Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519
Еве да користам от ваши извори статистика.

http://www.focus-news.net/?id=n1646752
От тези броjки можем да видим,дека от 1991 до 2001 година (както ни обеснихте Бугариja била Сомалиja) има земено 6564 државjaнства. Дали тези државjaнства били от желба да се изпита сомалиjско-бугарскиот живот или да идат да работат во Германиja, Франциja и така натаму... кога и на нас ни требаха визи? Или продадени души,предавници и така натаму..?
И, ти кажуваат ли бројките нешто 6000 од 1991 до 2001, од 2002 до 2011 36 000? Ај и за пред 91 ти викам немора да е пасош, прилив на население мора да е евидентиран?.

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Тоа е било разлика во стандарта поради турболенциите от преминуване от планова икономика во пазарна. Па ако одиме по твоjaта логика во многу држави имаше и глад, холера и така натаму... Наполно нормално е да има турболенции и не разбирам кое е толкова изнедувачки дека продавали на улица?! Па еве во Скопje се уште сум видел луге продават на улица, овде има исто продават на улица, во Турциja исто има луге продават на улица, во Романиja ке видиш исто продават на улица...нормално се продава на улица не на нива.
Не jaс се правам на будала,некоj друг се прави на удрен со парцал. Ами не сум настрадал, па се познавам со вакви и стари и млади луге,па не гледам зашто некоj мора да го негира тоа што постои. Можам да ти наброjaм луге и во Скопje и во Битола и во Охрид и во Штип и на многу други места.Тоа дека некоj сака до негира, тоа не значи дека не постоjaт вакви луге.
--- надополнето: 10 септември 2012 во 11:02 ---
хехехехе ме изнасмеа бе татар да сибеш тоа..
Правиме муабет за Бугарија во тој период,не правиме муабет за другите држави со болни од колера.Разлика во стандард сакаш да кажеш да се нема за леб до тој степен што продаваш покуќнина е нормално? И јас сум осетил беспарица у периодот 90-95та па не сум продавал се што имам по дома за леб.Вие бевте очајни бе!Затоа ТИ не заборавај како било и какви сте биле мизерни за да можеш да солиш памет овде и да се лупаш у груди како ти да ги даваш пасошите,не збирај ефтини поени кај твоите на сметка на некои што се у незавидна позиција и бараат подобро утре на овој или оној начин па макар било и да си ја продадеш душата на ѓаволот(да земеш бугарски пасош).

Член од
17 август 2011
Мислења
10.295
Поени од реакции
18.298
Ете ти податоци за 10 години 6000 кој се чуствувале бугари,уште 10 години еве до сеа да речеме 12000 се,и 30 000 кој земале за работа.
Мистеријата е разрешена.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Добро бе ти глуп си или ме подјебаваш?Не,не им признаваат факс кога ќе извадат пасош.Каде да штудираат ако не во РМ..??требаат пари за студирање во странство кој ги неаме во македонија..никој не ни е крив сами сме си криви само ти кажувам зашто луѓето аплицираат.Бидејки работа со средно во Германија е поплатена од факултетска работа во Македонија..сакај веруваш сакај не..
Аха, имат пари за аплициране,немат пари за штудиране.

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Затоа што имам повеќе опции од еден пасош па макар да е од Кенија .
Не ми одговори на прашањето ама нема врска,овде се научени вешто да избегаваат одговори или ако дадат одговор да е надвор од контекст. Ќе да ве обучувале сорос или нашиве политичари.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
И, ти кажуваат ли бројките нешто 6000 од 1991 до 2001 од 2002 до 2011 36 000? Ај и за пред 91 ти викам немора да е пасош, прилив на население мора да е евидентиран?.
Па да кажува многу. Зависи како го читаш. Jaс прашам тези 6000 зашто мемали пасош?За им треба виза, за да живеjaт како во Сомалиja ?
Преди 91-нема податоци,а нема и како да има прилив на население. Ако си заборавил живеевме и вие и ние во комунстички држави.

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Ете ти податоци за 10 години 6000 кој се чуствувале бугари,уште 10 години еве до сеа да речеме 12000 се,и 30 000 кој земале за работа.
Мистеријата е разрешена.
Осеќаш ли како не трола овој татаров цело време. Тука е некаде со пари аплицирање за пасош и 4 годишно студирање.Дури мислам дека е поскапо да аплицираш ама за некој лев,не многу.
--- надополнето: 10 септември 2012 во 11:42 ---
Па да кажува многу. Зависи како го читаш. Jaс прашам тези 6000 зашто мемали пасош?За им треба виза, за да живеjaт како во Сомалиja ?
Преди 91-нема податоци,а нема и како да има прилив на население. Ако си заборавил живеевме и вие и ние во комунстички држави.
Па реков дека бевте помизерни од Сомалија до 90тите не после. не ТРОЛАЈ татар!

Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519
Ај сега од година во година ако може од 1991 до 2001 гарантирам дека периодот 1998-2001 се поголемиот дел од барањата. Што е со твојата опсесија со Сомалија?. Не сум заборавил ама стварно не сум знаел дека не се водело евиденција за населението иако не верувам дека е така, ќе се распрашам баш се заинтересирав за ова.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
хехехехе ме изнасмеа бе татар да сибеш тоа..
Правиме муабет за Бугарија во тој период,не правиме муабет за другите држави со болни од колера.Разлика во стандард сакаш да кажеш да се нема за леб до тој степен што продаваш покуќнина е нормално? И јас сум осетил беспарица у периодот 90-95та па не сум продавал се што имам по дома за леб.Вие бевте очајни бе!Затоа ТИ не заборавај како било и какви сте биле мизерни за да можеш да солиш памет овде и да се лупаш у груди како ти да ги даваш пасошите,не збирај ефтини поени кај твоите на сметка на некои што се у незавидна позиција и бараат подобро утре на овој или оној начин па макар било и да си ја продадеш душата на ѓаволот(да земеш бугарски пасош).
Па зашто бе, jaс гледам целиот източен блок коj се отцепи от СССР,гледам и соседните држави около нас. Никога не е било да нема за леб,тоа са си твои измислици. Во наjтежките години овде имаше купонен систем,но храна винаги е имало. Jaс ти кажав, тоа е било разлика во стандартите - едно е да ти вадат пари хрвати и словенци, друго е да си ги заработиш сам. Никоj не негира дека и било тежко,никоj не негира дека за 10 години државата фалира 2 пати, но да ми зборуваш за Сомалиja - смешно ми е. А кога ти сакаш да не заборавам, ти недеj заборава преди 1945 година имаме 6-ти стандарт во Европа. Недеj да го забораваш и ти тоа.
--- надополнето: 10 септември 2012 во 11:46 ---
Па реков дека бевте помизерни од Сомалија до 90тите не после. не ТРОЛАЈ татар!
Поредната хунзишка лага.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.295
Поени од реакции
18.298
Осеќаш ли како не трола овој татаров цело време. Тука е некаде со пари аплицирање за пасош и 4 годишно студирање.Дури мислам дека е поскапо да аплицираш ама за некој лев,не многу.
Да ама замислувам некој селанец од пехчево да речеме кој едвај завршил средно си вика,да видам дали да учам 4ри години во бугарија факултет или да извадам за 1 година пасош и да работам у немачка и да си праам пари...Што би избрал он:свиркам:
А дека не подрјебава тоа му е работа,ете да речеме негде 12000 бугарофили извадиле пасоши,по нормата на тоа од 91 до 2001 дека извадиле 6000..остануваат 30000 поише од 2002 до сеа..Нешто го кренало интензитетот на аплицирање:)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ај сега од година во година ако може од 1991 до 2001 гарантирам дека периодот 1998-2001 се поголемиот дел од барањата. Што е со твојата опсесија со Сомалија?. Не сум заборавил ама стварно не сум знаел дека не се водело евиденција за населението иако не верувам дека е така, ќе се распрашам баш се заинтересирав за ова.
Нема тачно статистика изнесена за годинапо година. Евиденциja за броj на населението има, но во социализма овде тежко да решиш да доjдеш от некаде и да започнеш да живееш овде. Да не зборуваме за да ти дадат државjaнство.
--- надополнето: 10 септември 2012 во 11:50 ---
Да ама замислувам некој селанец од пехчево да речеме кој едвај завршил средно си вика,да видам дали да учам 4ри години во бугарија факултет или да извадам за 1 година пасош и да работам у немачка и да си праам пари...Што би избрал он:свиркам:
А дека не подрјебава тоа му е работа,ете да речеме негде 12000 бугарофили извадиле пасоши,по нормата на тоа од 91 до 2001 дека извадиле 6000..остануваат 30000 поише од 2002 до сеа..Нешто го кренало интензитетот на аплицирање:)
Да, доста работи го кренаха, интересно дали трендот ке продолжи. Визната либерализациja не успеja да го запре трендот както наjaвуваха многу.
Да се разбереме ,не jaс негирам дека има луге,кои зимат пасош за да идат да работат во странство и от чисти икономически причини, вие негирате дека постоjaт луге,кои не го зели врз база на икономически причини, а зарад самосвест.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519
Нема тачно статистика изнесена за годинапо година. Евиденциja за броj на населението има, но во социализма овде тежко да решиш да доjдеш от некаде и да започнеш да живееш овде. Да не зборуваме за да ти дадат државjaнство.
Ете така значи се работи за економски интерес и финансиска благосостојба. За се што изнакажа до сега само за едно беше во право: "Зависи како го читаш". Времето ќе покаже кој бил во право а ако се заинтересирам ќе побарам до архива дали е евидентиран одлив на македонци во Бугарија, значи мора да е евидентирано не комунизам феудализам нека било ако сака, тоа се евидентира.

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Па зашто бе, jaс гледам целиот източен блок коj се отцепи от СССР,гледам и соседните држави около нас. Никога не е било да нема за леб,тоа са си твои измислици. Во наjтежките години овде имаше купонен систем,но храна винаги е имало. Jaс ти кажав, тоа е било разлика во стандартите - едно е да ти вадат пари хрвати и словенци, друго е да си ги заработиш сам. Никоj не негира дека и било тежко,никоj не негира дека за 10 години државата фалира 2 пати, но да ми зборуваш за Сомалиja - смешно ми е. А кога ти сакаш да не заборавам, ти недеj заборава преди 1945 година имаме 6-ти стандарт во Европа. Недеj да го забораваш и ти тоа.
--- надополнето: 10 септември 2012 во 11:46 ---

Поредната хунзишка лага.
И ние во времето на Александар Македонски бевме појаки и од Американците сега, ама...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom