- Член од
- 6 февруари 2005
- Мислења
- 9.722
- Поени од реакции
- 248
Не се разбравме ама нејсе Нема ни потреба
а нели на книжевност посто опција да бираш помеѓу наставна,преведување или толкуванје така прочитав во еден документ на уким од 2008. ај ако може малку повеке информации околу овој смер бидејќи и ја се двоумам меѓи ПИТ(толкување) и книжевност. фала однапредИ јас да ти кажам се двоумев,повеќе сакам да бидам преведувач и избрав книжевност и воопшто не се каам бидејќи професорките се супер на оваа катедра, а и плус причина ми беше професорот Драги Михајловски кој предава по превод бидејќи секаде слушнав само пофални зборови за него, сега книжевноста е малку потешка ама ако учиш нема да ти биди голем проблем, само треба да се вложи повеќе време за да се научи, во втора ќе си одбериш дали професор сакаш или преведувач и што и да одбереш откако ќе завршиш мислам дека имаш можност уште некои испити од другиот смер да ги дополагаш па ќе можеш да бидеш и двете.
Бираш што ти лежи на душата повеќе но ако одбереш книжевност и не ти се допаѓа по завршувањето на прва година имаш избор дали да останеш или на се префрлиш на пит. Во моментов и јас се мислам дали да останам или да се префрлам на пит.а нели на книжевност посто опција да бираш помеѓу наставна,преведување или толкуванје така прочитав во еден документ на уким од 2008. ај ако може малку повеке информации околу овој смер бидејќи и ја се двоумам меѓи ПИТ(толкување) и книжевност. фала однапред
За тоа наставен јазик искрено појма неам шо да напише, а не ми ја твара страната за да го видам формуларот.Здраво...Еден другар сака да се запише на Филолошки сега, Англиски (книжевност)...Е сега во тој формуларот што е онлајн ставен прашува што да пополни во наставен јазик и бара помош околу изборот на вториот јазик.
Фала ви однапред
Наставен јазик англиски ќе му биде. Не е ова средно. Но објаснуваат што не е јасно на македонски нормалноЗдраво...Еден другар сака да се запише на Филолошки сега, Англиски (книжевност)...Е сега во тој формуларот што е онлајн ставен прашува што да пополни во наставен јазик и бара помош околу изборот на вториот јазик.
Фала ви однапред
На книжевност во втора година можиш да се определиш дали ќе одиш на наставна или превод и толкување(превод и толкување се заедно) и ако одбериш наставна на дипломата ќе ти пишува дипломиран професор, ако одбериш превод и толкување на дипломата ќе ти пишува дипломиран преведувач и толкувач од анг на мак и обратно. Се насочуваш на некоја насока кога во трет семестар(втора год) ќе избираш предмети и види отвори го линков пишува http://www.flf.ukim.edu.mk/LinkClick.aspx?fileticket=adnWDgEF5LU=&tabid=206&mid=888&language=en-US после 21 стр. да видиш кои предмети се задолжителни за наставна а кои за превод и толкување. Значи тие три предмети Современ англиски јазик, Граматика на анг јазик и Книжевност ќе ги имаш четири години, но во втора зависно од тоа на која насока ќе одиш ќе треба да одбериш од понудените предмети за тие насоки, оние со ѕвездичка се задолжителни. А во прва година ќе избираш три изборни кои ти ги сакаш не мора да бидат од катедрата на англиски и книжевност. Мора да имаш најмалку 6 предмети по семестар бидејќи сите се по 5 кредити, а потребни се 30 кредити по семестар и затоа во прва имаш три задолжителни и треба да имаш и три изборни, а во втора како што веќе ти кажав ги имаш трите задолжителни и мислам дека има по два задолжителни од насоките и уште неколку понудени од кои ти е потребен еден. Се надевам дека ме разбра и дека помогнав, ако те интересира уште нешто слободно прашаја нели на книжевност посто опција да бираш помеѓу наставна,преведување или толкуванје така прочитав во еден документ на уким од 2008. ај ако може малку повеке информации околу овој смер бидејќи и ја се двоумам меѓи ПИТ(толкување) и книжевност. фала однапред