Можна ли е буџетска дупка од милјарда евра?

Како власта ќе се справи со економските предизвици?

• Со ребаланс

Гласови: 4 5,2%
  • Со задолжувања

Гласови: 26 33,8%
  • Со ребаланс и задолжувања

Гласови: 31 40,3%
  • Економската политика на владата е успешна, нема потреба од посебни мерки

Гласови: 16 20,8%

• Вкупно гласачи
    77

El Bohemio

Silver Gate
Член од
6 јули 2009
Мислења
1.058
Поени од реакции
943
da te prasam ti da ne pravese spisoci so 15 galsa za vmro preku invitro?
Не. Локум и кафе раздавав. :tapp: Едит. Не било за мене.
-Јас реков опозиција. А од опозицијата двајца лидери јасно се искажаја дека не им смета ако се смени името.
-Ти поим си немаш каде и што имам завршено.
-Кој си ти да ми забраниш да го искажам моето мислење ?

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Не. Локум и кафе раздавав. :tapp: Едит. Не било за мене.
-Јас реков опозиција. А од опозицијата двајца лидери јасно се искажаја дека не им смета ако се смени името.
-Ти поим си немаш каде и што имам завршено.
-Кој си ти да ми забраниш да го искажам моето мислење ?
Ova za spisocite bese nameneto za drug ama bas mi e milo i ti sto se prepozna, a za tvojata frustracija okolu obrazovanieto i poznavanjeto na ekonomijata izvini ama nemozam da ti pomognam, zatoa i kompletno te razbriram zasto imas potreba debatata da ja nasocuvas kon malograganski strasti na nisko komuniciranje. Zatoa ne pisuvas ni zbor za ekonomijata i za temata na diskusijata. Jas tebe te razbiram i ne ti zabranuvam da pisuvas, no treba i ti da razberes deka ima i obrazovani luge koi razbiraat ekonomija (studirale na ekonomski na ukim na pr) i sakaat da spodeluvaat fakti i da debatiraat zatoa sto ne im e seedno sto se slucuva vo drzavata sto si ja sakaat (site ne se sitnale za vrabotuvanje vo administracija preku vladeackata partija na pr- vaka so vasiot patriotski zargon kazano, ili ne se nadevaat na volontiranje za 4600 den ili vrabotuvanje vo opstina za 7 600). Nemoze sekoja napisana glupost da ja pravdate so patriotizam i zastita na imeto. Ajde bidi mi pozdraven
P.S. http://www.youtube.com/watch?v=BH8_HgP0XwU

P

Princ

Гостин
Останете на темата или ќе ве банирам од неа.
Секој член што ќе се расправа со друг член за тоа кој чив полтрон е, ќе биде баниран од тема. И предизвикувачот, и оној што ќе одговори.
Ме интересира дали е можна буџетска дупка од милијарда евра, не ме интересира кој за кого работи.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Економска политика или политичка економија?
Или можеби... економија во служба на политиката?
Што е? А?

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Економска политика или политичка економија?
Или можеби... економија во служба на политиката?
Што е? А?
Дискусија за економијата во РМ забрането ли е Струмикс?

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
A спомна некој дека е забранета дискусија?
Јас прашав за природата на дискусијата :)
Незнам стварно што е провокативно во дискусијава (мислам пред се на насловот, анкетата и првиот мој пост) за толку многу реакции, а да бидам искрен и не ми смета тоа баш напротив ми е драго што успеав со една тема да направам така една "жешка" дебата.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
proektiran e okolu 2,6 miljardi evra na rashodnata strana
..со очекување и на толку приходи веројатно..Не ми изгледа многу логично да некој иоле нормален направи буџет на памет , па остане краток четвртина од него. Не сум чул за буџетски дефицит над едноцифрен процент, уврх глава многу мал двоцифрен...да не се работи за некое задолжување..????
Или работава е Скопско и се е можно???

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
..со очекување и на толку приходи веројатно..Не ми изгледа многу логично да некој иоле нормален направи буџет на памет , па остане краток четвртина од него. Не сум чул за буџетски дефицит над едноцифрен процент, уврх глава многу мал двоцифрен...да не се работи за некое задолжување..????
Или работава е Скопско и се е можно???
da zvuci mnogu navistina ama ako trgnes od minatiot rebalans ako na toa go dodades i zadolzuvanjeto od 2012 pa navaka (zborime neli samo za ovaa godina) i ako ideme vo recesija ke ima nov rebalans vo sep-okt i kako sto se suska novo zadolzuvanje od 200-300 milioni posto i sekoja godina ima (da ne kazam se naviknavme, ama taka e) sumasumarum izleguva pola milarda evra minus za edna godni od prvicnata proekcija pred 2012, realno (da ne se naluti moderatorot =) ) ako vladata ne vbrizga 200-300 milioni (od zadolzuvanje neznam od drugo mesto od kade bi gi izvadila tie pari) na izborite ke dozivee nokaut u prva runda, seti se kako bese lani politikata na vlasta okolu zadolzuvanjeto:)

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Можна ли е буџетска дупка од 560 000 000 евра до кракот на годината? Како ќе одговори владата на новите предизвици, со нов ребаланс, ново задолжување или со обете!? Има и анкета ја ставив за тие кои читаат а се воздржуваат од коментирање да можат да гласаат.
http://a1on.mk/wordpress/archives/26105
А1 и економски вести:drk: Инаку секој посериозен економист веста дека 560 милиони евра ќе изнесува буџетската дупка ќе ја стави во Хумор и Сатира. Ова вест има исто значење може ли да ја погоди земјата голем метеор и да стане армагедон. Се налепивте како муви на :гомце: на веста ни анализа ни ништо немаше, освен дека се издаваат обврзници како од кој што секоја држава го покрива панираниот буџетски дефицит а Македонија не остапува многу од планираниот буџетски дефицит а се очекува подобрување на економијата и зголемување на приходите во буџетот во втората половина од оваа година така да ова е само еден уште еден спин од луѓе што не плаќаа милиони евра данок на државата со која се полни буџетот и они најдоа да зборат за буџетски дупки која иронија е во прашање:facepalm:

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Против сите партии сум. И преку таквото ми е од Сранко Црвенковски и Никола Гомновски и сите останати неспособни политичари кои врвот на кариера им е тоа што успеале да останат 4 година на власт на држава 10 пати помала од еден просечен град на Филипините а познавањето на политичката ди
Слатко се изнасмеав со Сранко Гомновски.... Ти благодарам..
Меѓутоа јас поинаку гледам на јавниот долг.
Сметам за да економијата излезе од криза потребно е државата да се задолжува. Тоа е одамна познато. Ако државата троши, ќе се зголеми потрошувачката, а тоа ќе предизвика зголемување на производството.
На пример Грција, пред 40 години беше каде каде посиромашна од нас. Јас паметам кога со автобуси Грците доаѓаа да купат чоколади во Скопје. А сега се многу побогати од нас. И тоа се е направено со задолжување..
Погледни Јапонија...
Што значи задолжувањето не е последица на Сранко Гомненовски, кој стварно ги има особините што ти ги опиша, туку се работи за глобална појава.
Сегашен проблем е глобалниот пазар.
Ако една држава, на пример Македонија, се задолжи за да ја зголеми потрошувачката, а со тоа вработеноста и производството, во денешно време таа ќе зголеми увозот, практично ќе го стимулира производството во други земји.
Затоа сметам дека овој проблем единствено може да се реши со реформи на светските финансии.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Сметам за да економијата излезе од криза потребно е државата да се задолжува. Тоа е одамна познато. Ако државата троши, ќе се зголеми потрошувачката, а тоа ќе предизвика зголемување на производството.
На пример Грција, пред 40 години беше каде каде посиромашна од нас. Јас паметам кога со автобуси Грците доаѓаа да купат чоколади во Скопје. А сега се многу побогати од нас. И тоа се е направено со задолжување..
Погледни Јапонија...
Што значи задолжувањето не е последица на Сранко Гомненовски, кој стварно ги има особините што ти ги опиша, туку се работи за глобална појава.
Ако една држава, на пример Македонија, се задолжи за да ја зголеми потрошувачката, а со тоа вработеноста и производството, во денешно време таа ќе зголеми увозот, практично ќе го стимулира производството во други земји.
Затоа сметам дека овој проблем единствено може да се реши со реформи на светските финансии.
..држи.., во тој контекст дури и мали се задолжувањата.
Проблемот е што освен на конференциите за печат никаде не се гледа дека се работи нешто во тој правец..реално.Ниту постои стратегија, ниту тактика, освен декларативно или како нејасна конфузна желба... за да се генерира продуктивно производство на материјални добра кои можат да се продадат на домашниот пазар, а и што е најбитно , да се конкурентни на светскиот..или еве барем на околните и европскиот.
Всушност освен комедијантите кои како слушам, својата претстава овде добро ја наплаќаат, не гледам вистински странски инвеститори.
Од друга страна кај нас поддршката на домашните инвеститори и претприемачи е анатемисана работа.
Банките не се ни од далеку партнери, туку дрчни лихвари во однос на бизнисот во МКД. . Дежавата знаејќи за тоа, веројатно затоа што е нејзината администрација купена од банките и монополите, до сега не успеа да направи објективен фонд за поддршка на малиот бизнис, освен декларативно во континуиранта изборна кампања да го повторува тој слоган како папагал.
Во најголем дел , изгледа во огромниот дел..задолжувањата одат на транге-франге тендери и плати за нишачите врати, а со цел обезбедување на гласачко тело , кои пари после одат на крајот на купување увозни производи....бидејќи наши нема.
Дури и извиканите субвенции во земјоделството се многу матни, се даваат на основа на нејасни критериуми , а не на основа на испорачан производ на вага....
Лошо е......... што и да зборуваат, сите влади кои и се изредија до сега на Македонија не покажуваат никаква намера да промента нешто конкретно , туку само во делот на фасадата или шминката.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
Погледни Јапонија...
ама ти зборуваш за стратегија,кај гледаш дека нашиве имаат стратегија за развој ?? имаат стратегија да лапнат што повеќе тендери од безпотребни проекти кои ги затворија нашите пари во нечии приватни џепови,пари кои одлетаа или ќе одлетаат од државава......и замисли ќе носеле странски инвестии,кога ќе видат колку пари се потрошени на непродуктивни проекти никој не би ни помислил да вложи и да си фаќа бизнис со арамии.......

