Никола Тесла - (пронајдоци, фобии, занимливости)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Епа затоа што човекот ја има изгубено успут низ животот, т.е. не ја ни имал како што кажал Г човекот се раѓа без душа... И затоа што имал начин на кој можел да влијае за да некој кој и онака има барем малце свест ке се пробуди од сонот... и затоа што го сакал човештото и сакал да сподели со него многу нешта... како добри така и лоши(како што потенцираа погоре дека сакал да направи оружја за масовно уништување, но не дека биле тоа оружја тоа ти е како нуклеарната енергија, неутрална сама по себе, од тебе зависи дали ке направиш централа или ке направиш бомба...) Задоволен си професоре...:P
Може и подобро...него ајде...прелазна имаш...:P

Само Човек ќе дадеше покомплетен одговор...:P

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844

Ме заболе... он е бубалица... мене ми е доволна прелазна оцена и онака ме мрзи да пишувам сега плус си знаеш ти самиот одговорот... :P

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Ме заболе... он е бубалица... мене ми е доволна прелазна оцена и онака ме мрзи да пишувам сега плус си знаеш ти самиот одговорот... :P
Како се разбравте, просто на човек му затреперува срцето:love:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Како се разбравте, просто на човек му затреперува срцето:love:
Штета што не си не разбрал и ти..можеби да сакаше да уложиш малку труд и да прочиташе некоја книга од религиозен карактер и ти ќе не разбереше..

можеби поради тоа што си атеист?

а имам и симпатии према тебе..знам дека си од истокот некаде....

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Штета што не си не разбрал и ти..можеби да сакаше да уложиш малку труд и да прочиташе некоја книга од религиозен карактер и ти ќе не разбереше..

можеби поради тоа што си атеист?

а имам и симпатии према тебе..знам дека си од истокот некаде....

Нит сум атеист, нит сум од истокот, нит имам желба да ве разберам:(

Само затреперив од радост, на присната конверзација и разбирање.:love:

Реткост е да се види тоа во дискусија со тебе - со некого да се разбереш:(

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Само затреперив од радост, на присната конверзација и разбирање.:love:

Реткост е да се види тоа во дискусија со тебе - со некого да се разбереш:(
Види брат....
Дискусија со мене се води само ако видам дека ги РАЗБИРАШ работите...а некакви будистички атеисти што мислат дека знаат, а поима немаат од религија, и ја мешаат религијата со науката и со будизам.....е такви не трпам...

Гледаш, многу од нив го сметаат Тесла за атеист, затоа што бил научник, а немаат поима за неговата побожност, за неговото познавање на универзумот, за познавањето на енергијата и вибрациите во космосот....

Ке ти избројам на прсти кој може да зборува на оваа тема,
OSHO-Lover, Само Човек и по нешто Bodhidharma

А ако бидеш добар и ќе те посочам што да прочиташ за да и ти го разбереш Тесла

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Види брат....
Дискусија со мене се води само ако видам дека ги РАЗБИРАШ работите...а некакви будистички атеисти што мислат дека знаат, а поима немаат од религија, и ја мешаат религијата со науката и со будизам.....е такви не трпам...

Гледаш, многу од нив го сметаат Тесла за атеист, затоа што бил научник, а немаат поима за неговата побожност, за неговото познавање на универзумот, за познавањето на енергијата и вибрациите во космосот....

Ке ти избројам на прсти кој може да зборува на оваа тема,
OSHO-Lover, Само Човек и по нешто Bodhidharma

А ако бидеш добар и ќе те посочам што да прочиташ за да и ти го разбереш Тесла
Прво за болдот - извини јас мислев дека имаш желба да разговараш со обичните смртници, кои не се на твое ниво:P И личност како тебе, освестен просветлен, начитан, со еден куп знаења би требало да знае како да искомуницира со нас грешниците и да ни ја долови својат грандиозност.
А ти обратно некако - им служиш најблаго кажано за потсмев, место како авторитет.:(

За останатото.
Јас не чувствувам потреба да го разбирам Тесла и неговата побожност, иако сметам дека многу подобро од тебе ја разбирам неговата работа и дело.
Тоа ништо нема д ами смени во животов.
Дали Тесла бил религиозен или не, мене лично ништо не ми менува. Сеедно ми е.

