Брливи деца - ген и/или недоволно домашно воспитување?

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Јас ги немам удрено моите деца, а некој курајбер како тебе недај боже да му се испушти да удри некое од моите деца, мислам ѓаолот ќе замижи од страв кога ќе ја види мојата реакција :) Затоа полека со шамарење да не наидеш на некој кој не брои до 3, па ти да ја видиш буквално лепата п.м. За тоа се разговара со родителите.

п.с. Насловот на темата „Брливи„ :vozbud: :icon_lol:

А ако мава со камења, баш како случајот, ако се немирни, се гибаат, што да не треба да им купам сладоле дека ти се деца тебе?? Има да ги ишамарам секако, безразлика кои деца се, ти ако не си ги удрила и ако се бељаџии тогаш некој друг ќе ги удри, не се кревајте до небо, дома ти се кокичиња а надвор може ѓаволчиња, и секако гледај како растат и тргај ги совреме од лошото, затоа што како што кажав погоре ако не ти некој друг ќе ги зашамари ;)

Најглуп муабет е тој "Јас ги немам удрено моите деца па ти ке ги удриш" и шо е то??? демек тебе дома ако ти кршат, викаат ти само ќе ги предупредиш, на улица ако го прават истото милиш некој друг истата твоја постапка ке ја повтори?? - НЕ!!! Секакви луѓе има. Ако ти не броиш до 3 некој не ни почнува да брои, од будалиот има побудала...
--- надополнето: 26 јули 2012 во 12:25 ---
Ke pokazam eve eden primer

Jas sum prvo dete na moite, imam i edna pomala sestra. Se rodiv vo 9ti mesec, zdravo zensko dete, prava, bez nikakvi problemi. So mene a i veruvam kako i poveketo roditeli sto se so prvoto dete, bea mnogu mnogu strogi. Ne smeev da vriskam, da piskam, kade toa, odma ke ke rasamaraa. Kamoli taka da se ponasam so postari na ulica, da gi mavam so kamenja, da gi prskam ili kako slucajot so Anon, da vodam inat. Si go dobivav koga ke napravev nesto nedolicno i vise ne mi teknuvase na toa.

Sestra mi se rodi po nekoe vreme, no se rodi vo 7mi mesec so nekoi problemi no gi nadmina i ne bese strasno potoa. No moite (vklucuvajki gi i baba mi i dedo mi) so nea se odnesuvaa mnogu porazlicno. Dozvoleno i bese sto saka da pravi i koga saka da pravi, nikoj nikogas ne i prerekuvase nisto, samo radi toa sto neli, bila pomala i rano se rodila itn. E sega toa dopustanje na moite tri pati im se vrati od sestra mi.

Sestra mi denes ti e covek koj znae da se izdere kako neandrtalec po ulica, vo trgovski, w/e, zatoa sto kako mala nikoj ne i kazal deka derenje na javni mesta ne e kulturno. Ne znae sto e toa odenje po prodavnica, da i kazes da napravi nesto prviot odgovor ti e nejkam, ako go povtoris prasanjeto vtoriot odgovor i e ne zamaraj... si jade sto saka i koga saka bez razlika dali kupenoto u frizider e za gosti sto ke dojdat, nejze bas i e gajle. Si zema pari od moite bez da znaat kolku saka i koga saka i ne kazuva, vika ne sum dolzna jas nikomu nisto da kazuvam:facepalm:

Vo prevod, sestra mi e pretvorena vo ovie ligusive od deca sto se setaat denes po ulici i ne trpat nikakvi avtoriteti. Zatoa, ne veruvam deka e toa nekoj gen. Poradi takov gen, deteto moze da bide samo potemperamentno, ama ako bide pravilno vospitano, nema da go pokazuva toj temperament togas, tuku ke go prenasoci na drugi aktivnosti, kako na primer, sport.
Ехх еве ти пример на денешно дете разгалено, како сестрати......да имам ваква сестра, па посебно да кради пари од дома....ќе ја тепам секој ден, брат имам помал 4 год од мене, малце ми е кренат во последно време, и го предупредив, ако случајно почни да се крева мислејќи дека е некој и нешто и секако АКО УСПЕЕ ДА УКРАДИ 1 денар од дома и ако го научам ќе го газам, кога ова му го кажував почна да ми се сили, ти ваков ти таков, го претепав еднаш убаво во соба кај него, и сега еве месец дена е малце поарен.....:D

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Ne krade be peer, dozvoleno i e. Sfakas? Koga si i dozvoluval ko mala, kasno e ko pogolema da i branis. Ubavo vikase klasniot moj vo sredno, vo zivotot se najvazni prvite 7 godini. I taka si e.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
А ако мава со камења, баш како случајот, ако се немирни, се гибаат, што да не треба да им купам сладоле дека ти се деца тебе?? Има да ги ишамарам секако, безразлика кои деца се, ти ако не си ги удрила и ако се бељаџии тогаш некој друг ќе ги удри, не се кревајте до небо, дома ти се кокичиња а надвор може ѓаволчиња, и секако гледај како растат и тргај ги совреме од лошото, затоа што како што кажав погоре ако не ти некој друг ќе ги зашамари ;)

Најглуп муабет е тој "Јас ги немам удрено моите деца па ти ке ги удриш" и шо е то??? демек тебе дома ако ти кршат, викаат ти само ќе ги предупредиш, на улица ако го прават истото милиш некој друг истата твоја постапка ке ја повтори?? - НЕ!!! Секакви луѓе има. Ако ти не броиш до 3 некој не ни почнува да брои, од будалиот има побудала...
--- надополнето: 26 јули 2012 во 12:25 ---
Што зборуваш ти бре? Ќе удриш туѓо дете? Сфаќаш дека не смееш, така? Не у смисла, не е убаво, туку нешто како - ќе те пријавам за физички напад врз малолетник! Јасно ти е тебе тоа? Јасно е дека физички напад е противзаконит акт?

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Што зборуваш ти бре? Ќе удриш туѓо дете? Сфаќаш дека не смееш, така? Не у смисла, не е убаво, туку нешто како - ќе те пријавам за физички напад врз малолетник! Јасно ти е тебе тоа? Јасно е дека физички напад е противзаконит акт?
Дали ќе ми ја платиш шофершајбната од колата? Цело ново фарбање на колата од гребење со камен? Дали ке ја прифатиш тужбата од мене како родител на малолетно тете ако мене ме удри со камен или што и да е, бидејќи е така воспитано? секако дали ке се сносиш со последиците на дивеењето на твоето дете законски за неговите постапки? и дали потоа дома ти нема да го изнатепаш убаво за тоа, и секако тоа да те пријави во Полиција бидејќи претрпело семејно насилство? Како родител има 300 маки да јадеш ако не го воспиташ добро детето за во иднина, погоре ти напројав неколку, затоа ум во главата и не им дозволувајте се, не ги разгалувајте, безразлика колку имате можности затоа ќе се врати на ваша глава ;) И ако јас го удрам твоето дете ти ке дојдеш и ке ме удриш мене и ке ме пријавиш за насилство кон твоето дете, јас тебе ке те пријавам дека ти ме удри мене, знајш кој е најоштетен во случајов??? Ти ;)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.899
Поени од реакции
23.301
Ме интересира што ти би направила кога некое туѓо дете ти фрли камен низ џамот?? Како би постапила ?

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Дали ќе ми ја платиш шофершајбната од колата? Цело ново фарбање на колата од гребење со камен? Дали ке ја прифатиш тужбата од мене како родител на малолетно тете ако мене ме удри со камен или што и да е, бидејќи е така воспитано? секако дали ке се сносиш со последиците на дивеењето на твоето дете законски за неговите постапки? и дали потоа дома ти нема да го изнатепаш убаво за тоа, и секако тоа да те пријави во Полиција бидејќи претрпело семејно насилство? Како родител има 300 маки да јадеш ако не го воспиташ добро детето за во иднина, погоре ти напројав неколку, затоа ум во главата и не им дозволувајте се, не ги разгалувајте, безразлика колку имате можности затоа ќе се врати на ваша глава ;) И ако јас го удрам твоето дете ти ке дојдеш и ке ме удриш мене и ке ме пријавиш за насилство кон твоето дете, јас тебе ке те пријавам дека ти ме удри мене, знајш кој е најоштетен во случајов??? Ти ;)
Ме интересира што ти би направила кога некое туѓо дете ти фрли камен низ џамот?? Како би постапила ?
Луѓе, шо ви е ? Ја сум прва за воспитување на деца, далеку од тоа дека треба да дивеат по улици, да фрлаат камења и сл. Само не мислам дека воспитувањето вклучува ќотек. Кажав и погоре - категорично сум против тепање деца, на било кој начин. Постојат методи со кои можеш да воспитуваш без примена на сила и таквото воспитување е примарна обврска на родителот. Затоа и ми е смешно што ти ке отидеш и ќе го плеснеш детето за фрлен камен и сл.
Ја би отишла кај родителот, и ќе гледам со него да се договорам, дали за оштета, компензација за направена штета, дали ќе се пцуеме - не е битно. Детето не би го пипнала!
А ако мое дете направи таква штета, секако дека ќе преземам одговорност кон оштетениот, али кога ќе дојдам дома - нема да го изнатепам убаво, ни под разно. Пак ќе кажам, постојат мал милион методи за воспитување.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.899
Поени од реакции
23.301
Луѓе, шо ви е ? Ја сум прва за воспитување на деца, далеку од тоа дека треба да дивеат по улици, да фрлаат камења и сл. Само не мислам дека воспитувањето вклучува ќотек. Кажав и погоре - категорично сум против тепање деца, на било кој начин. Постојат методи со кои можеш да воспитуваш без примена на сила и таквото воспитување е примарна обврска на родителот. Затоа и ми е смешно што ти ке отидеш и ќе го плеснеш детето за фрлен камен и сл.
Ја би отишла кај родителот, и ќе гледам со него да се договорам, дали за оштета, компензација за направена штета, дали ќе се пцуеме - не е битно. Детето не би го пипнала!
А ако мое дете направи таква штета, секако дека ќе преземам одговорност кон оштетениот, али кога ќе дојдам дома - нема да го изнатепам убаво, ни под разно. Пак ќе кажам, постојат мал милион методи за воспитување.
Не бе чисто онака само прашувам.
И добро ете одиш кај родителот на детето, и тој онака поштено ти рече добро де деца, што сега што да му правам и ти ја затвори вратата пред нос( исто така знаеш дека детето нема да биде казнето ни психички ни физички). Што понатаму посебно ако по некоја недела или месец се случи пак некој така невин инцидент.
Хипотетички збораме сега најглупите можни сценарија.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Секогаш имало диви и палави деца, но биле воспитани и добри во сржта. Ќе направат некоја ујдурма, но не ја прават со лоша намера, едноставно тоа е до темперамент. А има деца, кои не биле палави, ама затоа биле крааајно невоспитани и се понашаат ко да излегле од Диви Запад.
Си има врска и едното и другото, но мислам дека воспитување игра огромна улога, ако ништо друго, барем во смирување на духот.
А и да, на помали деца, 6-7 години, не треба да им се дава благо по 6 часот, бидејќи чоколадото и благото предизвикуваат хиперактивност кај децата и после ќе ги успиеш на св. Никад. :pos:

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Ако не го опнеш неколку пати, 1000000пати развикај му се(нема да те клава на кур ич), не му давај пари(ке ти краде кога не си дома), заклучиго во соба(ке ти избега макар преку прозор), исклучи му компјутер(ке избега и ке седи на др место смеејќки се на глупавоста твоја), не му давај да јади(ќе јаде пак ке најде начин), залудно ти е, ке ти ги ебава нервите...Ти ако му се издериш дома, тој ке ти врати со иста мера, и секако човекот кога е при крај на нерви со некој, почнува физички да се пресметува, тоа е човечка природа :) Јас чоек да не сум ако ти на твоето дете во текот на детството не го ишзамариш едно 50 пати :D Ако немаш затоа така зборуваш. :)

И јас сум многу добро воспитан, но некогаш знаев да скршнам, тепав деца низ улица, крадев раткапни, железа од куќите, и нормално имав јаден и ненормален ќотек од родителите на децата, од газдите на куќите, од полиција фала богу не, за малку им избегавме еднаш иначе пендраци ќе јадеа, па никој не пријавив, секако јас сум кривиот, јас крадев, тепав, и го јадов од родителот, и фино лепо ќе поплачев малце и дома и шак викање оти сум бил немирен и на спиење, другот ден...иста приказна, прво другари, после тепачки, се до ден денес кога цело маало сме друштво, едноставно како фамилија полна со луѓе од различни возрасти :)

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Не бе чисто онака само прашувам.
И добро ете одиш кај родителот на детето, и тој онака поштено ти рече добро де деца, што сега што да му правам и ти ја затвори вратата пред нос( исто така знаеш дека детето нема да биде казнето ни психички ни физички). Што понатаму посебно ако по некоја недела или месец се случи пак некој така невин инцидент.
Хипотетички збораме сега најглупите можни сценарија.
Абе, како и да е, што и да ми рече родителот, никад не би удрила нити туѓо, нити мое дете. Крај краева, што е детето криво што родителите му се безобразни, мрзливи и неодговорни?
Ако веќе се повторува, ќе си пријавиш кај надлежни органи, детето е малолетно и нормално не може да одговара, али затоа родителите сакале-нејкеле ќе мораат. И да имаше функционални социјални служби кај нас, ќе одговараа и зашто нивното малолетно дете покажува знаци на девијантно однесување.

Член од
5 април 2007
Мислења
1.609
Поени од реакции
298
Досега Фала Богу неможам да се пожалам од моите деца, и никогаш ме немаат посрамотено.
Јас ги немам удрено моите деца, а некој курајбер како тебе недај боже да му се испушти да удри некое од моите деца, мислам ѓаолот ќе замижи од страв кога ќе ја види мојата реакција :) Затоа полека со шамарење да не наидеш на некој кој не брои до 3, па ти да ја видиш буквално лепата п.м. За тоа се разговара со родителите.
Несакав да ти реплицирам зш ко родител лепиш некој етикети кој не ти доликуваат.
Но веке ако ми реплицираш реплицирај во целос што ако тој камен удареше некој, пример мене ај нема да зборам за последиците и така јас рескрварен ке одм кај родителите ке седам кафе ке пијам дај немој сега да ме зезаш.
Ти може си ги воспитала децата не спорам зато и неби очекувала таков потег од твоето дете, но некој не ги е и сега ти тоа го оправдуваш.
Значи кај нас само ко некој се избоде со нож од децава или настане некој несакан случај реагираме, како е све остало чекаме прво да се случи па реагираме.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Ако не го опнеш неколку пати, 1000000пати развикај му се(нема да те клава на кур ич), не му давај пари(ке ти краде кога не си дома), заклучиго во соба(ке ти избега макар преку прозор), исклучи му компјутер(ке избега и ке седи на др место смеејќки се на глупавоста твоја), не му давај да јади(ќе јаде пак ке најде начин), залудно ти е, ке ти ги ебава нервите...Ти ако му се издериш дома, тој ке ти врати со иста мера, и секако човекот кога е при крај на нерви со некој, почнува физички да се пресметува, тоа е човечка природа :) Јас чоек да не сум ако ти на твоето дете во текот на детството не го ишзамариш едно 50 пати :D Ако немаш затоа така зборуваш. :)
Ок, ќе ти повторам пак - мал милион методи! Во ниедна од нив не спаѓа заклучување во соба, забрана за јадење или издеравања. Тие три спаѓаат во категорија злоставување на деца и (еве не пак) се казниви по закон.
Детето не може да ти избега низ прозор на 6 месеци, а и тоа е веќе доцен период за да почнеш да го воспитуваш (значи, воспитуваш, не злоставуваш)
Си слушнал ли за комуницација,доверба, поддршка? Си слушнал ли за принцип на награда и казна? Си слушнал за родителски авторитет? За учење низ игра, поттикнување на правилно однесување?
Немам деца. Свеедно. Кога ќе имам, нема да ги удрам.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Ок, ќе ти повторам пак - мал милион методи! Во ниедна од нив не спаѓа заклучување во соба, забрана за јадење или издеравања. Тие три спаѓаат во категорија злоставување на деца и (еве не пак) се казниви по закон.
Детето не може да ти избега низ прозор на 6 месеци, а и тоа е веќе доцен период за да почнеш да го воспитуваш (значи, воспитуваш, не злоставуваш)
Си слушнал ли за комуницација,доверба, поддршка? Си слушнал ли за принцип на награда и казна? Си слушнал за родителски авторитет? За учење низ игра, поттикнување на правилно однесување?
Немам деца. Свеедно. Кога ќе имам, нема да ги удрам.
Има дете што го наградуваа за секоја 5ка на училиште со пари, со излегувања, сега кради од дома ;)

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Има дете што го наградуваа за секоја 5ка на училиште со пари, со излегувања, сега кради од дома ;)
Не ми давај лични и индивидуални примери за генерална дискусија. Мислам, глупаво е. Примери има и за една и за друга страна - ништо не постигнуваш.

Член од
5 април 2007
Мислења
1.609
Поени од реакции
298
Значи камен се нерачуна само нож или пиштол незнам можеби така налага ЕУ, а што со каменот неможиш некој да повредиш па не ти е то тениско топче.
Значи денес ни самите наставници несмеат да ги тепаат децата одма тужби, е сега прашај некој од твоите родители или постари како нивните наставници ги воспитувале учениците зошто им служела таа дрвена прачка во раците солидно дебела дали за литање гулаби или нешто друго.
Е затоа тогаш имало ред и дисциплина денес гледаме до каде сме, инаку наброј некој од тие методи кој си ги имаш споменато дали гледање на долина на волците каде секое дете имаше свој јунак, не сум запознаен али ете ако има кажи.

Kajgana Shop

На врв Bottom