Дали може да се поништи крштеницата?

• Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување
D

dbt

Гостин
Крстен сум во црква не по моjа желба туку по желба на моите (знам, неправедно е)
па ме интересира дали има начин да не бидам воден како православен во официjалните црквени книги? Моите религиски погледи се различни од оние на моите па не се сметам за христиjанин.

Доколку има ваква тема споjте jа, jас не успеав да наjдам.
Детенце (според напишаното изгледа уште мирисаш на млеко), слободно откажи се од религијата, само кога ќе згусти во животот а вервај ме ќе згусти и тоа многу пати на многу различни начини, нема само крштеницата да ја бараш назад ќе бараш и многу повеќе од тоа, само да не е касно. Ова е совет од постар паталец. Само толку, а иначе на темата, сакал несакал мора да се консултираш со свештено лице за тоа.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Детенце (според напишаното изгледа уште мирисаш на млеко), слободно откажи се од религијата, само кога ќе згусти во животот а вервај ме ќе згусти и тоа многу пати на многу различни начини, нема само крштеницата да ја бараш назад ќе бараш и многу повеќе од тоа, само да не е касно. Ова е совет од постар паталец. Само толку, а иначе на темата, сакал несакал мора да се консултираш со свештено лице за тоа.
А како тебе крштеницата ти помогна кога ти згуснало?

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Па ако никој не брани - шо замараш? Или те погоди муабетов во некои од твоите длабоко вкоренети, ограничени, фаталистички ставови? Убаво те прашувам - шо тебе ти смета?

А мудата на господ тебе ќе ти ги препуштам да ги бараташ на кој начин сакаш.
Може јас?
Глупаво е да прашаш што ти смета. Очигледно е дека сите нас кои не се сложуваме со оваа одлука не нервира таквото размислување и инсистирање да се откаже од крстеницата. Како ја тебе да те прашам. што тебе ти смета ако некој игра WOW по цел ден? (до колку ти смета). Го наоѓам ова чисто позерски и непотребно и затоа ми смета. И мене ко мал ми купувале многу лоши фармерки, доволно лоши за да ми се смеат другарчињата, па не копам по стари работи да ги запалам туку едноставно не ги носам. Исто може и он да напраи да не се изјаснува ко христијанин и ќе биде се во ред :)

Член од
10 јануари 2011
Мислења
86
Поени од реакции
41
Абе што солите ви се чудам, ги прочитав сите мислења до сега и не знам дали да се смеам или... патетично...
Човекот си праша "Дали/како може да се 'одкрстам'" (како и да го наречеме)...
Знаеш како / имаш одговор? - кажи му
Не знаеш ? - ќути си и не коментирај во темата...

До креаторот на темата, "одкрстувањето" е сосема непотребно, односно не се водиш Ти како Ти во евиденција.. Се води твое име и презиме, татково и мајчино име итн итн.. Матичен број или каков и да е податок со кој што Тебе конкретно ќе те насочи како единствена личност нема...

Доколку планираш да менуваш вера, сигурно таму каде што сакаш да се префрлиш не ти бараат потврда дека си ја "поништил" претходната вера. А доколку едноставно сакаш да не се водиш како верник, па тоа е сосема безпотребно. Ако ти самиот не веруваш во учењата што било која религија ги пренесува, едноставно не ги следи, и терај си го животот. После ти за твоите деца ќе одлучиш дали ќе им наметнеш некоја религија или едноставно тука ќе го пресечеш тоа религиско движење..

S

Stef Bachatero

Гостин
Јас би преминал во будист и би отишол со монасите да се челичам во Шаолин храмот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ете почнавте.... немам намера да се натпреварувам на кој му е поголем, само дадов совет и став во однос на темата, толку.
Па немам ни јас намера да се натпреварувам.....ме интересираше само на кој начин крштеницата помагала кога ќе згусти....

