Нов закон за сметководство

Член од
12 јули 2012
Мислења
30
Поени од реакции
6
Возачка дозвола со лиценцирање на сметководител нема никаква врска, ти си паднал на глава како мал или главата на менгеме ти ја стегала мајкати кога си плачел за да те смири ?
Споредбава ти е во најмала рака МОРОН НАД МОРОНИТЕ, прво и основно обука за управување со моторно возило каде што загрозуваш сопствен живот здравје и имот загрозуваш и на сите останати во сообраќај а и оние кој што не се во сообраќај.
А во сметководство освен што може да направиш затајување или промашување на некоја бројка, ништо посебно нити загрозуваш некого нити убиваш некого.
Ако сакаше да направиш паралела требаше да ги спомнеш таксистите, таму покрај возачка дозвола им бараат и лиценца ( и тоа не на секој големите такси компании имаат една лиценца на 50 возачи, но ако индивидуалец таксист сака да ангажира друг шофер тогаш и другиот мора да има лиценца )
Не се прај паметен кога си глуп ко кур ! Збориме за затварање на професија, и тоа од страна на државата со луѓе на кој што таа вели дека имаш избор помеѓу тој и тој луѓе кој што таа ги определила дека се “ подобни“ да вршат таква услуга. Е сега затвара професии и притоа не ти дава избор, ако до вчера некј можел да си ги води сопствените книги, што кој кур му е потребен некој шиљокуран ебан у мозокот како тебе, само затоа што студирал сметководство, работа која што може да ја работи средниста ?
Кој кур ти е крив на тебе и на сите отанати ко тебе што не сте можеле да запишете некој технички факлутет па сте го избрале онаа мизеријана што ја нарекуваат економски ? Кога правиш компарација,барем гледај да не звучиш ко ретардиран. На крај краева, ако државата не ми верува слободно може да ми пушти инспекција да ги провери книгите, не ми треба некој дебил ко тебе да ми ги води истите и да гарантира за мене.
Затоа -
Смени чорапите ти смрдат и преку екран, очи ми насолзија а пече и на нос.

Не е за 20 000 денари, но зошто да му ги дадам на некој благо ретардиран, кога таа работа можам јас да си ја завршам или да ми ја заврши некој средношколец кој има 3 ка по математика,се работи за принцип никогаш не сум сакал непотребно да фрлам пари за нешто што можам самиот да си го сработам,нити пак е нешто комплицирано сигурен сум дека и кокошка да ја истренирам за 6 месеци ќе научи да води сметководство.
Навистина не можам да ти упатам повеќе навреди и вулгарности, признавам. Според тебе како што пиша државата затвора професија така? А што е со адвокатите, нотарите, извршителите, што е со архитектите и градежниците кои имаат лиценци А Б итн. што е со ревизорите, овластените преведувачи, овластените вештаци или проценители, што е со лиценците за возачи. Зошто да му дадеш пари на некој преведувач кога сигурно ќе направи превод со безброј грешки.
Ако мислиш дека за 6 месеци и кокошка ќе нучи сметководство тогаш значи појма немаш ти од сметководството. Очигледно е дека никој не може да ти го промени мислењето, па само би рекол дека баш ми е кеф што го изгласаа законов и да ве видам сега што ќе правите кога ќе треба да платите уште огромни 20.000,00 денари .... сигурно срцето ќе ве стегни.... :):):)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Зошто да му дадеш пари на некој преведувач кога сигурно ќе направи превод со безброј грешки.
И тој со лиценца подобар е од мене во превод, најди кого сакаш што ќе ти преведе 16 страни стручен текст за два дена, професор на филолошки да дојде не може :icon_lol:.

И тоа не да немам лиценца не го ни учев на училиште па сега ти види.

R

Rigel Kent

Гостин
И тој со лиценца подобар е од мене во превод, најди кого сакаш што ќе ти преведе 16 страни стручен текст за два дена, професор на филолошки да дојде не може :icon_lol:.

И тоа не да немам лиценца не го ни учев на училиште па сега ти види.
A prihodite od toa sto go preveduvas gi prijavuvas ? :icon_lol:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
E zatoa nemas licenca :icon_lol:
А бе и туѓо име стои на преводот пичка му матер нивна јас преведувам е.

Иди ми вика за два дена рокот, викам ти си ненормален со таква понуда шо идиш, а јас сум ненормален шо прифатив.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Навистина не можам да ти упатам повеќе навреди и вулгарности, признавам. Според тебе како што пиша државата затвора професија така? А што е со адвокатите, нотарите, извршителите, што е со архитектите и градежниците кои имаат лиценци А Б итн. што е со ревизорите, овластените преведувачи, овластените вештаци или проценители, што е со лиценците за возачи. Зошто да му дадеш пари на некој преведувач кога сигурно ќе направи превод со безброј грешки.
Ако мислиш дека за 6 месеци и кокошка ќе нучи сметководство тогаш значи појма немаш ти од сметководството. Очигледно е дека никој не може да ти го промени мислењето, па само би рекол дека баш ми е кеф што го изгласаа законов и да ве видам сега што ќе правите кога ќе треба да платите уште огромни 20.000,00 денари .... сигурно срцето ќе ве стегни.... :):):)
Добро сега со цела сериозност споредуваш ова со црвеново со книговодите ?
Исто како сега да направам споредба помеѓу касап и хирург и двајцата сечат месо барем има некоја поврзаност помеѓу тие две професии, знам дека си ја цениш професијата колку и да е бедна и проста. Ама помеѓу сметководител и адвокат ама нема благе везе а и никој не ти брани9 самиот да составиш тужба или самиот да се застапуваш на суд додека овде ми паламудиш дека мора овластен да бил сметководител сам неможел.
Не биди глуп и не се преценувај нити ти нити твојата професија кој што може да ја работи било кој што има завршено осмо оделение и знае да користи калкулатор.
Нотари кога спомна , дефинитивно дојдов до заклучок дека не само што ти ја стегала главата на менгеме туку и појако стегала.
тие се посредници кој што гарантираат овластени од државата, тоест се еден вид претставници на државата при било какво склучување на договор помеѓу двајца или повеќе лица. ( ПОРАНО СУДОВИТЕ ТОА ГО ПРАВЕА )
Извршител бате ти треба ите какво познавање на закони.
Архитекта ако утне ќе падне зграда.
Градежник ако утне исто ќе падне зграда и ќе убие стотици лица.
Додека ти ако згрешиш голем кур ќе си платиш еднаш казна и за следниот пат памет у глава, исто како да си направил прекршок во сообраќај.
Овластен преведувач ти преведува документ за на суд, од кој што може да ти зависи живот.
Што се однесува до мене,единствени професии кој што треба да бидат затворени и одобрени од државата, се Лекар, Судија,Адвокат,Извршител, Професор,Наставник итн - Професии кој што се директно опшествено неопходни и поврзани.Сите овие погоре што ти се набројани имаат директно влијание вакво или онакво врз целото опшество,што би се рекло јавно услужни дејности, што кога тогаш некогаш во животот сакал нејќел ќе мораш да ги користиш.
До душа и порано се полагаше државна матура па на тој начин беа “ Овластувани“ Додека шофер ако земал тој возачка дозвола што кој кур ќе му е него “ Лиценца“ ? Или дозвола од државата за да работи како шофер, од кога тоа државата стана овластена да решава кој што може да работи ?
Додека ти бе бате и таквите како тебе, лингурчиња велат ааааааааа немаааа јас сум учел факултет ( ЈАКА МУДА И ЈАКИОТ ФАКУЛТЕТ ЕКОНОМСКИ БЕ :pos:) Само јас можам да ти пресметувам тебе и никој друг,само зашто си го завршил тој јебан факс ?
Зошто да фрлам јас пари за ти мене да ми пресметуваш трошкови.
И те молам престани со малоумните споредби помеѓу професиите за кој реално не можете ни гомната да им ги јадете не пак да ги изедначувате и споредувате со сметководство.
Сметководител не е јавна професија и од општо значење и добро.
Сметководител е професија или услуга која што ја користи мал процент од населението, и затоа не гледам зашто би била затварана и одобрувана .

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Зошто претеувам,затоа што сум против затварање на професија која не е јавна, а се затвара поради контрола и заштита на мал број неспособни и некадарни личности ?

R

Rigel Kent

Гостин
Зошто претеувам,затоа што сум против затварање на професија која не е јавна, а се затвара поради контрола и заштита на мал број неспособни и некадарни личности ?
Не се сите неспособни и некадарни , уверение се добива преку полагање на испити .

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ко да не го знаете добрпознат, игнорирајте го...
Игнрирање или неспособност и некадарност да се оправда одредена ситуација која што ја наметнува некој како исправна а незнае да ја објасни истата.
Правило донесено за доброто на неколку на штета на повеќето.
Добар си и грујо вака игнорира кога го критикуваат.
Или ти е криво што ти за да научиш тоа да го работиш си потрошил 4 години од живот ( на некој јебан факултет ако воопшто можеш да кажеш дека е факултет а конобар може 100 пати подобро да ја заврши од тебе ?
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 21:47 ---
Не се сите неспособни и некадарни , уверение се добива преку полагање на испити .
Испит зошто испит ? Ти си полагал на електро за да смениш сијалица, штекер. Си полагал ли во асуц за авто механичар за да смениш свеќици на колата ?
Способност не се докажува со положен испит дали пред комисија или на факс,кадарност и способност се докажуваат во пракса, ако те бива ќе работиш ако не те бива нема да имаш муштерии ете толку е просто.

• Ми се допаѓа
Reactions: ION
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ајде да ја решиш задачава , бидејќи и келнер ќе ја реши што е ова за тебе .
Ајде веќе кога се бафтаме со задачи реши ми ја ти на мене оваа,во мегувреме поставија твојата овде.
Ама директно да е поврзана со сметководство да речеме на мала фирма
Пресметка на масен удел,концентрација и волумен на раствор од натриум хидроксид при реакција на 23,33% HCl. Колкава е концентрацијата и волуменот на растворот од натриум хлорид.
Еве ова е директно поврзано со најмалку 20 професии, кој што не работат како лиценцирани хемичари.
А за конобарите прочитај го првиот пост на темава, тоа другарти го рече.

Kajgana Shop

На врв Bottom