- Член од
- 25 март 2012
- Мислења
- 8.577
- Поени од реакции
- 5.169
Ја америка ти ја спомнав во контекст на националности, а не во расен контекст. Ти реков посочи ми пример каде во америка има закон за вработување по процентуална застапеност ?
Како бе уставот од 91 ве бришел комплетно кога сте имале право на глас, право на формирање политички партии ?
Да кажеш дека може имало неправилности ајде пак е ок, ама да кажеш дека ве бришел... апсурд.
Како не сфаќате дека тој договор нас ни е спорен. Сфатете го веќе тоа.
И да јас го имам истиот став како пензионерите што си ги слушнал и не ми глуми лудило да ми докажуваш дека не е така. Не било еднаш на вести да има како вие уопште не доаѓате на работни места, а секој месец ви се префрлаат пари за плата на сметка.
Македонија според мене е држава на Македонците како мнозинство и на малцинствата. Ја не викам дека нема малцинства, не викам дека тие малцинства не треба да имаат права, ама ова вашево е претеризам. Ти реков убаво ние више во наша држава стануваме малцинство, стануваме граѓани од втор ред.
Кој ти дава за право ти да се мешаш во тоа дали државава ќе се викала Македонија или немала да се вика Македонија ?
Тоа можеш да го кажеш во Косово, во ...., а во Македонија за тоа ние се прашуваме, никој друг !!!
Не им се свиѓало тоа што Македонија била надвор од ЕУ и НАТО ради името...
Ако не ви се свиѓа патот под нозе и ете ви ги другите држави слободно идете таму.
Сигурно знаеш дека Македонија има пазарна економија и дека има приватна сопственост. Примерот што ти го даваш е сигурно во приватна фирма и власта нема тука никакво влијание. Неможе власта да му каже на Петко или Станко ти овој ќе го вработиш, а ти овој ќе го вработиш. Секој приватен сопственик за се си одлучува сам и затоа примерот не ти држи вода.
Ако си убеден во твоите ставови, како што ја го коментирав твојов пример земи и ти искоментирај го мојот пример со Воената академија, баш ме интересира како ќе го објасниш тоа.
Во 2001 вие се боревте против државата и државниот поредок, не ми измислувај сеа прикаски за мали деца.
Ми споредуваш државна армија со терористичка организација...............................
КАДЕ БЕ СО ТАКВИ СПОРЕДБИ БЕ ???? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Контрадикторен си, ни ти незнаеш што збориш.
Тие болни луѓе ти што кажуваш дека ги убиле Мавровските работници биле членови на таа твоја она. Прво ми викаш дека не се согласуваш со тоа што го направиле, па после ми викаш дека они за тебе се херои....
Човеку среди си ги мислите и кажи што сакаш да кажеш, немој да си волку контрадикторен.
И сфати она е терористичка организација, а не војска. Како што има кажано еден генерал, ако собереш ти 3-4000 луѓе не значи дека автоматски имаш војска...
Рацете на АРМ биле полни со крв.................
Каде било тоа бе златен ?
Не бил вршен притисок на Македонците во пописот кај вас...
Да бе нашиве пропаганда праат...
Како не коментираше некој друг пример од тие што ги напомнав во врска со ова ?
На крајот викаш Франција е подобра, Швајцарија е подобра. Ок, ако е подобро таму оди таму, секој си има право на слободен избор и легитимно е ти да избереш да живееш таму и да си одиш од државава.
Не ми е јасно што форсираш со Муради ?
Демек да не бил он светот немаше да знае која е Македонија ?
Демек он да постоел сеа ние уште немаше да знаеме огин што е, фала му што не просветли ?
Убаво е тоа што го постигнал, ама да кажеш дека немало Македонци што ја претставиле Македонија е смешно, глупаво, идиотско. Има безброј примери како на научници, спортисти, уметници што ја претставувале Македонија, па ние не се фативме како слеп за стап да ги форсираме само нив.
И мене лично ми смета тоа што треба да има одредени институции за да се грижат за застапеноста на заедниците, глупо е, но мораме да прифатиме дека нема друг излез...........
Ти посочив јасен пример каде скришно и ноќе имало вработувања на македонки само за да не дознаат албанците, тоа беше јавно на телевизија....
А за колку други случаеви кои не ги знаеме а за кои вие никогаш нема да ги кажувате, знаеш зошто??? затоа што мислите дека така е исправно...................
Македонија има пазарна економија, но тоа што се случило било РАЦИЗАМ..............
Да, имавме партии за кои можевме да гласаме, но тие имаа моќ колку обичен граѓанин кој зема плата за присиство во парламент, а општините немаа/т никаква моќ и денденес..............
Значи се се контролираше од централната власт..............
Гледаш многу вести на Ситеел, гледам дека сте манипулирани од медиумите, јасно е, и јас денденес помислувам дека нема ниту еден вработен македонец во администрацијата, во вести не сум видел........ Така ли е?????????????/
Според сите статистики, после 2001 во администрација албанци се вработени најмногу 4000 лица.....
А знаеш колку вкупно граѓани се вработени?????????????
Потпишан е договор, за нас тоа е решението, и погоди кој најмногу го напаѓа рамковниот???????????? Кој претерува сега???????????
И ви велам дека сте манипулирани од медиумите кои се под контрола на власта, и да знаете дека оваа политика најмногу ќе ги уништи македонците......................
Кога сум ти се мешал во името???????????
Каков притсок сме направиле??????????
Јас не можам да се мешам и Косово како ќе се вика, јас сум граѓанин на Македонија.........
И јавно кажувам дека не ми се допаѓа што не сме во Нато или Еу, така е за мнозинство граѓани на РМ, но пак ќе повторувам од оваа политика најмногу ќе настрада македонскиот народ.............
Се боревме против државата но не против македонскиот народ................
И самата државна армија може да биде терористичка (терор=влевање страв)
пример е југословенската армија..........
Во 2001 армијата не дека не сакаше да биде терористичка, но толку му биле ингеренциите, а и знаеше што ќе ја снајдеше Македонија согледувајќи ја Србија..............
Во Албанија има закон кој спрешува граѓани кои во матичната книга се запишани како албанци да се запишат како грци............
Значи проблемот е што огромен број на албанци за запишуваат како грци ЗА ПАРИ...............
Во Албанија има 5-6000 македонци, а и нашава влад нема пари да даде на албанци да се запишат како македонци, затоа велам тој закон не бил за притисок кон македонците, и не слушај вести директно од сител.............
Никој не го форсира Муради, само велам дека се радувате кога некој албанес се уапси, некоако се исживувате............
Но никогаш не видов да постирате нешто спротивно......
Колку македонци имаат нобелова награда бајдвеј?????????????//
--- надополнето: 4 октомври 2012 во 20:55 ---
А дали ти кажал твојот татко дека и албанци имало партизани??????????Ич не сакам во вакви теми да влегувам, ептен антипатични ми се, константно препукување на етничка основа, ептен мизерно.
Али ова болдираново веќе неколку пати го повтори па те молам да ми објасниш.
Татко ми беше партизан, од него и од мноооогу други учесници во втора светска војна имам слушнато (и прочитано) многу случки, приказни, легенди, анегдоти и да не набројувам понатака. Во ниедна од нив, албанците НЕ ги поддржувале македонците кои се бореле за сопствена држава, после 5 века турско ропство. Баш напротив, биле од спротивната страна, секогаш! И од каде сега албанците ко-творци на оваа држава? (Не се важи тоа што партизаните, односно КПЈ по создавањето на републиката Македонија не ве истерале од овде).
Значи она што ми е нејасно, дали мислиш дека ќе исчезнат фактите и туку така ќе почнат луѓето да си мислат дека е точно ова што го кажуваш? И да напоменам, кога ќе кажам луѓе, не мислам на ОНА и нејзините поддржувачи!
Па нели ВМРО имаше сојузништство со албанци против турците??????????
Балканските народи сите меѓусебе се непријателски настроени, барем тие што се ограничат,
Особено македонците кои имаа/т проблеми со сите соседи, со албанците немаа прифатлива граница, за таа неприфатлива граница имаше и недоразбирања..............
И после турско граници немаше, а албанците на македонија нормално е дека се бореа за нивна држава, сите балкански народи сакаа да се консолидираат во држава, но за несреќа или среќа тоа не влиаеше од нас како ќе ги креираме државичките, но како големите сили ќе одлучат низ пазарењата........................
И факти не се приказните, анегдотите, легендите, ако тие се факти тогаш треба да исчезнат..............
--- надополнето: 4 октомври 2012 во 20:59 ---
Не, не си
Во турско тука сте дојдени за пљачкање и силување, кога треба соработувате со турците.Македонците се тие што се борат за независна држава и тоа баш каква што наводно барате,држава на сите народи кои живеат во Македонија.
После тоа за време на втората светска војна твоите предци пак соработуваат со окупаторот. И пак се борите против тие кои ги имаат поставено темелите на современата македонска држава.
Па пак 91 го бојкотирате референдумот кога се гласа за независна Македонија......
10 годни подоцна и кренавте оружје против таа иста држава.
И ПО КОЈ ЈЕБЕН ОСНОВ СТЕ ВИЕ ДРЖАВНОТВОРЕН НАРОД ??
--- надополнето: 4 октомври 2012 во 00:23 ---
Тука се можеби и повеќе од 30% малцинствата,но тоа не го менува фактот дека има една етничка група која има повеќе од 50% и тука завршува секоја приказна за би или повеќе национална држава.
Кога ќе се изнародите да бидат македонците само релативно мнозинство,тек тогаш ќе може тоа.
Иначе во Франција малцинствата се скоро 30%......не само арапите и црнците,туку и останатие европски имигранти заедно.Ако не сега,за 10-15 години правите Французи ќе бидат и помалку од Македонците во Македонија,но Франција никогаш нема да стане Македонија.
Од каде сме дојделе??????????
И македонците се бореа за држава која е многу по на ЈУГ, оваа тука ви ја дадоа србите на тацна.......
Моите предци соработувале со окупоторот заради идеологијата, и заради тоа што ќе имаат помош за враќање на териториите.................
Во 91 уставот, македонија сакаше да стане држава на македонците, а албанците да бидаат работна ниска класа...................