Да. Тоа ти е одлична идеја (информација)Дали додека се медитира може да се фокусираш на дишењето и тоа да ти биде единствена мисла ?
Хммм... батали ги мислите нек си шибаат... ти само движи се со свеста по патот на дишењето... осети го наместо да го мислиш... компренде ме... Вдишуваш... од носот се движи низ синусите се движи надоле кон стомакот... битен момент е да дишиш длабоко барем на почеток... до папукот... и осеќј го движењето и допирот на воздухот со внатрешност каде што проаѓа низ дишните патишта до абдоменот и тука на свртувањето назад има едне интервал каде е момент на запирање(но е премногу мал и не се замарај само ко информација ти го кажувам) па назад осеќај како се враќа низ белите дробови па надвор од тебе... Поентата ми е да чувствуваш... осети како ќе почнеш да си го осеќаш телото и целиот процес на дишење ке добие нов квалите... дури ќе ти биде и уживање и релаксација како што до сега не си имал ни во спиење... Ама затоа треба да чувствуваш... остај мислите нека си врват во позадина, сами од себе ќе си избледуваат и нема да ти досаѓаат ако не ми обрнуваш внимание... затоа сите викаат да се биде сега и овде затоа што кога чувствуваш чувствуваш во моментот...Дали додека се медитира може да се фокусираш на дишењето и тоа да ти биде единствена мисла ?
Мене после релативно долга медитација мнооогу ми се намалува дишењето. Онака ко ич кислород да не ми треба.Хммм... батали ги мислите нек си шибаат... ти само движи се со свеста по патот на дишењето... осети го наместо да го мислиш... компренде ме... Вдишуваш... од носот се движи низ синусите се движи надоле кон стомакот... битен момент е да дишиш длабоко барем на почеток... до папукот... и осеќј го движењето и допирот на воздухот со внатрешност каде што проаѓа низ дишните патишта до абдоменот и тука на свртувањето назад има едне интервал каде е момент на запирање(но е премногу мал и не се замарај само ко информација ти го кажувам) па назад осеќај како се враќа низ белите дробови па надвор од тебе... Поентата ми е да чувствуваш... осети како ќе почнеш да си го осеќаш телото и целиот процес на дишење ке добие нов квалите... дури ќе ти биде и живање и релаксација како што до сега не си имал ни во спиење... Ама затоа треба да чувствуваш... остај мислите нека си врват во позадина, сами од себе ќе си избледуваат и нема да ти досаѓаат ако не ми обрнуваш внимание... затоа сите викаат да се биде сега и овде затоа што кога чувствуваш чувствуваш во моментот...
Ок нормално е...Мене после релативно долга медитација мнооогу ми се намалува дишењето. Онака ко ич кислород да не ми треба.
Ц.... јок... во молитва има мисли, зборови, барања и очекувања... кратко кажано психолошка илузија... и не, келиите и молекулите и атомите не добиваат енергија однадвор... тие се енергија и не се дисконектирани со целиот космос... туку се органси и енергетски во взаемна комуникација и размена... т.е. неможе да се дефинира каде атомот почнува, а каде космосот завршува... се е блендано во една целина која се прелива... така да не, не добиваат енергија(од надвор ко што си мислиш дека некој си демигод ти праќа некаква енергија) туку ти за прв пат си свесен и почнуваш да ги осеќаш нив и нивниот огромен енергетски потенцијал... затоа и викам дека енергијата почнува да расте одвнатре од секоја клетка и атом... а тоа е едно екстатично чувство и за прв пат го осеќаш телото во целост..."слично на молитва"...чувството кога сите ќелии во телото добиваат наплив на енергија и свежина.
Може.Дали додека се медитира може да се фокусираш на дишењето и тоа да ти биде единствена мисла ?
Треба да се фокусираш на дишењето...фокусот значи дека не правиш(свесно) ништо друго. Тоа е техниката, а додека ти да почнеш да медитираш може и милион години да поминат.Дали додека се медитира може да се фокусираш на дишењето и тоа да ти биде единствена мисла ?
Хаха,си правам такви медитации нема гајлеАко нејке да чека милион год. нека си отиде на некое вакво местенце....нека попие пола литро шток да речеме. Сабајлето кога нема да знае за себе ќе му биде исто како да запливал у водите на медитацијата.
Абре опушти се само. Ќе знаеш шо треба да праиш сам.Хаха,си правам такви медитации нема гајле
Но дај да пробаме по духовна медитација малце.
Значи треба да се фокусирам и концентрирам само на дишењето и да не им обрнувам внимание на мислите и во исто време да го чуствувам дишењето како оди низ моето тело