Брливи деца - ген и/или недоволно домашно воспитување?

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Трик прашање: Зошто генерациите кои биле тепани и казнувани од своите родители како деца, не ги применуваат истите методи врз своите? Што викате м?

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Што сакаш да ти кажам? Дека е реду да ги тепаш, макар и воспитно? Не е. Рационализирај колку сакаш, давај примери до утре - пак нема да биде у реду. Смири си ја совеста ти со муабетот „ќе го тепам ја, за да не ме тепа он мене“, али размисли за некои други примери. Постојат деца и фамилии на светов каде ќотекот не бил воспитна мерка и види, чудо, тие деца сеа не се наркомани, не се ни пропалици, нити ги избркале родителите од дома, ништо! Најнормално живеат и функционираат.
Стравот зборува од тебе - дека нема да можеш да си ги воспиташ децата на нормален начин, па прибегуваш кон крајни мерки. Дека нема да ја заслужиш нивната почит, па ќе ја бараш на сила. Јбг, не иде тоа така. Дури и спрема родителите, во некоја мера, почитта се заслужува, не паѓа од небо. Таквите комунистичко-патријахални идеи можеш комотно да си ги избиеш од глава.
И крај краева, збориме за твои сопствени деца, твоја крв. Не мислиш дека можеш да се воздржиш од кревање рака врз нив и да пробаш нешто друго, помалце радикално?
Шо да ти кажам освен добро, немаш видено и ти простувам не си крива ти...ајде бај бај....ама барем памти нешто, можеби ќе се најдеш во таква ситоација ;) Ако мазиш мазиш има мајката да ти ја еби од црпење....ама не сфаќаш ти шо да ти кажам.....

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.510
Поени од реакции
24.291
Трик прашање: Зошто генерациите кои биле тепани и казнувани од своите родители како деца, не ги применуваат истите методи врз своите? Што викате м?
Еве ти и трик одговор.
Многу пати си слушнала како некои родителите велат како тие во младоста им било скратено некое задоволство па сега сакаат се да им пружат на децата. Ама со тоа не направиле ништо во нивна корист, туку само ги разгалиле и ги научиле дека во животот се иди на тацна.

Мечтаеш по она што го немаш , а не по она што веќе го имаш !

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Шо да ти кажам освен добро, немаш видено и ти простувам не си крива ти...ајде бај бај....ама барем памти нешто, можеби ќе се најдеш во таква ситоација ;) Ако мазиш мазиш има мајката да ти ја еби од црпење....ама не сфаќаш ти шо да ти кажам.....
Еве јас ке ти објаснам преку примери од моето лично искуство
Имам две дечиња - машки, хиперактивни се, незнаат да седат ни 5 секунди на едно место, не ги интересира телевизијата, цртаните филмови, не сакаат да се играат со играчки и цел ден се чудат шо да прават... тоа најчесто заврчува со правање штети по дома, со тепачки мегу нив двајца и сл.
Додека бев во брак, мојот сопруг ги воспитуваше со ќотек и со заплашување. Јас бев некаде на пола, кога имав трпение разговарав со нив, се играв со нив, им дозволував да готват со мене, да чистат со мене, бидејки тие обожаваа да ми е промешаат во работата :)
ама кога бев нервозна и јас им викав, ке ги удрев по газето... приказната се вртеше во круг, секој ден исто па исто, само што како поминуваше времето се понемирни стануваа...

Сега сама ги гледам децата и ги воспитувам на начин на кој што мислам дека е подобар, без да ми се помеша никој и зачудувачки е колку ќотекот негативно влијаел врз нив.
Децата не добиле ќотек веке некое време, тие сеуште се хиперактивни и не седат ни 5 сек на едно место, ама научија да разговааат, да слушаат, да се интересираат за нештата околу себе. Научија да покажат чувства и емоции без да се плашат. Научија да бидат одговорни спрема предметите кои им припагаат и многу ретко им се случува да се тепаат еден со друг.

