Доброто со добро се враќа

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
‎"Those who consider their path superior are condescending.
A parrot who speaks of the totality of the self is absurd.
Many paths lead to the summit,
But it takes a whole body to get there."

[Deng Ming-Dao

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Тоа во болдот и јас ти го велам. Уште пред некој ден ти реков во 6та или 7ма деценија од животот, коа ќе се завртиш наназад, треба да можеш да речеш тоа и тоа направив со својот живот.
смешен си ми...кај бог не се кажуват матерјалните добра што си ги направил во текот на животот....тоа е глупост

С

Само Човек

Гостин
Тоа во болдот и јас ти го велам. Уште пред некој ден ти реков во 6та или 7ма деценија од животот, коа ќе се завртиш наназад, треба да можеш да речеш тоа и тоа направив со својот живот.
ќе речеш тоа и тоа направив но пак немам мир и спокој ., зошто ....на стари години ќе те боли уво шо кола си купил или шо диплома си зел...сите го прават тоа но ретко кој бил спокоен цел живот, кој немал нервози, црни мисли итн.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ќе го сменам моето мислење за тебе...нем да не си атеист?...волк во овча кожа?
какви патишта имаат атеистиве?
Па можда и не сум. Атеизмот го поминав. Друг израз не знам. Сеуште сум атеист, само можеби поинаков.

Да ми ти каже чичко Атеист. Нема универзален пат. За секого патот е различен. Некој ќе го пронајде пократкиот, некој подолгиот, некој пак ќе залута во ќорсокак, а некој нема ни да тргне на патот. На долг пат, секогаш имаш можност да смениш патот на кој што си, нормално ако е погрешен, ако не води никаде.
Се однесуваш како Сизиф. 15 год го туркаш истиот камен по истиот пат. Нешто не оди нели? Или избери друг пат или смени го каменот. Јавни ја змијата и ќе те однесе до езерото. Ослободи се од желбите, надежите, стравот од неуспех, верувањата и храбро и одважно тргни на патувањето кон бесконечноста. Стравот и верувањата (надежите) ти се најголемите непријатели. Со нив никаде не се стигнува.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Па можда и не сум. Атеизмот го поминав. Друг израз не знам. Сеуште сум атеист, само можеби поинаков.

Да ми ти каже чичко Атеист. Нема универзален пат. За секого патот е различен. Некој ќе го пронајде пократкиот, некој подолгиот, некој пак ќе залута во ќорсокак, а некој нема ни да тргне на патот. На долг пат, секогаш имаш можност да смениш патот на кој што си, нормално ако е погрешен, ако не води никаде.
Се однесуваш како Сизиф. 15 год го туркаш истиот камен по истиот пат. Нешто не оди нели? Или избери друг пат или смени го каменот. Јавни ја змијата и ќе те однесе до езерото. Ослободи се од желбите, надежите, стравот од неуспех, верувањата и храбро и одважно тргни на патувањето кон бесконечноста. Стравот и верувањата (надежите) ти се најголемите непријатели. Со нив никаде не се стигнува.
Слушај сега батко ти Г. да ти каже....
јас поминав сите патишта..не еден...и христијанство и ислам и атеист и Ошо и Кришнамурти и Далај Лама., и Саи Баба и Зен и ....мислиш ли дека си поинтелигентан за да ми кажеш дека сум го избрал пограшниот пат...
или ти знаеш само еден пат и мислиш дека нема друг_

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
јас поминав сите патишта..не еден...и христијанство и ислам и атеист и Ошо и Кришнамурти и Далај Лама., и Саи Баба и Зен и ....мислиш ли дека си поинтелигентан за да ми кажеш дека сум го избрал пограшниот пат...
Имаш проблем со читањето? Дислексија да не имаш? Реков дека патишта има многу, треба само да го избереш вистинскиот кој одговара за тебе. Толку ли е тешко тоа да го разбереш?

Сопственото его не ти дозволува да признаеш дека грешиш. Се сметаш за најпаметен овде? Извини дете Г., ама не си. Ти си тој кој овде даваше оценки иако не те бива за професор. Ти си оној кој се удираше в гради дека си најначитаниот, најмудриот, најзнајниот. Малку скромност, нема да ти е на одмет.
Колку и патишта да си пробал, сам кажа дека 15 год, не ти вродиле со плод. Чукни си ја главата зошто. Јас ти кажав кои се предуслови за да тргнеш на патување. А ти си решил со главата в ѕид. Твоја работа, гурај како што сакаш. Со тој памет нема далеку да стасаш

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
А вистинскиот пат е :

Јован 14-6 Исус му рече: “Јас сум патот, вистината и животот;

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А вистинскиот пат е :

Јован 14-6 Исус му рече: “Јас сум патот, вистината и животот;
Светлосни години далеку од вистинскиот пат.
Вистината која извикува „јас сум вистината...јас сум вистината....“ е најголемата лага

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
смешен си ми...кај бог не се кажуват матерјалните добра што си ги направил во текот на животот....тоа е глупост
Хихи кој вели бе на Бог да му кажуваш з аматеријалните добра:pos:

Абе на твоето потомство и на сам себе да си кажеш што си сторил и материјално и духовно во текот на животот.

Глеј да не останеш, да им го рецитираш ОШО, само.
--- надополнето: 19 јули 2012 во 14:29 ---
ќе речеш тоа и тоа направив но пак немам мир и спокој ., зошто ....на стари години ќе те боли уво шо кола си купил или шо диплома си зел...сите го прават тоа но ретко кој бил спокоен цел живот, кој немал нервози, црни мисли итн.

Ете видиш имаш ти мудрост у тебе.

Тоа ќе го речам и јас и ти.

Тоа е животот.

Ама ќе ги боли другите, засегнати од твојата егзистенција на планетава.
--- надополнето: 19 јули 2012 во 14:32 ---

Батка ти си ги поминал бре најлошите патишта, саде религии и источни фолософии.

И добивката од сето тоа, ти е субјективниот заклучок дека си го избрал вистинскиот пат.

Дај не ме јеби, 15 години потрошени за ваков заклучок. Мислиш дека е тоа успех?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Светлосни години далеку од вистинскиот пат.
Вистината која извикува „јас сум вистината...јас сум вистината....“ е најголемата лага
А оној кој вели јас не сум вистината, е најголемата вистина? Вистината треба да вели - Јас не сум вистината, за да биде веродостојно?

С

Само Човек

Гостин
Хихи кој вели бе на Бог да му кажуваш з аматеријалните добра:pos:

Абе на твоето потомство и на сам себе да си кажеш што си сторил и материјално и духовно во текот на животот.

Глеј да не останеш, да им го рецитираш ОШО, само.
--- надополнето: 19 јули 2012 во 14:29 ---

Ете видиш имаш ти мудрост у тебе.

Тоа ќе го речам и јас и ти.

Тоа е животот.

Ама ќе ги боли другите, засегнати од твојата егзистенција на планетава.
--- надополнето: 19 јули 2012 во 14:32 ---

Батка ти си ги поминал бре најлошите патишта, саде религии и источни фолософии.

И добивката од сето тоа, ти е субјективниот заклучок дека си го избрал вистинскиот пат.

Дај не ме јеби, 15 години потрошени за ваков заклучок. Мислиш дека е тоа успех?
eпа затоа да се потрудиш да имаш мир и спокој...најлесно е таков е животот да се каже..

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
eпа затоа да се потрудиш да имаш мир и спокој...најлесно е таков е животот да се каже..
Јас сметам дека си имам и мир и спокој:) и без тие работи што ги наведуваш.

Меѓутоа да потрошиш низа децении да го бараш мирот и спокојот, и да не го најдеш никогаш, или у 7ма деценија, е катастрофа.

Не е најлесно да кажеш таков е животот, туку најреално е.

Суровата реалност е подобра од лажниот оптимизам.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А оној кој вели јас не сум вистината, е најголемата вистина? Вистината треба да вели - Јас не сум вистината, за да биде веродостојно?
Не е светот црно бел. До вистината треба да дојдеш сам, не некој да ти наметнува што е вистина. Прочитај уште еднаш што напишав, ама овојпат тргни го црно-белиот превез.

С

Само Човек

Гостин

Меѓутоа да потрошиш низа децении да го бараш мирот и спокојот, и да не го најдеш никогаш, или у 7ма деценија, е катастрофа.
не го барам јас, во мене е само потиснат од желби ...

имаш спокој а? значи ли тоа дека задоволен си до тука, немаш желба за повеќе?
--- надополнето: 19 јули 2012 во 14:49 ---
Не е светот црно бел. До вистината треба да дојдеш сам, не некој да ти наметнува што е вистина. Прочитај уште еднаш што напишав, ама овојпат тргни го црно-белиот превез.
не си свсен колку е ова вистина

пс. една е вистината
--- надополнето: 19 јули 2012 во 14:51 ---

Не е најлесно да кажеш таков е животот, туку најреално е.

Суровата реалност е подобра од лажниот оптимизам.
животот е ист , луѓето се проблем..не сакаат да се среќни

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
не го барам јас, во мене е само потиснат од желби ...

имаш спокој а? значи ли тоа дека задоволен си до тука, немаш желба за повеќе?
Интересен е болдот.

Пак философираш со спокојот и желбите:P?

Ниту еден човек, не е задоволен со моментната состојба, и секогаш сака нешто повеќе, според субјективните замисли.

Секогаш постои опција повеќе, и желба за истата.
--- надополнето: 19 јули 2012 во 14:52 ---
животот е ист , луѓето се проблем..не сакаат да се среќни
Хмм, интересно. Почнуваш да резонираш нормално.

Зошто не сакаат да се среќни?

И дали среќата е субјективна категорија?

Kajgana Shop

На врв Bottom