Креационизам наспроти еволуционизам

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Хммм, да, еве, на пример, Земјата се „врти„ околу Сонцето токму под мојот нос, ама ја, со ум „опран„ од догми, никако не можам да видам такво земјино „вртење„, туку моето око гледа сосема поинаква ситуација...
Да некои работи самото око не може да ги прими и да за опран мозок сонцето се врти околу Земјата. Од друга страна постои нешто што се вика дедукција и логика што помага да се добие целокупната слика.
На пример ѕвездената паралакса е феномен кој е исклучен доколку се наоѓаме во геоцентричен систем.
Друга работа која може да го залаже човек е формата на Земјата. Потребни се одредени набљудувања и собирање на податоци за да се докаже дека истата всушност не е рамна. Ама јбг некој со испран мозок, кој не мрднал од место, ќе тврди дека истата е плоча и ја носат 3 кита или животно по твој избор.

Поентата дедукција базирана на факти дефивирани од природата даваат точни описи за како функционираат нештата во природата.
Во служба на темава ТЕ е дериват од набљудувањата од природата.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сталкерот,

наведи ми, кој цивилизиран народ тврдел дека Земјава е плоча, носена од три китови? Тоа е будалаштина, која на децата им се нуди уште од мали нозе, со цел да биде исмејана, а откако ќе биде исмејана, ќе биде замената со уште поголема смејурија? Никој, ама баш никој цивилизиран, не вели такво нешто, освен неуките баби...

И за кој к** ќе ми се индукција и дедукција: за да го докажам она кое е очигледно? Па добро, кој нормален ги докажува очигледните нешта?....
--- надополнето: 14 септември 2012 во 00:14 ---
Шиткаш патичиња? Са паре чифт? Сочувани се или само троа користени?...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Не бе... човекот си праша што е универзал, и знајш како викаат една слика илјада зборови!:D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Сталкерот,

наведи ми, кој цивилизиран народ тврдел дека Земјава е плоча, носена од три китови? Тоа е будалаштина, која на децата им се нуди уште од мали нозе, со цел да биде исмејана, а откако ќе биде исмејана, ќе биде замената со уште поголема смејурија? Никој, ама баш никој цивилизиран, не вели такво нешто, освен неуките баби...

И за кој к** ќе ми се индукција и дедукција: за да го докажам она кое е очигледно? Па добро, кој нормален ги докажува очигледните нешта?....
Од денешен аспект, болдот е сосема логичен.

Можеби за неколку стотици години, некој вака ќе се смее на нашиве муабети и размислувања за егзистенција на Бог, или пак за неговото негирање.

Којзнае, што носи иднината.

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Хмм нека е така.

Но, зошто ако е алтернативата верба во Бог, би ја отфрлиле, ако е подобра?

Не гледам навистина своевиден заговор, во вака небитно прашање за живото на единките на земјава.

Единствено ако тргнеме од црковен аспект, дека тоа е дело на Сатаната нели, и негова измислица е дарвизнизмот.

Во спротивно, не гледам проблем, ако се понуди како подобро решение вербата во Бог, да се отфрли.
Па не се гледа проблем, бидејќи билките настанале пред се друго, човек прво билки почнал да јаде, мислам на Хомо сапиенс сапиенс, се разбира. Така, Х.с.с. почнал за Причина да зборува...
Така авторот на Постанокот знаел дека Човекот прво билки почнал да јаде...како го знаел тоа?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Па не се гледа проблем, бидејќи билките настанале пред се друго, човек прво билки почнал да јаде, мислам на Хомо сапиенс сапиенс, се разбира. Така, Х.с.с. почнал за Причина да зборува...
Така авторот на Постанокот знаел дека Човекот прво билки почнал да јаде...како го знаел тоа?

Маже извини, не сум го достигнал твоето ниво и не сум ти достоен за комуникација. Жал ми е.

Пробај кај некој друг.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Добра Ви ноќ....И до читање.

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Од денешен аспект, болдот е сосема логичен.

Можеби за неколку стотици години, некој вака ќе се смее на нашиве муабети и размислувања за егзистенција на Бог, или пак за неговото негирање.

Којзнае, што носи иднината.
Алфа и Омега:cool:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Сталкерот,

--- надополнето: 14 септември 2012 во 00:14 ---

Античка Грција(до класичниот период), Индија(до Гупта периодот), Кина(до 17 век).
И ќе ти треба за да бидеш сигурен дека она што е очигледно е и веродостојно.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Не настанале први билките и додека да се појави Хомо Сапиенс веќе постоеле доста животински видови кои веројатно ги јадел. Ова според ТЕ.
Според Библијата малку поинаков е муабетот.
Кажи ми она гравчено шо требаше да го посадиш изрти под влијание на Светлината ти твоја?

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Античка Грција(до класичниот период), Индија(до Гупта периодот), Кина(до 17 век).
И ќе ти треба за да бидеш сигурен дека она што е очигледно е и веродостојно.
Какви карактеристики имале тие цивилизации? Кои биле предностите на тие цивилизации? Зошто верувале дека кит Земја може да носи кога природно кит ништо „не носи“? Кој бил контекстот на тие верувања? Барањето вистина?

Kajgana Shop

На врв Bottom