Купување од интернет преку Алибаба

Член од
22 јули 2012
Мислења
4
Поени од реакции
1
Здраво до сите, веќе долго време татко ми ме замара да му порачам некој работи од Алибаба , па ме интересира вашето искуство со таа веб страна , малце по конкретно треба да порачам некој си уред кој ќе ме кошта повеќе од 540 долари со достава само уред 300 долари итн итн , сакам да знам дали кога ке стигне паќетот во МК треба да плаќам царина за него и од прилика колку би изнесувало тоа ако имате познавање и искуство ве молам да ми пишете . Фала

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Некогаш некои знаат да напраат некоја превара
Треба PayPal за на алибаба

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Алибаба е ок сајт, само што просечно по 40 пратки ги снемува во денот. Разбојници се...

P

Princ

Гостин
И данок/царина обавезно спремај се чим производот чини над 45 евра.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
според мое мислење, Alibaba е 85% scam ..
зошто? добар процент од продавачите прифаќаат само WU, MG, или банкарски уплати ..

јас лично не би ризикувала со купување од таму -.-

P

Princ

Гостин
Danokot veke go platil
A ako nekoj proizvod e osloboden od carina
Каде го платил данокот? Во земјава? Ако порачуваш од надвор нешто, данокот и царината истовремено ги плаќаш. Не може одделно.
Не сум слушнал инаку дека некој производ е ослободен целосно од царина. Знам само дека за производи под 45 евра не се плаќа данок/царина, и знам дека може да имаат различна вредност за царина и данок... 18% или 5%.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Каде го платил данокот? Во земјава? Ако порачуваш од надвор нешто, данокот и царината истовремено ги плаќаш. Не може одделно.
Не сум слушнал инаку дека некој производ е ослободен целосно од царина. Знам само дека за производи под 45 евра не се плаќа данок/царина, и знам дека може да имаат различна вредност за царина и данок... 18% или 5%.
Ако има ф-ра и пишува дека и е искажано дека е платен данокот тогаш не се плаќа
Има многу производи ослободени од царина и данок.
Ако сака нека е и 100 евра,ако нема давчки не плаќаш ништо
Ако не ги знаеш,а и да ги знеш а не се побуниш ќе си платиш

Член од
22 јули 2012
Мислења
4
Поени од реакции
1
Значи јас треба да им нагласам да пишат на ф-рата дека данокот ми е платен за да не ме оданочат кај нас . по некоја логика , а изнајде јас на царинската веб страна за увоз преку пошта 15 % е царински надзор итн... и 18 % или 5% данок па како и да е нема многу да ми излезе , ако не сум грешка разбрал :)

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Значи јас треба да им нагласам да пишат на ф-рата дека данокот ми е платен за да не ме оданочат кај нас . по некоја логика , а изнајде јас на царинската веб страна за увоз преку пошта 15 % е царински надзор итн... и 18 % или 5% данок па како и да е нема многу да ми излезе , ако не сум грешка разбрал :)
Купувам со ф-ра на име на фирма.На некои производи ако се слободен увоз не плаќам царина и данок.На тие што има царина и данок.плаќам данок ама после правам поврат на ДДВ или се одобрувам со данокот.
Не сум купувал како физичко лице и незнам дали е исто како за правно лице и не знам дали даваат ф-ра

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.332
Поени од реакции
15.595
Ти купуваш како физичко лице, нема данок, но има царина, освен стоката ако е ослободена од царина.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.660
Поени од реакции
798
Во зависност од тоа од каде се набавува робата и дали Македонија има склучено договор со таа држава за ослободување од давачки или еуро 1 дали тие го поседуваат тој документ а тоа важи само за фирми а не и за приватни лица

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Во зависност од тоа од каде се набавува робата и дали Македонија има склучено договор со таа држава за ослободување од давачки или еуро 1 дали тие го поседуваат тој документ а тоа важи само за фирми а не и за приватни лица
Посети ја custom.gov.mk најди гоцаринскиот тарифник па ќе ти се разјаснат некои работи

Kajgana Shop

На врв Bottom