Брливи деца - ген и/или недоволно домашно воспитување?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Ако се поставиш како другар со детето тоа ќе те доживее како таков секогаш и секаде и ќе ти возврати на "другарството". Еден од елементите на родителството треба да биде другарство, но не и односот кон детето во целост да биде врз основа на другарување пошто во тој случај авторитетот на родителот одлетува во воздух и како резултат имаш деца кои не знаат да сопрат пред нешто што не е дозволено, ниту дома, ниту на улица. Другарот за другар, родителот за родител.
Тој има обврска детето кое го створил да го изгради во општествено прифатлива и недеструктивна личност, на начин кој е најприфатлив согласно карактерот на детето.
aха сигурно..со свое дете другарство ќе воспоставувам..:tapp: оно на мене врсник ми е,па другари ќе бидеме.. затоа кога ќе порасне после душа ќе ти вади.Се знае каква треба да биде хиерархијата,кој е главен у куќа,а кој треба да слуша. Ќе му дозволувам на едно мало кускуле оно мене да ми поставува правила..пиши пропало од тоа дете утре,ако како мало не те поштува,како поголемо па ич нема да те ферма.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Фала на совет, али не би размислувала во тој правец, од проста причина што сум сигурна во тоа што го зборам.
Кажете што сакате, ипак си стои фактот дека ќотек применуваат мрзливи родители, оние на кои им е тешко да одвојат време и простор за сопственото дете. Под парола - дете е тоа, не сфаќа што му збориш, се оправдува шамарот. Под парола - и мене ме шамараа ко мал, се оправдува клоцата. Под парола - иако ме шамараа, мене денес ништо не ми фали, пропуштате да приметите колку уствари фали. Овде се зборува за „воспитување“ на туѓи деца,ај шо се зборува него и се оправдува. Наоѓате темпераментно дете кое прави бељи и прво што се презема е шамар. Зошто никој не помисли дека тоа дете може има некаков проблем што го манифестира преку такво однесување? Затоа што не ви е гајле, не е ваше да го оправате, ваше е да му ја врзете една.
Тоа што ја се ставам во позиција на детето не е грешка, вештина е. За тоа учев. Како да разговараш со дете на начин на кој ќе те разбере. Немам намера ја на детето да му го цитирам Ниче и не очекувам да ја сфати смислата на постоењето, религијата и моралот од тие мои цитати. Детското верување во Дедо Мраз би требало да ти ја постави границата за интезитетот на тој разговор.
Непријателска и насилна околина нити била, нити ќе биде здрава околина за правилен развој на едно дете. А тоа е само во рамките на семејството. Ако дозволиме истата да се прошири и на комшии, роднини, воспитачки, наставнички сме заебале работа.
--- надополнето: 27 јули 2012 во 10:33 ---

Ти се правиш будала со муабетов за алфите? Треба да ти објаснувам што значи постоење на закони, што значи кршење на закони и што значи избегнување казни ради Х фактори?

Ако по тебе е најдобар начин - тепај си ги децата, тепај ги и децата на комшиите.
Само се надевам дека некој разумен ќе се најде во твоја близина, за да те пријави и да ти биде одземено родителското право. А кога тоа ќе се случи, оди кај твоите родители и објасни им колку убаво те научиле, колку е ќотекот излезен од рајот, колку е практичен, потребен, дури и неопходен. После дојди овде на форумов и тука истото објасни го. Три пати УРА за ќотекот!!!
Јас израснав во нормално дете, иако бев бељаџија некогаш како мал, и да јадев ќотек оти бев немирен, моите немаат никакви проблеми со мене, немам проблеми со никој, не сум скаран со никој, и сигурно од тебе би бил 10000пати подобар родител тоа гарантирам со живот, затоа што имам видено и такви и такви и секакви страни на родители, за разлика од тебе која живее во некој розов Rebelde Way свет....ај чао, не реплицирај, немаш сила....

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Еден мој братучед ко помал беше многу луд,ко адолесцент почна да забегува по трави,тепачки и слични срања..се додекаеден ден татко му не го качи у кола и овој прашува кај ќе ме носиш бе.. у поправен дом,пичка ти матер.. И да видиш како од тогаш му дојде памет на место,еве го денес човек на место е,работи и поштува татко и мајка и фамилија.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Lele haha pogresno ste sfatile poveketo, nikoj tuka ne zbori za da go zamavas deteto ko da si Muhamed Ali. Koj normalen bi go napravil toa? Za samar zborime samo koga ke pretera i ke vidis deka ne se razbira od zbor, kakvi traumi i nokni mori od samar, ne me zezajte.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Јас израснав во нормално дете, иако бев бељаџија некогаш како мал, и да јадев ќотек оти бев немирен, моите немаат никакви проблеми со мене, немам проблеми со никој, не сум скаран со никој, и сигурно од тебе би бил 10000пати подобар родител тоа гарантирам со живот, затоа што имам видено и такви и такви и секакви страни на родители, за разлика од тебе која живее во некој розов Rebelde Way свет....ај чао, не реплицирај, немаш сила....
Да бе, дечко, супер си израснал...мал проблем е што мислиш дека ќотекот е решение на све, не само на домашно, туку и на светско ниво, али освен тоа - све пет, браво (y)

Каде само успеа да ги видиш толку детално сите овие страни на родители, и кога попрво успеа да развиеш насилна стратегија од сите информации здобиени во разгледувањево? Сигурно ќотекот од детството ти ја зголемил интелигенцијата.

Да ти кажам, кога станав сабајле, ме болеше глава, али сеа ми е боље, пиев кафе и ми се врати силата ;)

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
aха сигурно..со свое дете другарство ќе воспоставувам..:tapp: оно на мене врсник ми е,па другари ќе бидеме.. затоа кога ќе порасне после душа ќе ти вади.Се знае каква треба да биде хиерархијата,кој е главен у куќа,а кој треба да слуша. Ќе му дозволувам на едно мало кускуле оно мене да ми поставува правила..пиши пропало од тоа дете утре,ако како мало не те поштува,како поголемо па ич нема да те ферма.
Е така де, и јас истото го зборев.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Да бе, дечко, супер си израснал...мал проблем е што мислиш дека ќотекот е решение на све, не само на домашно, туку и на светско ниво, али освен тоа - све пет, браво (y)

Каде само успеа да ги видиш толку детално сите овие страни на родители, и кога попрво успеа да развиеш насилна стратегија од сите информации здобиени во разгледувањево? Сигурно ќотекот од детството ти ја зголемил интелигенцијата.

Да ти кажам, кога станав сабајле, ме болеше глава, али сеа ми е боље, пиев кафе и ми се врати силата ;)
Да супер сум израснал и тоа многу супер, и пази сеа велиш дека сум мислел дека ќотекот е решение за се :D за темава воглавно зборуваме а не за се, прочитај ја темата уште еднаш што зборува, брливи деца, се имаш сретнато со нив?? изгледа не, биле твои биле нечии тие стварно некогаш го заслужуваат тоа, дали е ген или така воспитани тоа е или едно или друго, детето можеби како помало е супер, но ако фати такво друштво што сите се брливи тоа нема да биде имуно на тоа, ако не како помало не осети како е да прави бељи, и секако да јади по некоја воспитна, на големство ако почне да го прави тоа е најлошо, неизживеано за неговите години и сега на големство го прави ова, ако не го научиш на ред, тоа има да те науче тебе, ти не го ни чепкај, ама тој тебе има да те шамари, има милиони случаи каде цел живот го третираат како крал детето, го разгалуваат, и на големство тоа е научено на мазење, и ако му преречеш нешто тогаш ќе јадеш шамари од сопственото дете, дете кое како мало си му овозможувала се, и си го разгалувала....тогаш нема да гледа мајка или татко туку само да искористи.

Друго, со детето требало како со другар - НЕ!!! Со детето треба како дете, ти си му родител а не другар, другари ќе најде на улица илјада.

Имам другар кој го третираа како мал така, со детето како другар, ехее пријатели најдобри. Бев кај него дома и собата како отпад, влегува таткому и вика "Средија та собата море , срамота е" ..... Овај другарски му враќа "Ој шо те ебам бе, доста сеа со другарми сум не досадвај, ај оди гледај порничи таму" - Супер одговор за родител беше ова :/

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Ќотекот во општеството е најдобриот начин да се стави еден или многумина во ред, тоа не е само овде, тоа е и секаде, ете Америка во блиско минато партали беа правени луѓето што протестираа, не се бираа жени или мажи, само се маваше.....и нормално беа ставени во ред:cautious:
Еве ти го муабетот :)
--- надополнето: 27 јули 2012 во 12:53 ---
Да супер сум израснал и тоа многу супер, и пази сеа велиш дека сум мислел дека ќотекот е решение за се :D за темава воглавно зборуваме а не за се, прочитај ја темата уште еднаш што зборува, брливи деца, се имаш сретнато со нив?? изгледа не, биле твои биле нечии тие стварно некогаш го заслужуваат тоа, дали е ген или така воспитани тоа е или едно или друго, детето можеби како помало е супер, но ако фати такво друштво што сите се брливи тоа нема да биде имуно на тоа, ако не како помало не осети како е да прави бељи, и секако да јади по некоја воспитна, на големство ако почне да го прави тоа е најлошо, неизживеано за неговите години и сега на големство го прави ова, ако не го научиш на ред, тоа има да те науче тебе, ти не го ни чепкај, ама тој тебе има да те шамари, има милиони случаи каде цел живот го третираат како крал детето, го разгалуваат, и на големство тоа е научено на мазење, и ако му преречеш нешто тогаш ќе јадеш шамари од сопственото дете, дете кое како мало си му овозможувала се, и си го разгалувала....тогаш нема да гледа мајка или татко туку само да искористи.

Друго, со детето требало како со другар - НЕ!!! Со детето треба како дете, ти си му родител а не другар, другари ќе најде на улица илјада.

Имам другар кој го третираа како мал така, со детето како другар, ехее пријатели најдобри. Бев кај него дома и собата како отпад, влегува таткому и вика "Средија та собата море , срамота е" ..... Овај другарски му враќа "Ој шо те ебам бе, доста сеа со другарми сум не досадвај, ај оди гледај порничи таму" - Супер одговор за родител беше ова :/
Ти кажав ја, прави си ти со твоето дете како мислиш. Тепај, мавај, врискај...не, не, извини - воспитувај! На друг начин не знаеш, затоа и мислиш дека така е правилно. Уживај, све ќе биде у реду. Никад на син ти нема да му текне да ти врати за ќотекот што го добил пошто ти не си бил способен на друг начин да се изразиш и да покажеш шо е ок детето да прави, а шо не.
И на секоја следна беља посилно удирај. Така сигурно нема да ја повтори.;)

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Епа причитај го уште еднаш де :D Да се стави еден или многумина во ред...чим некој се става во ред, значи не бил како што треба - автоматски Брлива, насилна, немирна личност....а за се не е, не можеш да претепаш дете ти да речеме, ако не јади, ако скрши чаша или што и да е банално, но кога некој треба да се доведи во ред, тој е насилен и штетен за околина ;)
--- надополнето: 27 јули 2012 во 12:58 ---
--- надополнето: 27 јули 2012 во 12:53 ---

Ти кажав ја, прави си ти со твоето дете како мислиш. Тепај, мавај, врискај...не, не, извини - воспитувај! На друг начин не знаеш, затоа и мислиш дека така е правилно. Уживај, све ќе биде у реду. Никад на син ти нема да му текне да ти врати за ќотекот што го добил пошто ти не си бил способен на друг начин да се изразиш и да покажеш шо е ок детето да прави, а шо не.
И на секоја следна беља посилно удирај. Така сигурно нема да ја повтори.;)
Јас ти кажувам за во иднина, ако мислиш како и сега, спремисе, да јадеш некогаш и воспитни од твоето дете, што си го ранела, ништо чудно ако го разгалиш, некогаш и од дома да те избрка....и такви случаи има :D сум видел многу, оти во мојата околина поточно населба имаше наркомани кои како мали биле предобри деца, но недоволната грижа од нивните родители макар и со ќотек им го направи ова, овде пред 5 години, на секој 4 жител имаше по еден наркоман, по еден крадец, силеџија......останаа уште неколку, заминаа по затвори, некои и горе....а порано биле злато деца ;) но ги испушти од раце нивните, некои беа едини деца и кралеви да не речам беа дома, но надвор плен за рекетари, и полиција ;)

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.774
Поени од реакции
8.037
Родителите се криви, никој друг. Ги лигаваат со пари, луксузи и разни џангрлаци... и самото дете се опушта и се разлигавува. У наше време ко не праќаа нема сакам, неќам... МОРАШ! Ќе плукнат плунка постарите на земја и ќе ти речат "Додека да се исуши плунката, да се вратиш."

Ех, секој ден ги трпам тука децава... провоцират, па дури и се силат на ќотек, хаха! И после ко ќе му го удриш ќотекот, ќе заплаче... ќе се расправаш со родители, и другиот ден пак старата песна!? Пак ќе ти прави проблеми... WTF!?

Ќе му речиш "Ај да ми земиш нешто за јадење?" - Тој ти враќа "Колку пари ќе ми дадеш?" или пак ќе ти каже "НЕ НЕМА ШАНСИ!"

Технологијата и сите тие луксузи се криви за тоа (заедно со родителите), дефинитивно.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Епа причитај го уште еднаш де :D Да се стави еден или многумина во ред...чим некој се става во ред, значи не бил како што треба - автоматски Брлива, насилна, немирна личност....а за се не е, не можеш да претепаш дете ти да речеме, ако не јади, ако скрши чаша или што и да е банално, но кога некој треба да се доведи во ред, тој е насилен и штетен за околина ;)
--- надополнето: 27 јули 2012 во 12:58 ---

Јас ти кажувам за во иднина, ако мислиш како и сега, спремисе, да јадеш некогаш и воспитни од твоето дете, што си го ранела, ништо чудно ако го разгалиш, некогаш и од дома да те избрка....и такви случаи има :D сум видел многу, оти во мојата околина поточно населба имаше наркомани кои како мали биле предобри деца, но недоволната грижа од нивните родители макар и со ќотек им го направи ова, овде пред 5 години, на секој 4 жител имаше по еден наркоман, по еден крадец, силеџија......останаа уште неколку, заминаа по затвори, некои и горе....а порано биле злато деца ;) но ги испушти од раце нивните, некои беа едини деца и кралеви да не речам беа дома, но надвор плен за рекетари, и полиција ;)

Што сакаш да ти кажам? Дека е реду да ги тепаш, макар и воспитно? Не е. Рационализирај колку сакаш, давај примери до утре - пак нема да биде у реду. Смири си ја совеста ти со муабетот „ќе го тепам ја, за да не ме тепа он мене“, али размисли за некои други примери. Постојат деца и фамилии на светов каде ќотекот не бил воспитна мерка и види, чудо, тие деца сеа не се наркомани, не се ни пропалици, нити ги избркале родителите од дома, ништо! Најнормално живеат и функционираат.
Стравот зборува од тебе - дека нема да можеш да си ги воспиташ децата на нормален начин, па прибегуваш кон крајни мерки. Дека нема да ја заслужиш нивната почит, па ќе ја бараш на сила. Јбг, не иде тоа така. Дури и спрема родителите, во некоја мера, почитта се заслужува, не паѓа од небо. Таквите комунистичко-патријахални идеи можеш комотно да си ги избиеш од глава.
И крај краева, збориме за твои сопствени деца, твоја крв. Не мислиш дека можеш да се воздржиш од кревање рака врз нив и да пробаш нешто друго, помалце радикално?

L

Ligeia

Гостин
Секогаш е недоволното домашно воспитување.На дете е убаво да му се зборува но мене тоа ми е повеќе лигавење и натегање отколку челичење.Сепак стравот трае подолго од љубовта.Така ме учеле дома и еве и јас и брат ми сме културни и воспитани деца,карактерно многу различни па ништо не ни фали но татко ми и мајка ми имаа начин на казнување.Тоа подразбираше казна во зависност од тежината на бељата која ќе ја направиш како скала со почеток од рибање на под па се до шамарење.Така се научивме и на дисциплина и на ред а за почитување на постари да не разговарам.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Удирањето по џеб е најболно ............ шамарите ништо не помагаат, а б.т.в. и никој несмее да тепа туѓо дете ............ може да се одговара или и тој што го удрил детето и тој може да попие некој шамар или бокс од родителите на нападнатото дете ........... ако некое дете направи некаков пакос, тогаш неговите родители треба да ја сносат одговорноста т.е. да ја покријат направената штета на оштетениот, нормално дека детето само не може да ја поправи/надомести штетата .......... кога ќе бидат удрени по џеб родителите на таквите деца-бељаџии е тогаш мислам дека друга песна ќе му се пее дома на детето ...... е сега ако родителите не сакаат да ја платат/надоместат направената штета од нивното дете доброволно, тогаш си има судови/закони и сл. и сакале нејќеле ќе мора накрај да си ја платат штетата ........... ова го кажувам секако за недај боже, бидејќи еве ги гледам децава мали по улица се гаѓаат нонстоп со камења и прашање на ден е кога некое куќно прозорско стакло или некое автомобилско стакло ќе биде распукано .......... а знаеме и колку се скапи тие ствари нови да се купат, накрај ќе мора родителите од таквите деца да им ги купат нови на оштетените лица, но со тепање, млатење шамари и боксови ништо не се постигнува ........... има секакви ненормални луѓе/родители кои можат и оружје да извадат ако само им го погледнеш детето накриво, а камо ли па да им го скараш или удриш, секакви луѓе има, има и голем број на тотално швркнати родители и недај боже со такви идиоти некој да си има работа .......... само бапни на суд и свиркај си, не за џабе постои полиција/држава/суд/закони... !

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.510
Поени од реакции
24.291
Фала на совет, али не би размислувала во тој правец, од проста причина што сум сигурна во тоа што го зборам.
Од каде толку сигурна??
Види немој да ме сватиш погрешно, ама муабетот иди од типот
порастоше пилци појебоше коке.
Сега вие се најдовте најпаметни и демек откривте топла вода.
Овај начин кој јас и повеќето тука ти го презентираат е проверен и проверен со генерции и генерации деца. Значи и прадедоми и дедоми и таткоми и јас истиот начин на воспитување го имаме добиено кој во поизразена кој во поблага форма. И ајде сега направи споредба какви биле децата тогаш, каква култура и воспитување имале и какви се сега. Така да не измилсуваме топла вода, тимот што победува не се менува. А ако сакаш ти да си експериментираш со нови техники на воспитување пробај си, сепак за твоите деца се работи и за нивната иднина. А и да погрешиш со првото ке знаеш за второто или третото. Сепак никој учен не се родил, само малце ми е глупо и несериозно да се повикуваш на недокажана и нова теорија на воспитување која има поразителни резултати на сите полиња, а при тоа имаш сосем докажана и проверена во пракса теорија која со чесни исклучоци кои се занемарливи, во останатите функционирала 100%. Ако сакаш да си играш со судбината на твоите деца и тие да ти служат како екперимент само затоа што некој таму некаде во некоја книга или текст напишал нешто, во најмала рака како родител е несериозно.

Kajgana Shop

На врв Bottom