OSHO

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
I have heard about a great saint who died. And after one day his chief disciple also died – the chief
disciple could not live without the master. The disciple was very much exhilarated because he was
being taken to heaven and he was thinking, ”My master must be swimming in the rivers of alcohol,
wine, and the most beautiful woman must have been given to him – because he was such a great
ascetic.”
And it was really so! When he reached, under a golden tree, leaves of gold and flowers of diamonds
and emeralds, the master was sitting there naked, as he used to live on the earth, and a very
beautiful woman, a very improved edition of Marilyn Monroe, was hugging him.
The disciple simply fell at the feet of the master and he said, ”My Lord, I knew it! that you would be
rewarded. And why not? You have suffered so much in the world: you never touched a woman, you
never looked at a woman, you never loved a woman. You escaped to the caves. But all that austerity
is paid well – now, for eternity, on and on....”
The master looked at the disciple and said. ”You stupid. stop! You don’t understand what is
happening. This woman is not a reward for me: I am a punishment for her.”
Your heavens and your hells are just imaginations of repressed people. But you have been taught
in such a way, you have been brought up with such a stupid education, called ’religious education’,
that you live always in an inner conflict.
This inner conflict creates fear and greed in you, and then your fear and greed has to find some
outlet. From where it finds it is irrelevant; if you stop one outlet it will come from another outlet. So
rather than stopping outlets, please understand the root cause of it.
If you remain divided in yourself, if you remain split, if you can’t accept yourself as you are, if you
remain dominated by the priests and the politicians, you will remain afraid, trembling. They want you
to remain in trembling, because only a person who is in deep trembling can be dominated, can be
possessed, can be reduced to a thing, to a commodity.
The person who is in fear is ready to become a slave to anybody. The moment you drop all your
fears... and they can be dropped because they have been artificially created. They have been
imposed upon you, they are not part of your nature, so they can easily be shaken off. The moment
you shake off all your fears, for the first time you will start existing as a single unit. You will be unitary,
you will become an individual.
Remember the meaning of the word ’individual’: one who is indivisible. That is the root meaning of
the word ’individual’. You are not yet individuals. You will have to go into a kind of individuation. And
the way to it means dropping all the false divisions that have been imposed upon you. Once you are
an individual, all fears disappear.
AND I AM NOT SAYING that the disappearance of fear means that the bus driver will go on honking
the horn and you will go on walking in the middle of the road. That is stupidity, not fearlessness. I
don’t mean by the disappearance of fear that a snake will pass just in front of you and you will not
care – that is stupidity again. There are fears which are intelligent. You have to jump out of the way
of the snake – that is intelligent; that fear is not a problem. That fear is helpful; it protects you, it is
your friend.
But fears like the fear of touching your own navel, the fear of being in love, the fear of being alone,
the fear of sitting silently unoccupied, or the fear of the crowd, or the fear of sitting in a small cell,
or the fear of travelling in an aeroplane, or the fear of remaining in a constant paranoia that you are
being persecuted, that the whole world is against you – all these fears will disappear. Abnormal
fears will disappear; normal fears are perfectly okay.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ти некако ептен слаб си со медитација.

На што се должи тоа?
Ти да не беше тој заспаниот што сакаше да го разбудам.....

Слушај Мики5009 ....ете зошто си заспан...оти мислиш дека медитација е буљање во црна точка...
Попитај се на што се должи твојата заспаност...можеби на тоа што не си прочитал ниедна книга надвор од твојата провесија?
па на основу на тоа мислеш дека имаш огромни интелектуални капацитети.
еве јас не те прашам зошто си заспан...јас ЗНАМ зошто е тоа така...НЕ ВЕРУВАМ во тоа, туку знам....
бре што атеист испаднав..поголем од тебе и ресто од твојата компанија на атеисти

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
што атеист испаднав..поголем од тебе и ресто од твојата компанија на атеисти
Јас одамна ти викам дека си атеист.
Ти заспаниот ќе кажуваш некому како да се разбуди? аххахаааха добаар виц

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ти да не беше тој заспаниот што сакаше да го разбудам.....

Слушај Мики5009 ....ете зошто си заспан...оти мислиш дека медитација е буљање во црна точка...
Попитај се на што се должи твојата заспаност...можеби на тоа што не си прочитал ниедна книга надвор од твојата провесија?
па на основу на тоа мислеш дека имаш огромни интелектуални капацитети.
еве јас не те прашам зошто си заспан...јас ЗНАМ зошто е тоа така...НЕ ВЕРУВАМ во тоа, туку знам....
бре што атеист испаднав..поголем од тебе и ресто од твојата компанија на атеисти
Јас сум заспаниот, ама не сакам да ме будиш.

Мислиш дека во читањето книги, надвор од професијата лежи зајакот?
Ја би рекол дека поентата е во разбирањето на прочитаното.

Гурџи пред да се разбудиш и освестиш, на која религиска заедница припаѓаше? Јас мислам дека си бил дел од Исламот.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас сум заспаниот, ама не сакам да ме будиш.

Мислиш дека во читањето книги, надвор од професијата лежи зајакот?
Ја би рекол дека поентата е во разбирањето на прочитаното.

Гурџи пред да се разбудиш и освестиш, на која религиска заедница припаѓаше? Јас мислам дека си бил дел од Исламот.
Знаши поентата е да разбереш тоа што ќе прошиташ.
А што ќе разбереш ако НИШТО не прочиташ?
Те глода од која религија сум? Тоа ќе си го задржам за мене. Иди види што вели баба Ванѓа за 5009, можеби ќе разбереш која религија сум.
Гледаш дека си заспан...намерно ти ја ставив таа година во Мики5009...

Ти од кои си....атеистички христијанин!
--- надополнето: 19 јули 2012 во 11:14 ---
Јас одамна ти викам дека си атеист.
Ти заспаниот ќе кажуваш некому како да се разбуди? аххахаааха добаар виц
Зарем мислиш дека сите атеисти се заспани?
Абе сам се навлече во мрежата да си кажеш дека си заспан море...:pos:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Џабе си читал Гурџи кога не си разбрал. Патот што ти мислиш дека го знаеш не е за тебе. Најди си друг пат. Со мирисање трева уште си заспан. Додека не ја јавнеш змијата си никој и ништо, и бетер од заспан си.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Знаши поентата е да разбереш тоа што ќе прошиташ.
А што ќе разбереш ако НИШТО не прочиташ?
Те глода од која религија сум? Тоа ќе си го задржам за мене. Иди види што вели баба Ванѓа за 5009, можеби ќе разбереш која религија сум.
Гледаш дека си заспан...намерно ти ја ставив таа година во Мики5009...

Ти од кои си....атеистички христијанин!
--- надополнето: 19 јули 2012 во 11:14 ---

Добро Гурџи терај си ти и даље со баба Ванѓа и 5009та.

Не можеш да си го задржиш за себе. Од авион се гледа какви траги оставил Исламот врз тебе;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Џабе си читал Гурџи кога не си разбрал. Патот што ти мислиш дека го знаеш не е за тебе. Најди си друг пат. Со мирисање трева уште си заспан. Додека не ја јавнеш змијата си никој и ништо, и бетер од заспан си.
Која беше 5та карактеристика на атеистите од прирацникот за атеисти?
Де потсети ме...да не беше делење совети?
Абе море...слабо читаш и ти како мики4099...:sleep:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ти пак за разлика од мене ич не читаш. Ти си на погрешен пат. Батали тоа пишување прирачници за атеисти, има кој да го пишува. Не си ти тој кој ќе го напише. Уживај додека си заспан.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Нема делење совети.

Само обид да с еукаже на другиот дека после неколку децении е време да излезе од кафезот.

Остај ти читањето.

Почни да разбираш, макар по малку од тоа што си го прочитал.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ти пак за разлика од мене ич не читаш. Ти си на погрешен пат. Батали тоа пишување прирачници за атеисти, има кој да го пишува. Не си ти тој кој ќе го напише. Уживај додека си заспан.
Заспан..ова е друга година мики 4099..не е мики5009...прочитај ги и двете...
Те мрзи да читаш а?
--- надополнето: 19 јули 2012 во 11:37 ---
Добро Гурџи терај си ти и даље со баба Ванѓа и 5009та.

Не можеш да си го задржиш за себе. Од авион се гледа какви траги оставил Исламот врз тебе;)
Гледаш ли каде те води заспаноста....донесуваш погрешни заклучоци...заклучуваш дека сум муслиман...:ROFLMAO:
Тоа е знак дека употребуваш само еден центар во твојот живот...интелектуалниот...само со развој на тој центар нема еволуција кај човекот....:sleep:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Гледаш ли каде те води заспаноста....донесуваш погрешни заклучоци...заклучуваш дека сум муслиман...:ROFLMAO:
Тоа е знак дека употребуваш само еден центар во твојот живот...интелектуалниот...само со развој на тој центар нема еволуција кај човекот....:sleep:
Мојот заклучок е апсолутно валиден, додека не се докаже спротивното.

Не се жалам, од тој единствениот центар што ми е развиен. Супер ми е.

Ако ти претстатвуваш еволуирана единка, со плус некој друг центар освен горенаведениот, тогаш дефинитивно еволуцијата не секогаш претставува прогрес.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Заспан..ова е друга година мики 4099..не е мики5009...прочитај ги и двете...
Те мрзи да читаш а?
Се е прочитано. Само едно ти не сваќаш, дека спиеш. Ти си тој што не чита. На погрешен пат си.
Што би рекол Роберт Плант

Yes, there are two paths you can go by, but in the long run
There's still time to change the road you're on

Kajgana Shop

На врв Bottom