Изолација на кров

• Креатор на темата Креатор на темата dashbog
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
30 декември 2010
Мислења
6
Поени од реакции
3
Живеам во куќа со таван на кој што не се живее на кој има кров кој освен керамиди нема ништо, ни изолација, црна книга, даски и сл.
Сериозно размислувам да ставам изолација на кровот и тоа да си ја направам јас самиот па би ве прашал за совет.
Дали е подобро да се стави под керамидите дирекно тервол 10 тина см заедно со фолија (водопропусна и тн.) , дали може да се намонтира од внатре без да се прередуваат керамидите, дали ќе има некаков ефект за спратот бидејки таванот е со плоча или е подобро да се нареди тервол дирекно на плочата од таванот само што сакам просторот да го користам за разни ствари но не и за живеење.

Некој совет да ми дадете дали да правам такво нешто, колку би ме чинело и дали би ми се исплатило да правам такво нешто.

Инаку куќата е со цигла без некаква изолација на фасадата, и пвц прозорци и врати со обично термопан стакло. За сега не можам да размислувам за демит фасада или слично па затоа прашувам изолација на кровот дали би променило нешто.

megu gredite imas najverojatno 70 sm,stavas tervol 10,posle toa so najlon .go stavas so hevtalica na gredite i gotovo,ne e loso i da stavis gips karton pod gredite ,ako nema da go koristis za ziveenje neka ima,ponatamu moze ke go preuredis prostorot

Ако сакаш да добиеш топлина може подобро би било да ги обложиш ѕидовите од внатре со тервол и гипс табли. Или само таванот да го обложиш од внатре, мислам дека вака ке има поголем ефект отколку на цел кров да ставаш изолација.

Гипс табли и тервол како што кажаа погоре, само не заборавај да ставиш и отров за глувци за секој случај. Ако ти се населат во терволот има нива ораница да го направат!

Инаку куќата е со цигла без некаква изолација на фасадата, и пвц прозорци и врати со обично термопан стакло. За сега не можам да размислувам за демит фасада или слично па затоа прашувам изолација на кровот дали би променило нешто.
Јас не се разбирам многу на оваа тема, ама од она што го знам некако не ми изгледа дека ќе добиеш многу затоа што:
- Таванот ти е само 25% од екстерната површина а велиш зидовите не ти се ни премачкани со бетон а изолација доаѓа тек потоа.
- Горе има плоча и таа заедно со ѕидните површини делува како огромен топлински мост (јас го замислувам како хитсинк за ладење процесор), ако не изолираш се, само таванот нема поента да го изолираш како што нема поента да изолираш само еден ѕид.

Нека посоветуваат поискусните, ама внатрешна изолација за почеток некако делува најлогично за најмалку пари (ако уште не си измачкал и средил внатре). Предпоставувам она „колку пари, толку музика„ важи и тука.

Ако сакаш да добиеш топлина може подобро би било да ги обложиш ѕидовите од внатре со тервол и гипс табли. Или само таванот да го обложиш од внатре, мислам дека вака ке има поголем ефект отколку на цел кров да ставаш изолација.

TOA SAKAV DA KAZAM TAVANOT OD VNATRE SO IZOLACIJA I GIPS

уффф нема зијан од изолација, и те како ке се осети разлика :) исплатлива инвестиција.
само некој да ставаш гипс картон, односно ако веќе ставаш напрај го тоа како што треба а не само така да заштрафиш таблите колку да се каже :)
убаво еден ти пиша изолација 10цм,ако има можност стави и 15 цм а сигурно ке има простор ако не е тврдопресуван терволот, најлонот одоздолу и пичи си :P

Јас не се разбирам многу на оваа тема, ама од она што го знам некако не ми изгледа дека ќе добиеш многу затоа што:
- Таванот ти е само 25% од екстерната површина а велиш зидовите не ти се ни премачкани со бетон а изолација доаѓа тек потоа.
- Горе има плоча и таа заедно со ѕидните површини делува како огромен топлински мост (јас го замислувам како хитсинк за ладење процесор), ако не изолираш се, само таванот нема поента да го изолираш како што нема поента да изолираш само еден ѕид.

Нека посоветуваат поискусните, ама внатрешна изолација за почеток некако делува најлогично за најмалку пари (ако уште не си измачкал и средил внатре). Предпоставувам она „колку пари, толку музика„ важи и тука.
Топлиот воздух оди нагоре, равенкава не е баш 25%, има добар губиток од таван.
А да сепак точно е дека за добра изолција треба се да биде изолирано.

Од внатре не ми се става бидејки ми изгледа поголем проект за кој треба и гипс картон, и мајстори и белење и сл. и самото тоа би било многу поскапо. А за глувци не бев размислувал, мислев дека самиот тервол не ги привлекува глувците. Од сите клипови што ги изгледав и страните што ги најдов на нет ништо не спомнаа за заштита од глодари.

Залепи стиропор изглетувај и уживај си ;) зимно време топло летно време ладно. Ова ти го кажувам да поминеш евтино а квалитетно затоа што стиропорот ако сакаш лупни го у мраз он не мења температура +/- 18 степени. Доколку имаш парички за гипс картон над стиропорот ќе завршиш огромна работа ако немаш ќе си свиркаш и вака ;)

Стави си хидро изолација(тоа е најлон некој посебен) тервол 5см стиропор 5см после понатаму ако сакаш кнауф на него абрип обавезно никако глетовано пошто ќе ти изпука

Стави си хидро изолација(тоа е најлон некој посебен) тервол 5см стиропор 5см после понатаму ако сакаш кнауф на него абрип обавезно никако глетовано пошто ќе ти изпука
Така и планирам со водоотпорна/паропропусна фолија, па 10см тервол во средина (поефтин е од стиропорот) и одоздола да ставам парна брана. За абриб или глетовање воопшто не планирам бидејки станува збор за таван т.е поткровје во кое не се живее и не ми е битно како ќе изгледа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom