Хомосексуални бракови во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Бракот кај хетеросексуалците е пожелен и потребен поради желбата да се створи семејство.
Без желба за семејство нема потреба од брак, без разлика хетеро хомо.
Што е тука контрадикторно????

Вончо, Вончо...и после толку бламирање не ти доаѓа памет....
Бракот бил потребен за да се створи семејство?
А кој тебе ти брани да основаш семејство без потпис во матично?
Па на десетици страни се убедувам со тебе дека децата ги имаат истите права и во брачна и во вонбрачна заедница. Да те потсетам, пошо прошлиот пат се изрезили, вонбрачна заедница не значи дека родителите се разведени, туку дека си живеат заедно, само без потпис во матично. И сега ти пак тврдиш дека тој фамозен потпис бил неопходен за семејство?
Зошто?
На кој начин животот на твоите деца ќе им беше поинаков без потписот? Кои права ќе им беа ускратени?
Само те молам одговори кратко и јасно, немој пак безвезни реферати да ми пишуваш.

И викаш без желба за семејство нема потреба од брак.
Значи според тебе и на хетеросексуалците кои не можат или не сакаат да имаат деца треба да им се забрани бракот?

Кога сме кај идентитетот на децата, во бракот, една мала прикаска:

Го прашуваат Трпе.
Трпе чиј си ти?
- Трпе вели: на мама и тато
А кој ти се тато и мама?
- Ете ги, таму на клупата, мама ми е со долга коса, тато е со мустаќи.

Го прашуваат Ѓоле (посвоен од гејоњ)
Ѓоле, чиј си ти?
Ѓоле: јас и тато не знаеме, а мама нејќе да каже.
А каде е мама?
-ене го со брада и мустаќи.
А тато?
- И тој.

Упс....
--- надополнето: 17 октомври 2012 во 13:29 ---
Ах, да, и Ева е крива за се`. :)
Не е Ева. Лилит.
--- надополнето: 17 октомври 2012 во 13:30 ---
Бракот бил потребен за да се створи семејство?
А кој тебе ти брани да основаш семејство без потпис во матично?
Само те молам одговори кратко и јасно, немој пак безвезни реферати да ми пишуваш.

И викаш без желба за семејство нема потреба од брак.
Значи според тебе и на хетеросексуалците кои не можат или не сакаат да имаат деца треба да им се забрани бракот?

Да, за да нема збунки како погоре, не на второто.

Ова само ќе го прочитам без сликовит приказ во мислите:

... Втората работа која не може да ми ја свари желудникот по ниедна цена е можност еднополовите бракови да можат да усвојуваат и раснат деца! Боже! Замислете едно ангелче од две години кое живее со татко му и „дечко му“! Меѓу двојца возрасни, здрави, прави, развиени мажјаци со црни густи мустаќи кои пред легнување „ги вкрстуваат мустаќите“ за лека ноќ, а згора на тоа на детето му велат дека е време да легне да си спие, оти тие сакаат да си легнат! Бљааак! Ми се повраќа...

Цел текст:
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=D1A80BB3A753044697108887AA947030

Кога сме кај идентитетот на децата, во бракот, една мала прикаска:

Го прашуваат Трпе.
Трпе чиј си ти?
- Трпе вели: на мама и тато(или на тато и на тато/ мама и мама)
А кој ти се тато и мама?
- Ете ги, таму на клупата, мама ми е со долга коса, тато е со мустаќи.
Може глупо звучи, ама да не ќе се разболе детето , ако има родители од ист пол?

Иначе добра ти беше фората за идентитетот. Секој обид се цени.

Дали изјавата на ЛГБТ заедницата - "бракот на хетеросексуалците е најпримитивна работа" претставува класична навреда за секоја личност која не припаѓа на таа возвишена, дискриминирана и од Бога дадена заедница?

Може глупо звучи, ама да не ќе се разболе детето , ако има родители од ист пол?

Иначе добра ти беше фората за идентитетот. Секој обид се цени.

Да, ќе се поболи, како нив.
И не крати цитат, комплетно е така, иако не ти одговара, бидејќи, нели "модерно" е да се биде гејоњ подржувач.

Јас сум од тие, традиционалистите, конзервираните, затупените.
Затоа сакам да сум на раат, без паради.
оти, не од гејоњ у МК, туку од апологетите на гејоњ у МК ќе ми додје да посакам не Исусовото слово, туку на Таткото Исусов да го споделам со нив.

Дали изјавата на ЛГБТ заедницата - "бракот на хетеросексуалците е најпримитивна работа" претставува класична навреда за секоја личност која не припаѓа на таа возвишена, дискриминирана и од Бога дадена заедница?

Апсолутно ДА!

Да не останеме неразбрани...
не мислам дека во нивното заедништво треба да вклучат и врач за да им предвидува секое утро што ќе им се случи тој ден туку мислев на тоа дека кој како учествува во заедничкиот имот така може да оствари право на сопственост. Или ако јас и мојата љубена во текот на врската купиме кола и мотор, колата може да биде моја сопственост, а моторот нејзина или обратно. Независно пошто многу се сакаме и онака без мотори и коли.

Хетеросексуалниот брак во основа се разликува од хомосексуалниот и е се, освен себичен бидејќи создава нов живот за кого сопствената личност и сопствените потреби се ставаат на второ, трето, а понекогаш и зависно од ситуација и на петто место (овде не дискутирам за парови каде природата замешала прсти и немаат деца). Со ова автоматски отпаѓа себичната нишка на хетеро бракот, а останува отворено прашањето за варијации на жртвувањето на родителот.

По мене потребата за постоење на документи е повеќе за идните генерации отколку за мажот и жената, бидејќи сме сведоци на последиците по децата од нерасчистени имотно-правни односи. Ова во случај кога бракот меѓу партнерите се темели на разум и свест или поедноставно кажано, во случај на недоразбирање и несогласување едниот партнер нема да го исфрли другиот на улица. Така да, се согласуваме за потреба од правна рамка кај хетеросексуални бракови.

Неможе така да се дели сопственоста. Се знае како се дели сопствената во една заедница 2+2=4, чиста математика.
Вториот дел, говориш дека не е себичен бидејќи се создава потомство. Еве да речеме дека е така, зошто тогаш стапуваат во брак пред потомство? Може нема да имаат деца, може претходно ќе се разведат, може нема да може да имаат потомство, може не сакаат потомство. Сведоци сме на денешно време дека не е клучен момент потомството. Зошто тогаш склучуваш брак без потомство, ако не сте себични? Според твоево образложение треба да се зачне потомство па да има брак, нели? :)
Бракот е институција и служи само како правна формална рамка за регулација на односи помеѓу два партнера. Ако некој додава религиозен или традиционален конзервативен момент тогаш тоа е само негово право и мислење. Во суштина тоа парче хартија ги решава имотно-правните односи и наследните доколку дојде до нив. Токму поради тие несогласувања кои се секојдневие. Тоа е тоа што го говорам. Ве прашувам зошто за вас да има парче хартија за другите да нема? Оти планирате деца? Не држи вода Бети, не држи.

Да, ќе се поболи, како нив.
Да бе, пошто тоа заразна болест е. Нешто како грипот.:icon_lol:
Него од каде ја закачиле они таа болест, зборам за првичниве хомоси, нели и они живееле во хетеросексуални семејства.

Да бе, пошто тоа заразна болест е. Нешто како грипот.:icon_lol:
Него од каде ја закачиле они таа болест, зборам за првичниве хомоси, нели и они живееле во хетеросексуални семејства.

Јебига, да не ја тргнеа гејоњ лобито од листата на СЗО сеуште ќе се бараше причината, бацилот или вирусот/бактеријата.

Дај да видам каде е дадена таа изјава неколку пати ја среќавам во темава. Во курир? Дај ми линк да видам кој го изјавил ова, па ќе одговорам.

Неможе така да се дели сопственоста. Се знае како се дели сопствената во една заедница 2+2=4, чиста математика.
Вториот дел, говориш дека не е себичен бидејќи се создава потомство. Еве да речеме дека е така, зошто тогаш стапуваат во брак пред потомство? Може нема да имаат деца, може претходно ќе се разведат, може нема да може да имаат потомство, може не сакаат потомство. Сведоци сме на денешно време дека не е клучен момент потомството. Зошто тогаш склучуваш брак без потомство, ако не сте себични? Според твоево образложение треба да се зачне потомство па да има брак, нели? :)
Бракот е институција и служи само како правна формална рамка за регулација на односи помеѓу два партнера. Ако некој додава религиозен или традиционален конзервативен момент тогаш тоа е само негово право и мислење. Во суштина тоа парче хартија ги решава имотно-правните односи и наследните доколку дојде до нив. Токму поради тие несогласувања кои се секојдневие. Тоа е тоа што го говорам. Ве прашувам зошто за вас да има парче хартија за другите да нема? Оти планирате деца? Не држи вода Бети, не држи.
Не два ПАРТНЕРА...туку бракот е заедница на МАЖ И ЖЕНА.

Молам да не се прави дезавуирање и кривоколчење, туку да се користат вистинските термини.

Нели тоа е темата. Што не е заедница на два партнери туку на маж и жена, меѓудругото.

Според твоево образложение треба да се зачне потомство па да има брак, нели? :)

Ќе се изненадиш колку машки има што нејќат брак додека невестата не забремени. Да си бидат сигурни тие, љуби вас мајка. :)

И после крива сум била што сум жена. Море не крива, како ролер костер ако треба ќе се свиткам и пак почетокот кај мене ќе биде. :):):)

:)
Бракот е институција и служи само како правна формална рамка за регулација на односи помеѓу два партнера.

Баш така. Ова е тоа што јас го зборувам цело време.
Бракот ги регулира имотно-правните односи меѓу БРАЧНИТЕ ПАРТНЕРИ, не меѓу РОДИТЕЛИТЕ И ДЕЦАТА.
Оттаму, паѓа во вода тезата дека е потребен само поради правата на децата и дека оние што не можат или не сакаат да имаат деца немаат право на брак.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom