Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
С

Само Човек

Гостин
Сите се на својот Вистински Пат (што и да ви значи и овој хиероглиф).

Не верувајте и не слушајте никој дека вие не сте на вистинскиот пат, дека друго е вистината, а не она што вие го искусувате како вистина.
Туѓиот суд за вас е само потврда дека другите, не ве познаваат ниту вас, ниту вашите искушенија ниту пак вашиот пат кој што го одите од изгрејсонцето до зајдисонцето.
Мавнете ги тие будали од вашиот живот и одете...
Ќе бидете она што сте... нема да биде променето ниту едно зрнце песок, а не пак вие самите. Спознајте се... и терајте.
Мал совет... онака...
да беа сите на прав пат немаше да ја тупиш да доеме у о.т.о

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
да беа сите на прав пат немаше да ја тупиш да доеме у о.т.о
Кој те терал бе тебе да доаѓаш било каде? Што трескаш глупости? Знаеш дека за клевета кривично се одговара?

С

Само Човек

Гостин
???атеистиве не веруваат во бог каков го дава теологијата или и у друг концепт кој нева врска со верба,рај,пекол...бла бла црковен шит

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
???атеистиве не веруваат во бог каков го дава теологијата или и у друг концепт кој нева врска со верба,рај,пекол...бла бла црковен шит
Ти тоа сам себе убијал..... или?
Тој концепт кој нема врска со верба, рај, пекол...бла бла бла, теолошки ли е? А+теолошки... get the point?

D

Daedalus

Гостин
Aхх ми се допаѓа што не замрела темава. Иначе јас лично на пример сум атеист кога се работи за религиите направени од луѓето (христијанство, муслиманство, хиндуизам итн...) но секако не знам дали пред Биг Бенг или уште пред тоа учествувала некоја интелигенција(деф:способност за решавање на комплексни проблеми во единица време) која воедно ги задоволува условите за живот(да е жива). Така што во тој поглед мора да се декларирам како агностик :).

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Aхх ми се допаѓа што не замрела темава. Иначе јас лично на пример сум атеист кога се работи за религиите направени од луѓето (христијанство, муслиманство, хиндуизам итн...) но секако не знам дали пред Биг Бенг или уште пред тоа учествувала некоја интелигенција(деф:способност за решавање на комплексни проблеми во единица време) која воедно ги задоволува условите за живот(да е жива). Така што во тој поглед мора да се декларирам како агностик :).

Интересен избор на зборови - религии направени од луѓето:P

Многу нешта се кријат зад болдот, и познати и непознати.

Дали автоматски следува дека ако се направени од луѓето, тогаш и од истите тие луѓе ќе бидат уништени?

D

Daedalus

Гостин
Интересен избор на зборови - религии направени од луѓето:P

Многу нешта се кријат зад болдот, и познати и непознати.

Дали автоматски следува дека ако се направени од луѓето, тогаш и од истите тие луѓе ќе бидат уништени?
не ме бива за филозофија. По прагматичен тип на човек сум :unsure:

Да се надополнам...Технички религиите како верување се создадени од луѓето, така што и технички ќе бидат уништени од луѓето, доколку луѓето прекинат да веруваат во истите. Ме потсеќа на Мерлин, кога онаа Morgan ја губеше моќта пошто луѓето прекинаа да веруваат у нејзе...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
не ме бива за филозофија. По прагматичен тип на човек сум :unsure:

Да се надополнам...Технички религиите како верување се создадени од луѓето, така што и технички ќе бидат уништени од луѓето, доколку луѓето прекинат да веруваат во истите. Ме потсеќа на Мерлин, кога онаа Morgan ја губеше моќта пошто луѓето прекинаа да веруваат у нејзе...

Институционализиранат форма на религија, секако ќе заврши како во болдот.:)

D

Daedalus

Гостин
Институционализиранат форма на религија, секако ќе заврши како во болдот.:)

Да се надеваме. Тука игра улога и еден друг фактор кој е дел од самата природа на луѓето а тоа се нивните емотивни потреби за моќен создавател кој ќе се грижи како татко за нив.Татковската фигура во семејството и општеството. Се осеќам ко да сум Фројд :ROFLMAO:

С

Само Човек

Гостин
но учењето , она од кое има делови у сите религии нема да биде уништено
исус, буда не создаваа религии
тие учеа
по 100г. ќе има религија за ошо можда
--- надополнето: 6 септември 2012 во 17:28 ---
хмм

D

Daedalus

Гостин
но учењето , она од кое има делови у сите религии нема да биде уништено
исус, буда не создаваа религии
тие учеа
по 100г. ќе има религија за ошо можда
--- надополнето: 6 септември 2012 во 17:28 ---

хмм

Идејата зад повеќето од религиите е мир, љубов бла бла... Али премисата на која се базираат е различна, што ги прави контрадикторни. Ако ја викам дека има еден Бог, и проповедам љубов, а ти викаш дека има 1000 богови и исто така проповедаш љубов.....можеби е точно дека и јас и ти проповедаме љубов, али тоа не докажува дека постојат 1 или 10000 богови, не докажува ништо. А не ти требаат богови за да проповедаш љубов. Така да и Исус и Буда учеле за кроткост, скромност и добрина. Али тоа не докажува постоење на никакво божество.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom