Економски факултет- Штип

• Креатор на темата Креатор на темата AFI
  • Време на започнување Време на започнување
Колегите од прва година.СМЕТКОВОДСТВО од кои материјали учите???? Мене ми е оставен неположен од пред 3 години па ме интересира дали е истиот материјал или има измени?

немаме предмет сметководство сеуште .. имаме основи на економија, микроекономија, е-бизнис, организациско однесување, информатика, и спорт ..

немаме предмет сметководство сеуште .. имаме основи на економија, микроекономија, е-бизнис, организациско однесување, информатика, и спорт ..
Ти благодарам

Ако ви се наоѓа материјал да ми пратите по е-маил по сметководство???? Треба да пишувам за "извештај за парични текови" а слабо материјал имам!!!!!!!!!

Вчера на состанок на сенатот у универзитетот е донесена одлука дека професорите веќе не смеат да ни дават семинарски, туку само проектни задачи :)

Вчера на состанок на сенатот у универзитетот е донесена одлука дека професорите веќе не смеат да ни дават семинарски, туку само проектни задачи :)
Сигурно ли е овоа, од каде ти е информацијата? Ако е така, супер ќе биде :)

I don't see some essential difference .. :cautious:

Btw, ај поголемите нека кажат, на што повеќе да се обрати внимание од теоретскиот дел по Инвестиции. Се' се врти у круг некако цело време, мислиш дека се' знаеш - а поима си немаш уствари. Плус и набројуванки какви има .. :sick:

Инвестиционен менаџмент
I Колоквиум
На заокружување
1. Типови на проекти од аспект на односто на трошоците и користите (пример)
2. Методи на пресметка на враќање на инвестициите
3. Акумулиран принос...

На дополнување
1. Инвестиционен проект...

На раскажување
1. Нормален и максимален капацитет од технички и економски капацитет
2. Прединвестициона студија
3. Трошок на капитал финансиран со обврзници
4. Задача за период на враќање
5. Задача за стапка на принос
6. Канали на дистрибуција
7. Студија на можности
8. Интерполарна камата
9. Инвестициона студија

Poveli

Сигурно ли е овоа, од каде ти е информацијата? Ако е така, супер ќе биде :)

Ништо не е сигурно со нашио факултет :D секој ден не изненадуват со нешто .. -.-
иначе, инфото е од проф. Ристе .. :)

Да не има некој прашања од поголемите, веќе и завршени Меѓународен менаџмент ?
Значи не финанисски меѓународен менаџмент, само Меѓународен :) FALA

Дали постарите колеги се сеќаваат кои прашања се вртат по Основи на менаџмент? :)
Благодарам.

Дали постарите колеги се сеќаваат кои прашања се вртат по Основи на менаџмент? :)
Благодарам.

До лани Мицевски ни даваше по 150 прашања за учење. Разбрав дека годинава ви лупнал книга за учење. Земи ги од некој прашањата од лани и спореди ги со материјалот од книгата. Ако (до некаде) се поклапаат, научи ги прашањата убаво. Но сепак, не се потпирај комплетно на нив, бидејќи тоа ти е нож со две острици. Може да ископа сосема поинакви прашања и ќе потонете побрзо од Титаник.

Така да, мој совет ти е да ги разлисташ прашањата од лани, ама не ја занемарувај книгата.

До лани Мицевски ни даваше по 150 прашања за учење. Разбрав дека годинава ви лупнал книга за учење. Земи ги од некој прашањата од лани и спореди ги со материјалот од книгата. Ако (до некаде) се поклапаат, научи ги прашањата убаво. Но сепак, не се потпирај комплетно на нив, бидејќи тоа ти е нож со две острици. Може да ископа сосема поинакви прашања и ќе потонете побрзо од Титаник.

Така да, мој совет ти е да ги разлисташ прашањата од лани, ама не ја занемарувај книгата.

Ни даде книга да, и истата е каша попара. Прашањата од претходните години што ги давал ги земав исто и скроз истите се и во книгата, само малку повеќе филозофии има, го знаете Трајче ваљда како предава :)

Учам по тој метод јас како што ми велиш, ама поентата ми беше ако се сеќавате кои прашања/наслови се паѓаат. :)

Стотина
Ни даде книга да, и истата е каша попара. Прашањата од претходните години што ги давал ги земав исто и скроз истите се и во книгата, само малку повеќе филозофии има, го знаете Трајче ваљда како предава :)

Учам по тој метод јас како што ми велиш, ама поентата ми беше ако се сеќавате кои прашања/наслови се паѓаат. :)

Стотина прашања мислам дека не се многу за учење, ама ајде ќе ти наведам некои што се паѓаа лани ..

Менаџмент? Менаџер? Лидер? Функции на мен.? Модераторска, информациска, супервизорска и одлучувачка улога? Трите нивоа на мен.? Пристапи на класична школа? Научен пристап на мен.? Перцепција на научниот мен. и административната теорија? Бихевиористичка школа? Хоторнов ефект? Концпет Х и Y? Еквифиналитет и мултифиналитет? Демингов пристап? Мрежна организација? Значење на околината? Комплексна/динамична/турбилентна околина? Планирање? План? Поделба на планови според форма и време? Логистика? Цели? Визија? Тактика? Top-down & bottom-down пристап? Организација? Предности од специјализација? Централизирана и децентрализирана орга. структура? Департманизација? Распон на мен.(број на подредени)? Координирање? Вертикално и хоризантално координирање на човечките ресурси? Контрола? Формално и неформално раководење? Ликвидност? Концепт на управување со материјали и залихи JIT & MRP? Два најзначајни предизвици на производните и услужните организации? Зголемување на квалитетот на производите и продуктивноста?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom