Вистината

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
A што е душа?
Појма немаш, а викаш дека не постои....тоа е уште поголема вистина.
Душа е дел од лошите спиритуални концептуализации на заблудените во потрага по олеснувањето на товарот на неизбежната смрт.
Нема евиденција дека постои ништо такво. Пардон, пред да линкнеш уште едно Ошо Малерот видео :preemptive strike: Нема валидна евиденција за постоење на такво нешто.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Душа е дел од лошите спиритуални концептуализации на заблудените во потрага по олеснувањето на товарот на неизбежната смрт.
Нема евиденција дека постои ништо такво. Пардон, пред да линкнеш уште едно Ошо Малерот видео :preemptive strike: Нема валидна евиденција за постоење на такво нешто.
Aбе немој да се залажуваш дека е привилегија на секого да знае. Ама еве откако се констатира дека лаеш во празно може да се продолжи понатака ;)

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Aбе немој да се залажуваш дека е привилегија на секого да знае. Ама еве откако се констатира дека лаеш во празно може да се продолжи понатака ;)
Да, а? Можеби во некоја наредна инкарнација ќе бидам попаметен. Може и шах ќе научам да играм.
п.с Освен ad hominem користиш некоја друга софистичка фора?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Да, а? Можеби во некоја наредна инкарнација ќе бидам попаметен. Може и шах ќе научам да играм.
Знаеш шах да играш :)
Ај да те решам некоја партија, остај вистината....регистриран ли си на chess.com?
--- надополнето: 10 август 2012 во 00:35 ---
п.с Освен ad hominem користиш некоја друга софистичка фора?
Се пофали дека си шахиста, еве таму ќе видиме кој колку е паметен....вака со фалење ништо ;)

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Да бидеш свој на своето, да бидеш центар на универзумот како и секој друг, е највозвишената состојба! Тешка може да биде само на оние кој во непознатото гледаат опасност наместо предизвик. Како што би рекол Ниче, тоа е осамен и застрашувачки пат, но ниедна цена не е превисока за да се поседуваш себеси:
Малку си контрадикторен со првиот и вториод дел од твојот пост.
Ако е највозвишена состојба да бидеш центар на универзумот тогаш негова спротивност што би било?:(
Тоа би била невозвишена состојба,каде што некое божество е центар на универзумот,а човекот би бил негов покорен слуга и како што викаш ти стравот од непознатото ги држи во понизна(невозвишена) состојба.

Да видиме што викаш во вториот дел.
Бидејќи нели се е рака под рака со својата спротивност, така и непостоењето или "ништото" е спротивноста, изворот од кое настанало се. Така да, да бидеш ништо, и да бидеш Бог - центар на својот универзум и во двата случаи значи да ги измамиш "оние кои сакаат да ти ја украдат душата".
Нешто имаш помешан.
Ништото нема спротивност,исто како што нероденото нема.:P

п.с.Изворот кој го спомнуваш,според твоето сваќање од него извира лагата и вистината.:facepalm:

Не сака никој да ти ја украде,туку за возвишена состојба евтино ја продадовте.:(

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Малку си контрадикторен со првиот и вториод дел од твојот пост.
Ако е највозвишена состојба да бидеш центар на универзумот тогаш негова спротивност што би било?:(
Тоа би била невозвишена состојба,каде што некое божество е центар на универзумот,а човекот би бил негов покорен слуга и како што викаш ти стравот од непознатото ги држи во понизна(невозвишена) состојба.

Да видиме што викаш во вториот дел.

Нешто имаш помешан.
Ништото нема спротивност,исто како што нероденото нема.:P

п.с.Изворот кој го спомнуваш,според твоето сваќање од него извира лагата и вистината.:facepalm:

Не сака никој да ти ја украде,туку за возвишена состојба евтино ја продадовте.:(
Не сум контрадикторен :) Само ти ја рефлектирам твојата логика со која настапуваш во дискусијата со мене. Работата е што не се сите исти, секој си има различна перцепција. Во првиот дел јас ја кажувам мојата, во вториот ја користам твојата логика според која ми тврдеше дека не е важно што следиш, затоа што исходот и во двата случаи бил ист, еве го тој момент:
Не важно што следат луѓето,дали е тоа вистина или лага,и во двата случај играта е придобивање на толку скапоцената човечка душа.
P.S. И да, од "ништото" потекнува и вистината и лагата како и се останато. ;)

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Кур нема.

Што е со личното искуство? Ќе го нулифицираш само затоа што тебе не ти звучи реалистично, ако е ван какви и да е рамки од твојот сенс за реализам?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Кур нема.

Што е со личното искуство? Ќе го нулифицираш само затоа што тебе не ти звучи реалистично, ако е ван какви и да е рамки од твојот сенс за реализам?
Кое лично искуство?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Оut of body искуство, за време на клиничка смрт.
:)

Тоа не е никаков доказ. Тоа ти е како да тврдиш дека доживувањето во сон е доказ дека истото доживување е можно во реалноста.

Убаво ти вели дечкото. Конептот за душа е само уште едена измислица предизвикана поради стравот од неизбежната смрт. Во сите познати култури, тој концепт за душата секогаш се сведува на два исти модели. Едниот е моделот кога твојата душа оди да живее во задгробниот свет, а другиот кога твојата душа се реинкарнира во друго тело на овој свет. Сите религии кој ветуваат бесмртност се преџвакување и варијации на овие два митови...

;)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

Тоа не е никаков доказ. Тоа ти е како да тврдиш дека доживувањето во сон е доказ дека истото доживување е можно во реалноста.

Убаво ти вели дечкото. Конептот за душа е само уште едена измислица предизвикана поради стравот од неизбежната смрт. Во сите познати култури, тој концепт за душата секогаш се сведува на два исти модели. Едниот е моделот кога твојата душа оди да живее во задгробниот свет, а другиот кога твојата душа се реинкарнира во друго тело на овој свет. Сите религии кој ветуваат бесмртност се преџвакување и варијации на овие два митови...

;)
Ставро ти бе не беше дуалист и поборник на Декарт?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ставро ти бе не беше дуалист и поборник на Декарт?
Не. Не верувам во концептот на душа. На Савле само сакав да му укажам дека ниту материјалистичкиот монизам не е решение на проблемот ум - тело. Потребно ни е потполно ново стојалиште за да почнеме да разбираме...

Плус, можеш да бидеш дуалист во смисла дека веруваш во поделбата на природата на две супстанции, а сепак да не веруваш дека душата го надживува телото...

;)

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606

;)
Aма како можеш ти да ми кажеш што сум доживеал? Тука лежи абсурдот. Моето искуство можам само јас најдобро да го интерпретирам, никој друг. А немам vested interest да лажам за истото, особено затоа што не боли ташак дали некој ми верува или не, нити пак истото се случило бидејќи сум имал страв од смртта. Напротив, да сум се плашел од смртта, немаше да имам 6 обиди за самоубиство.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Aма како можеш ти да ми кажеш што сум доживеал? Тука лежи абсурдот. Моето искуство можам само јас најдобро да го интерпретирам, никој друг. А немам vested interest да лажам за истото, особено затоа што не боли ташак дали некој ми верува или не, нити пак истото се случило бидејќи сум имал страв од смртта. Напротив, да сум се плашел од смртта, немаше да имам 6 обиди за самоубиство.
6 обиди за самоубиство? И ниту еден успешен?

Никој не ти кажува какво било твоето искуство, само ти кажувам дека тоа не може да биде доказ за живот после смртта...

Kajgana Shop

На врв Bottom