M
Mr.InF3ction
Гостин
Купи оптички кабел
Мислам дека има солидна загуба на сигнал ако оди преку такви појачала... и појќе од 5 не е препорачливо да се врзат.Работиш со мрежи или џабе се објаснувам со аматер?
UTP кабелот работи добро до максимум 100 метри. После 100тиот метар му треба "појачало" (свич, рутер...), пак 100 метри е ок, и пак "појачало"... за 1 км кабел, ќе му требаат 10 "појачала" а не едно.
зависи колкав агол има таа трета зграда преку која би се преусмерувал сигналот (ако во агол од 90степена таа зграда ве гледа вас - двете згради - би било ок)...Зградите се без оптичка видливост, и ќе мора сигналот да се преусмерува преку друга зграда. Финтата е што на локација 1 има оптички нет од 50mbps и домашен сервер со 6TB податоци и нејќам да плаќам два интернета и пак да не ми вршат работа (втор оптички да ставам скапо се фаќа). Овернет ги контактирав ама или не се баш заинтересирани или се скроз заборавени, од петокот ги чекам да ми вратат на повик така да ќе си барам некои други. На крајот на краиштата сам ќе си купам опрема од туку или комшии но финтата е некој да ми ја инсталира.
За математиките не сте у право:
1 х Ubiquiti Nano Loco M5 е приближно 80ина евра
И додај го кабелот и работната рака, макар и да треба да се 4 уреди нема да биде повеќе од 400ина евра, а пошто оптички нет од 50 mbps e 1400 на месец т.е. 18ина месеци а и пак нема да ми врши работа.
Така да предложете ми некој што би можел ова да го направи доколку знаете.
Да, се разбира дека преку бариера нема да има сигнал... мене ме интересира што во случај доколку има оптичка видливост, дали може wi-fi сигнал да се фаќа од рутер на поголеми далечини со онаква антена? На официјалната страна пишува во спецификациите дека има огромен домет...Не. И двајцата треба да имаат насочени антени, а помеѓу нив има зграда (нема оптичка видливост) како што пишува во првиот пост.
Дури и во идеални услови, без никаков објект помеѓу нив, без никаква рефлексија, со користење на WiFi стандард никогаш нема да го добијат бараниот трансфер на податоци. Никогаш. Помирете се. Едноставно не постои оваа варијанта. Крај. Финито.
Да, NASA може да комуницира безжично и со роверот на Марс. Ама за тоа треба пари.
Безжичните линкови што ги користат провајдерите се помалку од 100Mbps, а за тие да функционираат се потребни илјадници и илјадници евра. А ти сакаш два стана да си поврзеш без никакви особени трошоци и тоа со објект помеѓу нив. Незнам како поинаку да ти доловам колку е неизводлива идејата
Добро, „изводлива“ е ако сакаш да платиш барем 3 вакви и лиценца за користење на фрекфенција:
рутерот ќе го види сигналот од антената но нема да има „сила“ да врати назад. шо значи комуникација нема да има.Да, се разбира дека преку бариера нема да има сигнал... мене ме интересира што во случај доколку има оптичка видливост, дали може wi-fi сигнал да се фаќа од рутер на поголеми далечини со онаква антена? На официјалната страна пишува во спецификациите дека има огромен домет...
Aха... како што те разбирам, ќе има еднонасочна комуникација. А може ли со две антени, и на рутерот, и на мрежната картица? Дали така би функционирало?рутерот ќе го види сигналот од антената но нема да има „сила“ да врати назад. шо значи комуникација нема да има.
Сега разглабам теорија, можеби не сум во право, ама мое мислење.рутерот ќе го види сигналот од антената но нема да има „сила“ да врати назад. шо значи комуникација нема да има.
Ова не ти е добра идеја. Али ме мрзи да образложувам...Ми треба безжично поврзување на на 2 стана, со реален проток до 100Mbps, за делење на интернет , со тоа што двата стана се на точно 1 км воздушна линија но не се гледаат - има зграда меѓу нив. Ми треба човек или фирма кој ќе ја изведе работата. Контакт тука или по пп.
ако ти треба совет покрепен со искуство (2 града у МК покриени 90% со WiFi) слободно обрати ми се.Ќе видам што ќе се случи и ќе пишам, за ако некој некогаш е на истите маки да знае што да прави.
Немам никаква заработка, во првиот стан имам 50мбпс интернет и NAS и двете работи сакам да ги користам на втората локација, тоа е тоа. Мислам дека и Макс ТВ можам да имам на втората локација бидејќи е IPTV. Инвестицијата за година ипол ја вадам ако рачунам дека би ставил оптички интернет.изводливо е би те коштало околу 350 - 400 евра но брзината која ќе ја добиеш поради зградата би била макс 10 Мbps (дали и толку прашање е)
ако имаш можност да ја избегнеш зградата би било супер ... како на пример твојата и зградата на втората локација (претпоставувам сте во зграда затоа што спомнуваш станови) да се повисоки и антените се постават на кров ... или можеби имаш соседна зграда (не повеќе од 80тина-100метри) која има оптичка видливост со втората локација итн ... но тоа би било сложено и поскапо ...
400 евра инвестиција за ова (незнам колку ти е битно) значи 24 000 денари или (ако земеме 500ден од месец кабловски интернет) грубо 48 месеца. 4 години да не се замараш ....
според мене не вреди ... освен ако немаш некоја заработувачка шознам ...