Како ги замислувате пеколот и рајот (ако воопшто постојат)?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Нема малку кул дијалект, нешто во стилот ле чрч :D, се потрошија зборовите, сега мора сликички да користиш?

Да бев 16 девојка, на ваква досетливост, веднаш ќе се заљубев.
Бака си само обратен во глата, а сепак пропорционален во умот и сибирската зима.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Секој има свои поимања, еве една како тоа си го поимила.

Некој може е пописмен од Ставре & Co.

Па читал нешто или барем чул за типево Емануел Сведенборг кој напишал над двајстина книги за неговите искусва со пеколот и рајот.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Бака си само обратен во глата, а сепак пропорционален во умот и сибирската зима.
Многу е важно кога пишуваш на форум, речениците да ти имаат било какво значење. Не се очекува од тебе Кант да бидеш, но барем речениците да ти имаат основно значење, да се граматички и семантички исправни.

Вака, ништо не правиме.

:(

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
1.Не барам да ми откриеш. Јас пишав како го поимам тоа. Ти инаку. Слободно. Никој не брани.
2. Хиероглиф за Бог или Бог - тука имаме различни ставови и гледишта.
3. Не осначувам дека ме мрзи. А ако не ти се допаѓам, и тоа е твое право.
4. Не ги викај напомош Ошо, Боди и Ѓурџо, посебно последниот :):):) ќе се произнесе дека ништо не знаеме и не читаме и дека само тој знае ама не кажува дека ете, така.
Оф-топик:
1. Така го поимаат сите христијани стравот и разбирањето, не знаат ниту се заморуваат да дознаат. Богот сам ќе им каже, кога ќе дојде време. Тие само... чекаат. Затоа јас ти дадов насока малку да ги испрашаш своите поимања.
2. Ако имаме различни. Јас секако на форум не зборувам тоа што навистина го мислам понекогаш.
3. Нормално дека е мое право, телема.
4. Не викам на помош никој, само реков: кога се споменува некој, добро е да се цитира, да знае дека е споменат и во кој контекст. Култура некоја, што знам.

За другото:
Требало да најдат поспособен „господин“ за такви деликатни и свети теми :)
А и ти избледе ова „Господин“ во истиот пост во кој го напиша заради простачкиот јазик.
Не знаев дека тема се отвара со копирање па одозгора и тој што отворил темата се прчи на истата кога некој што знае поеќе од него ја поправа каде што тој промашил.

Туку ајде... јас како не-господин ти укажав да научиш нешто поеќе. Не знаев дека ќе ми ти се скрши нешто во тебе па вака ќе скокаш.
Не сакаш да те поправаат и да ти укажуваат на работите, а?
Штета...

Он:
Рајот и пеколот јас поеќе не ги разбирам како поле за културен натпревар на народите!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Оф-топик:
1. Така го поимаат сите христијани стравот и разбирањето, не знаат ниту се заморуваат да дознаат. Богот сам ќе им каже, кога ќе дојде време. Тие само... чекаат. Затоа јас ти дадов насока малку да ги испрашаш своите поимања.
2. Ако имаме различни. Јас секако на форум не зборувам тоа што навистина го мислам понекогаш.
4. Не викам на помош никој, само реков: кога се споменува некој, добро е да се цитира, да знае дека е споменат и во кој контекст. Култура некоја, што знам.

За другото:
А и ти избледе ова „Господин“ во истиот пост во кој го напиша заради простачкиот јазик.
Не знаев дека тема се отвара со копирање па одозгора и тој што отворил темата се прчи на истата кога некој што знае поеќе од него ја поправа каде што тој промашил.

Туку ајде... јас како не-господин ти укажав да научиш нешто поеќе. Не знаев дека ќе ми ти се скрши нешто во тебе па вака ќе скокаш.
Штета...

Он:
Рајот и пеколот јас поеќе не ги разбирам како поле за културен натпревар на народите!
Дивајдер ко отвараше теми на Кајгана, кај беше ти бе. Немој да си се осудил повеќе да му го рушиш форумскиот авторитет, оти не ти гине Пеколот, онај рисјанскиот, чија врата ја отвори синот на човекот.

:D

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Оф-топик:

За другото:

Штета...

Он:

Шо се насрде море хепто море. Не срди се, не чини млад си ебаго.

Мое право е да прифатам или не дискусија или пример. јас бирам за себе што е валидно и како тоа ќе го поимам.
Ако веќе така пластично сакаш да ти посочам.
Мој избор, моја воља, моја вистина, мој Бог на мој начин поимен.

Понекогаш многумина повеќе од тебе и мене на куп собрани тука, напињаат како запек да имаат и се надеваат со проливење на форуими ќе им се одзатен шупчето и рај ќе доживеат, а не вака, запекосани, пекол да доживуваат.

Ама ректо кој доживува форум како место за размена на мислења.

Ни јас не го разбирам одамна како место за културна дискусија. Пример @Ставрогин

Дивајдер ко отвараше теми на Кајгана, кај беше ти бе. Немој да си се осудил повеќе да му го рушиш форумскиот авторитет, оти не ти гине Пеколот, онај рисјанскиот, чија врата ја отвори синот на човекот.

:D
Потврда на претходното.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ни јас не го разбирам одамна како место за културна дискусија. Пример @Ставрогин
Сега Ставрогин ќе оди на кафе, на Широк Сокак, после кога ќе се врати пак ќе си поиграте. Ти во меѓувреме биди добар момчак.

Договорено?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Абе не си битен ти, ниту пак твојата вистина.
Преку тебе само сакав други кога ќе читаат тие да се запрашаат за што ли зборува тој стих и да не го скокаат така лесно.
Зошто мислите дека ако сум те цитирал тебе дека ти си битниот?
Твојот цитат беше „тригер“ за да некој иден истражувач се запраша малку поеќе од тебе и да ја надмине твојата вистина.
Битно ми беше да кажам јас што мислам за тој стих и да дадам друга насока, за секој намерен ил ненамерен патник на оваа тема.
Да го скршиме догматското неразбирање на Тората.
Аман што си запнал...

П.С. Малку имам поеќе години од твоите 39 мислам... ако тоа е некое мерило за било што.

П.П.С. Јас застанувам тука... се друго на пп, да не одиме оф-топик.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Сега Ставрогин ќе оди на кафе, на Широк Сокак, после кога ќе се врати пак ќе си поиграте. Ти во меѓувреме биди добар момчак.

Договорено?

Divider Кога првите зраци на изгрејсонцето на духовното познание ја милувнаа земјата, тие го озарија и осветлија најголемиот човечки ум пред да ја споделат својата милосветлина на помалите луѓе.

Упс....хахаха

Оди, глтај кафијна и не бесполезиирај.

Luki Junior Големи зборови не чинат големи умови, ниту пак истите тие големи зборови не сочинуваат знаење туку само приучена стихотворбна рецитација на несфатени термини ;)
--- надополнето: 5 ноември 2012 во 11:04 ---
Абе не си битен ти, ниту пак твојата вистина.
Преку тебе само сакав други кога ќе читаат тие да се запрашаат за што ли зборува тој стих и да не го скокаат така лесно.
Зошто мислите дека ако сум те цитирал тебе дека ти си битниот?
Твојот цитат беше „тригер“ за да некој иден истражувач се запраша малку поеќе од тебе и да ја надмине твојата вистина.
Битно ми беше да кажам јас што мислам за тој стих и да дадам друга насока, за секој намерен ил ненамерен патник на оваа тема.
Да го скршиме догматското неразбирање на Тората.
Аман што си запнал...

П.С. Малку имам поеќе години од твоите 39 мислам... ако тоа е некое мерило за било што.

П.П.С. Јас застанувам тука... се друго на пп, да не одиме оф-топик.
1. Јас и не мислев дека кон мене се однесува.
2. Но, јас сум си битен себе си и на неколкумина до мене и со мене. Се друго е инаква дискусија.
3. Годините не се мерило, ни показател на знаење или познание.
4. Тората...в ред. ама не би рекол догматско неразборање, повеќе само недоволно проучување.

Но, штом велиш догма, нека ти е догма. Што всушност е догма.

Сепак, не е тема тоа, да не сме оф топик. Има ПП, имап право. А и таму Ставре нема да може да трча како задуф.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Записите во Библијата и записите за самовили се од исти карактер.

Историскиот запис за Исус е невалиден во очите на историчарите. Искрено заборавив зошто.
Deka Isus ziveel postojat validni dokazi i nadvor od Biblijata, samo koj saka da cita. Na nekoj ne mu odgovara...

Rimljanin Tacit iz prvoga stoljeća, koji se smatra jednim od najtočnijih povjesničara drevnoga svijeta, spomenuo je praznovjerne „kršćane“ („prozvane po Hristusu“ što je latinski naziv za Krista), koji je trpio pod Poncijem Pilatom tijekom vladavine Tiberija. Svetonije, glavni tajnik cara Hadrijana, napisao je da je postojao čovjek zvan Hrestus (ili Krist) koji je živio tijekom prvoga stoljeća (Anali 15.44 ).

Josip Flavije je najpoznatiji židovski povjesničar. U svome djelu Židovske starine govori o Jakovu »bratu Isusa, zvanoga Krist.“ Postoji polemičan stih (18,3) koji glasi: „Negdje u ovo vrijeme živio je Isus, mudar čovjek, ako ga uopće možemo nazvati čovjekom, jer činio je čudesna djela. . . . On je bio Krist . . . ponovno im se pokazao živ treći dan, kao što su božanski proroci predskazali to i deset tisuća drugih predivnih stvari o njemu“. Druga pak verzija glasi: „U ovo vrijeme živio je mudar čovjek koji se zvao Isus. Lijepo se ponašao i bio je poznat po svojim krepostima. Mnogi Židovi i ljudi iz drugih naroda postali su njegovi učenici. Pilat ga je osudio na smrt raspećem. Međutim, oni koji su postali njegovi učenici nisu napustili njegovo učeništvo. Izvijestili su da im se ukazao tri dana nakon raspeća, i da je bio živ. Prema tome, možda je on bio Mesija, o kojemu su proroci pripovijedili čudesa.“

Plinije mlađi, u svojim Pismima 10:96, pisao je o ranokršćanskom štovanju, uključujući činjenicu da su kršćani štovali Isusa kao Boga i bili veoma moralni, a spominje i gozbu ljubavi i Gospodnju večeru.

Babilonski Talmud (Sanhedrin 43a) potvrđuje Isusovo raspeće u večer uoči Pashe, te optužbe protiv Krista da se bavio vračarstvom i ohrabrivao Židove na otpadništvo.

Lucijan iz Samostate bio je grčki pisac iz drugoga stoljeća koji priznaje da su kršćani štovali Isusa, koji je unio nova učenja i bio za njih razapet. Rekao je da je Isus naučavao bratstvo vjernika, važnost obraćenja i važnost odbacivanja drugih božanstava. Kršćani su živjeli prema Isusovim zakonima, vjerovali su da su besmrtni a isticali su se svojim prijezirom prema smrti, dragovoljnim predanjem sebe samih i odricanjem od materijalnih dobar.

Možda najveći dokaz da je Isus postojao nalazimo u činjenici da je doslovno na tisuće kršćana u prvome stoljeću naše ere, uključujući dvanaest apostola, bilo voljno umrijeti mučeničkom smrću za Isusa Krista. Ljudi su spremni umrijeti za ono u što vjeruju da je istina, ali nitko neće umrijeti za nešto za što je uvjeren da je laž.
--- надополнето: 5 ноември 2012 во 11:43 ---
Кој е историскиот запис? Наброј три парчиња. Наброј еден кој кажува дека Исус воскреснал.

Со има, сум слушнал, не бива работа...
Pogore navedov istoriski dokazi deka Isus nakogas ziveel na Zemjava.
Au ama ti ne razbirase hrvatski, zal mi e :sneaky:

A ostanatoto e VERA dragi Stavre, da bese dokazano sega ti nemase ovde da mudruvas nego ke znaese deka e taka bidjeki i naucno e dokazano. A togas ne bi bilo hristijanstvoto vera tuku nauka. Ima razlika:)

Iako Josif Flavij bas govori i za voskresnuvanjeto i deka Toj Isus se vratil od mrtvite posle tri dena.
--- надополнето: 5 ноември 2012 во 11:46 ---

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Xhabe :)

Сега ќе обесува дека Флавиј, Луцијан и Плиниј или лжеле за да не ги запалат на клада како неверници и да одат во пеколот или кизнај што ќе измисли друго.

Смешно е што концептот за рај и пекол го поврзуваат со постоењето на Исус.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Xhabe :)

Сега ќе обесува дека Флавиј, Луцијан и Плиниј или лжеле за да не ги запалат на клада како неверници и да одат во пеколот или кизнај што ќе измисли друго.

Смешно е што концептот за рај и пекол го поврзуваат со постоењето на Исус.
Ma moze on i nesto uste podobro da smisli :icon_mrgr:

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Пекол и рај не постојат како нешто материјално, како територија некоја негде ниту пак како нешто замислено после смрта или што ти ја знам... тие се (доколку веќе се нафаќаме да збориме за концептот рај и пекол, мада да не би ги зборел ни така али ја...) состојба на умот на индивидуата, или си во рај или си во пеко(најчесто во пекол ради констнатното идентификување со умот кој е расфрлан и растегнат од минато кон иднина и истот создава тензија т.е. мизерија т.е. пекол... понекад сме среќни и задоволни и тоа е состојбата рај) но доколку го надминеш умот тогаш нема рај ниту пекол како психолошка состојба... туку тогаш си соочен со реалноста таква каква што е и си сега и овдеека... а сега и овде е планетата земја, природата, животните, растенијата, камењата, сонцето, ѕвездите... космосот... атомите... и сите ние кој мислиме дека сме нешто одвоено од сето тоа... каква важност само си придаваме ко нешто посебно и оделено да сме од самиот космос... за греота сме понекад...
Ајт поздрав отидов ја у пеколот...:)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Поздрави натака ;)

После опиши ја состојбата на духот во пеколот.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
4. Не ги викај напомош Ошо, Боди и Ѓурџо, посебно последниот :):):) ќе се произнесе дека ништо не знаеме и не читаме и дека само тој знае ама не кажува дека ете, така.
Брат, абе на такви како тебе не се ни трудам да им објаснувам.
Како на некого да му објасниш интеграли а не ја знае ни таблицата множење?
Научи прво некои основни работи од религија, па потоа дигни рака и ќе ти одговорам на сите твои прашања и недоумици.
Вистината е само една, а ти си далеку од неа.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
А кај е вистината бе Џурџефљак, под мишка?

Kajgana Shop

На врв Bottom