Сексуално преносливи болести (СПБ)

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Transmission of Hepatitis B
Hepatitis B is transmitted through contaminated blood, sweat, tears, saliva, semen, saliva, vaginal secretions, menstrual blood and breast milk. This can occur when using the same syringe as an infected person, from blood transfusions prior to 1975 (now screened in most countries), having tattoos or body piercing, from mother to child during childbirth, during medical procedures, occupational exposure, during sexual intercourse. Having Hepatitis B does not necessarily mean that he or she is infectious to other people, only some people with HBV are contagious.
Мала информација за хеп Б.
--- надополнето: 11 септември 2012 во 00:31 ---
Тури му курот жолтица си е жолтица која и да ја фатиш дур и раскинеш ке се изнамачиш :pos:
Зато вакцина обавезна за хепатит Б за ранливи групи или за тие што би практикувале секс без кондом (една грижа помалку:D:D:D)...

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Transmission of Hepatitis B
Hepatitis B is transmitted through contaminated blood, sweat, tears, saliva, semen, saliva, vaginal secretions, menstrual blood and breast milk. This can occur when using the same syringe as an infected person, from blood transfusions prior to 1975 (now screened in most countries), having tattoos or body piercing, from mother to child during childbirth, during medical procedures, occupational exposure, during sexual intercourse. Having Hepatitis B does not necessarily mean that he or she is infectious to other people, only some people with HBV are contagious.
Мала информација за хеп Б.
--- надополнето: 11 септември 2012 во 00:31 ---

Зато вакцина обавезна за хепатит Б за ранливи групи или за тие што би практикувале секс без кондом (една грижа помалку:D:D:D)...
Вакциниран сум природно уште од 1984 неам гајле ни од А ни од Б ни од Е ни од Ц ( уште де да имаше исто ко возачка дозвола со сите категории ) :)

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Брате после пушење нема каење....си слушнал за тоа?
Иначе теоретски да си заразен со некој си болести е возможно, а практично не (ако одиш со проверени дами), дури мислам дека лижењето е далеку поштетно од пушењето....така да ако вие 3ца сте и ја лижеле на ороспогицата тоа значи дека шансите за болест се големи. А вака бе вие (претпоставувам) млади , фини дечки, средени, капени, бричени и стрижени сте ја прочистиле неа , а не таа вас ве загадила. Абе добро е да се учествува во вакви екстремни случаи, али нареден пат кога ќе дојде до тоа мораш да бидеш сигурен дека девојката посетува редовно стоматолог и дека хигиената и е превентивна.
Али мене случајов ме асоцира вака- вие во алкохолизирана состојба на некоја тешка дроља која сте и платиле за услугата...а од такви и само здраво да направиш ќе бидеш заразен, не пак нешто повеќе, како ти на пример во случајов. Што значи теоријата ја побива праксата во овој случај- дефинитивно заразен си од некоја чудна болес и епидемија.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Ова што го кажа е точно за хепатитис Ц. Тоа погоре што го кажав јас важи за Б, а мислам дека и за А и Е (не сум 100% сигурен).
Дури сме на муабетов. Една колешка и еден колега на факултет фатија хепатитис Б од допир на пациент што беше испотен. Не биле вакцинирани и не користеле заштитни нараквици.
Ме чуди зашто вирусот на Хепатитис Б треба да дојде до крвотокот и не ми е јасно како од потта преку допир може тоа да се случи без да имале отворени рани на рацете?

Сепак ако ти е проверена информацијата (дека не е од ракување со заразена крв) ќе ја прифатам како точна иако со блага доза на резерва :).

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Ме чуди зашто вирусот на Хепатитис Б треба да дојде до крвотокот и не ми е јасно како од потта преку допир може тоа да се случи без да имале отворени рани на рацете?

Сепак ако ти е проверена информацијата (дека не е од ракување со заразена крв) ќе ја прифатам како точна иако со блага доза на резерва :).
Значи да објаснам подетално:
Хепатит Б се пренесува парентерално т.е. не од дигестивен тракт. Го има во крвта а од таму стасува до сите телесни течности (мали крвни капилари има околу секоја потна жлезда и по тој пат стигнува до потта). А не мора да имаш отворени рани. Доволно е да не ги измиеш рацете после изложување на вирусот и на пример да земеш да јадеш нешто.
Вирусот Б има поголема шанса да зарази од вирусот Ц ама пак вирусот Ц е многу по штетен (вирулентен) за црниот дроб и општо за цел организам.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Хепатит Б се пренесува парентерално т.е. не од дигестивен тракт. Го има во крвта а од таму стасува до сите телесни течности (мали крвни капилари има околу секоја потна жлезда и по тој пат стигнува до потта). А не мора да имаш отворени рани. Доволно е да не ги измиеш рацете после изложување на вирусот и на пример да земеш да јадеш нешто.
Вирусот Б има поголема шанса да зарази од вирусот Ц ама пак вирусот Ц е многу по штетен (вирулентен) за црниот дроб и општо за цел организам.
Ова што го збориш важи за Хепатитис А (преку немиени раце). Досега освен твојов случај не сум слушнал за ниедна зараза преку пот а сите што сум ги чул биле директно преку крв со заразена игла, нестерилизиран инструмент или допир со заразена крв.

Хепатитис Б зараза преку пот како ти што викаш кога би било можно би станала светска епидемија што знаеме дека не е случај.

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Ова што го збориш важи за Хепатитис А (преку немиени раце). Досега освен твојов случај не сум слушнал за ниедна зараза преку пот а сите што сум ги чул биле директно преку крв со заразена игла, нестерилизиран инструмент или допир со заразена крв.

Хепатитис Б зараза преку пот како ти што викаш кога би било можно би станала светска епидемија што знаеме дека не е случај.
Оди погоре и прочитај што копирав од интернет:
http://forum.kajgana.com/threads/Дали-сум-заразен.63524/page-4#post-5300637

Ова истово и на факултет го имам учено.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.855
Поени од реакции
8.399
Хепатит Ц е поопасен и од СИДА ама јбг слаба му е рекламата ;)

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Хепатит Ц е поопасен и од СИДА ама јбг слаба му е рекламата ;)
Ако двајца пациенти оставени нелекувани со ХВЦ и ХИВ, тој со ХВЦ има помали шанси за преживување и со полоши симптоми. Арно ама, за ХВЦ има многу лекови заштитници на црн дроб и е поподнослив.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Оди погоре и прочитај што копирав од интернет:
http://forum.kajgana.com/threads/Дали-сум-заразен.63524/page-4#post-5300637

Ова истово и на факултет го имам учено.
Првата реченица е теоријска можност а тоа јас што го напишав е реална можност за зараза. Сите досегашни зарази се преку крв или сперма а преку пот или немиени раце е скоро исклучено.

Впрочем употреби логика, да се пренесуваше така сите ќе беа заразени зашто пот и плунка е скоро невозможно да избегнеш, па само преку спорт сите ќе беа испозаразени а да не збориме за плунка или сперма.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Можеш да закачиш некоја бактерија не толку сериозна, ама СИДА, сифилис и хепатит Ц тешко се закачува ако нема директен контакт крв со крв.

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Првата реченица е теоријска можност а тоа јас што го напишав е реална можност за зараза. Сите досегашни зарази се преку крв или сперма а преку пот или немиени раце е скоро исклучено.

Впрочем употреби логика, да се пренесуваше така сите ќе беа заразени зашто пот и плунка е скоро невозможно да избегнеш, па само преку спорт сите ќе беа испозаразени а да не збориме за плунка или сперма.
А знајш ти колку се заразени а немаат никакви надворешни манифестации. ХВБ се пренесува многу лесно ама не дава секогаш реакција поради јакиот имун систем ама организмот одтанува со можност да врши понатамошна зараза.
Ова се факти што ги имам учено и по Микробиологија и по Патологија. Не вервам грешки да напрајле по двата предмети.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
А знајш ти колку се заразени а немаат никакви надворешни манифестации. ХВБ се пренесува многу лесно ама не дава секогаш реакција поради јакиот имун систем ама организмот одтанува со можност да врши понатамошна зараза.
Ова се факти што ги имам учено и по Микробиологија и по Патологија. Не вервам грешки да напрајле по двата предмети.
Јас имам поинакво мислење но нема потреба да се убедуваме. Што се однесува до темата, шансите да се добие Хепатитис Б преку орален секс се сепак минимални ;).

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
523
Поени од реакции
349
Кога сме веќе кај темата "девојчиња" од секогаш ме интересирало а и уште не знам (не сум пробал) дали може преку заштитен секс (со кондом) да се добие некоја заебана СПБ?

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Кога сме веќе кај темата "девојчиња" од секогаш ме интересирало а и уште не знам (не сум пробал) дали може преку заштитен секс (со кондом) да се добие некоја заебана СПБ?
Може ако има размена на телесни течности, односно ако ја фаќаш долу а потоа со истите (немиени) раце го извадиш кондомот и се допреш на главичката или она да се допре долу (што е нормално) и после да те допира тебе.

Ако она има нешто имаш добри шанси и ти да закачиш ;).
.

Kajgana Shop

На врв Bottom