Прашања за изворно-реформираните христијани

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Погрешно сфаќаш. Значи Бог знае што ние ќе направиме, дали ќе се молиме или ќе спиеме, дали ќе одиме в црква или в кафана... Но, не затоа што Бог го сака тоа, но бидејќи ние тоа го сакаме.
Значи: Слободни сме да правиме што сакаме, ама Бог знае што ќе направиме и како ќе изреагираме на некоја ситуација.
И ова е одговор на тоа што те прашав во врска со молитвата?

:pos:

Навистина сте скарани со разумот.

Ајде да ти помогнам. Ти имаш брадавица на носот, и му се молиш на Бог таа да исчезне. Има две варијанти, или во Божјиот план стои дека таа ќе исчезна, или дека ќе си ја носиш до крајот на животот. Ако е првото, ти ќе се помолиш, и таа ќе исчезна, но не затоа што ти се помоли, туку затоа што тоа е во Божјиот план. Ако не е во Божјиот план, ти можеш да се молиш до крајот на животот, брадавицата ќе ти остане.

Ако е вака, а мора да е вака, зошто воопшто се молите?

:D

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
И ова е одговор на тоа што те прашав во врска со молитвата?

Навистина сте скарани со разумот.
Добро господине скаран со духот, значи:
Бог знае што ми треба и за што ќе се молам и дали ќе се молам, и ако навистина ми е тоа потребно ќе ми го дади.
Што има повеќе да се коментира и што е тука проблем кој доведува до карање со разумот?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Добро господине скаран со духот, значи:
Бог знае што ми треба и за што ќе се молам и дали ќе се молам, и ако навистина ми е тоа потребно ќе ми го дади.
Што има повеќе да се коментира и што е тука проблем кој доведува до карање со разумот?
Ако Бог знае што ти треба, секако ќе ти го даде, зошто се молиш?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Внатрешен мир.
Луки, чекај сега, не се затрчувај како прле пред магаре. Тоа е различен концепт. Имам концепт на молитва кога од Бог се бара нешто, што е чиста глупост, заради постоењето на Божјиот план. Ти сега зборуваш за концепт на молитва кој е поблизок до медитација, но тоа пак нема никаква врска со постоење на Бог како личност.

Ти текнува?

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
За брадавицата:
Ако Бог знае дека ако ја изгубам брадавицата, а со тоа ја изгубам и душата (еве ти екстремен случај: станувам жиголо без неа) е тогаш подобро ќе биде за мене да ми остани.
Ако губејќи ја брадавицата Бог знае дека ќе си ја спасам душата тогаш ќе ја изгубам и брадавицата.
Ако губејќи ја брадавицата нема да стекнам ништо ниту користно ниту штетно, тогаш Бог како Отец, Кој си ги љуби децата, ќе ме исцели.
Крај краева јас кога ќе се молам со „Отче наш“, молам „да биде волјата Твоја како на Небесата, така и на земјата“. И тоа е мој слободен избор така да се молам. Можам да се молам и со да биде волја моја ако сакам. Бог ништо не ми брани.
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 13:13 ---
Молитвата е разговор со Бога, а јас Го сакам Бога и сакам да разговарам со Него. Како што сакам да разговарам со моите роднини, пријатели и комшии.

L

Luki Junior

Гостин
Луки, чекај сега, не се затрчувај како прле пред магаре. Тоа е различен концепт. Имам концепт на молитва кога од Бог се бара нешто, што е чиста глупост, заради постоењето на Божјиот план. Ти сега зборуваш за концепт на молитва кој е поблизок до медитација, но тоа пак нема никаква врска со постоење на Бог како личност.

Ти текнува?
Знам за разликата у концептите. Не се затрчувам, само правам bomb shells. :P:P:P

Приказните за стар бел дедо шо плове по облаци са доста интересни и спроведувани до запирка меѓу ново откриените христијани. :icon_lol::icon_lol:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Молитвата е разговор со Бога, а јас Го сакам Бога и сакам да разговарам со Него. Како што сакам да разговарам со моите роднини, пријатели и комшии.
Цар си. И ти враќа на муабетите?

Јас кога разговарам со пријателите, тие исто разговараат со мене. Тоа се вика дијалог. Твоето се вика внатрешен монолог, и е форма на ментално заболување. Твојата личност се распаѓа на молител и оној кој ги исполнува молитвите, што е благ облик на шизофренија.

;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
За брадавицата:
Ако Бог знае дека ако ја изгубам брадавицата, а со тоа ја изгубам и душата (еве ти екстремен случај: станувам жиголо без неа) е тогаш подобро ќе биде за мене да ми остани.
Ако губејќи ја брадавицата Бог знае дека ќе си ја спасам душата тогаш ќе ја изгубам и брадавицата.
Ако губејќи ја брадавицата нема да стекнам ништо ниту користно ниту штетно, тогаш Бог како Отец, Кој си ги љуби децата, ќе ме исцели.
Крај краева јас кога ќе се молам со „Отче наш“, молам „да биде волјата Твоја како на Небесата, така и на земјата“. И тоа е мој слободен избор така да се молам. Можам да се молам и со да биде волја моја ако сакам. Бог ништо не ми брани.
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 13:13 ---

Ако ги утнеш зборовите или нивниот редослед, како што ти го кажале у црква, тогаш молитвата нема ли да се фати?

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Цар си. И ти враќа на муабетите?

Јас кога разговарам со пријателите, тие исто разговараат со мене. Тоа се вика дијалог.

;)
Ima i komsii koi ne ti vrakaat na muabetot, a ti im zboris ( a pri toa ne se gluvonemi) I toa li e mentalna retardacija? :icon_mrgr:
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 13:33 ---
Mozebi posoodveten izraz bi bil " obrakanje" kon Bog, ne " razgovor ". Iako jas kako vernik go prifakam i ednoto i drugoto. Ama ova za onie sto ne veruvaat bi bilo posoodvetno.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
За брадавицата:

L

Luki Junior

Гостин
Се додека пробуват да се користат големи зборове, големи букви, извештачен начин на комуникација, грандиозни зборове, и оште 300 чуда само и само да се покаже величината на Господ и компанија ништо не бива.

Со векови са се бориле сите паметни човеци од овај регион да приближат светите пишаници до обичнио човек, да го удостојат, да го поддржат, да го мотивират, денеска само се користат зборове шо никој не и го знае зачењето, а ги е прочитал у некоја книга, од некој преведувач. И се следе лист по лист, збор по збор, запирка по запирка. И си има институција за тија работи. Институализацијата и тврдењето на екслкузивитет кој може/смее и како да користе зборовето “Господ“, и целата пластичност на тија институции ја зафркнуват работата до крај.

И на крај Ставро си користе логика да ги пердаше институционализираните следбеници, и за чудо победува за третите лица како мене. Унификацијата и широката рака на Господ како концепт од библијата шо се проповеда де јуре од Светото писмо, дефакто се стеснува, осудува, ограничува, жигосува, става докторски дијагнози, и слични други гафове. Е сега тава разминувајне е еден голем проблем.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Затоа што молитвата „допира“ до Божите уши.

Бог е дал тоа што требе за сите....поединечно ќе мораш сам да се молиш...ако тражиш „екстра“.
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 14:00 ---
Добро господине скаран со духот,
Ова за Ставрос ли се однаса...:pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom