Медитација

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Дали додека се медитира може да се фокусираш на дишењето и тоа да ти биде единствена мисла ?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Дали додека се медитира може да се фокусираш на дишењето и тоа да ти биде единствена мисла ?
Хммм... батали ги мислите нек си шибаат... ти само движи се со свеста по патот на дишењето... осети го наместо да го мислиш... компренде ме...;) Вдишуваш... од носот се движи низ синусите се движи надоле кон стомакот... битен момент е да дишиш длабоко барем на почеток... до папукот... и осеќј го движењето и допирот на воздухот со внатрешност каде што проаѓа низ дишните патишта до абдоменот и тука на свртувањето назад има едне интервал каде е момент на запирање(но е премногу мал и не се замарај само ко информација ти го кажувам) па назад осеќај како се враќа низ белите дробови па надвор од тебе... Поентата ми е да чувствуваш... осети како ќе почнеш да си го осеќаш телото и целиот процес на дишење ке добие нов квалите... дури ќе ти биде и уживање и релаксација како што до сега не си имал ни во спиење... Ама затоа треба да чувствуваш... остај мислите нека си врват во позадина, сами од себе ќе си избледуваат и нема да ти досаѓаат ако не ми обрнуваш внимание... затоа сите викаат да се биде сега и овде затоа што кога чувствуваш чувствуваш во моментот...(y)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Хммм... батали ги мислите нек си шибаат... ти само движи се со свеста по патот на дишењето... осети го наместо да го мислиш... компренде ме...;) Вдишуваш... од носот се движи низ синусите се движи надоле кон стомакот... битен момент е да дишиш длабоко барем на почеток... до папукот... и осеќј го движењето и допирот на воздухот со внатрешност каде што проаѓа низ дишните патишта до абдоменот и тука на свртувањето назад има едне интервал каде е момент на запирање(но е премногу мал и не се замарај само ко информација ти го кажувам) па назад осеќај како се враќа низ белите дробови па надвор од тебе... Поентата ми е да чувствуваш... осети како ќе почнеш да си го осеќаш телото и целиот процес на дишење ке добие нов квалите... дури ќе ти биде и живање и релаксација како што до сега не си имал ни во спиење... Ама затоа треба да чувствуваш... остај мислите нека си врват во позадина, сами од себе ќе си избледуваат и нема да ти досаѓаат ако не ми обрнуваш внимание... затоа сите викаат да се биде сега и овде затоа што кога чувствуваш чувствуваш во моментот...(y)
Мене после релативно долга медитација мнооогу ми се намалува дишењето. Онака ко ич кислород да не ми треба.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Мене после релативно долга медитација мнооогу ми се намалува дишењето. Онака ко ич кислород да не ми треба.
Ок нормално е... :)
--- надополнето: 9 октомври 2012 во 21:03 ---
Почетокот е битен да го пратиш после тоа кога ке ти успори дишењето како што викаш... тогаш навлегуваш подлабоко... почнуваш да го осеќаш секој дел од телото... секоја клетка како вибрира... и има едно прекрасно чувство кое почнува да расте од внатре кон надвор...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
"слично на молитва"...чувството кога сите ќелии во телото добиваат наплив на енергија и свежина.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
"слично на молитва"...чувството кога сите ќелии во телото добиваат наплив на енергија и свежина.
Ц.... јок... во молитва има мисли, зборови, барања и очекувања... кратко кажано психолошка илузија... и не, келиите и молекулите и атомите не добиваат енергија однадвор... тие се енергија и не се дисконектирани со целиот космос... туку се органси и енергетски во взаемна комуникација и размена... т.е. неможе да се дефинира каде атомот почнува, а каде космосот завршува... се е блендано во една целина која се прелива... така да не, не добиваат енергија(од надвор ко што си мислиш дека некој си демигод ти праќа некаква енергија) туку ти за прв пат си свесен и почнуваш да ги осеќаш нив и нивниот огромен енергетски потенцијал... затоа и викам дека енергијата почнува да расте одвнатре од секоја клетка и атом... а тоа е едно екстатично чувство и за прв пат го осеќаш телото во целост...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Si se molel? Та знајш?

Немет везе твоено писание. Молитвата е ултимејт медитација.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.249
Поени од реакции
12.260
Може.
Со пракса на крајот тоа ти станува нормално и не мора да се фокусираш и да го заморуваш умот ниту пак да се заморуваш со дишењето..
Пранајама - ритмичко дишење е добро да се вежба во комбинација со Асана и Пратјахара. Со еден удар поеќе муви и да се забележуваат резултатите, прекините... причини итн итн...
Овие 3 скалила од раџа јога е добро да се извежбани до таа мера да ви бидат сосема природни, и тоа само заради една цел: да се дојде до Дарана или концентрација без да ти смета телото (постигнато со АСАНА), без да ти смета внатрешноста (Постигнато со Пранајама), без да ти смета надворешноста (Пратјахара). Откако ќе можеш без проблем и брзо да постигнуваш Дарана, тогаш доаѓаме до она за што се зборува (или би требало да се зборува би рекол) на темава: Дијана или медитација!
Така... еве и тука сум зборувал но зошто, кој знае да ти кажи.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Треба да се фокусираш на дишењето...фокусот значи дека не правиш(свесно) ништо друго. Тоа е техниката, а додека ти да почнеш да медитираш може и милион години да поминат.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Чекај сеа...милион години...нели не може да се живее по милион години....просечен животен век во МК е околу 70тина :):)

Сори, морав.

АЛи Боди е у право, ако се фокусираш на дишењето и се оптеретиш со тоа, џабе медитација.
Опуштено баце, полека, ќе си дојди на место.

АКо не, елај при нас, рисјаните, да се помолиме, и тоа е медитација. Плус и таму дишеш, оти ако не дишеш ќе умреш. Ама не е толку битно како дишеш, важно е да дишеш да не умреш.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ако нејке да чека милион год. нека си отиде на некое вакво местенце....нека попие пола литро шток да речеме. Сабајлето кога нема да знае за себе ќе му биде исто како да запливал у водите на медитацијата.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
:):):)

Не бе, не е тој Ѓурџо. Ѓурџо таму ќе медитира и ќе го бара атеистот во исуса.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Ако нејке да чека милион год. нека си отиде на некое вакво местенце....нека попие пола литро шток да речеме. Сабајлето кога нема да знае за себе ќе му биде исто како да запливал у водите на медитацијата.
Хаха,си правам такви медитации нема гајле :)
Но дај да пробаме по духовна медитација малце.
Значи треба да се фокусирам и концентрирам само на дишењето и да не им обрнувам внимание на мислите и во исто време да го чуствувам дишењето како оди низ моето тело :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Хаха,си правам такви медитации нема гајле :)
Но дај да пробаме по духовна медитација малце.
Значи треба да се фокусирам и концентрирам само на дишењето и да не им обрнувам внимание на мислите и во исто време да го чуствувам дишењето како оди низ моето тело :)
Абре опушти се само. Ќе знаеш шо треба да праиш сам.

Kajgana Shop

На врв Bottom