Нов закон за сметководство

Член од
12 јули 2012
Мислења
30
Поени од реакции
6
А што правиме со оние кој сами си ги водат книгите ?
Ете не му треба ниту еден од оние погоре наведени ?
Ќе најдеш некој кој формално ќе се потпишува а пак ти ќе си ги водиш книгите. Е сега за тоа можеби ќе ти наплати али и тоа би било минимално и не би требало да претставува тошок за фирмата.
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 15:36 ---
Како ќе му пресметаат ДДВ на тоа на 10 литри масло ќе треба 2 литри за буџет кандила и светци :icon_lol:.
Исто како што тебе ти пресметуваат ДДВ кога одиш да купиш нешто од продавница.

R

Rigel Kent

Гостин
Ќе најдеш некој кој формално ќе се потпишува а пак ти ќе си ги водиш книгите. Е сега за тоа можеби ќе ти наплати али и тоа би било минимално и не би требало да претставува тошок за фирмата.
Нема да може бидејќе предвидени се контроли од страна на Институтот а и ригорозни се казните за нестручно водење на сметководствената евиденција. Има низа обврски на сметководителот во законот.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Во статутот на Институтот во членот 19 став 17 стои "ги утврдува критериумите за утврдување на цената на сметководствените услуги."

Инаку според мене пријава/одјава на вработени во АВРМ и ФЗО не би требало да биде услуга од сметководителот туку на сервис за правни работи.
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 15:33 ---

Отворена покана на сите што имаат добиено уверение , а уверение добиле само 90 лица. Тоа е проблемот .Услов за да учествуваш на основачкото собрание е да имаш привремено уверение . :)
Ајде дај и лиценцирани курирски служби да станат задолжителни, или секоја фирма да мора да набавува тоалетни производи само од лиценцирани фирми кој што имаат дозвола да дистрибуираат по фирми.
Инспекција - Опаааааа од кај ти е Гз папиров ??
-Абе од продавница...
- А не, НЕ ОДИ ТОА ТАКА !
-Ама доставувачот го немаше....
- Не ме интересира, си има закон, ќе стискаш нема да сереш додека не ти донесе лиценцирана фирма ! Ајде 5000 евра и опомена овој пат, следниот те затвараме да си знаеш !!
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 15:39 ---
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 15:36 ---

Чекај малку сега, овој закон е еби ветер, ако газда сака сам да си ги води книгите и тој стои позади нив и гарантира за нив со кое право му наложуваат да мора да ангажира друго лице, тука не ми е јасно. Мислам дека овој закон многу лесно би паднал на уставен.
Не се работи за потпис, се работи за ограничување на слобода на избор, на оние луѓе кој што институција си некаква ( владата ) решила да им одобри дека само тие се подобни и само тие ќе водат книговодство.

R

Rigel Kent

Гостин
Чекај малку сега, овој закон е еби ветер, ако газда сака сам да си ги води книгите и тој стои позади нив и гарантира за нив со кое право му наложуваат да мора да ангажира друго лице, тука не ми е јасно. Мислам дека овој закон многу лесно би паднал на уставен.
Да сопственикот не може да си води сам сметководство , инаку не би требало да падне на Уставен Суд , нема ништо неуставно тука.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571

Отворена покана на сите што имаат добиено уверение , а уверение добиле само 90 лица. Тоа е проблемот .Услов за да учествуваш на основачкото собрание е да имаш привремено уверение . :)
Што ги спречувало останатите да земат привремено уверение?

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Да сопственикот не може да си води сам сметководство , инаку не би требало да падне на Уставен Суд , нема ништо неуставно тука.
Ограничување на лично право и избор, што доколку јас не верувам на ниеден книговодител ?
башка пазарно стопанство и отворен пазар не се ограничува со воведување на лиценци и затварање на професии.
Всушност тука државата директно интервенира по нејзин терк одбира кој може што да работи - Дискриминација.
Дали истиов закон важи и за книговодителите, и книговодствените фирми ?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Ограничување на лично право и избор, што доколку јас не верувам на ниеден книговодител ?
башка пазарно стопанство и отворен пазар не се ограничува со воведување на лиценци и затварање на професии.
Всушност тука државата директно интервенира по нејзин терк одбира кој може што да работи - Дискриминација.
Државата не ти верува тебе, не е битно ти на кој веруваш.

Член од
12 јули 2012
Мислења
30
Поени од реакции
6
Во статутот на Институтот во членот 19 став 17 стои "ги утврдува критериумите за утврдување на цената на сметководствените услуги."
Можеби и ќе има некои критериуми ама тарифник не верувам.
Баш ме замилсли со ставов 17.....

Уверени имаа добиено многу повеќе... мислам дека околу 450 сметководители. И јас имам уверение за овластен сметководител, дури и зедов материјали од министерство за финансии и го пријавив моето учество но не присуствував од лични причини. На 30.10.2012 министерството за финансии објави јавен повик за учество на основачкото собрание на институтот (мислам дека во Нова македонија имаше) и мораше да се пријавиш најдоцна до 01.11.2012 дека ќе учестувавш на собранието.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Сметководителот одговара за точноста на податоците, не знам сега колку би се нафатиле да потпишуваат само...

R

Rigel Kent

Гостин
Што ги спречувало останатите да земат привремено уверение?
Поднесени биле 2000 барања а тие издале само 90 (читај -на тие што фатиле врски) а останатите се на потпис кај министерот 3 месеци (читај -оние што не фатиле врски).Инаку во однос на јавниов повик објавен е на 30.10.2012 а учество да пријавиш најдоцна до 1.11.2012 :eek: .Ова соопштение никаде го нема на web сајтот на Министерство за финансии , само во весник . Не ти е нешто сомнително тука ?

Објавено на 10 Ноември. на http://www.finance.gov.mk
"Ставрески информира дека до 6-ти овој месец до Министерството за финансии се поднесени вкупно 2.142 барања за уверенија. Заклучно со денеска Министерството издало 645 уверенија, а се обработени и дополнителни 417 барања за кои се подготвуваат уверенија и во наредните денови ќе бидат доставени до барателите."

На Собранието учествувале само 90 лица. Состанокот траел кратко со готови списоци на членови на Надзорен одбор кој се избрале и НИКАКВА дебата .

Член од
12 јули 2012
Мислења
30
Поени од реакции
6
Поднесени биле 2000 барања а тие издале само 90 (читај -на тие што фатиле врски) до 30.10.2012 а останатите се на потпис кај министерот 3 месеци (читај -оние што не фатиле врски).Инаку во однос на јавниов повик објавен е на 30.10.2012 а учество да пријавиш најдоцна до 1.11.2012 :eek: .Ова соопштение никаде го нема на web сајтот на Министерство за финансии , само во весник . Не ти е нешто сомнително тука ?

Објавено на 10 Ноември. на http://www.finance.gov.mk
"Ставрески информира дека до 6-ти овој месец до Министерството за финансии се поднесени вкупно 2.142 барања за уверенија. Заклучно со денеска Министерството издало 645 уверенија, а се обработени и дополнителни 417 барања за кои се подготвуваат уверенија и во наредните денови ќе бидат доставени до барателите."

На Собранието учествувале само 90 лица. Состанокот траел 20мин. со готови списоци на членови на Надзорен одбор кој се избрале и НИКАКВА дебата .
Дека изборот на Надзорниот одбор уште претходно се знаел тоа е факт. Но и да беше објавено на страната на министерството пак изборот ќе беше ист. Јас имав земено уверение без никакви врски од причина што за истотот имав подадено документи уште од август. Како и да е изборот на надзорниот одбор без оглед ќе беше ист затоа што така сакал „некој’.
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 16:13 ---
Ти стварно си глуп или се правиш глуп.
Ај да почнам од назад. Книговодители имаше во СФРЈ сега има сметководители. Ај провери дали има на некој економски факултет предмет книговодство.
Кога сме кај уставниот суд и ограничувањата, зошто оној кој сака да вози кола мора да има возачка дозвола? Ајде ќе си појде на нотар нотарот ќе му завери една изјава дека ќе си ги сноси сите ризици и не му треба возачка. Или зошто ти воопшто да приговараш до уставниот суд. Па зарем уставните судии се попаметни од тебе (а можеби и се). Разликата помеѓу уставните судии и ти е тоа што тие имаат положено и се стекнале со завење уставни судии.
Ако одиш по таа логика државата те ограничува во се а најмалку во областа на сметководството.
Законов не е еби ветер, туку еби ветер се газдите како тебе(ако воопшто си газда). Сите се прават големи газди а кога ќе дојде да платат нешто се стегаат као..... Па заем 20.000,00 денари годишно за тебе се толкав трошок што не можеш да си го дозволиш? Ако е така тогаш поарно барај работа веднаш и затвора ја фирмата.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
.
Ќе дадам оглас барам човек со лиценца сметководител спремен да се потпишува и затвор да лежи :pos::pos::pos::pos::pos:.

А бе кај ќе најдеш некој малоумен така да се потпишува ова приказни за мали деца се :icon_lol:.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Дека изборот на Надзорниот одбор уште претходно се знаел тоа е факт. Но и да беше објавено на страната на министерството пак изборот ќе беше ист. Јас имав земено уверение без никакви врски од причина што за истотот имав подадено документи уште од август. Како и да е изборот на надзорниот одбор без оглед ќе беше ист затоа што така сакал „некој’.
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 16:13 ---

Ти стварно си глуп или се правиш глуп.
Ај да почнам од назад. Книговодители имаше во СФРЈ сега има сметководители. Ај провери дали има на некој економски факултет предмет книговодство.
Кога сме кај уставниот суд и ограничувањата, зошто оној кој сака да вози кола мора да има возачка дозвола? Ајде ќе си појде на нотар нотарот ќе му завери една изјава дека ќе си ги сноси сите ризици и не му треба возачка. Или зошто ти воопшто да приговараш до уставниот суд. Па зарем уставните судии се попаметни од тебе (а можеби и се). Разликата помеѓу уставните судии и ти е тоа што тие имаат положено и се стекнале со завење уставни судии.
Ако одиш по таа логика државата те ограничува во се а најмалку во областа на сметководството.
Законов не е еби ветер, туку еби ветер се газдите како тебе(ако воопшто си газда). Сите се прават големи газди а кога ќе дојде да платат нешто се стегаат као..... Па заем 20.000,00 денари годишно за тебе се толкав трошок што не можеш да си го дозволиш? Ако е така тогаш поатно барај работа веднаш и затвора ја фирмата.
Возачка дозвола со лиценцирање на сметководител нема никаква врска, ти си паднал на глава како мал или главата на менгеме ти ја стегала мајкати кога си плачел за да те смири ?
Споредбава ти е во најмала рака МОРОН НАД МОРОНИТЕ, прво и основно обука за управување со моторно возило каде што загрозуваш сопствен живот здравје и имот загрозуваш и на сите останати во сообраќај а и оние кој што не се во сообраќај.
А во сметководство освен што може да направиш затајување или промашување на некоја бројка, ништо посебно нити загрозуваш некого нити убиваш некого.
Ако сакаше да направиш паралела требаше да ги спомнеш таксистите, таму покрај возачка дозвола им бараат и лиценца ( и тоа не на секој големите такси компании имаат една лиценца на 50 возачи, но ако индивидуалец таксист сака да ангажира друг шофер тогаш и другиот мора да има лиценца )
Не се прај паметен кога си глуп ко кур ! Збориме за затварање на професија, и тоа од страна на државата со луѓе на кој што таа вели дека имаш избор помеѓу тој и тој луѓе кој што таа ги определила дека се “ подобни“ да вршат таква услуга. Е сега затвара професии и притоа не ти дава избор, ако до вчера некј можел да си ги води сопствените книги, што кој кур му е потребен некој шиљокуран ебан у мозокот како тебе, само затоа што студирал сметководство, работа која што може да ја работи средниста ?
Кој кур ти е крив на тебе и на сите отанати ко тебе што не сте можеле да запишете некој технички факлутет па сте го избрале онаа мизеријана што ја нарекуваат економски ? Кога правиш компарација,барем гледај да не звучиш ко ретардиран. На крај краева, ако државата не ми верува слободно може да ми пушти инспекција да ги провери книгите, не ми треба некој дебил ко тебе да ми ги води истите и да гарантира за мене.
Затоа -
Смени чорапите ти смрдат и преку екран, очи ми насолзија а пече и на нос.

Не е за 20 000 денари, но зошто да му ги дадам на некој благо ретардиран, кога таа работа можам јас да си ја завршам или да ми ја заврши некој средношколец кој има 3 ка по математика,се работи за принцип никогаш не сум сакал непотребно да фрлам пари за нешто што можам самиот да си го сработам,нити пак е нешто комплицирано сигурен сум дека и кокошка да ја истренирам за 6 месеци ќе научи да води сметководство.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Државата не ти верува тебе, не е битно ти на кој веруваш.
Ме боли мене курот што не ми верува државата, за тоа си има инспекција. Ако можело така да функционира до сега не гледам причина и од сега да се прават промени.
Туку целата работа е што неспособни лиглиња се обидуваат да се заштитат од конкуренција, пошто за кур не ги бива па ќе се кријат позади некакви си лиценци.
Ако можам сам да сработам нешто не гледам логика да му давам пари на некој лигле со мкозок колку една кокошка за да ми ја заврши истата.
Се затвараат професии, шофери,таксисти,сметководители, сега и агенциите за недвижности го бараат тоа. Значи станува небитно дали те бива или не , битно е да обезбедиш 2000 евра или колку таму да платиш за “ Преобука “ и да добиеш лист хартија на кој што ќе пишува лиценциран.
По вашава малоумна логика само со завршено економски факс требало да бидат сметководители, ако нека бидат но тоа ти е сито како да си напишал.
не смееш самиот да си ја поправаш колата треба да ја однесеш кај лиценциран автомеханичар, или никој не смее да работи како водо инсталатер ако нема завршено за истото.
Па и до таа мера идат со овој дебилен закон што ако се слушаат нивните ставови и ставовите на малтене скапаните мамини и татини што го подржуваат законов, дома не би требало да смениш сијалица ако не си лиценциран електричар.
Епа ајде одиме по ред, не смееш да кречиш дома ако не си лиценциран молер, нити пак смее некој друг да ти кречи ако не е лиценциран.
Во продавница смеат да бидат продавачки само со завршено трговачко и истите да имаат лиценца.
Келнери можат да бидат само со завршено угостителско, и издадена лиценца за тоа.
Комерциалисти само со завршен економски, и лиценца.
Продавач на тезга, да биде лиценциран и прекфалификуван.
Заварувач лиценциран и дома да не смееш да уклучиш швајц апарат.
Управување на моторно возило исклучиво со поседување на лиценца покрај возачката дозвола и обука, или ако не ја поседуваш да си најмиш шофер кој што ќе те вози со твоето возило.
Дај на сите професии да се стави лиценца и кој ги ебе, нити па нешто да не смееш да поправиш доколку немаш соодветно образование, и на крајот од краиштата и така се отвараат факултети по сите села, дај и за овие да отворат по еден факултет.
На крајот ќе купам 20 кокошки бројлери ќе регистрирам сметсководствено биро и ќе тепам пара, бидејќи способноста која што се бара и е потребна за да се изврши таква работа е еднаква на способноста и умешноста на еден Бројлер.
Штета што се изнакотија лешинари во опшествово што својата неспособност се обидуваат да ја заштитат со лиценцирање.
Мизерија дојдоа деновите кога оние што не знаат вол у гз да буцнат донесуваат закони за да си ги заштитат неспсобните газови,преку формирање на бордови и управи воведување на лиценци, а во исто време и ајдучката држава те јебе со тоа што ти вели за да работиш мораш да ми платиш, КЛАСИКА РЕКЕТ.

• Ми се допаѓа
Reactions: ION

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Многу нејасно, апсолутно глупандерски..типично комуњарски...т.е желба да се регулира и контролира до најмала ситница , што се заедно води во кочење на системот.
Овластен книговодител е само ОВЛАСТЕН КНИГОВОДИТЕЛ.
Може да има две-три градации заради искуството и нивото на овластувањата и толку.
Денес сите граѓани, за фирми да не збориме... би требело да имаат лични трансакциони сметки.
И ГОТОВИТЕ ПАРИ да се намалат на минимум.., апсолутен, а пак со плаќањето на мали сметки преку мобилен.., скоро на ич..:)
На тој начин ќе може да се провери исконтролира, ако се јави како потреба.... секој даночен обврзник.., а потписот на овластениот книговодител кажува дека тој процес е направен според закон и дека е исправен во секој поглед..
Така да..дали приходот нечив е од работен договор илити по нашки вработување.. или од некој друг договор, или е незнам каков друг финнсиски прилив е ПОТПОЛНО НЕВАЖНО, ако на државата и е важно да го собере данокот кој следи, а не да ја контролира и гуши инвентивноста нечија ( не забранета со закон)да заработи пари.
Така и со овластените книговодители. Секој деловен ентитет треба да има завршна сметка ПРОКОНТРОЛИРАНА и ПОТПИШАНА ОД ТАКОВ соодветен на големината на ентитетот.
Во какви релации ќе бидат тие е потполно неважно, ако релацијата нив им одговара.
Секоја регулација во тој смисол , некого фаворизира и ги дига цените на услугата над реалната контролирана со конкуренција.
Но кај нас се е комплицирано.., закукуљено и замумуљено....веројатно не без некоја намера...па и ова....:)

Kajgana Shop

На врв Bottom