A
AnFem
Гостин
Да.ти сакаш да се чувствуваш како заљубен тинејџерка во бракот?!
Да.ти сакаш да се чувствуваш како заљубен тинејџерка во бракот?!
Врската или бракот без љубов немаат смисла. Со текот на годините, партнерире треба да се скаат повеќе, а не да се оладуваат. Со текот на времето, врската треба да се развива и да се продлабочува, а не партнерите да се посветат кој на работата, кој на децата....епа затоа ти пропаѓаат 3 годишниве врски ‘-‘ хехе шала на страна , со текот на годините нормално е да опаѓа љубовта а посебно со прифаќањето на бракот бидејќи се јавуваат многу обврски а и притисок нормално.. така да чувствувај се тинејџерка додека си во врска после..обврски и проблеми следат ; )
Јас сум во брак три години и исто толку бевме во врска. И се чувствувам како вљубена тинејџерка. Се уште ми летаат пеперуги во стомакот. Се омажив заради љубов.
Каква врска имаат децата?имаш дете ?!!
Каква врска имаат децата?
Децата се деца, партнерот е партнер.
Децата може да бидат плод на врската. Но да се стапи во брак заради деца е најголемата глупост и најголемото бреме што му се става на детето уште пред да се роди.
Љубовта кон децата не може да ти ја замени љубовта кон партенрот. Уште потрагично е кога се обидуваш од децата да направиш партнери.Тоа најчесто го прават оние кои наместо да работат на средување на односите и на врската, се посветуваат на децата.
Ако се оддалечат од партнерот, наместо да се потрудат да ја подобрат врската и да продолжат понатаму, тие раѓаат деца.
со ова сакаш да кажеш дека ранетите врски раѓаат деца ?!Ако се оддалечат од партнерот, наместо да се потрудат да ја подобрат врската и да продолжат понатаму, тие раѓаат деца.
Болд 1: не, не сакам тоа да го кажам и не ми ги извитопервуај зборовите. Сакав да кажам дека проблемите со партнерот нема да се решат ако се роди уште едно, две, икс деца.1. со ова сакаш да кажеш дека ранетите врски раѓаат деца ?!
како што викаш во врска си била 3 год и во брак 3 год. ако си знаела дека се ќе биде исто зошто си прифатила брак?!
2. како прво во бракот основа за градење семејство се ДЕЦАТА
3. точно е треба да се продлабочува врската ! али не е така со текот на годините ке го осетиш тоа ако го немаш почувствувано до сега
и ќе те прашам нешто надвор од ова , дали си вработена?
со текот на времето се менуваат размислувањата и очекувањата.....
кога ке станеш мајка на едно мало бебенце....па две.... ке правиме муабет пак.
Јас не реков дека немам деца, туку дека љубовта кон партнерот е една работа, а љубовта кон децата е друга работа.
Според мое мислење и искуство сите три мислења се одржани и сите се во правосо ова сакаш да кажеш дека ранетите врски раѓаат деца ?!
како што викаш во врска си била 3 год и во брак 3 год. ако си знаела дека се ќе биде исто зошто си прифатила брак?! како прво во бракот основа за градење семејство се ДЕЦАТА
точно е треба да се продлабочува врската ! али не е така со текот на годините ке го осетиш тоа ако го немаш почувствувано до сега
и ќе те прашам нешто надвор од ова , дали си вработена?
1то сакаш да си повеќе со партнерот што е оkey а одбегнуваш да имаш деца поради обврските и мислам дека се плашиш дане се нарушат некои работиБолд 1: не, не сакам тоа да го кажам и не ми ги извитопервуај зборовите. Сакав да кажам дека проблемите со партнерот нема да се решат ако се роди уште едно, две, икс деца.
Болд 2: Бракот е општествена категорија и и треба на државата. На државата не и битно дали си вљубен или не, туку дали ќе имате деца, оти нејзе и треба војска, поданици. Истите мотиви ги има и црквата.
Болд 3:Баш јас сум пример дека тоа е така. Со текот на годините, јас сум се посигурна во својот избор и се повеќе го сакам мажот ми и среќна сум што „случајно„ се сретнавме на „погрешно место“.
И работата нема врска со муабетот.
Битна е љубовта. Ако неа ја нема, ништо нема и секој изговор е добар.
Некои работи кажав од сопствено искуство, ама тема се искуствата пред и после стапувањето во брак, а не што јас сакам или не сакам.1то сакаш да си повеќе со партнерот што е оkey а одбегнуваш да имаш деца поради обврските и мислам дека се плашиш дане се нарушат некои работи
2то точно е не и е битно за љ.а се помалку и за деца... Како прво војската НЕ Е задолжителна. Државите веќе станаа ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ а посебно во Македонија и не им е грижа веќе се помирија со фактот дека ќе станеме Албанска држава за 10-15 години али нема веза тоа а младите се почесто не веруваат во религиите така да и црквата се помири со тоа (тоа беше во среден век) за љубовта на никој не им е грижа освен на вашите родители и на вас ама баш на никој друг.
3то DD ,,случајно се сретнавме, случајно се заљубивме но не случајно се одлучивме на овој свечен чин : ) што да кажам - браос ! ^-^
)
ти или премногу ракија пиеш или незнам што е : )Прашај ги твоите кога им било подобро кога биле формално во брак или кога створиле семејство ? и никогаш неможеш да докажеш дека бракот без деца е подобар ама баш НИКОГАШ..сега ја извртуваш темата кој вика да не правиш муабет со брачниот партнер.. природата ствара и потивки луѓе , поповлечени кадешто секој ќе си го најде своето место,од каде можеш да тврдиш дека тие не се сакаат , неможеш да бидеш сигурна што чувствуваат.Некои работи кажав од сопствено искуство, ама тема се искуствата пред и после стапувањето во брак, а не што јас сакам или не сакам.
1. Партнерот не е замена за деца и обратно. Децата се деца, партнерот е партнер.
2. На секоја држава и требаат поданици, инаку ќе нема со кого да владее. Болд: зошто ќе станеме албанска држава, (ако станеме)? Зашто Албанцте се побројни, имаат деца. Мислам дека сфати што сакав да кажам. Не продолжувам понатаму, да не земе муабетот сосема друг тек.
3. Така беше.
Повеќето од нас имаат многу стереотипи за бракот. Во врската се едни, а кога ќе се земат, почнуваат да играат улоги кои сметаат дека требаат да ги играат.
Моите родители се повеќе од 40 години во брак, и кога ќе станат наутро, си прават муабет. Пензионери се, значи долго време поминуваат заедно, и пак не си досадиле.
Сум гледала парови, дечко и девојка, кои се во врска година, две, небитно, излезени се и цела вечер не прозборуваат збор. Секој гледа ан друга страна. И замисли пвоеќето такви стапуваат во брак. Не е мое да морализирам, ама ако ти по една година нема што да си кажеш со тој човек, како ќе биде после 10, 20 години?
Партнерите треба да имаат свој јазик, свои смешки, свој свет, своја вселена. Секој има потреба да биде сам и тоа треба да се почитува, ама кога си заедно, да бидеш заедно. Со секоја клетка, со секој атом.