S
Stef Bachatero
Гостин
Ручек и вечера.
Битолска урда и пилешко со кари.Урдата ја ставам во шопска и додавам ленено семе и маслиново масло а пилешкото му додавам љут сос и има плус куркума и е многу вкусно
Зелен пазар кај школска така ми рекоа.Блиску мобилните што продаваат една тетка продава и секогаш е свежаКај да најдам НИСКОМАСЛЕНА урда ?? јас земав Кумановска од Здравје,ама не е таква...?
По маркетиве нема ? нејќам да зиам така од некој што не го знам...којзнае дали е чиста тааЗелен пазар кај школска така ми рекоа.Блиску мобилните што продаваат една тетка продава и секогаш е свежа
Твое е да одлучишВикате дека свинска маст е подобро од зејтин?? :O
Jas koristam maslinovo maslo od koga pamtam za mene. Ima 2 vrsti, ladno cedeno (extra virgin) i obicno. Ladno cedeno e za salata, a obicnoto e za gotvenje. Jas ti predlagam da gotvis so zejtin, zatoa sto ne e steten normalno ako ne preteras.Фората е што цело време сум јадел зејтин...100 пати и имав кажано на мајка ми,кога прави она јадења(а ја почнав со правење јадења од пред 2 дена ) да не става зејтин ич,ама она ставала...па прашувам дали може ВООПШТО да не ставам зејтин ??
ми спомна мајка ми имало некое посебно маслиново масло за готвење,знае некој ?
Абе ајде не е штетен.Зашто тогаш сите врвни и светски готвачи готват со свинска маст.Ќе ми кажеш ли една студија каде што заситените масти креираат заситување на артирериите,покачување на лошиот холестерол и кардиоваскуларни болести.Сите истражувања се базираат од пред 50 години и нема ништо докажано дека заситените масти играат улога во горенаведените услови.Повеќе стересот е убиец и двигател на горенаведените болести отколку мастите.Најштетни масти се од полизаситените масти зашто се нестабилни можат да се претварат во транс масти.Не за џабе од сончогледово масло се прави маргарин.Без разлика дали е ладно цедено или обично индустриско монозаситените масти се ок,но не можат да се споредат со заситените масти за готвење.Едноставно заситените масти се постабилни за готвење од растителните масла.Jas koristam maslinovo maslo od koga pamtam za mene. Ima 2 vrsti, ladno cedeno (extra virgin) i obicno. Ladno cedeno e za salata, a obicnoto e za gotvenje. Jas ti predlagam da gotvis so zejtin, zatoa sto ne e steten normalno ako ne preteras.
extra virgin olive oil-от е моносатуриранБез разлика дали е ладно цедено или обично индустриско монозаситените масти се ок,но не можат да се споредат со заситените масти за готвење..
Остриги не знаеш шо се? xDШто се ОСТРИГИ ?
кај има,цена..?
Па шо к*р пишале остриги отпосле сфатив,кога укуцав на чичко гоогле...Не треба да се готви со било каков зејтин.
За во салата маслинов е океј ама сепак се бонус калории шо треба да си ги рачунате.
extra virgin olive oil-от е моносатуриран
--- надополнето: 18 август 2012 во 15:38 ---
Остриги не знаеш шо се? xD
Сериозно?
Школки пер.
Не се будали да ги јадеш, скапи се у македонијава, не живееме на море.
А уште помалце надевај се дека тестостерон ќе кренеш од нив (ако тоа ти беше целта xD)
без масло?Па шо к*р пишале остриги отпосле сфатив,кога укуцав на чичко гоогле...
иначе да,тоа ми беше фората,пошо ја прочитав статијата на гет реди...
дај кажете со какво масло да ГОТВАМ ?!
Секоја варена храна..освен јајца..поточно: месо(секакво),компир,ориз,пченка,мешан зеленчук,грав,грашок,тестенини...без масло?
за какво готвење збориш, шо планираш да праиш со масло?
зашо не ги вариш на пареа?Секоја варена храна..освен јајца..поточно: месо(секакво),компир,ориз,пченка,мешан зеленчук,грав,грашок,тестенини...
и сакам да научам да печам компири,деновиве и тоа ќе научам,али мајка ми ми кажа дека и за тоа требало зејтин..
Како на пареа ??зашо не ги вариш на пареа?
грам масло не ти треба така
иначе не треба зејтин при печење компир >.> океј треба ама само да се намасти подлогата, нема потреба од повеќе зејтин
тој зејтин е едвај 20 калории + на СИТЕ компири у цела тава у рерна шо ја лупаш
башка и компирот шо не го вариш?
едит: Дечко...зашо се умараш за толку малце зејтин xD