Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Премногу се заморуваш со другите...
А не читаш што пишуваат другите, ова е форум, читајте...

Не може да знаеш што пронашле луѓето во себе си... Постојаното зборување дека тие се далеку од вистината како индивидуи, а само еден е најблиску, не е добро, ако пак и не се каже која е таа вистина...
И јас и било кој друг може за тебе да вели дека ти си далеку од вистината, но ако не кажеме од која вистина, што добиваме?
Ништо...
Ќе биде сето тоа само бесцелни обвинувања заради некои си внатрешни причини.
Полека со тие излитени фрази...

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Премногу се заморуваш со другите...
А не читаш што пишуваат другите, ова е форум, читајте...

Не може да знаеш што пронашле луѓето во себе си... Постојаното зборување дека тие се далеку од вистината како индивидуи, а само еден е најблиску, не е добро, ако пак и не се каже која е таа вистина...
И јас и било кој друг може за тебе да вели дека ти си далеку од вистината, но ако не кажеме од која вистина, што добиваме?
Ништо...
Ќе биде сето тоа само бесцелни обвинувања заради некои си внатрешни причини.
Полека со тие излитени фрази...

Само надополнуванње на ова што го кажуваш.

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
Само надополнуванње на ова што го кажуваш.
Ова со Лао Це колку и да содржи универзална порака, во суштина е многу погрешно. Во центарот на човековото суштествување треба да биде Бог, а не егото.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Ова со Лао Це колку и да содржи универзална порака, во суштина е многу погрешно. Во центарот на човековото суштествување треба да биде Бог, а не егото.

Хмммм.
Ај прочитај уште еднаш размисли и пиши.
Па ке ти одговорам.

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
Хмммм.
Ај прочитај уште еднаш размисли и пиши.
Па ке ти одговорам.
Ако не се лажам не станува збор за вистини преку кои треба да се запознае Бог, туку сопствената личност. Дури и да грешам, овие реченици би биле од важност за таозимот, а не и за христијанството.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ако не се лажам не станува збор за вистини преку кои треба да се запознае Бог, туку сопствената личност. Дури и да грешам, овие реченици би биле од важност за таозимот, а не и за христијанството.
Ако имаш личност тогаш кој си ти што ја запознаваш сопствената личност?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Вистини е прејак збор. ПОвеке пат преку кој треба да се осознае она што те прави срекен.
За Христијанството се безначајни (и за која било друга монотеистичка религија) но значајни се за секоја личност.
Треба секој си го пронајде својот пат до среката но притоа да не им наштети на другите.

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
Вистини е прејак збор. ПОвеке пат преку кој треба да се осознае она што те прави срекен.
За Христијанството се безначајни (и за која било друга монотеистичка религија) но значајни се за секоја личност.
Треба секој си го пронајде својот пат до среката но притоа да не им наштети на другите.
Да не се сфатиме погрешно, ова што го зборуваш е сосема логично. Зборувам од теолошка гледна точка, а претпоставувам и ти штом го цитираш Тао Те Чинг. Логичниот заклучок е дека зборуваме за исто, само што јас како христијанин на друг начин ја поимам среќата, а не на оној на кој приврзаниците на оваа религија (се) осуштествуваат.
--- надополнето: 3 септември 2012 во 22:28 ---
Ако имаш личност тогаш кој си ти што ја запознаваш сопствената личност?
Мислам на запознавање на сопствената личност, нешто што го прави секој човек/битие. Монолитен процес;)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Мислам на запознавање на сопствената личност, нешто што го прави секој човек/битие. Монолитен процес;)
Твојата личност те прави човек?
Ако немаш личност тогаш кој си?

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
Твојата личност те прави човек?
Ако немаш личност тогаш кој си?
Се разбира дека мојата личност ме прави она што сум, се надевам човек во случајов. Што значи имам личност, ако мислиш дека имаше потреба од второто прашање :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Бог=Совршенство

Кажете ми барем еден Совршен Човек без маани!?

Желбата да се биде Совршени е голема, али можностите да се стане Совршен се малечки.

Затоа не се занасајте дека сте Богови.

Исус Христос.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Да не се сфатиме погрешно, ова што го зборуваш е сосема логично. Зборувам од теолошка гледна точка, а претпоставувам и ти штом го цитираш Тао Те Чинг. Логичниот заклучок е дека зборуваме за исто, само што јас како христијанин на друг начин ја поимам среќата, а не на оној на кој приврзаниците на оваа религија (се) осуштествуваат.
--- надополнето: 3 септември 2012 во 22:28 ---
ОК јас па тргнав од сосема друг правец. Сепак Таоизмот е учење за човекот, нема богови.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Бог е еден...нема тука аспекти, џинџири минџири....

Значи како во макрокосмосот така и во микрокосмосот.

Човекот не е еден....денес е еден , утре е друг, другиден е четврт...

За да се запознае човекот самиот себе, требе да ги знае и методите како тоа да го направи...а науката и западот сеуште не се во состојба да го понудат тоа ...само светите книги го нудат, ама кој да ги разбере...
--- надополнето: 3 септември 2012 во 18:47 ---

Јас сум паметен во улавштините...

Кој ги разбрал? Ти, можеби?

Кај се тие што ги разбрале?

ВО манастир, во пустина, аскети ли се?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Се разбира дека мојата личност ме прави она што сум, се надевам човек во случајов. Што значи имам личност, ако мислиш дека имаше потреба од второто прашање :)
Абе ок е со твоите личности, имаш и резерва сигурно...кој е тој позади личностите, што ги има?
Тоа што се твои(привремено) не значи дека треба да се поистоветуваш со истите...ме разбираш?

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
Абе ок е со твоите личности, имаш и резерва сигурно...кој е тој позади личностите, што ги има?
Тоа што се твои(привремено) не значи дека треба да се поистоветуваш со истите...ме разбираш?
Да не ме сфатиш погрешно, ама мислам дека не се разбираме. Имам една личност и стварно не знам како изгледа да се поистоветуваш со повеќе:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom