Ете така, треба извор да се наведе.
За да биде правилно, дај точни страни од каде се извадени цитатите.
Вадам цитати од учесници во ноб, борци против окупаторот признати историски факти изнесени од признати историчари напишани во историски книги според вистински оригинал документи и сеќавања.
Иако секој се служи со такви извори но и со помош на интернет, извори од википедии, блогови, форуми итн.
Македонскиот генерал Михајло Апостолски воопшто не бил неписмен, ниту некаков неранимајко, туку напротив е еден од најзаслужните за времето на НОБ и АСНОМ-ска Македонија, и јас како и секој Македонец кој барем малку се разбира од случувањата во Македонија за времето на Втората Светска Војна има целосна почит за улогата на генерал Апостолски во македонската борба за слобода.
Кој вика дека бил М.Апостолски тоа што велиш.
Ова го напишав :
,,Од тука ги прочитав, од овој неранимајко неписмен генерал што се осмелил такво нешто да напише.,,
заради оваa твоjа констатација:
,,2. Од каде ги препиша блуенициве и ЛАГИВЕ за Шарло што си ги наредил во твојов пост?
Од дебилните книшки на Колишевски ли, или сам ги измисли?,,
Сепак, во случајов за Шарло АПСОЛУТНО не е во право, и напишаното му е според желбите на Колишевски и неговата клика за оцрнување и плукање по Шарло, а не врз вистината и фактите.
Лесно е сега да се негираат неговите твдења кога го нема од 1987 година. Секое време има своја историја. Кој знае после нас што ќе се пишува и што некој ќе измисли за некој.
И од каде толку голема убеденост дека не пишувал Апостолски врз вистината и фактите, 50 години е учено по тие вистини и факти кои веруам дека се вистинити, иако имало некои пропусти кои се разбира дека во секое уредување има а нарочно после војна во која постоела окупација од фашистички окупатори ама и од домашни предавници, да не ги наведувам, ги знаеш.
Неговата вина е уште поголема зашто тој едно време беше и претседател на МАНУ и член на Институтот за Национална Историја (ИНИ), што значи имал пристап до оригиналните документи во врска со дејноста на Шарло.
Еве едно интервју околу работиве коишто очигледно не ти се јасни со сегашниот директор на ИНИ, проф. д-р Тодор Чепреганов.
Погледни го целото, а особено делот од 12:40 некаде до 16:00 минута.
Не можам да си дозволам негирање на кажувањата на М.Апостолски во книгите заради мојата определеност а најповеќе заради учеството на моите родители во војната против гарманско-бугарско-италијанско-албанскобалистичка фашистичка окупација кои се одликувани со медалји кои ги имам постирано.
Апостолски бил заробен ид италијанците и одведен во логорот Вестоне.
Ако не ти станало до сега јасно, еве да ти кажам лично = тоа што го бараш од мене јас го правам на скоро секоја една тема овде.
Арно ама истото го правам и за србомани, Срби, гркофили, Грци, Албанци или било кои што сакаат да ја искривуваат и плукаат по македонската историја.
Тоа јас го барав само заради ова твое:
,,Прво одговори ми на прашањава, пред да ти ги раскринкам сите лаги и измислици што си ги наредил тука.,,
затоа што не видов со ист таков заклучок да се обратиш на некој од бугарашите негатори на македонската историја, врховистите, само за оваа тема, не ми е зборот за општо реакциите спрема нив на подфорумот историја, за тоа таман работа, не сум ни помислил.
Ај ти погледни на темава КОЈ на твојот пост кликнал "ми се допаѓа", па размисли малку што е и како е околу Шарло.
Видов
, па од такви шарлатани што може да се очекува. Значи дека се радува за тоа што Апостолски тврди дека Шарло сакал ПК КПЈ за македонија да ја приклучи кон БРП(к) тоа му е ќеф кој уште постои кај нив, што не може да им се оствари оти СКЈ/КПМ се распадна.
Очигледно слабо ги разбираш работиве...
На генералот Апостолски му беа давани некои титули и места во граѓанскиот живот на повоена Македонија (претседател на МАНУ) како што некои зборат "за да се тргне на страна" и да не им смета на Колишевски и неговата клика во целосната узурпација на власта. И тоа најверојатно беше зашто генералот има беспрекорна заслуга во НОБ и не можеа туку-така да го тргнат на страна.
Значи книгите за историјата на македонскиот народ се ЗБИРНИ ТРУДОВИ, од повеќе историчари (секој стручен за одреден период кој е третиран во книгите), а името на генералот Апостолски се јавува како главен редактор и издавач на истите. Секако дека има и работи напишани лично од него, за периодот на НОБ во кои лично учествувал.
Имаш право не ги разбирам, јас сум неписмен.
Му беа давани титули кои ги заслужил како што се даваат титули и сега на не заслужни.
Во издавачкиот одбор на неговите трудови се:
Ивановски Д-р Владо, Коробар Перо, Куцуловска Галена, Ташковски Панде, Терзиоски Д-р Растислав.
Веќе потенцирав погоре, еве да ти повторам = ДАЈ ТОЧНИ БРОЕВИ НА СТРАНИТЕ ОД КАДЕ ГИ ВАДИШ ЦИТАТИТЕ, и година на изданието на книгата од која ги препишуваш.
Еве ти точни страни од ОСЛОБОДИТЕЛНА ВОЈНА ВО МАКЕДОНИЈА од Михаило Апостолски , НИК ,,Наша Книга,, Скопје 1973 година, страна 51,52,53,54.
Некој препишува од оригинал историски книги кои се најрелевантни а некој/и препишуваат од разни википедии, и слични дандара бандара интернет блогови, форуми во кои да не грешам душа повремено сум и јас како сите.
Жалам, ама ова е голема ЛАГА!
И тоа го потврдуваат ОРИГИНАЛНИТЕ документи и прогласи кои ги напишал и издал Шарло до МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, а кои (што е уште пострашно) беа објавувани во некои од изданијата на ИНИ и МАНУ уште во времето на 50-тите и 60-тите и последователни години во времето кога Македонија беше дел од СФРЈ.
Ако сакаш ќе ти покажам некои од нив.
Кој брани некому да верува во она што напишал, кажал, муабетел Шарло. Значи, во неговото и после распадот на СФРЈ ново пишувано за историјата на Македонија треба безусловно да се верува а се она за време социјализмот е ништавно и да се напаѓа, тоа не е исправно.
Ете за некои работи се слагам ама за повеќето не.
Пак ЛАГА!
Како може да се обвинува Шарло за некакво наводно "попречување на востанието во Македонија", кога тоа е човекот под чија организација на терен беше исфрлен ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ ПАРТИЗАНСКИ (СКОПСКИ) ОДРЕД, уште во август 1941 година..?!?
ЦК на БРП(к) одлуката на коминтерната дека партијата во Македонија и натаму останува во составот на КПЈ ја прифаќа, и во едно писмо од крајот на август 1941 меѓу другото пишува дека е ,,согласен оти другарот ,,Стари,, - направил груби политички и организациони грешки - предавање на оружјето, советска Македонија, непартиско однесување спрема југославија, за што го осудуваме и за што заслужува казна."
ЦК на КПЈ по запознавањето на работата на Шарло го разрешува од секретар на ПК за Македонија на 24 јули 1941 и го известува за ова ПК на Македонија. Бидејќи Шарло одбива да да се повлече од раководството на ПК на КПЈ за Македонија, тогаш ЦК на КПЈ го суспендира целиот ПК на КПЈ за Мкаедонија, а Шарло го исклучува од КПЈ.
Делегатите Л.Колишевски и Д. Павловиќ во првата половина на септември 1941 по упорна борба против ставовите на Шарло , формираат нов ПК на КПЈ за Македонија во состав: Л.Колишевски (секретар), М.Нацева, Б. Талески, Б.Мучето и б.Андреев.
Ако Л.Колишевски бил дебил останува сите други да се наречат дебили ако мислеле како него и ЦК на КПЈ во ПК за Македонија.
Ако приметуваш овде генералот, и со целосно право, ја напаѓа политиката на БРП(к) кон Македонците.
Во ред, ама Шарло бил за припојување на ПК за Македонија кон БРПК(к) тоа никој не може да го негира.
Верувам дека ги гледаш неговите споменици ширум Бугарија.
----------------------------------------------------------
--- надополнето: 21 септември 2012 во 22:13 ---
Znaci promenata od PK na KPJ vo PK na KPM i otcepuvanjeto od KPJ e акт на предавство на својот народ?
Cudno razmisluvanje, a i clenovite na komitetot se soglasile.
Prvo prochitaj pa ti, posle komentiraj.
Otcepuvanje na PK za Makedonija od CK KPJ za pripojuvanje kon BRP(k).
Shto e toa ta ne e predavstvo ako bugarite vechno chekaat nekoj povod vo korist na vecniot niven son za goljama San Stefanska Bl'garija.
Jasno li ti e, ili vo geometriski nacrt treba da ti se razjasni.