Зошто да не? Ако веруваш дека ја откриваш...доволно е тоа..Увек е така...ако веруваш нешто, за тебе станува вистина. Кога ја откриваш својата суштина или природа, постои специфично чувство, емоција, сознание? Ако не е догма...зашто постои Телемата? Зарем тие закони може да бидат прекршени? Некој друг друга Телема да си пише, ако се осеќа така, дека тоа е неговата вистина...Телемата не е догма, затоа и е нагласено дека Liber Al vel Legis не смее да се толкува на друго лице.
Догма неможе да биде процес во кој ја откриваш својата суштина и природа.
Догмата речиси секогаш оди рака под рака со ултиматуми, казни и заплашувања.Зошто да не? Ако веруваш дека ја откриваш...доволно е тоа..Увек е така...ако веруваш нешто, за тебе станува вистина. Кога ја откриваш својата суштина или природа, постои специфично чувство, емоција, сознание? Ако не е догма...зашто постои Телемата? Зарем тие закони може да бидат прекршени? Некој друг друга Телема да си пише, ако се осеќа така, дека тоа е неговата вистина...
Господ е енергија, светлината на Умот/Љубовта, па така и тоа осознавање, таа енергијата е реална. Поимите даваат енергија, реални се.Може да се осознае колку damage треба да направиш у WOW за со 2 critical удара да одземеш пола hp у дуел. Тоа не ги прави карактерите од WOW реални. Да скратам, осознавањето на нешто е процес кој не докажува дали тоа нешто е реално или не. Твоите фантазии може да ти помогнат да осознаеш колку си болен, но тоа не докажува дека тие се реални(ова е пример само). Исто како што сонот не е реален. Многу работи кои всушност ги осознаваме се нереални. Осознавањето само по себе не докажува ама БАШ НИШТО.
Слободната воља е секако илузија. Како си ја замислуваш таа слободна воља? Нешто у стилот...ја сакам ова да праам тоа ќе го праам? Никогаш не сте ги земале сите потсвесни, околински и уште мал милион други фактори кои ве тераат да направите нешто. Причина-последица. Ако ја не го пишев постов, ти немаше да се замараш да ми вратиш. Господ е збор...не е ентитет, не е ништо. Збор...Неговата вредност и влијание на светов=0. Господ од Библијата зборам....Не зборам што било на почетокот на времињата пред да настане овој универзум бла бла....тоа никој не го знае...ниту пак вие што мислите дека некој обичен човек(ако постоел) како Исус го знаел. А свест...свест е концепт...свест..звучи како нешто...исто како што и поими како "баланс" "енергија" "сознание""....звучат ко нешто реално...некои луѓе кога зборат за енергијата во универзумот (космичка итн) баш онака си ја замислуваат како светлина(жолта у глобала или сина)....трагично...
Што претставува за мене кажав и тоа неколку пати - Повисоко Себство.И после неколку страни читање и согласување со RogerBacon, сеуште нема прецизен одговор за тоа кој е АИВАЗ (или какои да се вика)
Ipsissimus можеш ли конкретно да одговориш, што е тој за тебе и како го перцепираш. Ми стана интересен тој дел, па затоаи прашувам, бидејќи одговорите за Повисоко Себство и друго философирање не ме задоволуваат воопшто.
Напротив, некако добив впечаток дека немаш одговор на тоа прашање, или дека одговорот би се косел со атеистичкиот принцип на поимање на божество.
ПрвоНе е точно! Со децении се правеле обиди да се најде рационално и логично објаснување за исходот на тој експеримент, и тоа не е случено до ден денешен. Тоа е причината за недоразбирањето помеѓу Ајнштајн И Бор, недоразбирање во кое Ајнштајн признал дека не е во право.
Дека не се работи за непрецизност во мерењето, едногласно е донесен заклучок на копенхагенската конференција. Заклочокот, наречен копенхагенска интерпретација (Copenhagen interpretation) јасно посочува дека на исходот влијае самиот акт на мерење, а не инструментите со кои се мери:
Еве и за колапсот на брановата функција подетално:
Па ти си значи новиот научен гениј, незнам што чекаш оди и побиј ја научната фела на денешницава, земи нобелова награда.....Прво
не постои randomness inherent in the choice of final state.
Нашиот универзум е детерминистички. Во детерминистички универзум randomness не постои.
Второ, реков дека самите инструменти влијаат на мерењето.
И дај одговори ми, каде е свеста и од што е направена? Одговори ми го ова и ги решаваш сите проблеми со мерењето.
Ipsi ов во моите очи е избегнување на одговорШто претставува за мене кажав и тоа неколку пати - Повисоко Себство.
Очигледно нешто не си разбрал како што треба.Па ти си значи новиот научен гениј, незнам што чекаш оди и побиј ја научната фела на денешницава, земи нобелова награда.....
Свесен ли си дека негираш нешто кое е докажано како факт пред повеќе од 60 години? Ајнштајн за истава работа не се согласувал со Бор, култната негова изјава - "God doesn't play dice with the universe" се однесува токму на тоа убедување дека универзумот е детерминистички, нешто за кое самиот подоцна признал дека не е точно.
Значи првин велиш дека е избегнување одговор, потоа велиш дека ниту знаеш ниту ќе дознаеш што значи тоа......Ipsi ов во моите очи е избегнување на одговор
Какво повисоко себство, нит знам што е тоа, нит ќе дознаам.
Со прости зборови, ако можеш.
Само немој да ми кажеш дека ако не сум упатен во телемата, ото што и да е, дека не можам да го разберам поимот Посебно Себство. Тоа е исто како што ти си вон христијанската црква, а говориш за неа, односно против неа.
Значи, јас немам појма од ОТО, телема, а ме заинтересира муабетот со RogerBacon околу наводниот ентитет што му се појавил на Алистер.
И дали можеш да ми го опишеш тоа тривијално, а не како што го претставувате во вашите кругови.
Ти реков, не губи време, оди и земи си нобелова награда. Не е секојдневие некој да ги побие научните достигања во изминатиот век.Очигледно нешто не си разбрал како што треба.
Она што е потребно за да еден систем е хаотичен е:
-Системот содржи минимум три независни динамични варијабили
-Равенките на движење се нелинеарни
Еве ти пример за таков систем:
http://www.youtube.com/watch?v=2f3kgiA9yFI
И универзумот е систем од тој вид.
И за крај, карактеристиките на хаотичен систем:
-Временски нерегуларен(апериодичен)
-детерминистички
-комплексен но во ред(види фрактали)
За промена, земи up-to-date математика.
Не можам. Поанкаре и Лагранж работеле на ова долго пред јас да постојам.Ти реков, не губи време, оди и земи си нобелова награда. Не е секојдневие некој да ги побие научните достигања во изминатиот век.
Њутновата детерминираност на микро(квантно) и макро(космичко) не е комплентна, тоа е нешто за кое е смешно дури и да се дискутира......
П.С. За промена остави го инаетот и тврдоглавоста.
Зошто постојано си даваш свои дефиниции за одредени поими? Јасно се знае што е догма.Догмата речиси секогаш оди рака под рака со ултиматуми, казни и заплашувања.
Законите на Телемата се како законите на универзумот, нема казна, има само последица. Никој не ти наметнува на пример дека ти мора да ја пронајдеш твојата вистинска Волја, но според Телемата, живеењето вон својата Вистинска Волја ќе значи оддалечување од својата суштина.....а тоа ќе те доведе до страдање. Значи нема "Судија" кој ќе те казнува и ќе ти суди, има само последица од твоите постапки.