Медитација

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Кој е најсреќниот човек на светот?!
Невролозите од Универзитетот во Висконсин го скенирале мозокот на Матје Ришар, близок доверител на Далај Ламе за да на крај го прогласат за најсреќниот човек на светот, т.е најсреќниот човек за кој тие знаат.
Скенирањето на мозокот на овој реномиран будистички мислител покажало дека сивата материја во неговиот мозок, додека медитира, емитува количина на гама бранови кои никогаш порано не биле забележани во неврологијата. Гама мозочните бранови се поврзани со меморијата, учењето, вниманието и свеста.
Тестовите воедно и индицирале дека кај Ришар екстремно е активен левиот префронтален кортекс, дел од мозокот кој го зголемува капацитетот за среќа и ја намалува негативноста.
-Тоа покажува дека медитацијата не е само среќа, туку таа во целост го менува вашиот мозок, а ве менува и вас, изјавил 66 годишниот Ришар, кој пред една деценија докторирал во областа на генетиката, но ја напуштил кариерата за да и се посвети на религијата.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Кој е најсреќниот човек на светот?!
Невролозите од Универзитетот во Висконсин го скенирале мозокот на Матје Ришар, близок доверител на Далај Ламе за да на крај го прогласат за најсреќниот човек на светот, т.е најсреќниот човек за кој тие знаат.
Скенирањето на мозокот на овој реномиран будистички мислител покажало дека сивата материја во неговиот мозок, додека медитира, емитува количина на гама бранови кои никогаш порано не биле забележани во неврологијата. Гама мозочните бранови се поврзани со меморијата, учењето, вниманието и свеста.
Тестовите воедно и индицирале дека кај Ришар екстремно е активен левиот префронтален кортекс, дел од мозокот кој го зголемува капацитетот за среќа и ја намалува негативноста.
-Тоа покажува дека медитацијата не е само среќа, туку таа во целост го менува вашиот мозок, а ве менува и вас, изјавил 66 годишниот Ришар, кој пред една деценија докторирал во областа на генетиката, но ја напуштил кариерата за да и се посвети на религијата.
Го слушнав денес ова на радио...(y)

Член од
7 февруари 2011
Мислења
211
Поени од реакции
105
Браво за песната!
Не знам дали ја стави како пример за најхепи човек на светот или најпозитивната и релаксирачка песна - у секој случај за сите си погодил.
Иначе - не верувам во медитација.. верувам во празнење на организмот од негативна енергија :)

Член од
24 февруари 2012
Мислења
320
Поени од реакции
225
Mnogumina kje rechat - ma nemam jas vreme za meditacija! Eve jas tvrdam:D , deka vreme ne vi e potrebno. Mozhe da se meditira i so otvoreni ochi, dodeka na pr. gi miesh sadovite.:P I ne plashete se deka sadovite ne kje bidat dobro izmieni i chitavi. Naprotiv, kje svetat kako nikogash!:ROFLMAO:
Shto mora, taa sekogash da se praktikuva lezhejki so zatvoreni ochi?:D
Budnost se bara i apsolutno nishto drugo! Ednostavno, neli?:)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
The illusion or deceit happens when consciousness becomes identified with form. We identify with an idea of our "self" or with things as if they are solid and permanent. We do this over and over, resulting in suffering when things change. If we realize the nature of the game, then we can dance with it and to avoid becoming attached to any particular form. Meditation is one way to begin to understand and have insight into how this process works.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Mnogumina kje rechat - ma nemam jas vreme za meditacija! Eve jas tvrdam:D , deka vreme ne vi e potrebno. Mozhe da se meditira i so otvoreni ochi, dodeka na pr. gi miesh sadovite.:P I ne plashete se deka sadovite ne kje bidat dobro izmieni i chitavi. Naprotiv, kje svetat kako nikogash!:ROFLMAO:
Shto mora, taa sekogash da se praktikuva lezhejki so zatvoreni ochi?:D
Budnost se bara i apsolutno nishto drugo! Ednostavno, neli?:)
De ako sakas objasni majku kako se meditira koga miesh sadovi?

Член од
24 февруари 2012
Мислења
320
Поени од реакции
225
:D Gi otvaram ochite i gledam deka e potrebno da gi izmijam... hahaha i nikoj i nishto ne dozvoluvam da mi se mesha...;)
Ako i dojde neshto... samo nabljuduvam, ne zadrzhuvam nishto, ne komentiram nishto. Ponekogash samo potpevnuvam:ROFLMAO:
Da bidesh buden i da nabljuduvash, da chuvstvuvash, da slushash - bez komentar(bez "lukaviot"):LOL: . Ete taka...:)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
:D Gi otvaram ochite i gledam deka e potrebno da gi izmijam... hahaha i nikoj i nishto ne dozvoluvam da mi se mesha...;)
Ako i dojde neshto... samo nabljuduvam, ne zadrzhuvam nishto, ne komentiram nishto. Ponekogash samo potpevnuvam:ROFLMAO:
Da bidesh buden i da nabljuduvash, da chuvstvuvash, da slushash - bez komentar(bez "lukaviot"):LOL: . Ete taka...:)
Пуст да е Лукавиот...:D

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Ај некој во неколку реченици да ми објасни позиција на рацете и прстите. Некаде сретнувам држење на палец и показалец, некаде палец и среден прст, некаде отворени дланки некаде припиени кон стомакот. Ме занима следново: дали секоја позиција си има посебно значење или секој како сака си ги мести.

П.С не ме карајте ако имало за ова низ темава не ја читнав цела:свиркам:

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Meditation produces enduring changes in emotional processing in the brain, study shows

A new study has found that participating in an 8-week meditation training program can have measurable effects on how the brain functions even when someone is not actively meditating. In their report in the November issue of Frontiers in Human Neuroscience, investigators at Massachusetts General Hospital (MGH),
Boston University (BU), and several other research centers also found differences in those effects based on the specific type of meditation practiced.

"The two different types of meditation training our study participants completed yielded some differences in the response of the amygdala – a part of the brain known for decades to be important for emotion – to images with emotional content...

Остатокот од текстот ТУКА...
--- надополнето: 14 декември 2012 во 19:38 ---
Ај некој во неколку реченици да ми објасни позиција на рацете и прстите. Некаде сретнувам држење на палец и показалец, некаде палец и среден прст, некаде отворени дланки некаде припиени кон стомакот. Ме занима следново: дали секоја позиција си има посебно значење или секој како сака си ги мести.

П.С не ме карајте ако имало за ова низ темава не ја читнав цела:свиркам:
Како ти е најприродно така... и не е битно дали ке седиш, лежиш, одиш т.е. дали си активен или неактивен... битно е да бидеш присутен... ако си почетник да добро е да почнеш од некаде... во зависност каква личност си дали си хиперактивен или можда си посмирен и лежерен тип... таква и техника треба да примениш... неможе ако си избувлив и енергичен да седнеш со скрстени нозе и да мислиш дека со некое чудо ке ти се запре торнадото од мисли... напротив уште похаотично ќе ти биде... затоа добро е да се измориш многу физички па после тоа да седнеш со скрстени нозе и да набљудуваш како ти се смирува телото и да ги набљудуваш мислите и емоциите... тоа е основата мора да се почне од негде... но битното е да се стане 24/7 медитативен... т.е. присутен во моментот... ти почни од негде па отом потом другото...:)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Како ти е најприродно така... и не е битно дали ке седиш, лежиш, одиш т.е. дали си активен или неактивен... битно е да бидеш присутен... ако си почетник да добро е да почнеш од некаде... во зависност каква личност си дали си хиперактивен или можда си посмирен и лежерен тип... таква и техника треба да примениш... неможе ако си избувлив и енергичен да седнеш со скрстени нозе и да мислиш дека со некое чудо ке ти се запре торнадото од мисли... напротив уште похаотично ќе ти биде... затоа добро е да се измориш многу физички па после тоа да седнеш со скрстени нозе и да набљудуваш како ти се смирува телото и да ги набљудуваш мислите и емоциите... тоа е основата мора да се почне од негде... но битното е да се стане 24/7 медитативен... т.е. присутен во моментот... ти почни од негде па отом потом другото...:)
Хе хе хе....ме потсеќа на еден човек оваа медитација...(y)

Kajgana Shop

На врв Bottom