Реинкарнација

Верувате ли во реинкарнација?

• Да

Гласови: 274 58,4%
  • Не

Гласови: 128 27,3%
  • Не сум размислувал/а ...

Гласови: 67 14,3%

• Вкупно гласачи
    469
O

Orion.

Гостин
Епа како, ајде размисли кога некој ќе ти каже дека е еден живот и треба да го иживееш и све да пробаш да лудуваш и така нешто. А друго е ако знаеш дека повторно ќе се родиш и ќе треба да отпалтиш гревови што си ги направил во претходниот живот. И јас не сум толку мудар и учен можеби да знам детално да ти објаснам ова е моето скромно познавање, битно е дека реинкарнација постои и дека не е еден живот. Е сега и ти самиот размислувај и октри што е разликата.
Ова не е компатибилно со христијанството. Уствари ти можеш да живеш и да правиш многу работи и да бидеш слободен, но има доста ограничувања :)
Ок верувај си во реинкарнација, секој има право согласно неговите убедувања да верува во она за кое смета дека е правилно

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ако реинкарнацијата постои, од каде доаѓаат(се создаваат) новите души, со оглед на фактот дека бројот на луѓето константно се зголемува и денес е фрапантно поголем од кога и да е порано?
Од изворот на душите во унивезумот :). Од некаде сите доаѓаат.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Воскреснал, па им се појавил на учениците пред замине, вие читате библија?
Зашто Исус решил да воскресне, а не да се реинкарнира?

Зошто им покажал на своите следбеници дека вечниот живот е во воскресението, а не во реинкаранцијата?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Зашто Исус решил да воскресне, а не да се реинкарнира?

Зошто им покажал на своите следбеници дека вечниот живот е во воскресението, а не во реинкаранцијата?
Затоа што не направил грев, затоа што не бил човек ете затоа воскреснал. И тоа го направил за да ја победи смрта со на гревот со која ѓаволот сакал да го уништо човекот дека не може да биде совршен како господ и дека човекот греши. И затоа има гревови на тело и хтевови на душа. И не можам веќе да ти објаснам затоа што псотавуваш прашања како јас да сум господ и све д азнам. Нормално дека јас не можам да ти ги дадам сите тие одговори.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Премногу солидни истражувања има кои посочуваат дека умот е екстерна појава независна од мозокот, а дека тој орган е само алатка за дејствување во сферата на она што ние го сметаме материјално/просторно. Друго, феноменот на past life memory (од кои и јас сум потенцијален кандидат) кој исто така е со солидни истражувања кои евидентираат дека такво нешто навистина можно е да постои.
--- надополнето: 16 август 2012 во 00:15 ---
Затоа што не направил грев, затоа што не бил човек ете затоа воскреснал. И тоа го направил за да ја победи смрта со на гревот со која ѓаволот сакал да го уништо човекот дека не може да биде совршен како господ и дека човекот греши. И затоа има гревови на тело и хтевови на душа. И не можам веќе да ти објаснам затоа што псотавуваш прашања како јас да сум господ и све д азнам. Нормално дека јас не можам да ти ги дадам сите тие одговори.
По правило, тоа треба да е првиот "документиран" случај на некромансија (ако рачунаме дека боговите од минатото се вонземјани :P), не воскресение, бидејќи за ваквите појави христијаните ги сметаат доволно демонски да го користат тој термин во склоп со "црна магија", а овдека хипокритично говорат за воскресение :P.

O

Orion.

Гостин
Премногу солидни истражувања има кои посочуваат дека умот е екстерна појава независна од мозокот, а дека тој орган е само алатка за дејствување во сферата на она што ние го сметаме материјално/просторно. Друго, феноменот на past life memory (од кои и јас сум потенцијален кандидат) кој исто така е со солидни истражувања кои евидентираат дека такво нешто навистина можно е да постои.
Некои научници сметаат дека паст лајф мемори е всушност меморијата на нашите предци која е пренесена во нашата ДНК

Ова лаички парафразирано :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ти рече дека веруваш во реинкарнација и дека знаеш дека постои. А згора на тоа и си ја читал Библијата, и очигледно си ја разбрал до најситни делови.

И само ме интересираше како си го склопи во твојот ум поимот реинкарнација со поимот воскреснување.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
--- надополнето: 16 август 2012 во 00:15 ---

По правило, тоа треба да е првиот "документиран" случај на некромансија (ако рачунаме дека боговите од минатото се вонземјани :P), не воскресение, бидејќи за ваквите појави христијаните ги сметаат доволно демонски да го користат тој термин во склоп со "црна магија", а овдека хипокритично говорат за воскресение :P.
Дежа ву е исто така доволен доказ дека не е еден живот, а верувма дека на секого барем еднаш им се има случено. Мене тоа ми се случило повеќе пати, ама еднаш најако а прв пат бев на тоа место.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дежа ву е исто така доволен доказ дека не е еден живот, а верувма дека на секого барем еднаш им се има случено. Мене тоа ми се случило повеќе пати, ама еднаш најако а прв пат бев на тоа место.
Треба да знаеш дека дежа ву е дело на Ѓаволот.

Односно те користи во тој момент како медиум.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Треба да знаеш дека дежа ву е дело на Ѓаволот.

Односно те користи во тој момент како медиум.
Не е точно, тоа е доказ дека освен овој свет постојат повеќе паралени светови кои се во различно време. Тоа го пишува и во билијата. Така да во другиот паралелен свет јас живеам на друго место и во друга држава и во друго време.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не е точно, тоа е доказ дека освен овој свет постојат повеќе паралени светови кои се во различно време. Тоа го пишува и во билијата. Така да во другиот паралелен свет јас живеам на друго место и во друга држава и во друго време.
Светите оци ќе ти го потврдат тоа што јас ти го кажувам за дежа ву.

Не го пишува тоа во библијата за паралелни светови.

Е сеа не можам да дискутирам за паралелен свет и дека живееш во друга држава и во друго време, оти немам толкави познавања, како што имаш ти, за жал.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Светите оци ќе ти го потврдат тоа што јас ти го кажувам за дежа ву.

Не го пишува тоа во библијата за паралелни светови.

Е сеа не можам да дискутирам за паралелен свет и дека живееш во друга држава и во друго време, оти немам толкави познавања, како што имаш ти, за жал.
Искрено не сум истражувал за дежа ву. А за паралените светови има и верување дека кога ќе дојде крајот на светот ќе се спојат во еден. Ако се сеќаваш така почнуваше порано дневник кога три света ќе се спојат во едно.

Еве од библијата

КНИГА НА ПРОРОК ДАНИЕЛ
Глава 7

25 Тој ќе хули на Сèвишниот, ќе ги сотрува Светите на Сèвишниот; ќе помислува да ги измени времињата и Законот, и Светите ќе бидат предадени во негови раце за едно време и за две времиња и за половина време.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Искрено не сум истражувал за дежа ву. А за паралените светови има и верување дека кога ќе дојде крајот на светот ќе се спојат во еден. Ако се сеќаваш така почнуваше порано дневник кога три света ќе се спојат во едно.

Еве од библијата

КНИГА НА ПРОРОК ДАНИЕЛ
Глава 7

25 Тој ќе хули на Сèвишниот, ќе ги сотрува Светите на Сèвишниот; ќе помислува да ги измени времињата и Законот, и Светите ќе бидат предадени во негови раце за едно време и за две времиња и за половина време.

Се тоа убаво.

Ама ме интересираше зошто во Библијата не се спомнува ништо за реинкарнација.

Туку напротив толкувањата велат дека реинкарнацијата е демонска работа.

А ти ем верник во Господ, ем верник во реинкарнација. Тоа ми дојде малку чудно. Малку повеќе.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Се тоа убаво.

Ама ме интересираше зошто во Библијата не се спомнува ништо за реинкарнација.

Туку напротив толкувањата велат дека реинкарнацијата е демонска работа.

А ти ем верник во Господ, ем верник во реинкарнација. Тоа ми дојде малку чудно. Малку повеќе.
Не е демонска работа, и господ исус христос го спомнува тоа.

Матеј:

17:10 И Неговите ученици Го прашаа, говорејќи: „Зошто тогаш книжниците велат, дека Илија најнапред мора да дојде?”
17:11 А Тој им одговори и рече: „Навистина Илија иде и ќе обнови сè.
17:12 Но, ви велам, дека Илија веќе дојде, и не го познаа, туку му направија како што сакаа. Така и Синот Човечки ќе пострада од нив.”

Kajgana Shop

На врв Bottom