Никола Тесла - (пронајдоци, фобии, занимливости)

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
Е ок де, кажал нешто, хаику јбг, ама пак не си ме разбрај па ќе мора да се самоцитирам.
А замисли...јас ти тврдам дека е во мистерии само затоа што малку луѓе го разбрале Тесла...а не поради тоа како да си мерат пен....и кој повеке знае.
Кога ке го сватиш Тесла ке видиш дека се што кажал е на свое место и дека нема потреба од натегање....тоа што тој тврди е математички докажано...не е рекла казала и се е јасно како ден....и покрај тоа што тесла употребува завиена форма на разговор....исто како што вистината е кажана и во коранот и во библијата, во завиена форма

Член од
23 септември 2010
Мислења
645
Поени од реакции
385
Активирајте малце фејсбук, има многу интересни информации за Тесла што сигурно не сте ги знаеле, инаку страницата е на Душан Синадинович научник од Србија што има измислено два нови типа на мотори со внатрешно согорување што е и прв човек кој има измислено два мотора за иста намена, воедно е иницијатор за изградба на теслина кула во Србија...повеќе побарајте си на нет.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
А замисли...јас ти тврдам дека е во мистерии само затоа што малку луѓе го разбрале Тесла...а не поради тоа како да си мерат пен....и кој повеке знае.
Кога ке го сватиш Тесла ке видиш дека се што кажал е на свое место и дека нема потреба од натегање....тоа што тој тврди е математички докажано...не е рекла казала и се е јасно како ден....и покрај тоа што тесла употребува завиена форма на разговор....исто како што вистината е кажана и во коранот и во библијата, во завиена форма
Кога веќе тврдиш нешто, повели образложи го, дади го математичкиот запис на теоријава
Тесла
Во внатрешноста на Земјата постојат енергии на Ведрина, Мир и Љубов, нивните изрази се цвет кој расте од земјата, храна која ја добиваме од неа
Ако е сум грешка веќе имам ти побарано да ми ја објасниш и динамичката теорија на гравитацијата.
Како добар познавач на Тесла, не верувам дека ќе ти биде тешко да го направиш ова. Се разбира се фино-лепо со математички докази.

R

Rigel Kent

Гостин
Нешто што ме воодушевува од Тесла е ова: " Приспособување на телесниот склoп. Покрај храната, многу е важен и сонот. Од дoлгата и исцрпувачка работа, јас по еден час спиење сосема ќе се повратев. Стекнав способност да го управувам сонот, заспивам и се будам во часот што сам ќе го oпределам. Акo нешто во тоа што го работам не ми е јасно, се принудувам самиот себе да мислам на тоа во сон, и на тој начин ги наоѓам решенијата. Друг услoв на приспособување е и помнењето. Можеби кај голем дел луѓе мoзокот е чувар на сознанијата за светот и знаењата што ги стекнува во животот. Но мојот мозок се занимава со поважни нешта од помнење, кај мене тој го лови тоа што во одреден миг му е неопходно. Тоа е околу нас и само треба да го земеме. Се што еднаш сме го виделе, чуле, прочитале или дознале не следи во вид на светлосна честичка. Мене тие честички ми се послушни и верни. Гетеовиот Фауст, мoјата омилена книга, ја научив наизуст на германски како студент, и сега цела можам да ја рецитирам. Своите изуми со години ги носев во главата, а дури потоа ги остварував."

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
Нешто што ме воодушевува од Тесла е ова: " Приспособување на телесниот склoп. Покрај храната, многу е важен и сонот. Од дoлгата и исцрпувачка работа, јас по еден час спиење сосема ќе се повратев. Стекнав способност да го управувам сонот, заспивам и се будам во часот што сам ќе го oпределам. Акo нешто во тоа што го работам не ми е јасно, се принудувам самиот себе да мислам на тоа во сон, и на тој начин ги наоѓам решенијата. Друг услoв на приспособување е и помнењето. Можеби кај голем дел луѓе мoзокот е чувар на сознанијата за светот и знаењата што ги стекнува во животот. Но мојот мозок се занимава со поважни нешта од помнење, кај мене тој го лови тоа што во одреден миг му е неопходно. Тоа е околу нас и само треба да го земеме. Се што еднаш сме го виделе, чуле, прочитале или дознале не следи во вид на светлосна честичка. Мене тие честички ми се послушни и верни. Гетеовиот Фауст, мoјата омилена книга, ја научив наизуст на германски како студент, и сега цела можам да ја рецитирам. Своите изуми со години ги носев во главата, а дури потоа ги остварував."
Затоа што најголем дел од луќето го користат мозокот како компјутер, за складирање на податоци. А немаат поима дека меморијата е само една од петте функции кај мозокот.

Тешко е да се научи мозокот да функционира само во сегашноста..
ТЕСЛА:
Но мојот мозок се занимава со поважни нешта од помнење, кај мене тој го лови тоа што во одреден миг му е неопходно

R

Rigel Kent

Гостин
Затоа што најголем дел од луќето го користат мозокот како компјутер, за складирање на податоци. А немаат поима дека меморијата е само една од петте функции кај мозокот.

Тешко е да се научи мозокот да функционира само во сегашноста..
ТЕСЛА:
Но мојот мозок се занимава со поважни нешта од помнење, кај мене тој го лови тоа што во одреден миг му е неопходно
Е тоа е суштината на извонредно прилагодување на функционирање на мозокот и примена во реално време.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
И ти мислиш навистина дека јас овде јавно на форумот ке ти објаснам фино лепо со докази што мислел Тесла?

Ако требало тоа јавно да се каже, зар не мислиш дека и тој би го кажал?
Епа пиши ми ПП, тоа ќе го реши проблемот со јавното искажување.
Втор можен проблем би бил ти т.е. не знаеш да објасниш, па во тој случај може да побараш од некој да ми објасни , преку ПП се разбира.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Тесла
Во внатрешноста на Земјата постојат енергии на Ведрина, Мир и Љубов, нивните изрази се цвет кој расте од земјата, храна која ја добиваме од неа

Ова е наменето за Human za Сталкерот и зa Ставрогин
ајде да ве видам науцњаци...
Која книга од Тесла ја имаш прочитано?

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
Која книга од Тесла ја имаш прочитано?
Ниедна...ама го разбирам се што збори...
Ти колку имаш прочитано и дали можеш да одговориш на прашањата што ги поставувам?
Ако си го разбрал што збори ајде да те видам...повели
--- надополнето: 13 август 2012 во 14:54 ---
Епа пиши ми ПП, тоа ќе го реши проблемот со јавното искажување.
Втор можен проблем би бил ти т.е. не знаеш да објасниш, па во тој случај може да побараш од некој да ми објасни , преку ПП се разбира.
Сега стварно не те разбирам...

Јас да те молам да научиш нешто?...:(

Второ можно решение...само ако заслужиш ке ти биде дадено

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Ниедна...ама го разбирам се што збори...
Ти колку имаш прочитано и дали можеш да одговориш на прашањата што ги поставувам?
Ако си го разбрал што збори ајде да те видам...повели
Не можеш да дискутираш за Тесла ако не знаеш што кажал самиот тој, што сакал и сл.
Како може да знаеш за Тесла а да немаш прочитано барем една негова книга?
Значи во право бев кога реков дека твоето знаење за Тесла потекнува од конспираси и религиски сајтчиња...
Оттука, секоја дискусија со тебе за Тесла е однапред промашена.
Земи прочитај го него, па после ќе дискутираме.

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
Не можеш да дискутираш за Тесла ако не знаеш што кажал самиот тој, што сакал и сл.
Како може да знаеш за Тесла а да немаш прочитано барем една негова книга?
Значи во право бев кога реков дека твоето знаење за Тесла потекнува од конспираси и религиски сајтчиња...
Оттука, секоја дискусија со тебе за Тесла е однапред промашена.
Земи прочитај го него, па после ќе дискутираме.
Абе не ми прави смешки...
Можеш да ги прочиташ сите негови изданија и пак да не разбереш ништо.
Затоа , не се прави паметен и не ми викај дека си прочитал многу....џабе ти е ако ништо не си разбрал....
Јас поставив прашања...знаеш или не знаеш да одговориш?
Врати се некоја страна и прочитај, имам поставено неколку прашања...ајде дај одговор ако си читал и ако си разбрал...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Абе не ми прави смешки...
Можеш да ги прочиташ сите негови изданија и пак да не разбереш ништо.
Затоа , не се прави паметен и не ми викај дека си прочитал многу....џабе ти е ако ништо не си разбрал....
Јас поставив прашања...знаеш или не знаеш да одговориш?
Врати се некоја страна и прочитај, имам поставено неколку прашања...ајде дај одговор ако си читал и ако си разбрал...
Јас ти реков дека информациите од религиските сајтчиња не се точни.
Како да ти кажам.... треба да го прочиташ Тесла што сакал да каже, а не да читаш што другите сакале да каже.
Тоа ти е исто како да ми објаснуваш за општата теорија на релативност, а си ја слушнал отстрана, т.е. не си ја прочитал. Објаснувањата во најмала рака ќе бидат конфузни, а пред некои ќе бидат супер смешни.
Не може да не го прочиташ некој, а да кажуваш за него.

На една тема спомна дека Тесла сакам мир, љубов ова она.... нормално дека ќе пишуваш за вакви глупости ако не знаеш дека и самиот Тесла работел и предлагал оружја за масовно уништување.

Види, ти реков не си достоен да дискутираш за Тесла се додека не прочиташ за него и да прочиташ што напишал. Прочитај и врати се.
Вака ќе паѓа само смеење.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
На една тема спомна дека Тесла сакам мир, љубов ова она.... нормално дека ќе пишуваш за вакви глупости ако не знаеш дека и самиот Тесла работел и предлагал оружја за масовно уништување.

Види, ти реков не си достоен да дискутираш за Тесла се додека не прочиташ за него и да прочиташ што напишал. Прочитај и врати се.
Вака ќе паѓа само смеење.
Види...вака да ти кажам.....да не испаднеш смешен и да не се прскаш со тоа дека си прочитал од тесла многу книги....
КАЖИ МИ ШТО РАЗБРА....иначе ти е џабе да ја прочиташ и снежана и седумте џуџиња ако не ја разбереш...

Еве го повторно цитатот од Тесла....изгледа глупав за такви како тебе што немаат поим од религија а сакаат да бидат модератори во подфорумот религија

Тесла

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Не постојат енергии на Ведрина, Мир и Љубов. Емоциите се последици на побудување на неврони од страна на невротрансмитери. Сите тие се електромагнетни импулси.
Вкупната енергија на секој термодинамички систем е збир од надворешната и внатрешната енергија. Надворешна енергија на системот е дефинирана од неговата кинетичка енергија Ek и енергијата што е резултат на силовото поле во кое се наоѓа системот, тоест потенцијалната енергија Ep.
Внатрешната енергија U е дефинирана од:кинетичка енергија на хаотичното движење на молекулите, енергија на ротација на молекулот, енергија на земно дејство меѓу молекулите, кинетичка и потенцијална енергија на осцилирањето на атомите во молекулот и енергијата во внатрешноста на атомот.

Не е убаво да го озборувате Тесла и да филозофирате за енергии ако ги знаете ни основите на електромагнетизмот и термодинамиката.

За крај:
Ако цитатот е од Тесла тогаш истиот е апсолутна вистина така?!
argumentum ad verecundiam
Поздрав.

Kajgana Shop

На врв Bottom