Затоа повеќе ќе милувам да разговарам со обичните смртници со кои сум на исто ниво.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Прво за болдот - извини јас мислев дека имаш желба да разговараш со обичните смртници, кои не се на твое ниво:P И личност како тебе, освестен просветлен, начитан, со еден куп знаења би требало да знае како да искомуницира со нас грешниците и да ни ја долови својат грандиозност.
А ти обратно некако - им служиш најблаго кажано за потсмев, место како авторитет.:(

За останатото.
Јас не чувствувам потреба да го разбирам Тесла и неговата побожност, иако сметам дека многу подобро од тебе ја разбирам неговата работа и дело.
Тоа ништо нема д ами смени во животов.
Дали Тесла бил религиозен или не, мене лично ништо не ми менува. Сеедно ми е.

Затоа повеќе ќе милувам да разговарам со обичните смртници со кои сум на исто ниво.
Разговарам со кој како заслужува...дали морков или стап, зависи од магарето

Ако не чуствуваш потреба да го разбереш, тогаш нема потраба да го губиш времето на оваа тема.

Само мислиш дека нема да ти го промени животот, ќе ти го промени и тоа како...

Уште еднаш ќе повторам, на оваа тема зборуваме за неговата мистичност, а не за неговите дела и заслуги.
како што бил генијалец во физиката, така бил генијалец и во побожноста....

Законот за 3 веке си го разбрал, еднаш ти го кажав...исто така пости и закон за 7 и закон за октавите...затоа Тесла вели дека универзумот е музика..преку нотите го објаснува универзумот...требе да знаеш да дадеш свесен инпулс помеѓу mi и sol за да можеш да разбереш што ти зборувам..
вака гледано ќе ти биде глупо...
Гледаш, си се наоружал со закони за физика и наука, најверојатно и некое факултетче си завршил....и мислиш дека си многу паметен....
епа грешка си другар...сето тоа нема вредност, кога си легнеш пак имаш мака со мислата која не ти дава да заспиеш, пак имаш секојдневни главоболки и твојата наука не може да ти помогне....може медицината ќе ти помогне, ама тоа е еднодневно решение, не е трајно
Тесла многу добро објаснува како функционира човечката машина, ама тебе не те интересира....ти сакаш да те боли главата и да се мачиш со мислата.....мозокот е заебана работа, ти мислиш дека го контролираш а вистината е дека тој те контролира, и не ти дава ни 1 мин да се одмориш, ниту пак ќе ти даде да го контролираш...

M

Muranyi

Гостин
Јас колку што гледам темата е за фобиите на Никола Тесла,а не за неговата побожност или законот на октавите или музичките ноти.Али ај,си има модератор подфорумов па негово е да одлучи дали се офтопик постовите на некои "просветлени" членови кои се разбрале во животот:facepalm:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Разговарам со кој како заслужува...дали морков или стап, зависи од магарето

Ако не чуствуваш потреба да го разбереш, тогаш нема потраба да го губиш времето на оваа тема.

Само мислиш дека нема да ти го промени животот, ќе ти го промени и тоа како...

Уште еднаш ќе повторам, на оваа тема зборуваме за неговата мистичност, а не за неговите дела и заслуги.
како што бил генијалец во физиката, така бил генијалец и во побожноста....

Законот за 3 веке си го разбрал, еднаш ти го кажав...исто така пости и закон за 7 и закон за октавите...затоа Тесла вели дека универзумот е музика..преку нотите го објаснува универзумот...требе да знаеш да дадеш свесен инпулс помеѓу mi и sol за да можеш да разбереш што ти зборувам..
вака гледано ќе ти биде глупо...
Гледаш, си се наоружал со закони за физика и наука, најверојатно и некое факултетче си завршил....и мислиш дека си многу паметен....
епа грешка си другар...сето тоа нема вредност, кога си легнеш пак имаш мака со мислата која не ти дава да заспиеш, пак имаш секојдневни главоболки и твојата наука не може да ти помогне....може медицината ќе ти помогне, ама тоа е еднодневно решение, не е трајно
Тесла многу добро објаснува како функционира човечката машина, ама тебе не те интересира....ти сакаш да те боли главата и да се мачиш со мислата.....мозокот е заебана работа, ти мислиш дека го контролираш а вистината е дека тој те контролира, и не ти дава ни 1 мин да се одмориш, ниту пак ќе ти даде да го контролираш...
Многу бе Гурџиеф философираш, а ништо не кажуваш, барем не корисно и паметно.

Ме имаш помешано со некого и за некои закони што си праел муабет.

Не мислам бе дека сум многу паметен, туку доволно паметен да колку толку ми е полесно битисувањево на планетава, отколку на некои други. БАрем засега.

Оти бе мислата не ми дава да заспијам? Си спијам јас, не ми бери гајлето.

Нејќам бе да ме боли глава и да се мачам со мислата.:P

Имам чувство да своите фобии, комплекси и фрустрации се обидуваш да ги наметнеш на околината, дека уствари околината е таква, а не ти. И тоа имаше име у медицината, ама не ми текнува како е.

Остај го мозкот и машината наречена човек. Тебе тоа те мачи, и затоа се што го припишуваш на другите е дел од тебе.

Животот е едноставен, го чинат мали нешта. Ситни задоволства и љубов;)

Се разбира тука се и парите во извесна количина, како неминовен атрибут на горенаведеното.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас колку што гледам темата е за фобиите на Никола Тесла,а не за неговата побожност или законот на октавите или музичките ноти.Али ај,си има модератор подфорумов па негово е да одлучи дали се офтопик постовите на некои "просветлени" членови кои се разбрале во животот:facepalm:
Еј шерифу...ти се најде најпаметен за да му кажеш на модераторот што требе да прави...
Прочитај го добро интервјуто од Тесла ставено од модераторот..па јас само и тоа го коментирам. Ваљда не е толку глуп модераторот да го стави тоа интервју на оваа тема...

Во твојот пост нема ниту една идеа од Тесла!
А тоа што не разбираш, тоа си е твој проблем а не мој..

Еве за какви требе стап, а не морков...

Една од фобиите на Тесла е дека универзумот е музика...
Ај кажи само една реченица за таа некова потврда јас се отпишувам од форумот за навек....ако не знаеш подобро ти е да молчиш и да не изиграваш шерив и ...

M

Muranyi

Гостин
Имам чувство да своите фобии, комплекси и фрустрации се обидуваш да ги наметнеш на околината, дека уствари околината е таква, а не ти. И тоа имаше име у медицината, ама не ми текнува како е.
Во психијатријата поточно,се вика одбранбен механизам на проекција,кој е еден од механизмите на одбрана при фрустрации;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Многу бе Гурџиеф философираш, а ништо не кажуваш, барем не корисно и паметно.

Ме имаш помешано со некого и за некои закони што си праел муабет.

Не мислам бе дека сум многу паметен, туку доволно паметен да колку толку ми е полесно битисувањево на планетава, отколку на некои други. БАрем засега.

Оти бе мислата не ми дава да заспијам? Си спијам јас, не ми бери гајлето.

Нејќам бе да ме боли глава и да се мачам со мислата.:P

Остај го мозкот и машината наречена човек. Тебе тоа те мачи, и затоа се што го припишуваш на другите е дел од тебе.

Животот е едноставен, го чинат мали нешта. Ситни задоволства и љубов;)

Се разбира тука се и парите во извесна количина, како неминовен атрибут на горенаведеното.
На ова нема што да одговорам...и така ќе го избришат....
кажувам јас на кој требе и кој ме разбира...

ти не си пораснал за да ме оценуваш мене

Kajgana Shop

На врв Bottom