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Може јас?
Глупаво е да прашаш што ти смета. Очигледно е дека сите нас кои не се сложуваме со оваа одлука не нервира таквото размислување и инсистирање да се откаже од крстеницата. Како ја тебе да те прашам. што тебе ти смета ако некој игра WOW по цел ден? (до колку ти смета). Го наоѓам ова чисто позерски и непотребно и затоа ми смета. И мене ко мал ми купувале многу лоши фармерки, доволно лоши за да ми се смеат другарчињата, па не копам по стари работи да ги запалам туку едноставно не ги носам. Исто може и он да напраи да не се изјаснува ко христијанин и ќе биде се во ред :)
Јасно е дека ве нервира и иритира. Прашањето е зошто?
Да го земам твојот пример - ако ти играш WOW по цел ден, нема мене што да ми смета, да ме иритира или нервира. Твое си е. Мене ништо не ми правиш, на ниеден начин не ме повредуваш со твоето играње па за да ми смета. Така и со дечково. Он решил дека сака да ја поништи крштеницата, не бара совет од никого, нема дали, туку како. На темава дали двајцаа тројца одговорија на „како“ сите други се занимаваа со „дали“. И тоа е она што е глупо, уствари. :)

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Јасно е дека ве нервира и иритира. Прашањето е зошто?
Да го земам твојот пример - ако ти играш WOW по цел ден, нема мене што да ми смета, да ме иритира или нервира. Твое си е. Мене ништо не ми правиш, на ниеден начин не ме повредуваш со твоето играње па за да ми смета. Така и со дечково. Он решил дека сака да ја поништи крштеницата, не бара совет од никого, нема дали, туку како. На темава дали двајцаа тројца одговорија на „како“ сите други се занимаваа со „дали“. И тоа е она што е глупо, уствари. :)
Дадов лош пример со WOW. Тоа што овде нервира е карактер на една особа, тоа е она што всушност сите не нервира. На пример сигурно си имаш на фб некој што те нервира коа ќе остаи нешто, и си викаш:„Види го овој, демек сеа он е нешто филмоман голем.“, ако остаил некој филм на пример, или клипче од навивање ќе си речеш:„Види го сеа овој, нешо навијач ми изиграва!“ Овие луѓе популарно ги викаме позери, се надевам ме пратиш кон што целам.

Е сеа тука имаме некој, што е толку голем атеист, што не може да издржи да има крштеница, па мора да се откажува и сите добиваме слика на некој што изиграва толку модерен човек, нешто као не му е страв од општеството што ќе го сере а у, и тоа те нервира. А гарантирам дека да се објасни најубаво можно како да се откажеш, нема да отиде истото да го направи! Ете ти одговор на прашањето „зошто?“

S

Stef Bachatero

Гостин
Дадов лош пример со WOW. Тоа што овде нервира е карактер на една особа, тоа е она што всушност сите не нервира. На пример сигурно си имаш на фб некој што те нервира коа ќе остаи нешто, и си викаш:„Види го овој, демек сеа он е нешто филмоман голем.“, ако остаил некој филм на пример, или клипче од навивање ќе си речеш:„Види го сеа овој, нешо навијач ми изиграва!“ Овие луѓе популарно ги викаме позери, се надевам ме пратиш кон што целам.

Е сеа тука имаме некој, што е толку голем атеист, што не може да издржи да има крштеница, па мора да се откажува и сите добиваме слика на некој што изиграва толку модерен човек, нешто као не му е страв од општеството што ќе го сере а у, и тоа те нервира. А гарантирам дека да се објасни најубаво можно како да се откажеш, нема да отиде истото да го направи! Ете ти одговор на прашањето „зошто?“
Крштевањето исто како и сунетот треба да биде личен избор не наметнат на детето.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Зошто да морам да издржам да имам крштеница и што е тоа во крштеницата што на вас ви смета доколку jа немам ? Вие ми викате „биди атеист ама имаj крштеница“ демек да не се откажам скроз од религиjата за во себе да мислите дека сте поброjни? Тоа пробувам да го сфатам во овие 5 страни. Живеам во секуларна држава што значи религиjата и државата се одвоени па зошто да морам од само раѓање да сум обврзан да бидам нешто што е наметнато не по моj избор. Доколку моите не ме крстеа и денес имав поинакво убедување jас ќе се покрстев. И што е толку посебно „модерно“ да не си верник..од секогаш имало луѓе кои не сакале да припаѓаат на било коjа религиозна заедница.

Член од
31 август 2008
Мислења
1.853
Поени од реакции
815
Нема официјално открстување јас колку што знам. Може да објавиш во службен весник ко што кажа некој поназад ама не ти мења ништо тоа. Не си христијанин во моментот кога ќе решиш дека не си. А, за статистиката нема што да се замараш. МПЦ секогаш како број на нејзини припадници ќе го објавува бројот на луѓе кој се изјасниле како Македонци по националност. Без разлика што не е така.

Може јас?
Ова се веројатно петте реда најнекохерентна мисла што сум ја прочитал на форумов.

Очигледно е дека ве нервира таквото размислување? Па, што? Мене ме нервира размислувањето дека има некој Бог кои ќе ве води и ќе ви покаже што треба да правите. Едноставно не се чувствувам безбедно покрај луѓе кои имаат изговор за се од манипулација со широки маси до финансиски малверзации, а низ историјата и геноциди.

Па пак не се трескам од земја кога некој изразува верски чувства пред мене. Си се тргам на страна за да не пречам и толку.

Човекот праша прашање и очекува одговор. Ако ти мислиш дека е позер не одговарај на темата.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810

Мене лично,на фб највише ме нервираат шернувачите на слики од семе синапово, али ти ја сфаќам поентата. Свеедно, шо и да ме нервира на фб или на форум, во друштво или кај колеги, највише нервира кога некој си зима за право да учи некој друг како треба. Тебе ти е мука од позери, мене ми е мука од прости луѓе, на некој трет му е мука од нас двајцата. Ако сите земеме да се поправаме еден со друг - кај ќе ни биде крајот? Никој нема да смее да прозбори.
Тоа ми е поентата. Ако ти мислиш дека неговата одлука е глупа, смешна, детинеста, неинформирана, позерска, непрактична итн у реду е. Заобиколи ја. Мене ми е смешно тоа крштевање деца уште од бебиња, наметнување религија и да бев крстена и ја ќе барав начин да се открстам. Среќа (за мене) не сум.
А тоа за модерниот човек и сераторското општество ми нема некоја поврзаност. Секако ќе те зборат, што и да правиш. Не е ствар на мода, само е сфаќање на неизбежното. Не знам зашто тоа те нервира.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Зошто да морам да издржам да имам крштеница и што е тоа во крштеницата што на вас ви смета доколку jа немам ? Вие ми викате „биди атеист ама имаj крштеница“ демек да не се откажам скроз од религиjата за во себе да мислите дека сте поброjни? Тоа пробувам да го сфатам во овие 5 страни. Живеам во секуларна држава што значи религиjата и државата се одвоени па зошто да морам од само раѓање да сум обврзан да бидам нешто што е наметнато не по моj избор. Доколку моите не ме крстеа и денес имав поинакво убедување jас ќе се покрстев. И што е толку посебно „модерно“ да не си верник..од секогаш имало луѓе кои не сакале да припаѓаат на било коjа религиозна заедница.
И јас сум атеист да се разбереме, и тоа од мал поради мајка ми која ме научи да бидам ист. Ама крштеницата уопште не ми смета, не знам ни кај ми е до душа а ин како изгледа. Со неа не се докажува ништо, не се во СПЦ(таму сум крстен), или во твој случај претпоставувам МПЦ во заблуда колку верници имаме бидејќи пописот е битен за таа бројка. И затоа не сфаќам зошто ти смета крштеница. Ама ти си знаеш, еве ок не ти се мешам, ти одговорија некои конкретно, па јави ни што си напраил.

Kajgana Shop

На врв Bottom