Не бе, не читам. Или тоа е најлесен одговор, не читаш, па еве ти читај, занимавај се додека ти умираат рибите!?
Или те мрзи да ми дадеш конкретен одговор?
Читав, ама работата е што секаде има различни совети, на едно место читам да се турива водата од рибите в аквариум, на друго место да не се турива зашто може да содржи бактерии... итн итн.
Плус прашувам по пет-шоповите, ама ми даваат некои глупави одговори и се тотално незаинтересирани, па затоа се обратив тука, ама наидов на арогантно однесување.
Благодарам за советот ДА НЕ КУПУВАМ РИБИ, среќа што си напишал со големи букви, зашто инаку немаше да прочитам, ама јас чувам риби уште од мали нозе и никогаш не сум имала ваков проблем, па сега го имам и побарав помош.
Благодарам за линковите, многу се покорисни од твоите гигантски постови.
Девојко, ти си во случајов арогантната. Ако заврти десетици страни уназад, ќе забележеше дека на сите им го имам истото одговорено со еден пост. А далје, им кажувам да читаат, и јас истото сум го правел....
Ако ти си чувала риби од мали нозе, сигурно искуството немаше да дозволи да ти умираат нагло риби, вклучувајќи го и чистачот. Не наведе воопшто никакви “проблеми и детаљи“ да би се обратил со конкретен совет, делуваш на почетник во акваристика, ти се обратив со тој тон, како и на секој почетник.
Риби не купувај,ради беспотребно фрлање пари,додека не се санира проблемот.
Доколку чуваш риби од мали нозе и познати ти се методите на акваристиката,сигурно би знаела дека во филтерот се состојат група полезни бактерии,кои изметот од рибите го искористуваат како храна, а остатокот на неискористен измет од рибите,завршува како гноиво/ѓубриво за растенија,затоа е и потребно да се насадат растенија, со цел за да се има биолошка филтрација на водата, каде, со континуираното создавање на органски отпад од примарните жители-рибите, да заврши како храна за споредни жители (растенија,бактерии,итн.)
Проблемот кај тебе може да се состои во следното:
-Недоволно исциклиран аквариум.
Значи,во филтерот не се создадени полезни бактерии, што се спомнати претходно, а најчесто се создаваат во филтерот, се лепат на сунгерот заради поволната површина, или пак на камчиња и други објекти низ аквариумот што имаат погодна површина,а најчесто во филтерот. Кога се затнува филтерот,односно доаѓа време за чистење, се мие строго со аквариумска вода. Промена на температура или хлорирана вода ќе ги уништи, и веднаш се раскинува алката на биолошкиот синџир кој е создаден во аквариумот.
Значи, рибите може ти умираат од оваа причина,како што спомна,си сменила потполно нова вода. Внимавај каква вода ставаш, најдобро е да отстои водата 24 часа пред да ја додадеш во аквариум. Се смета дека со тоа, опаѓа тврдината, и се симнува пх вредноста на водата. Можеш да додадеш и зеолити,активен јаглен, фосфат/нитрат ремовери, и други средства, додека стои водата 24 часа, а и не мора ако веќе си постигнала биолошка стабилност на истиов начин со менување на водата.
Внимавај колку вода менуваш, неделно е потребно околу 20-30 % на водата, а за новоформирани аквариуми, се менува на 3 дена по 20-30 % се додека не се постигни стабилност. Мала замагленост на водата во почетниот период е нормална, додека не се стабилизира за месец дена и не постани кристално јасна. Напоменувам, водата целосно никогаш не се менува, само се сифонира дното со црево да се отстрани органскиот отпад,и се враќа околу 20 % вода, неделно.
Во меѓувреме,испарената вода ја дотураш постојано.
Втора работа, доколку ова е се во ред, а како што ТИ АРОГАНТНО се пофали дека од мали нозе си чувала риби, тогаш погорниот текст воопшто не е битен. Втор случај што е малце и кобен, е ако користиш потопна пумпа, да не е воопшто исправна, и истата таа да создава електрицитет во водата, кој е главната причина за смртноста на рибите. Кога “чистачот“ ти умрел, тоа значи дека во аквариумот постојат крајно неповолни услови за живот.
Не ставај раце во аквариум додека се вклучени сите апарати, некогаш може да биде и кобно.