Трансхуманизам (H+)

L

Ligeia

Гостин
Луѓето можат да го сменат својот "хардвер" и да ги подобрат своите перформанси, но се додека се "Луѓе" во смисла како што сега ја дефинираме, ќе бидат тоа што се. Тој што се родил да биде роб, ќе биде роб и со и без трансуманизмот. Тој секогаш ќе го бара ова:

Тоа според мене не е робовладетелско општество, туку хиерархиско. Во робовладетелското општество, статусот роб ти е наметнат со сила, додека во овој случај е статус кој го опишува или дефинира поединецот.
Ако вредноста на која се заснова општеството не е силата, туку квалитетот, секој што поседува квалитети ќе поседува и можности да ја оствари својата вистинска волја.
Те разбирам што сакаш да ми кажеш. :) Но,како што кажа и сам не се знае во кој правец ќе отиде ''новата ера''.Можно е исто така да настане експлоатација врз оние кои не поседуваат никакви таленти или способност да се издржуваат самите.Прашања:
1.Дали оние просечните тогаш би биле истребени како нефункционални и би биле третирани како отпад или како што кажав робови?
2.Како би ги дефинирал тогаш квалитетите? Не можат да се вметнат и опфатат сите во еден од ''новите''.Квалитетите се всушност категории на интелегенција.Како би ги распределил тогаш функциите и должностите кои ''новата генерација'' треба хиерархиски да ги извршува?
3.Бидејќи се работи за хиерархија дали некој треба да стои на врвот на пирамидата и да ја диктира таа поделба во сооднос со потребата на новоформираното општество? :)
Целиов разговор ме асоцира на раса The Elders. :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Те разбирам што сакаш да ми кажеш. :) Но,како што кажа и сам не се знае во кој правец ќе отиде ''новата ера''.Можно е исто така да настане експлоатација врз оние кои не поседуваат никакви таленти или способност да се издржуваат самите.Прашања:
1.Дали оние просечните тогаш би биле истребени како нефункционални и би биле третирани како отпад или како што кажав робови?
2.Како би ги дефинирал тогаш квалитетите? Не можат да се вметнат и опфатат сите во еден од ''новите''.Квалитетите се всушност категории на интелегенција.Како би ги распределил тогаш функциите и должностите кои ''новата генерација'' треба хиерархиски да ги извршува?
3.Бидејќи се работи за хиерархија дали некој треба да стои на врвот на пирамидата и да ја диктира таа поделба во сооднос со потребата на новоформираното општество? :)
Целиов разговор ме асоцира на раса The Elders. :)
1. Не во намерна смисла, или со примена на сила како што некои тоталитарни режими во минатото се обидувале да го сторат тоа. Ако човештвото функционира како еден организам, тогаш неговите "нефункционални" делови сами ќе отпаднат, нема потреба од примена на сила и истребување.
2. Тие квалитети според мене би требало да бидат засновани на оние основни вредности кој се познати и прифатливи за сите. Квалитети кој ќе го издржат тестот на времето. Вредностите кој се менливи, се лажни вредности.
3. Да, потребно е да има структура на врвот од пирамидата, но не и да диктира било што, туку да ги надгледува и одржува критериумите кој ќе бидат темел за вредностите на човештвото. Во спротивно ќе нема константност на веќе воспоставените критериуми.

Според мене идеален спој би била слободата која ја дава демократијата, со константноста на законите во тоталитаризмот.
Тој спој би требало да ја спречи слабоста на демократијата да дозволи доаѓање на власт на структури кој би го изманипулирале мнозинството од една страна, како и да му ја даде на тоталитаризмот слободата која е присутна во демократијата.
На тој начин ќе има константност во вредностите и слобода и можност секој да го искористи својот потенцијал.
Според мене асимилирањето е секогаш подобра опција од отфрлањето. Човештвото треба да го искористи тоа што се покажало како функционално од досегашните системи и да го отфрли тоа што паднало на тестот на времето и практичноста.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Убава ви е дискусијата, само што има многу слаба, да не речам никаква врска со трансхуманизмот...
Точно, но според мене многу битен предуслов за еден таков чекор. :)

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
Убава ви е дискусијата, само што има многу слаба, да не речам никаква врска со трансхуманизмот...
Али има врска со пропаганда и телемата...
ич не разбираш......:tapp::pos:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Али има врска со пропаганда и телемата...
ич не разбираш......:tapp::pos:
Твој проблем што во моите ставови гледаш пропаганда.
Еве, повели дај свое мислење во контекст на темава, кое ќе биде пример за тоа како треба да изгледа еден пост.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Еве еден мал извадок од опусот на еден од теоретичарите на трансхуманизмот, Макс Мур, чисто како инспирација за понатамошно читање.

Life is good, some will grant. Life offers numerous paths and possibilities. But isn’t life good only because it is limited in length? If we lived indefinitely, potentially forever, wouldn’t we eventually stagnate, lose interest, become bored?
Certainly this belief has been pushed at us for centuries through stories, from Jonathan Swift’s Struldbruggs in Gulliver’s Travels (1726), Eugene Sue’s The Wandering Jew (1844-5), and Karel Capek’s The Makropoulos Secret (1925), to more recent tales as presented in John Boorman’s 1974 movie Zardoz.
The world of Zardoz, set in the distant future, has been divided into two realms: the Vortex, where dwell the immortals, and the Outlands, home to the short-lived Brutals. The decadent, impotent immortals have lost their vitality. An especially intelligent Brutal, played by Sean Connery, invades the Vortex, introducing chaos, destroying their society, and returning the immortals to a natural state. That is: dead. Even in the heroic Highlander movie, the grand prize for the sole surviving immortal (“There can be only one!”) is wisdom-with-death.
I suspect this cultural tendency to see indefinite lifespan or potential immortality as a curse serves as a psychological defense against the historically undeniable fact of human mortality. So long as mortality was an unalterable part of the human condition, it was understandable if we fooled ourselves into believing that physical immortality would be dreadful. I am suggesting that mortality no longer need be accepted as inevitable. If indefinitely extended longevity is achievable, continuing to cling to the immortality-as-curse myth can only destroy us.
To begin uncovering the errors fueling opposition to extreme longevity, consider first the distinction between seeking immortality and seeking indefinite lifespan. Suppose we were to grant that we might become bored of life, whether it be centuries, millennia, or eons from now. We might even grant that boredom was inevitable given a sufficiently extended life. Granting these suppositions for now, what follows? Only that literal immortality—living forever—would not be desirable. But forever is infinitely longer than a billion years. If there were, in principle, some limit to the length of a stimulating, challenging, rewarding life, we could not know where it lies until we reached it.
If immortality should not be a goal, indefinitely long lifespan can be. If, one day we find ourselves drained, if we can think of nothing more to do and our current activities seem pointless, we will have the option of ending our lives. Alternatively, we might change ourselves so radically that, although someone continues to live, it’s unclear that it’s us. But we cannot know in advance when we will reach that point. To throw away what may be a vastly long stretch of joyful living on the basis that forever must bring boredom and stagnation would be a terrible error.
Stagnation sets in when motion ceases. Motion, change, and growth form the core of living. We will stagnate if we either run out of the energy to stay in the flow of life, or if we exhaust all the possibilities. I suggest that while some people run out of energy at any age, doing so is not inevitable. I further suggest that life’s possibilities are literally unbounded. Certainly we can see this to be true for millennia to come.
Theoretically arguments from physics, cosmology, and computer science indicate that even true immortality and infinite variety cannot be ruled out. First, then, why do many people run out of energy and settle into a stagnant decline? If we survey the diversity of personalities around us, one thing will become clear: People get bored because they become boring.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Се загледав неколку интервјуа на Де Греј и Курцвејл на интернет и дознав дека всушност имало цел филм кој ја обработува оваа тема. http://www.imdb.com/title/tt1117394/
Ќе пробам да го најдам и погледнам.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Документарецот Transcendent Man го имам гледано одамна. Во документарецот има дискусии за сингуларитетот и трансхуманизмот, но главно е биопик за Реј Курцвајл -- почнува од неговото детство, преку неговите студии на Ем Ај Ти, пронајдоците, па се' до денес кога крка по неколку стотини апчиња на ден за да биде млад, здрав и витален. Курцвајл се обидува да го продолжи својот животен век до оној момент кога технологијата и медицинските науки ќе бидат во состојба радикално да го продолжат човечкиот животен век.

Еве уште еден клип кој нуди добар материјал за размислување и дискусија на темава сo Michio Kaku, теоретски физичар.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Документарецот Transcendent Man го имам гледано одамна. Во документарецот има дискусии за сингуларитетот и трансхуманизмот, но главно е биопик за Реј Курцвајл -- почнува од неговото детство, преку неговите студии на Ем Ај Ти, пронајдоците, па се' до денес кога крка по неколку стотини апчиња на ден за да биде млад, здрав и витален. Курцвајл се обидува да го продолжи својот животен век до оној момент кога технологијата и медицинските науки ќе бидат во состојба радикално да го продолжат човечкиот животен век.

Еве уште еден клип кој нуди добар материјал за размислување и дискусија на темава сo Michio Kaku, теоретски физичар.
Сега го сметнав и го немам погледнато, на Тед се загледав видеа од Хуан Енрикез нешто ЦЕО од Интел кој исто така е одличен.

http://www.ted.com/talks/lang/en/juan_enriquez_on_genomics_and_our_future.html

http://www.ted.com/talks/richard_resnick_welcome_to_the_genomic_revolution.html

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Извинување до сите што ја следат темава: закачив погрешен клип со Мичио Каку. Ова е клипот што сакав да го постирам во кој Мичио Каку зборува за настапувањето на сингуларитетот. Каку не се сомнева во иминентноста на сингуларитетот но се сомнева во натамошната валидност на Муровиот закон (за разлика од Шабан) и има порезервирана визија за настапувањето на сингуларитетот отколку Реј Курцвајл. Курцвајл пак е многу подециден и смело излегува со датуми (2029 и 2040) како прагови на идниот технолошки напредок. Еве ги двата клипа -- кратки се и информативни, таман ко за на форум.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кога станува збор за сингуларитетот, мислам дека најмногу влијание може да има следнава еволутивна појава кај луѓето:
Значи, сапиосексуалност (како што ми објасни другарката која моментално пишува труд на тема „Човечка сексуалност“) е однесување при кое индивидуата е привлечена или се возбудува од интелигенцијата и употребата на истата, и ја наоѓа интелигенцијата како најсексуална особина. Односно, на сапиосексуалците не им е важен толку многу изгледот, туку колку нивниот партнер е паметен и интелигентен.
Што мислите вие за оваа (така да ја наречеме) сексуална ориентација? :D
Сапиосексуалноста може да биде тригерот кој ќе ја замени меѓучовечката сексуална привлечност, со небиолошката интелегенција.

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
Извинување до сите што ја следат темава: закачив погрешен клип со Мичио Каку. Ова е клипот што сакав да го постирам во кој Мичио Каку зборува за настапувањето на сингуларитетот. Каку не се сомнева во иминентноста на сингуларитетот но се сомнева во натамошната валидност на Муровиот закон (за разлика од Шабан) и има порезервирана визија за настапувањето на сингуларитетот отколку Реј Курцвајл. Курцвајл пак е многу подециден и смело излегува со датуми (2029 и 2040) како прагови на идниот технолошки напредок. Еве ги двата клипа -- кратки се и информативни, таман ко за на форум.
Ава дик аргументи, Мичио. Прво им се изнасмеа на сите гатачи што пророкуваат АИ па после кажа некој полу-аргумент и на крајот и самиот се вознесе во пророштва. Курцвејл многу добро покажа дека екпоненцијалниот раст (од кој Муровиот закон е само една мала компонента) може да се екстраполира не само наназад од времето на механичките компјутери, туку 4 милијарди години, од самиот почеток на животот. Бариерата на интегрирање на силиконскиот чип ќе ја пробиеме за некои 12-20 години но повеќе од сигурно е дека дотогаш ќе имаме нови методи на компутација (сите оние кои ги спомнува Каку), така да Муровиот закон скоро сигурно ќе важи во скоро во недоглед. Единствена физичка бариера е апсолутната можна брзина на компутација која е нумерички огромна ( ц/планк) и дури и со експоненцијален раст е тешко да се досегне. Тоа што го истреска не крајот со инсекти, глувци и мајмуни ич не му требаше бидејќи е крајно зелен муабет. Денешните компјутери се попаметни од човекот за многу нешта, а поглупи за други и тоа е клучниот проблем.

И арно ви викаше Шабан, ама вие не го слушавте. Затоа сега ќе ви дојде АИ и ќе ве потепа сите до еден!
--- надополнето: 24 јули 2012 во 21:41 ---
Dreamer напиша:
Значи, сапиосексуалност (како што ми објасни другарката која моментално пишува труд на тема „Човечка сексуалност“) е однесување при кое индивидуата е привлечена или се возбудува од интелигенцијата и употребата на истата, и ја наоѓа интелигенцијата како најсексуална особина. Односно, на сапиосексуалците не им е важен толку многу изгледот, туку колку нивниот партнер е паметен и интелигентен.
Што мислите вие за оваа (така да ја наречеме) сексуална ориентација? :D.
Цицки.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ава дик аргументи, Мичио. Прво им се изнасмеа на сите гатачи што пророкуваат АИ па после кажа некој полу-аргумент и на крајот и самиот се вознесе во пророштва. Курцвејл многу добро покажа дека екпоненцијалниот раст (од кој Муровиот закон е само една мала компонента) може да се екстраполира не само наназад од времето на механичките компјутери, туку 4 милијарди години, од самиот почеток на животот. Бариерата на интегрирање на силиконскиот чип ќе ја пробиеме за некои 12-20 години но повеќе од сигурно е дека дотогаш ќе имаме нови методи на компутација (сите оние кои ги спомнува Каку), така да Муровиот закон скоро сигурно ќе важи во скоро во недоглед. Единствена физичка бариера е апсолутната можна брзина на компутација која е нумерички огромна ( ц/планк) и дури и со експоненцијален раст е тешко да се досегне. Тоа што го истреска не крајот со инсекти, глувци и мајмуни ич не му требаше бидејќи е крајно зелен муабет. Денешните компјутери се попаметни од човекот за многу нешта, а поглупи за други и тоа е клучниот проблем.

И арно ви викаше Шабан, ама вие не го слушавте. Затоа сега ќе ви дојде АИ и ќе ве потепа сите до еден!
--- надополнето: 24 јули 2012 во 21:41 ---

Цицки.
И јас не мислам дека аргументот на Мичио држи вода. Во друго е проблемот. Прашањето е дали квантитетот ќе даде квалитет? Дали навидум бесконечното забрзување и зголемување на моќта на компјутерите еден ден ќе создаде свест? Клучното прашање во цела оваа шема е дали монистичкиот материјализам на науката е оправдан?

Има многу опоненти на АИ, кои се лути противници на функционализмот во областа на филозофијата на умот, кои сметаат дека свеста е инхерентна само на одредени врсти на биолошка организација, и дека не може да биде симулирана од компјутер. Исто така постојат и многу теоретичари во областа на филозофијата на умот кои сметаат дека свеста не е материјалистики концепт, односно не може да се сведе, како што вели Савле, на еден куп математички формули. Од овој аспект гледано, можеби нано технологијата и подобрувањето на општата психофизичка ситуација на човекот е многу поостварлива цел отколку создавњето на АИ.

Kajgana Shop

На врв Bottom