В

Вештерот

Гостин
Погледни Јапонија...
Болдот ти е од Џон Мејнард Кенес. И е многу добро размислување за држави во криза. Арно ама ела дефинирај криза во Македонија која има 20 години по 30% невработени. Ако речеме дека сега е навистина криза, а до 2009 некаде биле троа подобри времиња кои не ги сметаме за криза тогаш секое задолжување направено до 2009 година е скрајно неодговорно. Инаку задолжувањата за кои зборува Кенес се од рангот на 300% од Бдп. Вика дека воопшто не треба да се враќа долгот затоа што економијата толку многу би се зголемила од инвестициите што практично во проценти од бдп тој долг би станал незначителен.
Инаку по теоријаватоа практично би значело ако имаме 4,5 милијарди долг денеска би требало да биде долгот 45 милијарди. Проблемот за жал е што никој тие пари нам нема да ни ги даде. Тоа може да си го дозволи само помоќна држава. Другиот проблем е што кај нас најверојатно тие пари би се потрошиле за глупости, а не за инвестиции кои ќе ја живнат економијата и со кои после тоа би се намалил долгот.
Наравоучение од приказнава. Уште дооолго ќе е вака како што е.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Можна ли е буџетска дупка од 560 000 000 евра до кракот на годината? Како ќе одговори владата на новите предизвици, со нов ребаланс, ново задолжување или со обете!?
Буџетот беше фиктивно проектиран и нереален. Со точни податоци дека во ЕУ нема да има никакви плусеви годинава. Значи да потврдиме знаеа како ќе биде и чисто за фарса и пропаганда најавија 4,5% раст. Еве го чекаме второ тромесечие, ако е негативно влегуваме во рецесија. Автоматски мора да се случи ребаланс. Првиот го направија. Ништо страшно 21 година имаме ребаланс секогаш од истата причина, мижи мујо тулумби паѓаат.
До крај на година веројатно ќе има уште еден ребаланс, без два во година не сме поминале досега. Позајмувањето од домашен пазар оди со исти каматни стапки, 4% и 3,9%. Се задолжуваат за тековни проблеми, плати и пензии. Едни доспеваат други земаат, да се врти парата. Каматата е во рамките на нормалата, значи нема никаква паника, денарот ни е стабилен. Надворешните позајмувања ќе поскапат, не би требало да се оствараат на повисоки камати.
Очекувањата дека вторава половина ќе биде подобра е чиста фарса. Германија веќе најави дека очекува повторен пад. Индустриските капацитети во земјава работат со 50% искористеност. Не се очекува зголемување на капацитетите. Ликвидноста ни е на најниско ниво. Државата касни со 4 месеци враќање на ддв и исплата на големите проекти. Големите компании должат на помалите, помалите на најмалите и растат блокираните сметки.

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=51012913582&id=10&prilog=0&setIzdanie=22576

Значи кој ќе ви каже дека очекува подобра половина лаже. Автоматски и повеќе приходи во буџет е засега фикција.

Kajgana Shop

На врв Bottom