Кога треба да се креира потомство?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Колку такви деца станале успешни луѓе, а колку деца на богаташи станале пропалици?
Mногу повеќе успешни потекнуваат од богати фамилии него обратно, можат да бидат разгалени, снобови, препотенти најчесто, но пропалици многу поретко за разлика од тоа во што се оформуваат децата на најниската класа....лопови наркомани, тепачи и слични девијантни појави.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.012
Поени од реакции
18.828
За такви трошоци циганине што не работаат имаат не ја прави ситуацијата во државава како во уганда да е имаш интернет и дремеш на кајгана, ако си толку тешка социјала оди мешај малтер.
--- надополнето: 9 септември 2012 во 17:07 ---

Кој дел од зборот „Процентуално“ не го разбираш? А стандардот каков таков различен е од гевгелија...
Кажи ми процентуално колку од тие бракови од другите градови се преселуваат во друг град или држава, а колку остануваат таму и направи сооднос со Скопје. Пошто од љубов ќе се издржуваат излегува.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Како на пример одмор на Бахамите?
Дедо ти кој одмор го скратил така? Во Македонски Брод?
Какви Бахами бе брат то е скапо,како ќе обезбедам пари за пет генерации.
Дедо ми да беше жив и ден денес немаше да знае што е тоа одмор

S

Sheldon Cooper

Гостин
За такви трошоци циганине што не работаат имаат не ја прави ситуацијата во државава како во уганда да е имаш интернет и дремеш на кајгана, ако си толку тешка социјала оди мешај малтер.
Браво, не престануваш да ме изненадуваш. Добро значи заклучивме дека би имал дете по секоjа цена но барем задржи си ги ретардираните демагогии за себе и не им ги наметнуваj на другите. Jас само знам дека на моето дете нема ништо да му недостасува, додека не бидам сигурен дека можам да го издржувам нема да го напраам. Можда ти и crtkantia мислите дека тоа е егоизам но всушност вашето е егоизам. На Македониjа и требаат среќни деца кои ќе се образуваат, кои ќе можат да се пофалат дека биле на море и дека нивниот татко им купил квалитетни играчки и кои ќе имаат среќно и нормално детство а не дека нивниот татко им донел нова кокошка или овца и немал пари да им jа купи играчката коjа jа имале нивните другарчиња. Дали ми jа сфати поентата или уште ќе се инаетиш?

T

Tetro

Гостин
Јао,... темава расте со брзина на светлината, не можев да ги исчитам сите постови.

1. Себично е да зборуваш за нешто кое не си го осетил/а на своја кожа.
2. Секој си знае самиот за себе како највеќе му одговара.
И јас сакам да имам куќа на Малдивите, сметка во Швицарска и јахта во Монако, ама немам.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Колку такви деца станале успешни луѓе, а колку деца на богаташи станале пропалици?
--- надополнето: 9 септември 2012 во 17:10 ---

Просечни примања се просечна плата просто и едноставно која кај нас за двајца вработени е 500-600 евра.

Со 500-600 евра можеш да имаш две деца.

Изгледа сите заборавате дека тука се баба и дедо да помогнат ако некогаш за нешто треба.
Друг е муабетот ако вие сте горди и сте влезени у некој западњачки филм каде сакате на 22 години да имате сопствен стан и кола и работа од 1000 евра.
Во Македонија тоа никогаш
Чекај малце 500-600 евра доволни на месец за четири члено семејство? па само сметката за струја е над 60 евра во просек, кои се овие муабети што ми ги вртиш? плус незнам дали знаеш ама трошоците додека се децата мали во глобала се доста повисоки него кога ќе станат тинејџери, тогаш трошоците се повеќе од аспект на задоволство а помалце од морална природа, НО тие трошоци се оние кои влијаат најмногу во финалниот развој на дете во личност, ваљда си свесен за тоа.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
Mногу повеќе успешни потекнуваат од богати фамилии него обратно, можат да бидат разгалени, снобови, препотенти најчесто, но пропалици многу поретко за разлика од тоа во што се оформуваат децата на најниската класа....лопови наркомани, тепачи и слични девијантни појави.
Аха каде тоа? У светов глобално ако гледаш повеќето успешни луѓе и богаташи станале од ниско-средните фамилии.
Исто така 90% од децата на богатите се дрогираат и ги прават сите пороци кои оние од ниската класа неможат да си ги доволат.

Значи според тебе оние од нискана класа (со примања заеднички од 300-400 евра не треба да имаат деца затоа што тоа дете после може да стане лопов/тепач/наркоман?

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Aха значи викате, како било ќе се снајдеш ама важно ќе создадеш семејство - деца.

Е сега, ви текнало ли некогаш дали децата кога би можеле да бираат, би сакале да живеат таков "живот" како ќе знаете дали нема цел живот во депресија да го поминат заради тешките и безмалку невозможни "услови" за живот со сите задоволства, и основни потреби ускретени? за мене тоа не е живот.

Дефинирај просечна, кои се финансиските примања на една просечна фамилија?
Деца сме биле и сме носеле гардероба,кондури,патики од брат на братучед,од братучетка на сестра итн.,па никој од бретучедите нее во депресија заради тешки услови и пренесување гардероба од еден на друг и ускратени некои основни потреби.

T

Tetro

Гостин
Како јас на детето ќе му обезбедам ..... ако не зимам скршен денар?
Ако си мрзелив, нема ни за тебе да си обезбедиш. Ако ти се работи, работа има за секој. Во фирмата кајшто работам, има огласи за вработување веќе три месеци, доаѓаа луѓе по неколку денови и никој не сака да работи, дека тешко било.

Е сега, проблем е што во Македонија ќе работиш за 120 евра (плата која расте со текот на времето) една работа за која Германец (на пример) истата работа ја работи за некои си 3-4.000 евра.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
Чекај малце 500-600 евра доволни на месец за четири члено семејство? па само сметката за струја е над 60 евра во просек, кои се овие муабети што ми ги вртиш? плус незнам дали знаеш ама трошоците додека се децата мали во глобала се доста повисоки него кога ќе станат тинејџери, тогаш трошоците се повеќе од аспект на задоволство а помалце од морална природа, НО тие трошоци се оние кои влијаат најмногу во финалниот развој на дете во личност, ваљда си свесен за тоа.
Не кои се тие муабети ти што ми ги вртиш?
Дали сакаш да ми кажеш дека со 600 евра неможат да одгледаат две деца?
Финалниот развој на дете во личност? Значи пак се враќаме на муабетот дека ако нема ајфон и xbox (задоволство) тоа дете ќе биде у депресија и ќе има проблеми во животот?
Немој да ме јебеш бре, израснат сум со еден родител кој имаше 200 евра плата па ништо у животов не ми фалело.

И како што реков претходно, додека децата се мали ќе имаш претерано голема помош од вашите родители. Од секогаш било тоа така во Македонија.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Ти направи деца за молив гуми пенкала и сите тракатанци што ги наброја ја ќе ти платам, па тоа да неможеш да им го обезбедиш на децата треба да се осеќаш крајно неспособен и нема во кого да ја бараш кривицата туку во самиот себе, или си крајно неспособен, или глуп, евентуално ретардиран(се надевам не).
Многу моќен бе ти. Кај своето па и моето дете ќе го издржуваш. Ако е 1 коза, тогаш злато мора да сере. :)
Пази, ова се само материјалните трошоци за да го испратиш на училиште. Што е со прехрануањето на целото семејство? Зборам за модел на проблем, не конкретно за моја лична приказна. Се изнареди еден куп атрибути со кои опишуваш можеби некого кој посакува да има дете но свеста не му дозволува поради мизеријата во која живее. Секако, тој е ретардиран штом ја спречува желбата да има дете од страв детето да му биде несреќно. Сварно, баш е пост таквиот човек...

S

Sheldon Cooper

Гостин
Ако си мрзелив, нема ни за тебе да си обезбедиш. Ако ти се работи, работа има за секој. Во фирмата кајшто работам, има огласи за вработување веќе три месеци, доаѓаа луѓе по неколку денови и никој не сака да работи, дека тешко било.

Е сега, проблем е што во Македонија ќе работиш за 120 евра (плата која расте со текот на времето) една работа за која Германец (на пример) истата работа ја работи за некои си 3-4.000 евра.
Ок, за работа ќе се наjде нешто, дури и чистење улици само да има примања. Но, повторно, трошоците за дете (и наjосновните) се многу поголеми од самата плата. Да не збориме дека трошоците за храна, струjа, интернет се исто така на високо ниво а истите континуирано растат, не е доволно со работа со ниски примања да се изгледа едно дете - башка збориме за денес а коjзнае што ќе биде во иднина кога ќе треба сериозно да ги разгледаме овие прашања.
Во денешни услови, за едно дете потребно е ти и партнерката да имате заеднички примања од вкупно 3500/4000 евра месечно и тоа под претпоставка дека веќе имате ваш дом (2000 евра еднократно одат за облека, креветче, реновирање на собата, молераj, играчки итн итн, 1000 евра одат за сметки за струjа, вода, бензин, интернет и минимум 400 евра за храна месечно) за да обезбедите нормален живот за детето.
Но.. просечната плата во Македониjа е само 300 евра..

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.451
Поени од реакции
2.001
Нема соодветен одговор на ова прашање. Затоа што со секоја генерација се менуваат и погледите за потребите на децата.
Според мене, со просечни примања може да се имаат две деца.
Ако сакаме како на запад да живееме, да градиме кариери до 30 па и повеќе од тоа и да стекнуваме материјална корист до 40 за да може да им обезбедиме "достоен" живот на децата, ќе исчезнеме за неколку децении.
Во последно време сум сведок на доста бракови под 24-23 години. И си мислев дека овие се луди. Но се лажев. Годините поминуваат а тие си имаат деца и убаво си живеат. Со просечни примања, и со мала помош од најблиските кога има потреба за тоа.

Aха значи викате, како било ќе се снајдеш ама важно ќе создадеш семејство - деца.

Е сега, ви текнало ли некогаш дали децата кога би можеле да бираат, би сакале да живеат таков "живот" како ќе знаете дали нема цел живот во депресија да го поминат заради тешките и безмалку невозможни "услови" за живот со сите задоволства, и основни потреби ускретени? за мене тоа не е живот.
Според тебе, половината од нас не би требало да постојат денес ако нашите родители размислувале така.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Аха каде тоа? У светов глобално ако гледаш повеќето успешни луѓе и богаташи станале од ниско-средните фамилии.
Исто така 90% од децата на богатите се дрогираат и ги прават сите пороци кои оние од ниската класа неможат да си ги доволат.

Значи според тебе оние од нискана класа (со примања заеднички од 300-400 евра не треба да имаат деца затоа што тоа дете после може да стане лопов/тепач/наркоман?
Не, него заради тоа што не би имале основни услови за живот, кои доведуваат до тоа, ако не до тоа, имаш дете кое ќе биде повлечено, ќе го ругаат другарчињата, или пак ќе си набие некој тежок комплекс кој ќе го спречи во нормално функционирање и социјализација во понатамошниот тек во животот.

Постојат исклучоци кои се избориле и станале нешто дури и во такви услови, оние за кои ти и l33tz целите ама тие се реткост, а тоа што слушате дека успеале баш такви е токму затоа дека УСПЕАЛЕ во нешто што е МНОГУ тешко, и нормално е да бидат цел на интерес.

Знаеш ли колку такви постојат кои НЕ успеале и не си чул збор за нив затоа што завршиле во некој река или со пресечени вени?

Kajgana Shop

На врв Bottom