Зошто постоиме? Која е нашата цел на живеење?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Мене ми е интересна потребата за барање смисла во нашето постоење на овој свет.
Кога ќе се случи некое несреќа дали природна или изнудена скоро сите почнуваат да барат некоја смисла во тоа.
Прво што ми паѓа на памет е дека многу полесно ни е за прифаќање и размислување како перспектива дека се тоа што се случува е дело на некоја трансцедентална сила, отколку да ја прифатиме идејата дека во секој момент може да не стрефи катастрофален земјотрес без никаква причина за тоа.
Ме интересира од каде иди тој порив во човековот битие за барање смисла?

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.621
Поени од реакции
31.461
:icon_mrgr:,,,,,smislata nikogash ne mozhe nitu da se objasni ,,nitu da se pronajde ,,,,,samoto baranje i odvlekuvanje,,,od nemozhnosta ,,,donesuva uteha i pomiruvanje so samot sebe,,,,

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Мене ми е интересна потребата за барање смисла во нашето постоење на овој свет.
Кога ќе се случи некое несреќа дали природна или изнудена скоро сите почнуваат да барат некоја смисла во тоа.
Прво што ми паѓа на памет е дека многу полесно ни е за прифаќање и размислување како перспектива дека се тоа што се случува е дело на некоја трансцедентална сила, отколку да ја прифатиме идејата дека во секој момент може да не стрефи катастрофален земјотрес без никаква причина за тоа.
Ме интересира од каде иди тој порив во човековот битие за барање смисла?
Еволутивна психологија. Со развитокот на когнитивни способности како планирање, предвидување и симулирање ( http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_mind ) се развил начин да се препознаваат причини, последици, како и свесни агенти кои можат да бидат причина или последица за одредена случка. Оваа способност е од огромно еволутивно значење бидејќи ти овозможува во да симулираш извесен настан и исходите од него, како и да извлечеш заклучоци од нешто што си го приметил. Затоа е и потребата од "смисла" т.е. се да се стави во еден разумен причинско-последичен однос. Проблемот е што во текот на еволуцијата биле фаворизиразни оние кои многу добро увидувале причинско-последична врска во настаните, дури и кога не постоела. Тоа е затоа што заблудата во која запаѓаш следејќи непостоечка каузалност е многу побенигна од незапазувањето на вистинската каузалност. Во првиот случај најлошо што ќе ти се случи е да мислиш дека има опасност таму кајшто ја нема, а во вториот значи дека ќе те изеде сабјас тигар. Сето ова во денешно време е преточено во суеверија, религии, гатачи, тревари, теорија за праведен свет http://en.wikipedia.org/wiki/Just-world_hypothesis и фактот што комшијата го остави жена му пошто е педер.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Еволутивна психологија. Со развитокот на когнитивни способности како планирање, предвидување и симулирање ( http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_mind ) се развил начин да се препознаваат причини, последици, како и свесни агенти кои можат да бидат причина или последица за одредена случка. Оваа способност е од огромно еволутивно значење бидејќи ти овозможува во да симулираш извесен настан и исходите од него, како и да извлечеш заклучоци од нешто што си го приметил. Затоа е и потребата од "смисла" т.е. се да се стави во еден разумен причинско-последичен однос. Проблемот е што во текот на еволуцијата биле фаворизиразни оние кои многу добро увидувале причинско-последична врска во настаните, дури и кога не постоела. Тоа е затоа што заблудата во која запаѓаш следејќи непостоечка каузалност е многу побенигна од незапазувањето на вистинската каузалност. Во првиот случај најлошо што ќе ти се случи е да мислиш дека има опасност таму кајшто ја нема, а во вториот значи дека ќе те изеде сабјас тигар. Сето ова во денешно време е преточено во суеверија, религии, гатачи, тревари, теорија за праведен свет http://en.wikipedia.org/wiki/Just-world_hypothesis и фактот што комшијата го остави жена му пошто е педер.
Змејкоу, абе не беше ти тој што велеше дека пцихологијата не била наука? Сега пак кажвиш како пцихологијана ова мојт да го објаснит. Ме збуна малу и ме кладе на мисла. А аку напрајл намус некој сабјест тигар да ме лапнит од заседа, ќе ме лапнит, шодапрам. То можит да бидит случајнос, а можит и јас да сум се заиграл Старкрафт, па ме ватил во небрано.

А комшијана мој Секула женатаму го остаде при бидејќи та си нашла некој тревар од Мешеишта со појќе парица. И да, светот је скрос несправеден, некој педнипати те признават, па другаш не те признават, али најглавно је да се имат здравје, к'смет и стреќа. И тро парица за пиво. Во то мислам ја дека се состојт целта на живеењето а можит во то чак и да се најт и смислата.

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
Добар одговор Змејко :)
Стравот од смртта и желбата за бесмртност е природна појава кај секој смртник.
Човечкиот мозок едноставно неможе а се соочи со идејата за непостоење.
На луѓето им е тешко да сватат дека животот во земјата е ограничен.
За да се утешат,бараат излез во религиите(За жал повеќето),и да се стекнат со слава.Едноставно неможат да се соочат со реалноста.
Идејата за бесмртност е клучна во многу религии.Всушност нивното главно барање е верување(Само незнам која потребата од верување,наместо да му се восхитиваме али нема врска),и прашањето:Што се случува со нас после смртта?
И во Египет кога почнало да се верува се мислело дека Озирис повторно ќе се врати од мртвите,исто како и поплавата на реката Нил,која се случува секоја година,и дека растенијата ќе растат од мртва земја па така и луѓето ќе се вратат од мртвите па ќе живеат засекогаш.А после сета ова вера станала основа за јудаизмот,христијанството,исламот.
Зарем не се прекрасни прикасни :) И сега како да веруваш?
Дел од тоа што верувале египјаните испадна точно во рамки на природните процеси,а другото се пропадна во вода.Па и денешниве религии се тоа,само во понова верзија !!
:нинџ:

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Змејкоу, абе не беше ти тој што велеше дека пцихологијата не била наука? Сега пак кажвиш како пцихологијана ова мојт да го објаснит. Ме збуна малу и ме кладе на мисла. А аку напрајл намус некој сабјест тигар да ме лапнит од заседа, ќе ме лапнит, шодапрам. То можит да бидит случајнос, а можит и јас да сум се заиграл Старкрафт, па ме ватил во небрано.

А комшијана мој Секула женатаму го остаде при бидејќи та си нашла некој тревар од Мешеишта со појќе парица. И да, светот је скрос несправеден, некој педнипати те признават, па другаш не те признават, али најглавно је да се имат здравје, к'смет и стреќа. И тро парица за пиво. Во то мислам ја дека се состојт целта на живеењето а можит во то чак и да се најт и смислата.
Прво, господ да дават, здравје, ксмет и стреќа. И пари и пиво, ако мојт. И цицлести сојки, ко што викаше Јаневски.

Тоа за психологијата не знам ја дали сум го напишал, зошто има барем десетина луѓе кои ги пишуваат моите ставови на форумов. Кој и да го напишал тоа, потполно се слагам и оваа прилика ја користам да го поздравам.
Еволутивната психологија нема ни Ψ од психологија, во симисол на денешната "наука". Еволутивната психологија се занимава со исклучиво едноставни бихејвјористички теории, кои во најголем дел можат да се реплицраат и верифицираат експериментално. Денешната психологија е псевдонаука заболена воглавно од истите болести како и останатите хуманистички и општествени "науки" кои пак се во најголем дел последица на континенталната филозофија. Дури и најдобрите и најискусните експерименталисти од областа на психологијата , како на пример Зимбардо изгледаат како неуки шарлатани во очите на секој научник. За разлика од нив еволутивните психолози се бона фиде научници, а дел од нив како Стивен Пинкер или Тинберген поседуваат и божествени квалитети.
Ај дури сум тука, да те истаам од мисла. Ако приметиш дека комшијата го изел тигар на сред село, нема да одиш на сред село од страв да не те изеде и тебе тигар. Ако си во право, ќе преживееш и ќе се разможуваш, ако не си, единствено што губиш е што нема да пијаш пиво на сред село. Тоа што тигарот сторил намус да те јаде било каде, подеднакво ќе ги елиминира и оние кои препознаат каузалност и оние кои не препознаваат, така да сето тоа е вкалкулирано во иницијалниот baseline.
Можам и за Секула да објаснам, ама да не му скоревам јад на човекот.
А тоа за пивото си скроз во право. Дури и старите римјани викале in cervesas smislas.

L

Luki Junior

Гостин
:)
Стравот од смртта и желбата за бесмртност е природна појава кај секој смртник.
Човечкиот мозок едноставно неможе а се соочи со идејата за непостоење.
На луѓето им е тешко да сватат дека животот во земјата е ограничен.
За да се утешат,бараат излез во религиите(За жал повеќето),и да се стекнат со слава.Едноставно неможат да се соочат со реалноста.
Идејата за бесмртност е клучна во многу религии.Всушност нивното главно барање е верување(Само незнам која потребата од верување,наместо да му се восхитиваме али нема врска),и прашањето:Што се случува со нас после смртта?
Да си питам јас, у шо требе човеците да си терат утеха?
На шо требе да се восхитуват?
Ако на некој помага религијата и вербата у Бог за д се сооче со сопствената смртност, зашо требе да е тава жално или погрешно?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ако на некој помага религијата и вербата у Бог за д се сооче со сопствената смртност, зашо требе да е тава жално или погрешно?
Луки, ја сам апсолутно сагласен со тебе по тава прашајне. Чувеците требе да си наваѓат утеха уф шо им е кејф без никој да ѓи спречува или оноде. Соочувајнето сос умирачка си доваѓа кај сите чувеци порано или подоцна. Освем ако не те стрефе некој гром, или да те растргне некој сабјест тигар уф бостано, додека пишеш есемес.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Ако ж'та или хероин ти помага да се соочеш со смртноста, жално ли е тава или погрешно?
--- надополнето: 16 септември 2012 во 09:04 ---
Луки, ја сам апсолутно сагласен со тебе по тава прашајне. Чувеците требе да си наваѓат утеха уф шо им е кејф без никој да ѓи спречува или оноде. Соочувајнето сос умирачка си доваѓа кај сите чувеци порано или подоцна. Освем ако не те стрефе некој гром, или да те растргне некој сабјест тигар уф бостано, додека пишеш есемес.
Воа е еквиваленто на терминалнио есемес

L

Luki Junior

Гостин
Умирачката е дел од живото, некои одат на црква молат се на Бог, други се клајнат на Алах, трети Харе Кришна го пеат, четврти се колнат у Големио Водич, петти викат оти претходните четири сорти са луди и опиени, не ја разбират вистинската утеха и правио пат прошарен со добри намери и морални норми, плус са закитени со силата на емпириската наука потврдена со непобитни докази од експерименти.... и така времето си мине и сите си умират верувајќи си на сопствената логика и вистина...

Петре за сабјестите тигри јас си носам посебна од дуќано, 70 динара килото е... 2-3 килца и да го подлажам да не ме јаде додек пишам есемес. А напишах ли есемесо, нека ме јаде, очи нека ваде..

А за гром не ми се говоре, на дедо брат му го тресна под една јабука.. Бог да го просте...

Ако ж'та или хероин ти помага да се соочеш со смртноста, жално ли е тава или погрешно?
Концепто на личен избор да ти е познат? Ако некој наваѓа утеха у легални и нелегални опојни нешта, не сам јас нешто поарен/попаметен да му судам или донесувам одлуки дека он се теше на погрешен начин... Нема да е првио ни последен човек шо си тера утехата у шишенцето, у пупите со хаш или трева, магистрали, шприцове, влажни книшки, или па луле со опиум... Не може на некој да му кажеш или објаснеш как да се соочува со факто за смртност, секој си го осеќа у сопствената свест и се боре на сопствен начин со тај страх...

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Концепто на личен избор да ти е познат? Ако некој наваѓа утеха у легални и нелегални опојни нешта, не сам јас нешто поарен/попаметен да му судам или донесувам одлуки дека он се теше на погрешен начин... Нема да е првио ни последен човек шо си тера утехата у шишенцето, у пупите со хаш или трева, магистрали, шприцове, влажни книшки, или па луле со опиум... Не може на некој да му кажеш или објаснеш как да се соочува со факто за смртност, секој си го осеќа у сопствената свест и се боре на сопствен начин со тај страх...
Концепто на слободен избор ми е втор најомилен, одма после концептот на ладно пиво. И јас како и ти не им судам на тие што се тешат на погрешен начин. А за громо, ќе си користеш шампон од коприва и решен проблем.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Концепто на слободен избор ми е втор најомилен, одма после концептот на ладно пиво. И јас како и ти не им судам на тие што се тешат на погрешен начин. А за громо, ќе си користеш шампон од коприва и решен проблем.
Има и таквија шо са тешат на прав начин! Те го чувеко, или како рекле старите Римјани, "Ecce homo!"

L

Luki Junior

Гостин
Не ми врти зборовето... Не мешај суде и осудува... два различни глагола...
Јас не судам (не донесувам одлука у мојта тиква) дали даден човек се теше на погрешен или правилен начин додека се справува со мислите за неговата смртност...
За шампоно не знам дали работе, оти дедото најверојатно се е мијал со бишков сапун па го е треснало под јабуката. ( не е баш вкусно да се коментира за таква неубава работа)

Kajgana Shop

На врв Bottom