Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Од Малмек,од каде што доаѓам.:facepalm:
Таму не ги емитираме животните кои се групираат во чопор,имаат свои водачи,ги напаѓаат послабите,ја обележуваат својата територија,се борат за женка...итн.

Ниту ги емитираме растенијата кои испуштаат пријатна миризба за да привлечат што повеќе бубачки,за да се размножуваат што повеќе од својот вид.

Од каде е оваа теологија!?o_O
1 Јован
4:16 Бог е љубов и кој останува во љубовта,останува во Бога и Бог останува во него.

Не си ја познаваш верата.
Сигурен си ти дека си христијанин, кој го чека Исус?
Све повеќе ми наликуваш на едно погоре опишаните нешта.
Го чекаш Ное???:P

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
bog da stanel covek bog da stane covek , a toj go sozdal covekot , bog se sozdal samiot sebesi, )))))) licnota e edna a zamisli podelena na tri 1+1+1=1
Овој пост е земен само како пример од стотиците слични на него во натегањата помеѓу христијани и другите...
Е ај сега да ги разберам верниците...
...бог е еден, бог е три во едно... па нели бог ви е семоќен, кај е проблемот тогаш?
.. е па ако е семоќен..му се може... да тура деца во млади жени, час да биде ова час да биде она.. бог, човек па пак бог, да се дели на едно. две, три па и милион па пак да биде едно..
...па може да створи и други богови исти ко него, па да си прават журка... па нели е семоќен, или сепак има некои ограничувања?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако Христијаните дозволат да мешаме пиво и кикирики ќе дојдам.:cool:
Пивото „иде„ и со кикирики, ама и со чебапчина и со кременадли, такоџер....
Ствар укуса, разбираш....:D

• Ми се допаѓа
Reactions: alf

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Овој цитат не оди со твојата теологија.(n)
Темата не е alf од Малмек.:P

Цитатот е од книгата која ја користи една група верници кои се нарекуваат Христијани,кои за жал поимот Човек го виделе многу одамна со што и заборавиле што значи.
Им остана само книга за да се потсеќаат и мечтаат за тоа,заборавајќи се кои се и што се самите тие.

Се прашувам само, како ќе го препознаат кога ќе дојде Човекот?:(

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Темата не е alf од Малмек.:P
Се разбира, затоа укажувам на твоето неправославно, нехристијанско гледиште, зашто на симпатичен, ненамерен начин може да излажеш некого, а нам христијаните по љубовна должност ни е да интервенираме и корегираме барем на овие христијански теми.:love:

Цитатот е од книгата која ја користи една група верници кои се нарекуваат Христијани,кои за жал поимот Човек го виделе многу одамна со што и заборавиле што значи.
Им остана само книга за да се потсеќаат и мечтаат за тоа,заборавајќи се кои се и што се самите тие.

Еве за ова зборував, и мене ми се свиѓа стилот, но ако веќе сведочиш нешто, конкретно православно христијанство, тоа треба да биде искуствено, литургиски и во предание на Црквата(вреди да се проба).(y)

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Се разбира, затоа укажувам на твоето неправославно, нехристијанско гледиште, зашто на симпатичен, ненамерен начин може да излажеш некого, а нам христијаните по љубовна должност ни е да интервенираме и корегираме барем на овие христијански теми.:love:

Еве за ова зборував, и мене ми се свиѓа стилот, но ако веќе сведочиш нешто, конкретно православно христијанство, тоа треба да биде искуствено, литургиски и во предание на Црквата(вреди да се проба).(y)

Значи укажуваш и интервенираш на моето неправославно ,нехристијанско гледиште,а даваш предлог да пробам да сведочам ,конкретно православно христијанство,кое треба да биде искуствено, литургиски и во предание на Црквата.:вонзем:

Сигурно си го пропуштил следново да го прочиташ....
Ниту ги емитираме растенијата кои испуштаат пријатна миризба за да привлечат што повеќе бубачки,за да се размножуваат што повеќе од својот вид.
:)

п.с.
Можеби седам помеѓу Вас,но тоа не значи дека сум еден од вашите.;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.158
Поени од реакции
12.135
liberij, alf ...
Ајде не се карајте и не се докажувајте со бесцелни муабети помеѓу вас двајцата... Има приватни пораки и муабетете се таму (y)

Можеби кога ќе го видиш следниот евреин што ќе виси на крст од страна на Западот, ќе знаеш дека Човекот бил, виси и си заминал засекогаш!
Кој знае како ќе го препознаат... не ни дозволуваат глобализација... ќе го испуштиме Човекот.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Значи укажуваш и интервенираш на моето неправославно ,нехристијанско гледиште,а даваш предлог да пробам да сведочам ,конкретно православно христијанство,кое треба да биде искуствено, литургиски и во предание на Црквата.:вонзем:

Сигурно си го пропуштил следново да го прочиташ....
Ниту ги емитираме? растенијата кои испуштаат пријатна миризба за да привлечат што повеќе бубачки,за да се размножуваат што повеќе од својот вид.
:)
Добро де, видовме како гледаш на Христијанството, башка не те интересира Христијанското учење, дај биди слободен...:cool:

п.с.
Можеби седам помеѓу Вас,но тоа не значи дека сум еден од вашите.;)
Вашите-нашите!? Биди слободен, оди си во мир.:)
--- надополнето: 1 август 2012 во 00:00 ---
liberij, alf ...

Можеби кога ќе го видиш следниот евреин што ќе виси на крст од страна на Западот, ќе знаеш дека Човекот бил, виси и си заминал засекогаш!
Кој знае како ќе го препознаат... не ни дозволуваат глобализација... ќе го испуштиме Човекот.
Не се изземајте, и вие и сите ќе Го препознаеме кога ќе дојде.:vozbud:
Битното е, Он да не познае(вреди да се размисли)!(y)

• Ми се допаѓа
Reactions: alf

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.158
Поени од реакции
12.135
Не се изземајте, и вие и сите ќе Го препознаеме кога ќе дојде.:vozbud:
Битното е, Он да не познае(вреди да се размисли)!(y)
Не верувам во тоа. Никој не дошол да го спасува човекот а и нема ниту да дојде некој однадвор да не поправи. Но, тоа е друга приказна, не е за овде, на тема христијанство...
А ако некој го познае, мислам дека ќе биде познаен само за да биде распнан по втор пат, овој пат снимен со дигитлани камери за да остане запаметено за да не се градат догми во иднина. Се си бидува кога се зборува за религии и верувања...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Хепта,

и некои други религии го очекуваат својот месија, а се чини дека Тебе лично ништо не Те засега кога се религиите во прашање, небаре „ниси одавле„...

Совршено е небитно дали Ти лично веруваш или не, но второто Христово доаѓање не е прашање на Твоја (не)вера или желба, туку е прашање на Божјата промисла, според која Христос дојде првиот пат за да не‘ повика на спасение, а вториот пат ќе дојде за да ни‘ суди праведно.

Христос ќе биде виден од сите, незибежно, а не по нечиј личен „укус„, и Он ќе ни‘ суди на сите, не оти Ти така сакаш или нејќеш, туку оти Он така одредил.

Друго е прашањето, дали ќе Го препозанеме како свој Спасител, кого Го очекуваме, или ќе Го препознаеме како антихристи, на кои ниту една подземна темнина нема да им помогне да ја избегнат Христовата очигледност.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
второто Христово доаѓање не е прашање на Твоја (не)вера или желба, туку е прашање на Божјата промисла,
Кој си ти за да ја знаеш божјата промисла? Со него заедно пиевте еспресо и пивце па ти кажа? Има некој смртник кој знае? Не е ли само лична твоја (и на твои истомисленици) желба? Твое лично верување дека тоа ќе се случи? Ај што знаете што било, та и што ќе биде знаете мајката.... Вие рамни сте на бог па тоа да знаете?
Христос ќе биде виден од сите, незибежно, а не по нечиј личен „укус„, и Он ќе ни‘ суди на сите, не оти Ти така сакаш или нејќеш, туку оти Он така одредил.
Одлично, ќе чекаме да дојде и ќе го видиме сите, и ќе видиме што ќе прави, дотогаш ни ти ни никој друг не знаете ни дали ќе дојде, ни што ќе прави

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Кој си ти за да ја знаеш божјата промисла? Со него заедно пиевте еспресо и пивце па ти кажа? Има некој смртник кој знае? Не е ли само лична твоја (и на твои истомисленици) желба? Твое лично верување дека тоа ќе се случи? Ај што знаето што било, та и што ќе биде знаете мајката.... Вие рамни сте на бог па тоа да знаете?

Одлично, ќе чекаме да дојде и ќе го видиме сите, и ќе видиме што ќе прави, дотогаш ни ти ни никој друг не знаете ни дали ќе дојде, ни што ќе прави
Знае тој бе!
Па тука бар стопати има пишано дека секоја вечер тој и неколкумина други избрани, преку специјален линк на Фејсбук, невидлив за обичните смртници, директно комуницира со „горе“.:D

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Кој си ти за да ја знаеш божјата промисла?
Јас сум јас, драго ми е...
--- надополнето: 1 август 2012 во 11:36 ---
Со него заедно пиевте еспресо и пивце па ти кажа?
Највероватно...
--- надополнето: 1 август 2012 во 11:36 ---
Има некој смртник кој знае?
Има...
--- надополнето: 1 август 2012 во 11:37 ---
Не е ли само лична твоја (и на твои истомисленици) желба?
Тоа е ем вера, ем надеж...
--- надополнето: 1 август 2012 во 11:37 ---
Твое лично верување дека тоа ќе се случи?
Тоа е Христово ветување, а она кое Он го ветува, тоа Он и го исполнува...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.158
Поени од реакции
12.135
И што да ти одговорам на ова?
Ти ги негираш и ги осудуваш веќе сите што не се христијани со вакви изјави. Не ни треба втор Христос (за да го распниме) ... Браво... (y)

Муслиманите бесцелно веруваат во Аллах и го негираат божественото на Исус според тебе... ТИ ги реши со 3 реда текст. Ептен сложно ќе живеете со другите религии „откако ќе дојде евреинот пак“. Нема да има религии нели...
Мислам, аман...

Мене не ме засегаат религиите... си имате доволно проблеми МЕЃУ себе, не ви требам јас. Одете убивајте се и мразете се заради разните вери, учења и „универзални вистини“ кои ете ни ги пласирате овде. АМАН.

Христос го чекаат изгледа само оние со гревови и бедните по дух. Ако си едно од овие, чекај си го судијата... на другите не им треба тоа.
А да и „Зборот на гревот е Ограничување!“.

П.С. И Атеист веќе ти реплицирал добро... чекам да видам што ли ќе ми кажеш пак вака за Божјата ти промисла на Христос.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom