А и во Европа има полоши држави.

F

FARANG

Гостин
Good country Australia ;)

F

FARANG

Гостин
Да. Има мак ресторан, газдата мислам се вика Васко. Почни од таму.

http://www.balkanika-bali.com/

Зависи што те интересира ама ако си спремен да работиш ИМА работа

W

Werther

Гостин
Да. Има мак ресторан, газдата мислам се вика Васко. Почни од таму.

http://www.balkanika-bali.com/

Зависи што те интересира ама ако си спремен да работиш ИМА работа
Спремен,по спремен амин...ти како почна тоа ме интересира,кажи ги твоите почетоци најтешкото е тоа,после кога ќе се уходаш сите знаеме лесно е,кажи ти како си почнал?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Извини,скоро секаде е подобро.
Aха сигурно..си бил ти секаде. Има земји каде луѓе масовно од глад и жед умираат,кај што нема скоро никаква здравствена заштита да не зборам за други удобности..Него тука сте нашле па зашле..не за џабе се вика,се додека не го изгубиш твоето го цениш туѓото..него оф топик е да не терам на празно.

W

Werther

Гостин
Aха сигурно..си бил ти секаде. Има земји каде луѓе масовно од глад и жед умираат,кај што нема скоро никаква здравствена заштита да не зборам за други удобности..Него тука сте нашле па зашле..не за џабе се вика,се додека не го изгубиш твоето го цениш туѓото..него оф топик е да не терам на празно.
Абе мајсторе сега немој ти муабет да ми праиш за Чад и Етиопија знам таму дека е далеку полошо од Македонија,збориме за поцивилизираниве земји...

F

FARANG

Гостин
Фамилјарно се преселивме во Австралија како мал. Таму имам завршено средно и факс. Се вработив во банка преку која специјализирав Business Process Outsourcing. Тоа ти е специјалист за префрлање оддели од запад на исток тоест, бркаме луге во АУС кој ги плаќаме по 60-70 000 долари а вработуваме у азија за 7-8 000 годишно ;). Така заглавив натака, нормално јас си работев за убави пари. После отворив свој бизнис прво во Хонг Конг па во Тајланд и Индонезија па сега сум на релација Мелбурн-Бангкок-Скопје углавно

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Абе мајсторе сега немој ти муабет да ми праиш за Чад и Етиопија знам таму дека е далеку полошо од Македонија,збориме за поцивилизираниве земји...
Не сум никаков мајстор,не носам тесла на појас мајстор да сум..ти викаш секаде. Па сега ми викаш во поцивилизирани земји. Членот Фаранг ако се снашол во Филипини или Индонезија не значи дека таму тече мед и млеко и дека сите живеат убаво,незначи дека и ти ако отидеш таму ќе живееш како него,прво и основно е кликер дали ти работи да се снајдеш. И во Чад и Етиопија има сигурно богати кои живеат лагоден живот,али најголем дел од населението мизерува. Прави разлика од секаде и некаде. Можам да ти извадам листа од најмалце 70 земјо у свет кои имаат помало БДП по жител од Македонија и 100 земји кои имаат полоша здравствена заштита и образование. Него ајт,иди до Индонезија па кажи како е,може убаво ќе ти биде.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:00 ---
Фамилјарно се преселивме во Австралија како мал. Таму имам завршено средно и факс. Се вработив во банка преку која специјализирав Business Process Outsourcing. Тоа ти е специјалист за префрлање оддели од запад на исток тоест, бркаме луге во АУС кој ги плаќаме по 60-70 000 долари а вработуваме у азија за 7-8 000 годишно ;). Така заглавив натака, нормално јас си работев за убави пари. После отворив свој бизнис прво во Хонг Конг па во Тајланд и Индонезија па сега сум на релација Мелбурн-Бангкок-Скопје углавно
Браво за тебе,на вакви луѓе им се восхитувам.

W

Werther

Гостин
Не сум никаков мајстор,не носам тесла на појас мајстор да сум..ти викаш секаде. Па сега ми викаш во поцивилизирани земји. Членот Фаранг ако се снашол во Филипини или Индонезија не значи дека таму тече мед и млеко и дека сите живеат убаво,незначи дека и ти ако отидеш таму ќе живееш како него,прво и основно е кликер дали ти работи да се снајдеш. И во Чад и Етиопија има сигурно богати кои живеат лагоден живот,али најголем дел од населението мизерува. Прави разлика од секаде и некаде. Можам да ти извадам листа од најмалце 70 земјо у свет кои имаат помало БДП по жител од Македонија и 100 земји кои имаат полоша здравствена заштита и образование. Него ајт,иди до Индонезија па кажи како е,може убаво ќе ти биде.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:00 ---

Браво за тебе,на вакви луѓе им се восхитувам.
Малку лошо ми го свати постот ти,има многу земји во кои се живее подобро од Македонија,премногу немој одма да се фаќаш ти како слеп за стап за нешто,правам разлика помеѓу секаде и некаде.И немој Македонската да ја правиш сме нашле па сме зашле некои умирале од жед и глад,ако се водиме по тоа само да има да се најадеме и напиеме кај ни е крајот има земји кои одат напред со брзина на светлината,проблемот во земјава е што системот е премногу пропустлив,криминалот царува.Во земји како Норвешка,Шведска,Данска,Германија и останати развиени земји,премногу е мал бројот на сиромашни бедни луѓе,тие кои се социјални случаи и работно неспособни земаат паричен надомест во висина од една просечна плата,а кај нас околу 3000-4000 илјади денари,кај нив луѓето без факултет со просечни плати живеат далеку подобар живот од овој во Македонија можат еднаш на одмор да отидат некаде,куќа да си купат,кола да се школуваат итн.Моја грешка е што не ставив :D на постот каде што пишав секаде можеби друга ќе беше твојата реакција.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Малку лошо ми го свати постот ти,има многу земји во кои се живее подобро од Македонија,премногу немој одма да се фаќаш ти како слеп за стап за нешто,правам разлика помеѓу секаде и некаде.И немој Македонската да ја правиш сме нашле па сме зашле некои умирале од жед и глад,ако се водиме по тоа само да има да се најадеме и напиеме кај ни е крајот има земји кои одат напред со брзина на светлината,проблемот во земјава е што системот е премногу пропустлив,криминалот царува.Во земји како Норвешка,Шведска,Данска,Германија и останати развиени земји,премногу е мал бројот на сиромашни бедни луѓе,тие кои се социјални случаи и работно неспособни земаат паричен надомест во висина од една просечна плата,а кај нас околу 3000-4000 илјади денари,кај нив луѓето без факултет со просечни плати живеат далеку подобар живот од овој во Македонија можат еднаш на одмор да отидат некаде,куќа да си купат,кола да се школуваат итн.Моја грешка е што не ставив :D на постот каде што пишав секаде можеби друга ќе беше твојата реакција.
Интересно е што животот го гледате само од финансиска перспектива.
Не е само во тоа колку заработуваш.
Не знам дали ќе ми веруваш, ама од сите амери кои ги запознав, дали 2-3ца имаа отидено подалеку од државата во која живеат. Заработуваат огромни пари, не знаат да ги трошат. Патување до Мајами на човек кој заработува во Северна Дакота, го чини помалце него човек од Македонија да оди во Грција. Ама не одат. Кој знае зашто. Дома седат. А не е дека пари немаат.
Социјалниот живот кој го има не само во Македонија, туку и општо Балканот, го нема никаде низ Европа и Америка. За Азија не знам, не сум одела натаму.
Пре би посиромашно да живеам со сите, него богато, а сама ;)

W

Werther

Гостин
Интересно е што животот го гледате само од финансиска перспектива.
Не е само во тоа колку заработуваш.
Не знам дали ќе ми веруваш, ама од сите амери кои ги запознав, дали 2-3ца имаа отидено подалеку од државата во која живеат. Заработуваат огромни пари, не знаат да ги трошат. Патување до Мајами на човек кој заработува во Северна Дакота, го чини помалце него човек од Македонија да оди во Грција. Ама не одат. Кој знае зашто. Дома седат. А не е дека пари немаат.
Социјалниот живот кој го има не само во Македонија, туку и општо Балканот, го нема никаде низ Европа и Америка. За Азија не знам, не сум одела натаму.
Пре би посиромашно да живеам со сите, него богато, а сама ;)
Е да во право си,може тоа што матријално ги гледам работите е последица што пораснав со леб и паштета и млеко и бисквити...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Е да во право си,може тоа што матријално ги гледам работите е последица што пораснав со леб и паштета и млеко и бисквити...
Ни јас не пораснав со кавијар.
Ама за мене поголема важност има социјалниот живот, тоа што го има и постои само тука.
Не знам колку си прошетал и видел, ти посакувам што повеќе да видиш.
Ќе сфатиш дека нема топлина како дома.

Kajgana Shop

На врв Bottom