Провинцијалката и нејзините градски жртви

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Да, русокоса ми текна после, ама не го променив постот.
Сепак и блондинка не е погрешно, интернационализам е, ама често се користи и на телевизија и по списанија. Не сум грешка. Русокоса е политературно, ама и моето не е грешно. ;)

Прашање: кој збор од нашиот јазик е замена за зборот "плавуша"?
Одговор: блондинка!
Одговорот не е точен.
Ти: епа, интернационализам е, не е грешно...

Да, грешно е. Интернационализам =/= македонски збор.

Прашање: кој збор од нашиот јазик е замена за зборот "плавуша"?
Одговор: блондинка!
Одговорот не е точен.
Ти: епа, интернационализам е, не е грешно...

Ми текна дека е русокоса, ама морав да излезам и не променив, но со оглед на тоа дека и блондинка често се употребува, не можеш да ми кажеш дека е грешно, поточно е од плавуша во секој случај. Прифатлива замена е и блондинка.

блондинка

ОБЈАСНУВАЊЕ
1 :
(фр. blondine) жена или девојка со руса коса, русокоса.
И блондинка се смета за прифатлив збор, замена или синоним на русокоса, така да, не, не сум грешка.

Ми текна дека е русокоса, ама морав да излезам и не променив, но со оглед на тоа дека и блондинка често се употребува, не можеш да ми кажеш дека е грешно, поточно е од плавуша во секој случај. Прифатлива замена е и блондинка.

блондинка

ОБЈАСНУВАЊЕ
1 :
И блондинка се смета за прифатлив збор, замена или синоним на русокоса, така да, не, не сум грешка.

Да, можам. И ти кажувам. Не е важно колку често се употребува, ако го нема во речникот во кој има исклучиво македонски зборови, тој припаѓа во друга група.

Патем сеедно, не очекувам од тебе да разбереш :)

Во сите екс-југословенски јазици има плава боја, освен во словенечкиот и македонскиот. Ете, сега кога дозна, ќе можеш мирно да спиеш вечерва:).

Македонски, словенски, српски и нов хрватски. Други јазици немаш. Како тоа сите :)

блондинка

ОБЈАСНУВАЊЕ
1 :
Се зезав само луѓе.
Инаку и плавуша и русокоса и блондинка се прифатени во говорниот јазик.

Да, можам. И ти кажувам. Не е важно колку често се употребува, ако го нема во речникот во кој има исклучиво македонски зборови, тој припаѓа во друга група.

А да си отворите тема „Литературно катче“ ?

блондинка

мн. блондинки

Вид збор: Именка, женски род
Русокоса жена.

Англиски: blonde

Употреба: Разговорно
Примери:
Таа беше убава блондинка, со прекрасни сини очи.
Спротивно од: црнка (ж.)

http://www.makedonski.info/show/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0/%D0%B6

До утре можеш овде да ми збориш, факт е дека употребата на блондинка не е грешна, затоа што Е прифатен како збор!!!;)

Се зезав само луѓе.
Инаку и плавуша и русокоса и блондинка се прифатени во говорниот јазик.
Па, јас тоа се обидувам да му го објаснам...

А да си отворите тема „Литературно катче“ ?

Не не, вака е тоа поврзано со темата: дискутираме за бојата на косата на провинцијалката која лови скопјани-староседелци. Нема потреба од преместување :D

Инаку, лудо заљубена, изгледа не знаеш па ќе ти објаснам - ако некој збор не потекнува од Македонија и нејзините стари говори (you guessed it!) не е македонски! Во Америка и смајлито во ставија во речник, тоа го прави збор од англискиот јазик? Не.

Македонски, словенски, српски и нов хрватски. Други јазици немаш. Како тоа сите :)
Ами стариот хрватски, оној базираниот на чакавскиот не важи :P

Не не, вака е тоа поврзано со темата: дискутираме за бојата на косата на провинцијалката која лови скопјани-староседелци. Нема потреба од преместување :D

Инаку, лудо заљубена, изгледа не знаеш па ќе ти објаснам - ако некој збор не потекнува од Македонија и нејзините стари говори (you guessed it!) не е македонски! Во Америка и смајлито во ставија во речник, тоа го прави збор од англискиот јазик? Не.

Штом е прифатен и го има во речник - македонски збор е!!!
До утре може вака да се инатиме никад нема да се сложиме.
Тогаш пола зборови дај да ги избришеме, пошто пола од нив имаат корен од други интернационални зборови...

Кој е русокос, комитава блогерски :icon_lol:?

Тогаш пола зборови дај да ги избришеме, пошто пола од нив имаат корен од други интернационални зборови...

Сеедно :D Зборот се етикетира по потеклото, не по големината на твојата желба тоа да биде по твое.

Не сум.
Или ќе признаам граматичка грешка или ќе стојам зад вистината, вистината = доблест -> јас сум доблесна.
Социјален всушност.
Но се фати за мојата манипулација, благодарам на комплиментот.
Професоре, не сфаќајте се толку лично, Вие мене сте ми сееден.
И на крај, ти си патетичен, дозволи гордоста и гневот да ти го онеспособат вниманието и зошто по ѓаволите ми се правдаш?!*

*Ова е реторички, ни очекувам, ни ме засега, ниту имам интерес да го дознаам, одговорот, врз тој основ немаш ни цел, ни причина.
Немој да правиш бесцелни работи.
Сериозно отвори се блог и исклучи коментари ако не сакаш поинаков светоглед од твојот. Коментарот беше ad hominem од причина што твојот прв пост беше тешок стереотип обландиран во пософтицирани зборови. Не сум никаков професор, ниту пак имам некој близок професор по јазик, само реагирам на малограѓанштина. И зошто манипулираш со тој твој експеримент за да си излекуваш повреденото его немам поим.
Ако тоа ти го прави подобро попладнево ќе кажам дека наседнав на твојот експеримент, но сепак на тебе останува да го докажиш следново твое тврдење кое бај д веј е он топик:

Од каде ти е информацијата дека сите професори по македонски јазик зборуваат на дијалект во текот на нивните предавања?

Или пак и тоа беше дел од социо-психолошки експеримент и е оставено намерно за да се запне некој глупак како мене и праша?
Се чуствувам како бело глувче на моменти. :вонзем:

Прифатен е да, како интернационализам.. ама ако зборуваме за дали е литературен не е.

По се изгледа некогаш сум искоментирала на некоја колумна на блогов и ми стигаат известувања по мејл за све ново што се дешава таму...Така и денес ми стигна мејл дека е коментирано за ова со Провинцијалката и нејзините градски жртви...Случајно го забележав во инбокс...
Имено девојка по име Нина од Велес напишала доста голем пост како коментар, воедно се претставила јавно таму и затоа ќе го објавам напишаното..
Еве го постот:
babunska

commented

on
Провинцијалката и нејзините градски жртви

.
Јули 20, 2012 во 11:05 am ч.
Не сакав да искоментирам ама искрено после сите коментари не можев да и одолеам на желбата да си напишам неколку реда. Епа вака мили мои. Јас сум провинцијалка и потполно,ама баш потполно се согласувам со текстов. А зошто? По потекло сум од Велес и секако студирав на економски во Скопје, Се согласувам со некои од коментарите дека не е фер да се плука по луѓето од провинција,сепак се луѓе,но кога баш тие луѓе (читај:фукси) се дојдени во Скопје поради причина дебело да искористат некој скопски или (Господе прости ми за следново) СЕЧЕН КУР тогаш јас би им порачала да се убијат. През целото мое студирање имав можност да се запознаам со девојки дојдени во Скопје само за да фатат дечко од Скопје и многу јасно да се промажат. Смрдливи,бев никаква култура и однесување а да не зборуваме пак за морални вредности одат до таму што се затвораат во канцеларија со професорот сред термин за земање оценки. Да му се поврати на човек. Марш надвор од Скопје сите од еден до последен. Исто и јас надвор,бидејќи не можам да го гледам целиот тој провинцијалски кич и курврлк. И да ги редев кириите во Аеродром,но никогаш не фатив Скопјанец за дечко и не голтав за 10ка туку после студирањето се вратив во Велес,бидејќи не дозволувам некоја апла сељанка да му го испуши на шефот во некоја филијала во Скопје и да ми го лапне местото за коешто јас сум учела и трудела 4 години. Си најдов работа во Велес и супер ми беше. Имам многу пријателки од Скопје коишто многу ги сакам и ценам поради тоа што се супер личности,отворени,фини и супер се за дружење,а тоа е така бидејќи се од Скопје а не од некое село и нема потреба да се докажуваме колку они можат,знаат и умеат таму,скопјанки се,многу нормално дека го знаат градот,ако не фазла,подобро од мене. И ве молам немојте со тие споредби скопјанки провинцијалки (чест на исклучоци,но и тие се ретки) зошто не ви држи вода,сите знаеме што се се дешава по студентските домови а таму скопјани нема. Таму нема морал а ни дами од девојки. Таму има курви што пијат ракија,се опиваат како крави,и се рокаат за 1000 денари. Не можам да ви скријам дека го сакам Скопје како град и дека многу ме боли кога гледам како нашиот главен град се прилагодува на целиот тој провинцијалски кич. Жално,сепак е главен град,треба да се заштити некако. За среќа се запишав во Чикаго на постдипломски и некако подзаборавив на целата таа провинцијалска фама таму,ама овој текст баш добро ме потсети и ми разгоре стари рани. Не се чувствувам засегната со текстов и жал ми е за Скопје искрено,ги разбирам Скопјани,и јас не би сакала некој од Кавадарци или Неготино да ми се пафта низ Велес и да ми се понаша коо да го ослободил,но тоа е,за некои работи не сме ние криви а и не можеме да ги запреме или промениме. Можеме само да трпиме,пишуваме и плукаме,барем во тоа не бива. Еве на авторот јас му ветувам дека ако си дојдам во Македонија со мојот маж Велешанец, моите милиони :) нема да ги вложам во стан во Скопје туку во куќа на Којник во Велес и јавно го поканувам авторот на кафе со неговата Скопјанка,па после може и еден шопинг во ГТЦ да направиме. Провинцијалки и провинцијалци не повраќајте на текстов за џабе,ако не го разбирате не серете туку побарајте некој да ви го разјасни. И до кога да се учиме дека има разлика од НЕКОЈ до НЕКОИ,ништо ли не научивте во Скопјето. И да уште нешто...Скопје за другите градови и тек како е метропола,од Велес сум и го признавам тоа. Размислете само дека било што да ви се деси летате на Клинички во Скопје бидејќи болниците со гуштери ни се полни по другите градови...ама тоа е веќе друга тема.... Поздрав и секое добро Нина

http://komitamkd.wordpress.com/2012/06/24/провинцијалката-и-нејзините-градски/#comment-1121

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom