Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Зашто верувам во Троединиот Бог и имам доверба во Неговите луѓе. А, Бог заедно со своите луѓе и ангели ја чини едната, света, соборна и апостолска Црква.
Ајде вака. И јас верувам во Троединиот Бог, но не сум сигурен дека Црквата го нуди вистинскиот пат.
Не ми треба Црквата за да бидам едно со Исус.

Кој од нас е во право?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.252
Зошто црквата не ги познава Ханаел - האניאל, Камаел - כמאל, Цафкиел - צפקיאל, Сандалфон - סנדלפון, Метатрон - מטטרון ...?
Дали на некој собир од старци е одредено кој е кој или... по духовен пат?

Друго, зарем не треба да биде: Микаел - מיכאל, Гавриел - גבריאל, Рафаел - רפאל, Ауриел - אוריאל?
Мора да се губиме не само во преводот ами и во транскрипцијата на вакви свети имиња?

Да не го забораваме еврејското потекло на христијанската школа за духовен развој. Сеуште се многу цврсто врзани... на жалост за Црквата.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Секоја недела на црква и по 10 Аве Марија....ти и сите атеисти и секташи....
Ке ви бидам многу благодарен ако ми помогнете..

Абе лесно е за Аве Марии, мислев д ане сакаш нкоја стручна помош од психолози, некоја девојка, нешто од реалниот живот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.252
Абе лесно е за Аве Марии, мислев д ане сакаш нкоја стручна помош од психолози, некоја девојка, нешто од реалниот живот.
Miki, аман не го муабети... знаеш дека нема крај. Кој како му направи муабет, го замолче и сега си пати и трчи наоколу да се зајадува и залудно да се обидува да врати со иста мера како него што го „здоболи“ неговото незнаење...
Следи ја темата... и игнорирај го...

Он:
Еве да прашам уште еднаш:
Зошто црквата не ги познава Ханаел - האניאל, Камаел - כמאל, Цафкиел - צפקיאל, Сандалфон - סנדלפון, Метатрон - מטטרון ...?
Дали на некој собир од старци е одредено кој е кој или... по духовен пат?

Друго, зарем не треба да биде: Микаел - מיכאל, Гавриел - גבריאל, Рафаел - רפאל, Ауриел - אוריאל?
Мора да се губиме не само во преводот ами и во транскрипцијата на вакви свети имиња?

Да не го забораваме еврејското потекло на христијанската школа за духовен развој. Сеуште се многу цврсто врзани... на жалост за Црквата.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Секоја недела на црква и по 10 Аве Марија....ти и сите атеисти и секташи....
Ке ви бидам многу благодарен ако ми помогнете..
Шо збориш бе? Аве марија кај Харе Кришна нема а кај Тесла уште помалку

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
А знаеш ли да ја кажеш Аве Марија...само не ја препишувај од стринати вики....

А за девојки...мислам дека на тебе ти е потребна...јас сум женет човек

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А знаеш ли да ја кажеш Аве Марија...само не ја препишувај од стринати вики....

А за девојки...мислам дека на тебе ти е потребна...јас сум женет човек

Не ти одговрам веќе.

Го почитувам Хепта и неговата молба.

Поздрав.

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
Шо збориш бе? Аве марија кај Харе Кришна нема а кај Тесла уште помалку
Има бе...само се пее на друг начин...нели космосот е музика...рекол Тесла
А ние од Хара Кришна само и пееме... тоа е нашата молитва
--- надополнето: 13 август 2012 во 15:32 ---
Не ти одговрам веќе.

Го почитувам Хепта и неговата молба.

Поздрав.
:cuc:
Почит до претцедателот....амин
Неговата желба за тебе е закон...:cuc:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
:cuc:
Почит до претцедателот....амин
Неговата желба за тебе е закон...:cuc:
Тоа е разликата меѓу некои и тебе.

Тие некои на некој начин заслужиле почит од другите.

А ти, имаш проблем и тоа голем од тој аспект.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.252
Дали христијаните општат денес со ангели, архангели, со нивниот бог?
Имаат ли методи како да општат со горенаведените...?
Молитва, пост... ритуал?

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
Тоа е разликата меѓу некои и тебе.

Тие некои на некој начин заслужиле почит од другите.

А ти, имаш проблем и тоа голем од тој аспект.
Брат.....па јас ги поштувам...сега поднесов молба за иницијација во нивната секта....дури и почнав да го употребувам и мотото на кроули...
Прави што ти е воља и не давај другите да ти го прават тоа

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Хмм, мислам дека времето на либералност помина. Ова што ти го кажуваш, веќе не поминува во реалноста.

Не знам како не успеваш да ја согледаш реалноста и разликата помеѓу двете идеологии во 21 век. Жално е тоа.

Јас исто се чудам, како можеш да ги изедначиш двете идеологии, после еден куп настани и во твојата родна земја.

Во кој поглед се исти двете идеологии? Дај просветли ме. Остави ти тоа пред 5 века што се случувало. Не ме интересира тоа. Ме интересира сегашноста и иднината.

Секое човечко суштество се води според своите емоции.

Што мислиш ти кои се моите емоционални причини за да се ставам на едната страна?
И уште повеќе кои се твоите (не)емоционални причини да стоиш на страна, односно поголем дел од твоите критики да бидат упатени кон едната страна само?
Остави ја практиката, тоа го потенцирав во мојот пост, не ги споредувам двете религии во практика, туку во идеологија (светите книги).
Христијанството не е начин за ‘борба‘ против негативните делови од Исламот, логиката, образованието и разумот се.
Не знам какоможеш да се согласиш дека борба против одредена идеологија треба да се врши користејќи исто толку негативна идеологија, само затоа што била поблага во практика.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Остави ја практиката, тоа го потенцирав во мојот пост, не ги споредувам двете религии во практика, туку во идеологија (светите книги).
Христијанството не е начин за ‘борба‘ против негативните делови од Исламот, логиката, образованието и разумот се.
Не знам какоможеш да се согласиш дека борба против одредена идеологија треба да се врши користејќи исто толку негативна идеологија, само затоа што била поблага во практика.

Епа во болдот делумно ти се содржи одговорот, а во сцрвениот дел си тотално во криво.

Не е поблага во практика. Тоа би значело дека се разликувата во нијанси. Но во практиката се огромна разлика. Хриситјанството малтене тежи полека кон атеизмот и ја сведува верата на индивидуална определба, додека Исламот е сушта спротивност на тоа - колективна лоботомија и смрт за атеистите.

Јас не знам како не можеш да го согледаш ти ова.

Има една народна - клин со клин се избива.

Член од
11 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
31
Не, не „дојде„ друга наредба.
Мислата ми беше: денес има толку многу заедници, кои се именуваат за „христијани„, што за неупатените, може да се чини дека сите тие исповедаат иста вера...
--- надополнето: 13 август 2012 во 09:13 ---

Наследниците на христијанството не се и наследници на јудаизмот и на Стариот Завет.
Еве, веќе правиш грешка, без да ги одвоиш старозаветните од новозаветните одредби.
--- надополнето: 13 август 2012 во 09:14 ---
ти навистина немаш врска што зборуваш

17”Не мислете дека дојдов да ги поништам Законот и Пророците! Не дојдов да ги поништам, туку да ги исполнам.
18Зашто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква, ни цртичка, не ќе ја снема од Законот, додека не се збидне сè.
19 И така, кој ќе наруши една од овие најмали заповеди и така ги научи луѓето, ќе биде наречен најмал во царството небесно; а кој ги држи и поучува, ќе биде наречен голем во царството небесно;
Верата има и смисла и цел, ако е онаа вистинската...[/quot
а која е онаа вистинската ???

ти навистина немаш врска што зборуваш

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Има една народна - клин со клин се избива.
Ти си пробал со клин досега? Или ова ко политичка пропаганда, она што сака да чуе народот?
Повели следниот пат со клин.
Хриситјанството малтене тежи полека кон атеизмот и ја сведува верата на индивидуална определба
.
Абе ај....
Индивидуална? :LOL: како не бе

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom