Книги од Франк Фокс од 1915 година

Dekemvri

Неписмен уличар
Член од
8 декември 2010
Мислења
338
Поени од реакции
247
Приватна пошта од:
varg, пред 31 минути
Poradi ochiglednija fakt deka ima moderator koj brishe nared toa koe ne mu priljaga -ke ti pisha na privatni.......toa popis napraven po vreme na komunistka diktatura i po naredba ot Moskva deka na vlast e edin megaloman -Stalin -toa vie go prifakate kato
dostoveren i za vas toa e primer za chovekovi prava?????????????? A zashto napravo ne vratim i komunizmot ,stalinozmot i titovizmot .....vidi se za vas poa e ne samo nostalgija .........:facepalm:
Vrag......... vikni da stanat tvoite baj Boris i baj Hitler zaedno so niv napravi fashistichki popis i vrati ja fashistichkata SS diktatura, Stalin ne e neshto podobar od niv.

Nie toa go prifakjame oti e fakt deka e taka i taka ostanuva При пописот на населението во 1956 во Пиринска Македонија, од вкупно 281.015 жители, како Македонци се изјасниле 178.862, или 63% од целокупното пиринско население.


Ne ovaa vasha nacistichka diskriminacija na makedoncite:
На пописот во Бугарија без графа за Македонците?
07.02.2011
Mакедонците кои живеат во Бугарија се чувствуваат целосно дискриминирани, ни малку како граѓани на Европа. Скратено им е основното човечко, демократско право на пописот, слободно да ја декларираат својата национална припадност.

Zatoa Vrag NE KAKAJ... ova kako kulturen izraz.


KOJ VE PRIMI U JEVROPA AIR DA NE VIDAT VIA JEVROPJANI MRDNATI BETER OD VAS.

Chest na poedinci bugari koi moraat da se sramat od takvi
kako vas zastanati vo godini nazad. :tapp::tapp:


****************************************************
--- надополнето: 31 јули 2012 во 18:41 ---
СОФИЈА 3 НОЕМВРИ 1945

Под наслов ,, Оставете ги Македонците сами да ја уредуваат својата судбина,, весникот ,, Работническо дело,, пишува дека во Вардарска Македонија е остварен принципот, оставен од великаните на македонската ослободителна борба, Гоце Делчев, Даме Груев, Пере Тошев, Ѓорче Петров, Јане Сандански.
Македонците во овој дела се чувствуваат како Македонци, си формираат своја држава, народност, читаат и пишуваат Македонски јазик, се вели на крајот од написот.

Софија, 19 август 1947

Големото народно собрание на Бугарија изгласа закон за воведување на Македонски јазик и македонска историја како редовни предмети во училиштата на територијата на Пиринска Македонија.


Г.Џумаја,(Благоевград) ноември 1947

Во Горна Џумаја е отворен Македонски народен театар и книжарница. Во овој период во Пиринска Македонија се продава македонскиот печат ,, Нова Македонија,, во тираж од 2.000 примероци и ,,Млад Борец,, во тираж од 2.500 примероци. Во селата и градовите се организирани курсеви за изучување на македонскиот литературен јазик.


Кажување,
..........Во Горна Џумаја (денешен Благоевград) пристигнавме на самиот почеток на 1948 година, - започна да раскажува Менка Димитровска. Ни беше приреден многу средечен пречек што доликува на еден толку голем и значаен настан за нашите Македонци во Пиринска Македонија. Јас и моите две другарки (Љубица Антевска од Куманово и Невена … од Кавадарци) бевме импресионирани, малку збунети, но солидно подготвени за ивршување на доверената задача.
По краткиот престој во Горна Џумаја, јас бев распоредена во убавото село, раштркано на падините на славната и опеана Рила, Бистрица. Во ова село, кое инаку, месното население во шега го викаше и Мал Лондон (се простираше во пречник од 20 километри), бев мошне добро применба.
Во седмолетката каде што работев веднаш воспоставив контакт со колешките и колегите. Особено се спријателивме со колешката по бугарски јазик –Автономка Николова, која многу ми помогна при сместувањето.
Кога ги започнав предавањата по македонски литературен јазик и македонска национална историја, кај учениците забележав голема возбуда. Тоа за мене беше сосема нормално, зашто тие деца, конечно, добија можност да го изучуваат својот јазик и историја. Она што за нивните родители беше само мечта, тие навистина го добија (барем тогаш).
Учениците со задоволство ги следеа часовите по овие два, за нив од историско значење, предмети. Впрочем, огледало на нивната расположаб беа литературните творби што ги пишуваа и објавуваа на ѕидниот весник што јас го уредува. Љубовта кон македонскиот јазик, македонската национална историја и кон слободата, учениците ги изразуваа во своите литературни творби напишани на македонски литертурен јазик. Ѕидниот весник, од ден на ден, стануваше се побогат и се поинтересен. Учениците се натпреваруваа кој ќе напише поубава литературна творба. Очигледно, тоа ја поттикнуваше љубомората кај моите колешки. Директорот често им префрлаше на колешките зошто тие не издаваат весник на бугарски јазик.
За Резолуцијата на Информбирото дознав по неколку дена

Сите работевме со голема љубов и залагање. Токму затоа резултатите беа се подобри. Работевме без да мислиме дека еден ден некој нашето дело ќе го пресече. Ваква надеж ми влеваа учениците и населението со кое доаѓав во контакт. Но, дојде и тој трагичен крај кога моравме да се разделиме со учениците и со пријателите.
Во времето кога дојде до објавувањето на Резолуцијата над Бистрица паѓаа силни дождови. Реката Бистрица толку многу надојде што го однесе и мостот. Така, кога јас се обидов да одам на предавање кај бригадирите бев приморана да се вратам зашто реката не се преминуваше. Така, за Резолуцијата разбрав по неколку дена од нејзиното објавување, кога дојдов во Горна Џумаја и ја посетив книжарницата на “Македонска книга”. Таму ме запознаа со ситуацијата и ми рекоа веднаш да се вратам во НР Македонија................
 
Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Ќе умрат татарите-бугари поради овакви документи.

Како само ќутат кога видат некои факти е за чудење.

Пројде некој ден па пак се вратат на старото.

Циганска работа...
 

Dekemvri

Неписмен уличар
Член од
8 декември 2010
Мислења
338
Поени од реакции
247
Privatna poraka:
varg,
:facepalm: ti ochigledno ne si majko ili barem ne si maj koj ima dostojnstvo -privatnite poraki za toa sa privatni za da diskutirat dvama luge .....ama toa si e i do kultura!!!!
Da imash ti kultura i pamet nema da bidesh baniran za da komunicirash so privatni poraki.
Privatnite poraki NE se za diskusii tuku ako sakash neshto da soopshtish.
Pametot, kulturata i dostoinstvoto za tebe se razlichni poimi i nema shansi da gi tumachish posebno zaradi nemanje na sopstven tvoj osnoven intelekt i smisol za rasuduvanje i razgranichuvanje na znachenjeto na kultura i dostoinstvo.

Neznaesh shto znachat ovie zborovi, se davish vo sopstvenata nacionalistichka mizerija.


Софија, 4 декември 1947
Во НР Бугарија е донесен устав во кој меѓудругото се вели: ,,..... нациналните малцинства имаат право на настава на својот мајчин јазик и на развивање на својата национална култура".

Букурешт, 28 јуни 1948
Донесена е резолуцијата на ИБ (Информ. биро). Во билатералните односи меѓу НР Бугарија и ФНР Југославија не само прекин туку се изразува и отворено непријателство од страна на НРБ кон ФНРЈ односно НРМ.
Сите потпишани спогодби и договори се прекршуваат и раскинуваат еднострано..... од НРБ.

По однос на македонското малцинство, се оди кон ликвидирање на сите права со кои се здоби македонското население во пиринскиот крај во периодот од крајот на 1944 година до донесување на резолуцијата.

Резолуцијата на Информбирото од јуни 1948 година, не само што претходно стекнатите права на Македонците во Бугарија беа негирани од бугарска страна, туку доаѓа до прекинување на односите меѓу македонскиот народ од Пиринска Македонија и НР Македонија и југословенско-бугарските односи пошироко. Во овој период, а посебно во годините 1950/51, според француски извори, по наговор од советска страна, дури и се подготвувала бугарска воена агресија врз Македонија и Југославија воопшто. Овие затегнати македонско-бугарски односи и целосната негација на националните, културните и други права и слободи на македонскиот народ во Пиринска Македонија, ќе ја достигнат својата кулминација до смртта на Сталин - март 1953 година.

Станавте лојални на бај Сталин како оној во Албанија Енвер Хоџа.
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Ќе умрат татарите-бугари поради овакви документи...
Како само ќутат кога видат некои факти е за чудење...
Пројде некој ден па пак се вратат на старото...

Циганска работа...
А да се досетиш дека модераторите одново са бришали селективно тоа што не им одговара???:tapp:
И после - "татарите ќутат" :facepalm:
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: fmi
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Темата е книгата на Франк Фокс (во дискусијата беше приложена уште една од истиот автор) кое служи како сведоштво за Македонците во Бугарија како посебен етнос/народ.

Избришаните постови кои немаат врска со темата и/или се истите бугарски глупости кои ја непотребно ја обременуваат дискусијата без нималку да придонесат кон истата. На пример:


Bozdi
Можам да ти кажам како поминал целиот процес на миење на мозоците ви, но немам време. Почнувајќи од светската војна, во која Србите убиваа Македонци и обвинуваа затоа Бугарија и дојде до шизофренијата Бог да ти зборува на телевизија.

j paul belmondo
A vije znajete li nekoj narod vo svetot,na kojto narod prerodbenicite mu bili edno,pa nivnite naslednici se SRAMAAT OD SVOITE DEDOVCI I PRADEDOVCI?????Zoshto vi je straf od 'SENKJATA' NA Goce,Dame,Hristo,bratjata Miladinovi,Zinzifov,i bezbroj druzi golemi sinove i kjerki na Makedonskite Blgari...
Za albanci i 'kosovari',nikogash nema da gi razdelaat,OTI TIJA SE VOZPITANI DA GI POCHITAAT NIVNITE PREDCI!!!!!!!!!!!

varg
mnogo ubavo-da vratime napravo komunizma po vreme na Stalin-ochiglrdno za vas tova vreme e primer za pochituvane na chovechkite prava .....



Attila: Франк Фокс прави разлика меѓу Македонци, Албанци, Турци и Бугари (меѓу другите). Бугарите ги опишува како татарски народ кој на Балканот дошол од бреговите на реката Волга во седмиот век.

Дали ти спориш со Фокс за етничката карактеризација на Бугарите?

Македонците децидно знаеме дека не с(м)е дојденци од Азија на Балканот во седмиот век. Фокс е само едно сведоштво од мноштвоте сведоштва.

И ако спориш, врз која основа го правиш тоа?

 
Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
А да се досетиш дека модераторите одново са бришали селективно тоа што не им одговара???:tapp:
И после - "татарите ќутат" :facepalm:
Какви црни модератори....Има 1000 докуманти дека некој кажал дека е МАКЕДОНЕЦ...и вие пак мутите и се*ете едно те исто...

Како не ви досади не ми е јасно?!
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Многупати и многу одамна таквите дилеми беа и се разрешени!
Регрутацијата на Македонците во Балканските војни!
.
Прашането на Boom-Boom е сосема на место Bratot. Зошто сите се дигнаха на бугарска страна? Регрутациjа во 1885 г. не е имало и тоа го знаеш много добре. Нема как да направиш регрутациjа на поданици на султанот, нели?;)
Та прашането е кои са тие Македонци и зошто умираха за Бугариjа?
 

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Прашането на Boom-Boom е сосема на место Bratot. Зошто сите се дигнаха на бугарска страна? Регрутациjа во 1885 г. не е имало и тоа го знаеш много добре. Нема как да направиш регрутациjа на поданици на султанот, нели?;)
Та прашането е кои са тие Македонци и зошто умираха за Бугариjа?
Баш убаво што читате македонски весници.
Е, сега, повторно, лошо е што од шумата, не ги гледате дрвјата.
Поентата на написот во „Нова Македонија“ е дека изјаснувањето на членови од исто семејство со различна етничка припадност е, пред се, резултат на пропаганда...

Туку, еве едно прашање од мене - при секоја бугарска окупација на Македонија, од Охрид и другите македонски светилишта се изнесувани икони, путири, богослужбени книги, средновековни ракописи, други богослужбени предмети и артефакти - ако станувало збор за „ослободување“, зошто пљачкашите ги однеле овие предмети од нивните места и ги преместиле во Софија, па и ден денес не сакаат да чујат за враќање онаму каде што припаѓаат?!
 

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
844
Поени од реакции
214
A normalno li e edin vek i polovina podocna, nekoj avtor da opredeluva za greshka ili delo na propaganda nacionalnoto chuvstvo na lugeto? Ne mislish li che tochno toa e propaganda? Na otdavna umreni da im se nametnuva nova nacionalna pripadnost, preku nivnoto chuvstvo shto e?
 

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
A normalno li e edin vek i polovina podocna, nekoj avtor da opredeluva za greshka ili delo na propaganda nacionalnoto chuvstvo na lugeto? Ne mislish li che tochno toa e propaganda? Na otdavna umreni da im se nametnuva nova nacionalna pripadnost, preku nivnoto chuvstvo shto e?
Ако се однесува твоето прашање на мојата објава, те молам,следниот пат цитирај ме.
На прашањето кое го поставив, не добив одговор од тебе.

Што се однесува до твоето прашање, те молам, објасни ми како тоа, тројца браќа од исти родители може да бидат со различно етничко потекло кога нивните родители биле од исто?!

Хенри Ноел Брејлсфорд, во врска со „етничкото“ чувство на еден селанец од Леринско,кој го сретнал на пазар во Битола, се чуди како може „до вчера“ да бил „Грк“, а од денес „Бугарин“... да бевте малку пообјективни, ќе признаевте дека вашата пропаганда ја злоупотребува припадноста кон соодветната црковна хиерархија (патријаршисти/егзархисти) на македонското население да им импутира етничка припадност....
... ама не сте,де, тоа добро го знаеме...

Впрочем, тоа се гледа и од менувањето на бугарската државна политика во однос на македонското малцинство веднаш после 1948...
 

Dekemvri

Неписмен уличар
Член од
8 декември 2010
Мислења
338
Поени од реакции
247
Дрн, дрн јарина.

Ако имате некаква логика бугарите и малку инсталирано за размислување, нема ова да се плеска вон темата, а темата е:

Книги од Франк Фокс за Македонците во Бугарија од 1915 година.

Самото по себе подразбира ОД 1915 ДО ДЕНЕС оти нема ставено граница ДО која година треба да се пишува и докажува, изгледа ве боли вистината.

Jас би запрашал, како се нашле Македонците во бугарската воjска против Србите, и дали ги имало на спротивната страна?
Еве како се нашле,

09 септември 1915 год., владата на Васил Радославов објавува мобилизација. Со царскиот указ бр.7 мобилизацијата била објавена за бугарската армија и спроведена е реквизиција. Мобилизирани се 560 000 војници

01 октомври 1915 год., објавен е Манифестот со кој Владата и царот Фердинанд на Бугарите им објавуваат дека двете завојувани страни на Големите сили ја признаваат големата неправда која со поделбата на Македонија “и се нанесе на земјата и дека треба да и припадне на Бугарија, нашата подмолна сосетка Србија останува непослушна кон советите на своите пријатели сојузници. Србија не само што не сака да ги слуша нивните совети, туку се подготвува да ја нападне нашата територија“.

- Манифестот завршува со зборовите:

“Бугари, нашите сојузници Србите во 1912 год., беа главната причина да ја загубиме Македонија. Истоштени и изморени, но непобедени, ние требаше да ги свиткаме знамињата за подобри денови. Добрите денови стигнаа многу побрзо отколку што можевме да очекуваме. Европската војна е кон привршување. Победоносните армии на Централните сили се во Србија и брзо напредуваат. Го повикуваме бугарскиот народ кон заштита на родниот крај нагрден од вероломниот сосед и кон ослободување на нашите браќа од српското ропство. Нашето дело е праведно и свето. Наредуваме на нашата храбра армија да ги протера непријателите надвор од границите на нашето Царство, да го уништи вероломниот сосед и да ги ослободи од тешкотиите нашите браќа измачени од српското ропство. Ние ќе војуваме против нив истовремено со храбрите војски на Централните сили. Нека бугарскиот војник лета од победи во победи ! Напред ! Бог да го благослови нашето оружје “

(Н.Недев, “Дојранската епопеја 1915-1918“, Софија, 1921, стр. 5)

Со ова Бугарија всушност и објавува и војна на Србија, како и при други прилики Бугарите гледајќи дека Србија е прегазена и на колена, брза да го искористи мигот и да ја зграби и пороби Македонија.
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Дрн, дрн јарина
. . .
Еве како се нашле,

09 септември 1915 год., . . .
Ако не си разбрал, се работи за Српско-бугарската воjна од 1885 г. :tapp:
--- надополнето: 3 август 2012 во 22:53 ---
Attila: Франк Фокс прави разлика меѓу Македонци, Албанци, Турци и Бугари (меѓу другите).
Фокс прави разлика и помегу Бугари и Бугари / . . . оther scraps of peoples . . ./.
Бугарите ги опишува како татарски народ кој на Балканот дошол од бреговите на реката Волга во седмиот век.
Ако цитираш Фокс, треба да добавиш: Коj бил асимилиран од Славjаните.
Дали ти спориш со Фокс за етничката карактеризација на Бугарите?
Като цело не, но намирам неточности.
Примерно един пат пише за Bulgars, друг пат за Bulgarians. Современната наука прави разлика помегу двете именуваниjа.
Македонците децидно знаеме дека не с(м)е дојденци од Азија на Балканот во седмиот век. Фокс е само едно сведоштво од мноштвоте сведоштва.
Вие самите не знаете от каде сте и што сте. Во средните векове не знам што сте биле, не се сбори за вас посебно, преди 100 години бехте Бугари, преди 20 години бехте Словени, денеска сте Грци. Интересно ми е след едно 50 години какви ке бидете!
И ако спориш, врз која основа го правиш тоа?
Не спора. Имав прашане кон Bratot, но веке нема потреба од одговор од него. Фокс го дава:
CHAPTER VI:
THE WAR OF 1912-1913
. . .Coming first to Sofia just as war had been declared, I was struck by the evidence of the exceedingly careful preparation that the Bulgarians had made for the struggle. This was no unexpected or sudden war; they had known for some time that war was inevitable; for they had made up their minds for quite a considerable time that the wrongs of their fellow-nationals in Macedonia and Thrace would have to be righted by force of arms. . . .
И да те прашам: Дали ти спориш со Фокс за етничката карактеризација на Грците?
CHAPTER III
THE SCRAP-HEAP OF RACES
. . . (2) There are the Greeks, heirs of the traditions of Philip and Alexander, and of the old Roman Empire. . . .
/Тoj што jа отворил темата и постирал слика е "пропуштил" цитатот коj е 2 реда понагоре/.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: RTM
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Фокс прави разлика и помегу Бугари и Бугари / . . . оther scraps of peoples . . ./.
Ако цитираш Фокс, треба да добавиш: Коj бил асимилиран од Славjаните.
Като цело не, но намирам неточности.
Изгледа имаме уште еден пример на бугарска логика од типот "таа жирафа не е жирафа".

Според тебе, Фокс правел разлика меѓу Бугари и Бугари, а оперативниот збор во реченицата е "народи" и при тоа исто така наведува Албанци? :tapp:

"But there are other scraps of peoples -- Albanians, for example, and the Macedonians, and tribes of Moslem Bulgars, аnd some Asiatic elements brought in by thе Turks".

Ако е така как што ти тврдиш, тогаш Фокс не би ги наведувал посебно Македонците, Бугарите, Албанците и Турците.

Но има и напредок, (воглавно) се сложуваш со констатацијата на Фокс дека Бугарите се татарски народ од бреговите на Волга кој дошол на Балканот -- и кој бил асимилиран.
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Татари като поjм се jавуваат много после Bulgars. Коректно е да се сбори за тjуркски народи.
Турците никога не ги споменувате като Татари, нели?;)
Знаеш зошто е финтата со "Бугарите -Татари" и "Македонците - наследници на Александер"? ;) Пропаганда за мали деца, на коjа лугето од Македониjа се ловат като риба на стрв. Сам се запрашаj зошто во македонското образование се наблjага на "татарството" а не на очигледното "славjанство" при Бугарите.

Битното е дека Фокс описува лугето од Македониjа и Тракиjа като fellow-nationals на Бугарите.

BTW, си направих трудот да почета книгата и никаде не видох Фокс да сбори за Македонци во Бугариjа.
Сигурни сте дека насловот на темата е фер???
 

Dekemvri

Неписмен уличар
Член од
8 декември 2010
Мислења
338
Поени од реакции
247
Attila, вчера во 22:53 ---
Ако не си разбрал, се работи за Српско-бугарската воjна од 1885 г.:tapp:
Самиот себе да се :tapp: ќе ти се изјасни.[/QUOTE]
Boom-Boom, 23 јануари 2011Jас би запрашал, како се нашле Македонците во бугарската воjска против Србите, и дали ги имало на спротивната страна?
Еве како се нашле,
09 септември 1915 год., . . .
Се работи за Српско-бугарската војна ова го знаат децата, само што вашата пропаганда и тогаш не стивнала па со таа тактика демек ќе не ослободите од СХС и Србија како што не ослободивте во втората светска војна од фашистите, ги собиравте македонците за борба против србите да гинат за вас со вакви пароли:

"...Наредуваме на нашата храбра армија да ги протера непријателите надвор од границите на нашето Царство, да го уништи вероломниот сосед и да ги ослободи од тешкотиите нашите браќа измачени од српското ропство".

Taка се нашле Mакедонците кај вас, јасно ли тие или да ти нацртам и :tapp::tapp: пред нешто да какнеш.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom