Второто Христово доаѓање

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Католиците не викаат умри и има рај. Има смртни гревој море.
Од тие нема покајание.
Но, кај католицине има покајание при исповест, ако попон му дае изим за рај, јебига, тие едно време шиткаа индулгенции... све им ...све им..по список. После почнаа со последна исповест. Шо не чини.
Ама шо не значи дека ако умриш ја ти чистилиште по дифолт. Има бре смртни гревој.
Си знајш то, не се прај на тошо.
Смртни гревови (некој постави прашање пред некој ден...) се гревови за кои грешникот не се исповедал и за кои(гревови) грешникот добива казна, со вечна смрт. Затоа се наречени „смртни„.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
И кај ој тој после. Да го плашат или чистат или директ на ражањ?

W

Werther

Гостин
Значи ова чистилиштево е измислица на поголемите грешници и му доаѓа како утеха дека и тие и покрај што биле грешни ќе влезат во рајот.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Не бе, исти бичим е со митраствата, само кој како гледа на рабоќево. Затоа се католиците дрвикурој, дека си сакале да се осигураат дека имаат бек дор во рајот.
Ама преку тасе, не биѓаа.

Нема бек дорој, има само прав пат. Ако не се греши, ако се греши, чистилиште односно митраско БУ.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Да прашам: овде се зборува за доаѓањето на Исус по втор пат или за доаѓањето на тако му? Ептен ми е нејасно...
Поминато е ова доаѓање или ќе биде „наскоро“?

Ако доаѓа татко му, зошто ќе ги уништува и израилевите свештеници кои за него пролеваат крв?
Ајде ако е Исус, ја разбирам омразата кон нив, тие се преставници на старото... но ако е таткото, зошто?
И тие демек промашиле нешто од заповедите и задолженијата?
Да, за Исус се зборува, за востановувањето на вечниот живот во Св. Троица.

14 Воскликнувај од радост, Сионска Ќерко, викај од веселба, Израеле! Весели се и радувај се од сè срце, Ерусалимска Ќерко!
15 Господ те ослободи од твојата пресуда, ги отстрани Твоите непријатели! Господ, Израелевиот Цар, е во твојата средина! Не бој се веќе од зло!

Кои се тие непријатели на Израилот? Кој е тој бог и израилев цар? Израилев цар е бог на Земјата, на христијаните?
Христос е Царот Израилев, а непријателите се: гревот, смртта..., стиховите се од есхатолошки карактер, претходно што напишав.
--- надополнето: 5 октомври 2012 во 21:36 ---
Така е, нема католици, православци, протестанти или мормонски верувања.

Има еден Бог и една вера која ни ја дал.
Се друго е бласфемија.
??? А тоа е?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Рисјанската, нема католицизам, праволсавије, протестантизам.
Има негова ука. Изворна.

А не како на попојне им прдне така да интерпретираат.

П.С. Ќе ме најдеш насекаде, зад дрвото, под каменот, во твоето срце...не ми градете храмови... итн. Ти текињаТ?!

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Значи ова чистилиштево е измислица на поголемите грешници и му доаѓа како утеха дека и тие и покрај што биле грешни ќе влезат во рајот.
Римокатоличка доктрина, последица од схоластицизмот, и во контекстот што го наведуваш така ќе му дојде т.е. немоќен, патетичен обид да се објасни Љубовта Божја.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Глупост.

нема шорт катс дорајот. Или си в ред, праведен или ќе добиеш БУ или в пекол одма.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Рисјанската, нема католицизам, праволсавије, протестантизам.
Има негова ука. Изворна.

А не како на попојне им прдне така да интерпретираат.

П.С. Ќе ме најдеш насекаде, зад дрвото, под каменот, во твоето срце...не ми градете храмови... итн. Ти текињаТ?!
Ми текињат, ама луѓево многу ги елиминира де. Како мислиш без нив?
--- надополнето: 5 октомври 2012 во 21:46 ---
Глупост.

нема шорт катс дорајот. Или си в ред, праведен или ќе добиеш БУ или в пекол одма.
За овој ли Бог збориш? Ај пријатно!:P

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ми текињат, ама луѓево многу ги елиминира де. Како мислиш без нив?
--- надополнето: 5 октомври 2012 во 21:46 ---

За овој ли Бог збориш? Ај пријатно!:P
Шо то бе? Опрај се, прими ја милоста божја, не знаеме кога ќе дојде пак. Дан ти е касно а?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Шо изнакажа Либериј:eek:

Кој ги елиминира луѓето? ИЗворните зборои на Исус ли???
Мисли на јазикот коски нема, ама коски крши? Помека реч од таа Исусова нема ни ќе има.

Е, да беа изворни ок, но...:rolleyes:
Е чии се бе, на брачед му Јонче од Псача?
Или на Пецо од Вруток шо бил тргоец и се нашол Јудеја навремето за да тргува со прилепцка алва?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Е, да беа изворни ок, но...:rolleyes:
Ајдеее.

Немој вака пријателе. Ќе гориш у пеколот.

Не верувај на поповите и црквата.

Тие ни го предадоа и отепаа спасителот, тие му го извртеа учењето, а ти по нив ли се водиш и тераш:(

Kajgana Shop

На врв Bottom