Студирање во Словенија

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
Фала,тогаш со тоа ќе пробам тука на УКИМ пошо нема шанси да го испуштам 1 рок тука,знаеш сигурно си е сигурно. Зашто знам луѓе кои не се примени у Словенија а сепак се примени во првиот рок. И што ако дипломите ни се даваат после 5 август? може некако да се исконтактира универзитетот и на пример да дозволат мало задоцнување?
нема потреба да го контактираш универзитето, иди земи си ја овие денови..не оти е задолжително да се даваат на 5ти август, тоа го праат мрзливите професори по македонските гимназии, на мене ми ја дадеа на 28ми јули

O

< O >

Гостин
нема потреба да го контактираш универзитето, иди земи си ја овие денови..не оти е задолжително да се даваат на 5ти август, тоа го праат мрзливите професори по македонските гимназии, на мене ми ја дадеа на 28ми јули
Мене ми дозволија до десетти да се задржам, но мене ме имаа претходно проценето со интервју и приемен ако тоа прави разлика...

Член од
14 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
0
Dokumentite za nostrefikacija do 15 ili do 5 avgus treba da se odnesat ? Razlicni informacii dobivam i za dokumenti i za se potrebno totalno e razlic k vo koper i lj

O

< O >

Гостин
Dokumentite za nostrefikacija do 15 ili do 5 avgus treba da se odnesat ? Razlicni informacii dobivam i za dokumenti i za se potrebno totalno e razlic k vo koper i lj
Па ако стасаш прати ги до петти... Инаку требаат свидителствата од третта и четвртта година, дипломата, фотокопија од пасош, и апликацијата тоа е се така?

Член од
14 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
0
Da da bi trebalo toa da e se .Jas sum vo slovenija tie denovi ke otidam do Ljubljana i ke vidam sto kako i ako treba uste nesto ke vi pisam
--- надополнето: 31 јули 2012 во 10:52 ---
Diplomata mozat da ti ja dadat site sega.Odi vo skoloto i zamoli gi mene mi ja dadoa na 24 juli bidejki togas od drzavata bea prateni konecnite rezultati. Sega da ja zemes mislam deka nema da ima problem osven ako profesorite ne si ja zavrsile rabotata i ne gi napisale diplomite ama toa mozat da go napravam vo rok od 10 min

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
А мора ли пак апликацијата да се пополнува? ја веќе ја имам пратено до 5 март не знам дали треба пак тоа со факултетите да се одбира.. и АКО МОРА каде да ја најдам пак

O

< O >

Гостин
А мора ли пак апликацијата да се пополнува? ја веќе ја имам пратено до 5 март не знам дали треба пак тоа со факултетите да се одбира.. и АКО МОРА каде да ја најдам пак
И мене истото ме интересира... имаш линк на втората страница од првото писмо мислам, достапна е на анг и мкд...

O

< O >

Гостин

http://www.uni-lj.si/en/files/ULJ/userfiles/ulj/vpis_na_ul/priznavanje_izobrazbe/N-form-ang-2012.pdf
http://www.uni-lj.si/files/ULJ/userfiles/ulj/vpis_na_ul/priznavanje_izobrazbe/ObrazecN-2012.pdf
http://www.uni-lj.si/en/files/ULJ/userfiles/ulj/vpis_na_ul/tuji_drzavljani/brosura_tujci_ang_2008.pdf
На страна 17 пишува: "Candidates submitting applications in electronic form should not send in additional written applications" а во првото писмо што го добив пишува дека треба и апликацијата...

"All foreign certificates (except bilingual ones) must be translated into Slovenian by a court translator. Candidates should not send any original certificates, only certified copies."

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
http://www.uni-lj.si/en/files/ULJ/userfiles/ulj/vpis_na_ul/priznavanje_izobrazbe/N-form-ang-2012.pdf
http://www.uni-lj.si/files/ULJ/userfiles/ulj/vpis_na_ul/priznavanje_izobrazbe/ObrazecN-2012.pdf
http://www.uni-lj.si/en/files/ULJ/userfiles/ulj/vpis_na_ul/tuji_drzavljani/brosura_tujci_ang_2008.pdf
На страна 17 пишува: "Candidates submitting applications in electronic form should not send in additional written applications" а во првото писмо што го добив пишува дека треба и апликацијата...

"All foreign certificates (except bilingual ones) must be translated into Slovenian by a court translator. Candidates should not send any original certificates, only certified copies."
А пишува дека мора ОРИГИНАЛ диплома за нострификација :)

Член од
14 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
0
Znaci za nostrifikacija vi trebaa 1 -4 zavereni so apostil + diplomata isto taka zaverena so apostil ,obicna kopija i kopija od pasos
A za upis 3 i 4 + diploma.

O

< O >

Гостин
Znaci za nostrifikacija vi trebaa 1 -4 zavereni so apostil + diplomata isto taka zaverena so apostil ,obicna kopija i kopija od pasos
A za upis 3 i 4 + diploma.
Мене ме збунија комплетно неколку извори, работите ја шо ги сфатив до сега и за што ми треба помош:
Нострификација сега открив дека е посебен процес или по мое признавање на образованието или некоја одлука... А ми кажаа дека е исто со апликацијата во суштина.
Апликацијата ја сфатив дека ми треба 3-та и 4-та година средно, свидителство преведено на словенечки заедно со преведна диплома и потоа заверка на нотар, и заедно со испринтана и потполента апликација испратена на адресата на универзитетот...

Ако можеш и сакаш објасни ми ја "нострификацијата" или што да направам и до кога е рокот за испраќање.
Благодарам од напред!

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Мене ме збунија комплетно неколку извори, работите ја шо ги сфатив до сега и за што ми треба помош:
Нострификација сега открив дека е посебен процес или по мое признавање на образованието или некоја одлука... А ми кажаа дека е исто со апликацијата во суштина.
Апликацијата ја сфатив дека ми треба 3-та и 4-та година средно, свидителство преведено на словенечки заедно со преведна диплома и потоа заверка на нотар, и заедно со испринтана и потполента апликација испратена на адресата на универзитетот...

Ако можеш и сакаш објасни ми ја "нострификацијата" или што да направам и до кога е рокот за испраќање.
Благодарам од напред!
Глеај вака ја вака испратив..Има 2 процеса за нострификација и за апликација.. Во тоа за нострификација треба да сепрати Н-Формата ( со Оригинал диплома,фотокопија ( иста форма и големина),преведена и заведена на нотар со апостил,документи кои ќе потврдат дека си учел 4 години,ја испратив сведителства копирани и преведени). Тоа пишува дека е decision of recognition.
За апликацијата ми вратија што ми фали ( значи ме имаат у регистар и ми вратија преку писмо пред 2- 3 месеца дека треба да ги пратма следниве документи) Преведен,нотаризиран извод/лична/пасош,3 и 4 година сведителства со апостил и дипломата заверена и преведена со апостил печат.

Тоа е тоа и до 5 август пишува дека е рокот,пробај да ги исконтактираш и да им кажеш дека можда ќе закасниш. И ова се праќа на 2 адреси.

O

< O >

Гостин
Глеај вака ја вака испратив..Има 2 процеса за нострификација и за апликација.. Во тоа за нострификација треба да сепрати Н-Формата ( со Оригинал диплома,фотокопија ( иста форма и големина),преведена и заведена на нотар со апостил,документи кои ќе потврдат дека си учел 4 години,ја испратив сведителства копирани и преведени). Тоа пишува дека е decision of recognition.
За апликацијата ми вратија што ми фали ( значи ме имаат у регистар и ми вратија преку писмо пред 2- 3 месеца дека треба да ги пратма следниве документи) Преведен,нотаризиран извод/лична/пасош,3 и 4 година сведителства со апостил и дипломата заверена и преведена со апостил печат.

Тоа е тоа и до 5 август пишува дека е рокот,пробај да ги исконтактираш и да им кажеш дека можда ќе закасниш. И ова се праќа на 2 адреси.
Obrazec N ќе треба јас рачно да го пишувам? Бидејќи мислам дека прочитав дека не примаат рачно напишани документи... значи сепак и прва и втора средно треба да ги преведувам, ќе те замолам ако имаш некој што знаеш дека преведува бидејќи мојот преведувач од вчера не е во Скопје. Ако е меѓународен извод или пасош во прашање не треба превод така? Мене ми дозволија за апликацијата до десетти зашто кај мене во школо драмеа, па ако се праќа и апликацијата за нострификација на истата адреса без разлика на кој факултет аплицираш( Univerza v Ljubljani p.p. 362 1001 Ljubljani s pripisom "priznavanje srednešolskih spričeval") веројатно можат да ја почекаат и таа апликација.
А сето ова во едно плико или?

Член од
14 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
0
Obrazec N ќе треба јас рачно да го пишувам? Бидејќи мислам дека прочитав дека не примаат рачно напишани документи... значи сепак и прва и втора средно треба да ги преведувам, ќе те замолам ако имаш некој што знаеш дека преведува бидејќи мојот преведувач од вчера не е во Скопје. Ако е меѓународен извод или пасош во прашање не треба превод така? Мене ми дозволија за апликацијата до десетти зашто кај мене во школо драмеа, па ако се праќа и апликацијата за нострификација на истата адреса без разлика на кој факултет аплицираш( Univerza v Ljubljani p.p. 362 1001 Ljubljani s pripisom "priznavanje srednešolskih spričeval") веројатно можат да ја почекаат и таа апликација.
А сето ова во едно плико или?
Za aplikacija:
http://www.vpis.uni-lj.si/tujci/application_form.pdf
+ 3 i 4 godina svidetelstavata i diplomata .
Za nostrifikacija :
Od 1 do 4 godina svidetelstvata samo so apostilen + zavereni
Diplomata so apostilen + zaverena + edna obicna kopija od diplomata
Da Obrazecot N racno se pisuva isto taka treba racno da napisas nesto kako preporaka (koga si zapocnal so obrazovanieto, koga si zavrasil i nesto + ako imas napraveno )Pasoshot ne se preveduva samo davas kopija zaverena .
Jas bev licno tamu i nostrifikacijata ja zavrasiv a plikoto so dokumenti sto e za aplikacija mora da se prati mi kazaa do 5 moralo po posta :D.

Za diplomata mislam deka ste mozele da ja zemete pred vreme bidejki na mojta diploma pisuva deka mi e dadena na 28 a ustvari jas ja zedov na 24 vednas odkako bea pusteni konecnite rezultati

ps:Obavezno aplicirajte i vo mkd ili na dr mesto bidejki samite tie kazaa deka ovaa godina kvotite ne se mn golemi a ima premnogu kandidati .

O

< O >

Гостин
Za aplikacija:
http://www.vpis.uni-lj.si/tujci/application_form.pdf
+ 3 i 4 godina svidetelstavata i diplomata .
Za nostrifikacija :
Od 1 do 4 godina svidetelstvata samo so apostilen + zavereni
Diplomata so apostilen + zaverena + edna obicna kopija od diplomata
Da Obrazecot N racno se pisuva isto taka treba racno da napisas nesto kako preporaka (koga si zapocnal so obrazovanieto, koga si zavrasil i nesto + ako imas napraveno )Pasoshot ne se preveduva samo davas kopija zaverena .
Jas bev licno tamu i nostrifikacijata ja zavrasiv a plikoto so dokumenti sto e za aplikacija mora da se prati mi kazaa do 5 moralo po posta :D.

Za diplomata mislam deka ste mozele da ja zemete pred vreme bidejki na mojta diploma pisuva deka mi e dadena na 28 a ustvari jas ja zedov na 24 vednas odkako bea pusteni konecnite rezultati

ps:Obavezno aplicirajte i vo mkd ili na dr mesto bidejki samite tie kazaa deka ovaa godina kvotite ne se mn golemi a ima premnogu kandidati .
Малце ќе те разбијам пошо немам спиено а само што го напишав најдолгото формално писмо... И Фала!
За нострификација/апликација/одлука за препознавање:(не знам колку облици доби процесов изминатите неколку денови)
1 - Апостил печат, нотарски заверени(без судски превод) и фотокопија од свидителствата за завршена 1-4 година средно.
2 - Апостил печат и нотарски заверена диплома за завршено средно, и фотокопија или копија верна на оригиналот, преку суд/нотар што се издавала?
3 - Образец Н; рачно потполнет.
4 - Јас тоа го прочитав како Опис на средното образование, мене ми е нешто како СиВи или мотивационо писмо... Тоа на кој јазик да го напишам? Мислам можам на англиски но мислев да не треба да се заверува/преведува...
5 - Фотокопија од пасош

За апликација/упис:
1 - Апостил печат, нотарска заверка, судски превод и фотокопија од свидителствата од третта и четвртта година средно
2 - Апостил печат, нотарска заверка, судски превод и фотокопија од дипломата
3 - Апликацијата што ја линкна

Сега сакам да те прашам уште дали процесот за препознавање треба да оди во посебен коверт и на адресата на основната зграда на Универзитетот таа на Конгресни Трг што е или на мојот Факултет?
Мене ме оставија до десетти од факултетот па затоа прашувам бидејќи ако е на иста адреса можам да се смирам ако не морам се денес, а ако треба уште нешто за превод, преведувачот ми замина вчера...

Kajgana Shop

На врв Bottom