Непријатни ситуации во некои од нашите маркети

• Креатор на темата Креатор на темата Pat Bateman
  • Време на започнување Време на започнување
Зошто те прават будала? Ти во било кој случај ја плаќаш истата сума. Во првиот случај сите пари ги зема газдата, во вториот дел му ги јаде државата. Што е во твој личен интерес, газдата да ги задржи парите или да стимулираш рамковни вработувања?

А од газдата што плус ќе добијам? И од каде си толку убеден дека "власта" и газдата се неповрзани?

Ме гледа во очи и ме лаже дека не му работи фискалната, не ми е доволен повод? :)

Зошто те прават будала? Ти во било кој случај ја плаќаш истата сума. Во првиот случај сите пари ги зема газдата, во вториот дел му ги јаде државата. Што е во твој личен интерес, газдата да ги задржи парите или да стимулираш рамковни вработувања?
Дефинитивно вработувања. Столарската индустрија е денска главен движечки фактор на многу економии. Рамките секогаш биле на цена. Само замисли колку слики денес ќе треба да бидар урамени, колку канцеларии треба да бидат украсени. Во што ќе гледаат вработените ако не во рамките.

А од газдата што плус ќе добијам? И од каде си толку убеден дека "власта" и газдата се неповрзани?

Ме гледа во очи и ме лаже дека не му работи фискалната, не ми е доволен повод? :)
Шемса знае се'. Иде кај баба Илинка на сеанси.

Непријатна ситуација која ми се случи вчера, не беше во маркет туку беше во Густо, трет пат по ред ми носат парагон блок место фискална сметка, наводно имаат проблем со фискалната. Не е можно да сме толкави баксузи па секогаш кога седнуваме да они имаат проблем. Има начин да се реагира некаде?]

Ми се случила истава ситуација и тоа 2 пати до сега, да ми донесат парагон блок наместо фискална сметка, со образложение дека имаат проблем со фискалниот апарат.
Првиот пат му реков на келнерот ‘‘Без фискална сметка јас тебе не ти плаќам, според законот јас не сум должна да ти платам, доколку не ми донесеш фискална сметка‘‘ - па со брзина на светлоста се случи некое ‘‘чудо‘‘ и фискалниот апарат се поправи.
Вториот пат реагирав исто, ‘‘ доколку во следните 10 минути не ми донесете фискална сметка јас нема да ја платам сметката, па вие после расправајте се со УЈП‘‘ - кутриот келнер се изгуби некаде во далечина, поминаа моите 10 минути, па си заминав без да платам :pipi:

Газдата ти пружил услуга. Ако му ги оставиш парите има шанси да добиеш подобра услуга, а и самиот газда ќе има повеќе иницијатива да те задржи како купувач бидејќи има поголем профит без да плати данок. Ако плати данок, парите ќе ги јаде некој лебар од администрација кој сигурно никогаш нема да ти пружи никаква услуга. Дури и да не добиеш ништо повеќе од газдата, етички е тој да ги земе парите а не лебарот.

Ако газдата скрива данок, тогаш не ќе да е на иста страна со власта. У ствари, никој кој плаќа данок (тука спаѓаш и ти) не може да биде на страна на власта. Ти треба да го подджиш газдата во лажењето, бидејќи може само корист да имаш.

Газдата ти пружил услуга. Ако му ги оставиш парите има шанси да добиеш подобра услуга, а и самиот газда ќе има повеќе иницијатива да те задржи како купувач бидејќи има поголем профит без да плати данок. Ако плати данок, парите ќе ги јаде некој лебар од администрација кој сигурно никогаш нема да ти пружи никаква услуга. Дури и да не добиеш ништо повеќе од газдата, етички е тој да ги земе парите а не лебарот.

Ако газдата скрива данок, тогаш не ќе да е на иста страна со власта. У ствари, никој кој плаќа данок (тука спаѓаш и ти) не може да биде на страна на власта. Ти треба да го подджиш газдата во лажењето, бидејќи може само корист да имаш.

Ти пак ја читаше Ајн Ранд?

Meh.... либертаријански американец.... meh.... :icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr:
ареса ме.

Шемса знае се'. Иде кај баба Илинка на сеанси.
Те знам тебе, ти си пратен од конкуренцијата, од баба Васка од Волково, да дискредитираш тука врвни бајачки! Клетва ќе ве стигне од баба Илинка!

Не би рекла Шемсе, пријавено е неколку пати во УЈП, не гледам дека некако се одразило по нивното работење, се` уште "не им работи" фискалната, мојата логика вели дека некој им чува грб.

Од моите вишок пари не сум видела никаков аир, неколку пати сум била, никако поинаку не ме третирале, ниту салата поубава не ми ја направиле.

Те знам тебе, ти си пратен од конкуренцијата, од баба Васка од Волково, да дискредитираш тука врвни бајачки! Клетва ќе ве стигне од баба Илинка!
Ме фати жив! Ветувам нема више. Него, у Чиапас распишале оглас за турбо-фолк певачици. Плус стан и храна обезбедени. Ја те пријавив без да те прашам, ваљда не се љутиш.

Пиши му мејл на овој, за крисмас ќе ти ја испрати:
http://www.forbes.com/sites/stephenricher/2012/08/30/paul-ryans-ayn-rand-offense/

Ме фати жив! Ветувам нема више. Него, у Чиапас распишале оглас за турбо-фолк певачици. Плус стан и храна обезбедени. Ја те пријавив без да те прашам, ваљда не се љутиш.
Ја пјевам понедељком-петком у Сан Алхамбру код Хозета, а после у Клагенфурту, дискотека "код Џема".

Ерор. Да гледаме само од аспект на економија. Тоа што не плаќа данок најчесто резултира во пониска цена што значи газдата тие пари не ги зема. Не ги зема никој. Газдата има корист само од тоа што им ги зема муштериите на конкуренцијта. Но доколку сепак газдата има високи цени тогаш изборот е помеѓу давање на парите на буџетот или на газдата. Газдата најверојатно ќе купи ново ауди, а државата може и бронза да купи. Двете ситуации носат негативна трговска размена.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom