мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 18.901
- Поени од реакции
- 23.310
Не е тоа друг проблем, тоа е проблемот во здравството.Токму заради исклучителните професионалци кои ги познавам нема да се осмелам да генерализирам во негативна смисла за лекарската фела...
Владе, споредуваш контролори на летање со лекари и нивните секојдневни професионални предизвици... или, уште полошо - ѓубреџии... не потценувам ниедна професија, ама за да ти биде аналогијата целосна, наместо модерни системи за електронско следење, сателити и навигација, на едните дај им анемометар, двоглед и расштимана радиостаница, па после дај им ги на одговорност животите на сите луѓе кои патуваат со авион - потоа, обвинувај ги за непрофесионалност, убиство од небрежност, не поединечно, туку на куп...
Реков веќе... и лекарите се луѓе, па макар колку и да биле професионалци, секојдневното соочување со смртта, не е за занемарување. Знам дека е лесно ex cathedra да се прават анализи и споредби, ама тука има и детали кои не само што не се занемарливи, туку се од исклучително значење кога носиш суд, особено кога е генерализиран...
И мене не ми се допаѓа што мнозинството лекари многу лесно препишуваат антибиотици за настинки и грипови, не ми се допаѓа понекогаш надменоста и себепромовирањето како своевидни надлуѓе, не ми се допаѓа кога треба да чекам за преглед 4 саати оти дежурниот лекар играл шах со колегата, не ми се допаѓа што лекари станаа и луѓе во потрага по општествен статус кои немаат две чисти, ама тоа е друг проблем, нели?
Бидејќи чувствувам дека ќе излезам од контекст ако продолжам да го споделуувам мојов тек на мисли, тука ќе прекинам.
Мисли си како што сакаш.
И јас исто - знам дека битката за гледаност со пласирање сензационалистички вести е бизарен начин да се оствари профит, на сметка на нечија трагедија или грешка... ама во случајов, никој нема да се запраша за совеста и честа на новинарите кои ја пренесуваат веста, оти нели, лекарите се бабарогите....
Јас ти споредив контролор на летање сако колку да доловиш ситуација дека не само докторитте имаат работа со живот и смрт и дека само нивната работа е стресна.
Не станува тука за стара опрема, никој не го спомна тоа.
Споредбата можеш да ја направиш ако речеш дека конотролорот си игра шах со колегата додека авионот неможе пистата да ја најде.
Ако одиме по аналогија со контролорот мислам дека никој нема да му замери ако и покрај никаквата опрема проба да го приземји авионот безбедно и неуспее. Битно покушал и дал се од себе.
Никој не обвинува доктор најмалце јас ако поради застарена опрема или други Х причини пациентот го изгуби животот или му се докомплицира работата. На крај краева тоа што го нема ни царот не го јади нели??
Ама поради небрежност или незаинтересираност или поради свои лични приватни проблеми и незадоволства свесно и намерно го знаемарува пациентот, поради себични и материјални причини намерно го влечка и го мафта е тука мораме да се сложиме дека не е исто со немање опрема и тука нема изговор. Тие треба да се ретчат како коров во нива. За нив повеќе мислев.