ќотекот нема да ви ги воспита децата, може само да ги затвори, да ги искомплексира, да ги спречи да се развијат во целост.
само со љубов, трпение и разбирање можете да ги направите децата срекни.
--- надополнето: 28 јули 2012 во 13:11 ---
Секогаш е недоволното домашно воспитување.На дете е убаво да му се зборува но мене тоа ми е повеќе лигавење и натегање отколку челичење.Сепак стравот трае подолго од љубовта.Така ме учеле дома и еве и јас и брат ми сме културни и воспитани деца,карактерно многу различни па ништо не ни фали но татко ми и мајка ми имаа начин на казнување.Тоа подразбираше казна во зависност од тежината на бељата која ќе ја направиш како скала со почеток од рибање на под па се до шамарење.Така се научивме и на дисциплина и на ред а за почитување на постари да не разговарам.
Дисцилината и почитта кон постарите кои ги имаш не се позитивна последица од казнувањето, само се залажуваш. Доколку твоите родители биле дисциплинирани и имале почит спрема другите ти биле пример како да се однесуваш, од таму и ти си таква-дисциплинирана.
Многу од децата кои биле казнувани од родители кои на некој начин им биле пример како да се однесуваат стануваат мазохистички настроени, а тоа го приметувам и кај тебе.
Казнувањето секогаш дава контра ефект, а она што ти го сметаш за лигавење јас би го нарекла, разбирање и трпение, а она што ти го нарекуваш челичење јас би го нарекла всадување на страв во коски, ограничување на перцепцијата, потиснувае на слободата и креативноста кај децата.
--- надополнето: 28 јули 2012 во 13:16 ---
Од каде толку сигурна??
Види немој да ме сватиш погрешно, ама муабетот иди од типот
порастоше пилци појебоше коке.
Сега вие се најдовте најпаметни и демек откривте топла вода.
Овај начин кој јас и повеќето тука ти го презентираат е проверен и проверен со генерции и генерации деца. Значи и прадедоми и дедоми и таткоми и јас истиот начин на воспитување го имаме добиено кој во поизразена кој во поблага форма. И ајде сега направи споредба какви биле децата тогаш, каква култура и воспитување имале и какви се сега. Така да не измилсуваме топла вода, тимот што победува не се менува. А ако сакаш ти да си експериментираш со нови техники на воспитување пробај си, сепак за твоите деца се работи и за нивната иднина. А и да погрешиш со првото ке знаеш за второто или третото. Сепак никој учен не се родил, само малце ми е глупо и несериозно да се повикуваш на недокажана и нова теорија на воспитување која има поразителни резултати на сите полиња, а при тоа имаш сосем докажана и проверена во пракса теорија која со чесни исклучоци кои се занемарливи, во останатите функционирала 100%. Ако сакаш да си играш со судбината на твоите деца и тие да ти служат како екперимент само затоа што некој таму некаде во некоја книга или текст напишал нешто, во најмала рака како родител е несериозно.
Друже ти не живееш во исто општество како прадедоти и дедоти... од каде тоа мислење дека тогаш сите биле по срекни и имале подобра култура:confused:
Ако тој начин на воспитување бил добар како што тврдиш, логично би било дека никогаш никој не би дошол до идеа да го смени истиот.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Еве ти и трик одговор.
Многу пати си слушнала како некои родителите велат како тие во младоста им било скратено некое задоволство па сега сакаат се да им пружат на децата. Ама со тоа не направиле ништо во нивна корист, туку само ги разгалиле и ги научиле дека во животот се иди на тацна.

Мечтаеш по она што го немаш , а не по она што веќе го имаш !
Искрено она што го поставив како прашање нема врска со лекцијата која треба да им се одржи на децата околу макотрпноста во животот. Ако мислиш дека ќотекот ќе ги научи да заработуваат и да учат повеќе, примени го тоа врз своите па соопшти ги резултатите од методот.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.510
Поени од реакции
24.291
Искрено она што го поставив како прашање нема врска со лекцијата која треба да им се одржи на децата околу макотрпноста во животот. Ако мислиш дека ќотекот ќе ги научи да заработуваат и да учат повеќе, примени го тоа врз своите па соопшти ги резултатите од методот.
Тоа што ти не сакаш да ја видиш поврзаноста на одоговорот со твоето прашање е од сосем друга природа.
Ама ај да не речиш ете ке ти објаснам.
Мајката на времето не ја оставале до касно да излегува, не ја оставале дечковците дома да си ги носи и ред други работи кои денес колку толку се нормални. И таа по таква логика вели мене не ме оставале ама ете јас на ќерка ми не и бранам. Нека ужива во животот. И ете ти беља.
По иста логика можиме да тргниме и од твоето прашање.
Мене како мала ме тепале, па затоа јас моите со прст нема да ги гибнам.
Сега ја виде каде е поврзаноста со прашањето и одговорот, или уште не ти е јасно ?

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Тоа што ти не сакаш да ја видиш поврзаноста на одоговорот со твоето прашање е од сосем друга природа.
Ама ај да не речиш ете ке ти објаснам.
Мајката на времето не ја оставале до касно да излегува, не ја оставале дечковците дома да си ги носи и ред други работи кои денес колку толку се нормални. И таа по таква логика вели мене не ме оставале ама ете јас на ќерка ми не и бранам. Нека ужива во животот. И ете ти беља.
По иста логика можиме да тргниме и од твоето прашање.
Мене како мала ме тепале, па затоа јас моите со прст нема да ги гибнам.
Сега ја виде каде е поврзаноста со прашањето и одговорот, или уште не ти е јасно ?
Искрено не знам како попросто да ти објаснам. Ми објаснуваш триста работи кои врска немаат со ќотек конкретно, ама твое си е, не сум во твоја глава па да линкам триста работи по твој терк. Искачање до касно, дечковци триста тракатанци се сосем друга работа од она што е тема овде - Ќотек.

Родители плескале деца пред многу години на редовна база, истите тие плескани деца денес не ги тепаат своите. Тоа од што фино им било чувството од ќотекот, односно од што знаат дека нема никаков ефект врз нивното карактерно градење.

Битно те сфаќам, ти ќе или си ги тепаш децата. Додуша по муабетов се ми се чини дека немаш деца, што е уште посмешно ако им се спремаш уште неродени да ги заплескаш.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.510
Поени од реакции
24.291
Друже ти не живееш во исто општество како прадедоти и дедоти... од каде тоа мислење дека тогаш сите биле по срекни и имале подобра култура:confused:
Ако тој начин на воспитување бил добар како што тврдиш, логично би било дека никогаш никој не би дошол до идеа да го смени истиот.
Сега ти се заебаваш или пак сериозна си??
Правиш споредба со децата порано ајде да не одиме со 100 години наназат туку само некоја деценија и се обидуваш да ги споредиш со денешните деца, кои патем речено ајде да не ги ставаме во ист кош сите ама поголемиот дел немаат никаква култура, никакво домашно воспитување немаат страв и почит кон ништо, за одговорност да не ни зборуваме, разгалени до немајкаде. Мислам таа теза сакаш да ја провниш на мала врата. Батали тоа, на друг тој муабет кажвајму го.

И искрено сметам дека новото и модерното не секогаш значи и подобро, а во случајот за децата и новите начини на воспитување резултатите можеме да ги видиме на секој чекор колку се успешни.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Добро БРУС ЛИ, и сеа твоето дете е најпалаво, и секој ден прави бељи, и слободно не ме интересира кој си или која си, излегувам го ишамарам и ми идеш ти да ми кажеш каде е сонце?? така?? ти ме удираш прва, јас ке ти вратам со 3дупло од твојата мера, НО во самодбрана оти ти ме удри прва, ти си најоштетена во случајов, сонциња барај на други места да наоѓаш, затоа ти велам од будала има побудала ;)
--- надополнето: 27 јули 2012 во 03:08 ---

Се гледа дека никаква појма немаш од оваа работа, те замолувам слободно напушти тема, оти се резилиш овде, правејќи се некоја wannabe Мајка Тереза, Џејсон Статам и останати. Со твојот метод ти си замислуваш дека сите деца од раѓање се најмирни тоа е твоја замисла, не си ти крива, ти немаш видено други затоа,

ПОКАСНО НЕ БИЛО КАСНО!!!

Ти ако успееш да одвикнеш некое бесно шанкуре од 23-24 години да речеме е наркоман, бељаџија, кради од дома, ти иде во 4 саат наутро те тепа и ти бара пари, кради од секаде, секој ден проблеми со Полиција, проблеми со роднини...ти нема да можеш да го одвикнеш да те вика Мама од "МОРИ ГЛУПА", "МОРИ КРАВО"...не пак да го доведеш во ред....ај жити се излези од тема.
Те цитирам само да ти кажам дека и за тебе не е касно, за другото многу си долу. Да ја употребувала мајка ти мојата метода на воспитување, немаше да го читам цитираното :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.510
Поени од реакции
24.291
Искрено не знам како попросто да ти објаснам. Ми објаснуваш триста работи кои врска немаат со ќотек конкретно, ама твое си е, не сум во твоја глава па да линкам триста работи по твој терк. Искачање до касно, дечковци триста тракатанци се сосем друга работа од она што е тема овде - Ќотек.

Родители плескале деца пред многу години на редовна база, истите тие плескани деца денес не ги тепаат своите. Тоа од што фино им било чувството од ќотекот, односно од што знаат дека нема никаков ефект врз нивното карактерно градење.

Битно те сфаќам, ти ќе или си ги тепаш децата. Додуша по муабетов се ми се чини дека немаш деца, што е уште посмешно ако им се спремаш уште неродени да ги заплескаш.
Јас само ти одговорив на твоето трик прашање, сега тоа што тебе не ти се допадна одговорот па демек неможеш да ја видиш поврзаноста е сосем друга работа.
Инаку споредбата си е сосем на место.
Ротителите кои како деца сметале дека нивните родители постапиле неправедно спрема нив ( без разлика дали ги нашлакале или не им пружиле некое задоволство) после прават обратно од тоа. Ако овие јаделе ќотек сега демек не ги тепаат, ако нив им бранеле да скитаат до незнам кога, овие сега не им бранат , ако ним не им купиле нешто што сакале, овие сега им купуваат повеќе од колку што реално има потреба и таканатаму.
И сега ако уште ми тврдиш дека одговорот нема врска со твоето прашање тогаш да не го тупиме повеќе пошто стварно незнам како посликовито да ти го објаснам.
А по последниот коментар можам само да заклучам дека ти и баба ванѓа нешто роднински поврзани сте. И таа беше исто така видовита:).
И прави разлика помеѓу тепање и шамар како воспитна мерка, незнам јас што си учела и колку си сватила од тоа што си го учела и каде се го имаш тоа применето во пракса, но сигурен сум дека имаш забележано дека теоријата и практичниот дел во реалниот живот најчесто се разликуваат.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Те цитирам само да ти кажам дека и за тебе не е касно, за другото многу си долу. Да ја употребувала мајка ти мојата метода на воспитување, немаше да го читам цитираното :)
Шо да е касно, што сум почнал сум завршил, што ќе почнам ќе завршам, ни сум будала, ни неам трауми од детство, ни сум депресивен, ни убивам луѓе, баш напротив, ведра личност која досега во животот немала непријателства, и можам да кажам само успеси и успеси....и кога ќе подразмислам промена не ми треба мене, супер си сум :) а ти да кажуваш за твоја метода за воспитување неможиш, затоа што кога мојата мајка одгледувала деца и работела ти сигурно си била со мајкати на плажа и си играла со песок и кал.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Немам деца засега, па ништо од непосредно искуство на родител. Арно ама сум гледал секакви примери на воспитување и на одгледување деца. Испаднале сосем добри луѓе и со ќотек и без него. Излегле вистински гомна и со ќотек и без него.
Јас лично не сум за физичка пресметка со деца, ни со свои ни со туѓи, ама има и полоши казни од тоа. Не знам дали некој бил сведок или жртва на неколкудневно игнорирање од страна на родителите како воспитна мерка (казна). Тоа може да биде и полошо од ќотек за мало дете, кое е многу позависно од родителот, оти е на таа возраст. Или пак, како резултат на болните замисли и стратегии на некој од родителите за одгледување потомство, тоа да биде потценувано и омаловажувано во секоја прилика, за да се челичи, да постигне повеќе, да стане подобра личност. Никакви, неспособни родители - уште полоши деца. Мислам дека кога на виделина (на улица, во школо) ќе излезат вакви проблеми веќе е прилично доцна.
Имаше случај кога детето на едни мои комшии (4-6 години, не знам колку точно имаше) еднаш или двапати, без никаква причина (никогаш му се немав обратено), онака, баш сочно да ме опцуе. Мислев да реагирам кај неговите, ама ајде си реков мало дете е, да не напнувам и јас. Тие се отселија прилично брзо, па работава немаше никаква завршница ниту пак можев да го следам случајов во иднина. А беше сличај за посматрање дефинитивно. Не затоа што ме опцу, туку затоа што, еднаш или двапати потоа, кога на поминување налетав на детево во друштво со родителите, тоа сосем воспитано и културно, како да е неколку години постаро, пред нив учтиво ми рече: Добар ден! Е ај сега објаснувај се со нив за синчето нивно. Овде не се работи за детски глупости и забегувања, туку за зародиш на лицемерие и расипаност сосем нетипични за таа возраст. Мислам, тепачки, кршење прозорци - тоа го има кај многу деца, ама ова ме изненади. Длабоко сум убеден дека плодовите на ваквото воспитување најмногу ќе ги кркаат неговите родители.
Има деца кои се вистински проблем, кои никој не ги контролира, најмалку родителите. Значи, не помагаат интервенции кај нив, знаат да се качат на глава, да ја злоупотребуваат до крајни граници „родителската“ попустливост. Што со таквите родители? И што со таквите деца, кои, исто така, ќе бидат родители еден ден?

L

Ligeia

Гостин
Дисцилината и почитта кон постарите кои ги имаш не се позитивна последица од казнувањето, само се залажуваш. Доколку твоите родители биле дисциплинирани и имале почит спрема другите ти биле пример како да се однесуваш, од таму и ти си таква-дисциплинирана.
Многу од децата кои биле казнувани од родители кои на некој начин им биле пример како да се однесуваат стануваат мазохистички настроени, а тоа го приметувам и кај тебе.
Казнувањето секогаш дава контра ефект, а она што ти го сметаш за лигавење јас би го нарекла, разбирање и трпение, а она што ти го нарекуваш челичење јас би го нарекла всадување на страв во коски, ограничување на перцепцијата, потиснувае на слободата и креативноста кај децата.
--- надополнето: 28 јули 2012 во 13:16 ---
A jas kaj tebe primetuvam deka si ja zemas slobodata da davas komentari za luge koi ne gi poznavas voopsto.Ako taka gi vospituvas i decata...tesko na opstestvoto.;)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Јас само ти одговорив на твоето трик прашање, сега тоа што тебе не ти се допадна одговорот па демек неможеш да ја видиш поврзаноста е сосем друга работа.
Инаку споредбата си е сосем на место.
Ротителите кои како деца сметале дека нивните родители постапиле неправедно спрема нив ( без разлика дали ги нашлакале или не им пружиле некое задоволство) после прават обратно од тоа. Ако овие јаделе ќотек сега демек не ги тепаат, ако нив им бранеле да скитаат до незнам кога, овие сега не им бранат , ако ним не им купиле нешто што сакале, овие сега им купуваат повеќе од колку што реално има потреба и таканатаму.
И сега ако уште ми тврдиш дека одговорот нема врска со твоето прашање тогаш да не го тупиме повеќе пошто стварно незнам како посликовито да ти го објаснам.
А по последниот коментар можам само да заклучам дека ти и баба ванѓа нешто роднински поврзани сте. И таа беше исто така видовита:).
И прави разлика помеѓу тепање и шамар како воспитна мерка, незнам јас што си учела и колку си сватила од тоа што си го учела и каде се го имаш тоа применето во пракса, но сигурен сум дека имаш забележано дека теоријата и практичниот дел во реалниот живот најчесто се разликуваат.
Баш и не одговори на прашањето, туку си наведе примери кои немаа врска со ќотекот.

Да скратам, уште Балканов остана да се сили дека може да го шамара детето или уште полошо. Отвори тема на некој странски форум од типот, дали е во ред ќотекот како воспитна мерка и што да се прави со брливи деца, ако не те отераат во три лепе кога ќе им спомнеш ќотек.... На Запад социјални служби одземаат деца од родители за вакви воспитни мерки, кај нас одиме со парола и мене ми залепија шамар ко мал па еве океј сум. Никој не разбира дека ќотекот не превоспитал никого, како инаку имате деца кои се скршени од ќотек па си тераат исто? Јас ќотекот врз дете го гледам тука некаде со семејно насилство врз жена. Не може бе ти кој си двојно поголем од некого да го замаваш оти ти се може, башка и крв ти е. Никогаш нема да ве разберам како можете детето да си го удрите.

П.С Врти сучи, сепак немаш дете. Ванѓа, не Ванѓа ми ја потврди поентата....

Член од
20 мај 2010
Мислења
78
Поени од реакции
78
Не ги разбирам родителите што ги тепаат своите деца... според мене, со дете треба да се разговара уште од најрана возраст, треба на детото да му се дозволи да си ги искаже чуствата, мислите, желбите, да ја каже сопствената страна од проблемот... тие "брливи" деца се такви само за да привлечат внимание, недоволно посветено време на нивно воспитување... според мене не е тоа генски наследено... а ниту пак сакам деца што каде што ги седнеш не мрднуваат, ја обожавам детската љубопитност, а имам видено многу примери каде родителите настапуваат многу агресивно само заради што нивниот син е љубопитно и живо дете :)

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Kajgana Shop

На врв Bottom